Ερντογάν για Economist: «Η εθνική μας βούληση δεν επηρεάζεται από εξώφυλλα»

Η Τουρκία «έχει περιορίσει τρομοκρατικές οργανώσεις με τις πολιτικές, διπλωματικές και στρατιωτικές της κινήσεις»

Parallaxi
ερντογάν-για-economist-η-εθνική-μας-βούληση-δ-971633
Parallaxi

Το περιοδικό Economist «φωτογραφίζει» ο Τούρκος πρόεδρος μετά το άρθρο-κόλαφος για την προεδρία Ερντογάν και τις επικείμενες εκλογές.

Σε μακροσκελή του ανάρτηση στο Twitter, ο ηγέτης της Τουρκίας αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Δεν θα επιτρέψουμε να κατευθύνεται η εσωτερική μας πολιτική και η εθνική βούληση να επηρεάζεται από τα εξώφυλλα των περιοδικών, που αποτελούν τον επιχειρησιακό μηχανισμό των παγκόσμιων δυνάμεων», χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά στο περιοδικό.

Στο ίδιο κείμενο ο πρόεδρος της Τουρκίας επιχειρεί να κάνει και έναν απολογισμό της δράσης της κυβέρνησής του κατηγορώντας την Δύση ότι αποκαλεί «τρομοκρατές αυτούς που μαρτύρησαν, τους αστυνομικούς, τους στρατιώτες και τους πολίτες». Σύμφωνα με τον ίδιο η Τουρκία «έχει περιορίσει τρομοκρατικές οργανώσεις με τις πολιτικές, διπλωματικές και στρατιωτικές της κινήσεις», ενώ έχει συμβάλει «στην επίλυση περιφερειακών κρίσεων με συμφωνίες και διαδρόμους για τα σιτηρά», είναι τα παραδείγματα που φέρνει.

Σε άλλο σημείο της ανάρτησης εξάρει τις κινήσεις του διπλωματικού σώματος της Τουρκίας, λέγοντας πως «με τις προσπάθειες των διπλωματών μας, εφαρμόσαμε μια πρακτική εξωτερικής πολιτικής με αυτοπεποίθηση, επιχειρηματική και ανθρωπιστική. Αυξάνοντας τον αριθμό των ξένων αντιπροσώπων μας από 163 σε 260, γίναμε μία από τις 5 χώρες με το μεγαλύτερο διπλωματικό δίκτυο στον κόσμο».

«Όσοι κοιτάζουν στα μάτια τη Δύση για να αποκαλέσουν τρομοκράτες αυτούς που μαρτύρησαν[σ.σ. σκότωσαν] βάναυσα τους αστυνομικούς, τους στρατιώτες και τους πολίτες μας, δεν γνωρίζουν.

Υπάρχει πλέον μια Τουρκία που με τις πολιτικές, διπλωματικές και στρατιωτικές κινήσεις της κάνει τον κόσμο στενό τόπο για τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Iδού η ιστορία μιας ισχυρής Τουρκίας στο πεδίο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Παρά τη γεωπολιτική της θέση στην καρδιά τριών ηπείρων, η χώρα μας κυβερνιόταν για χρόνια με μονοαξονική εξωτερική πολιτική.

Στην τραγωδία της γέφυρας Μποραλτάν, βάλαμε τέλος στη δειλή νοοτροπία που παρέδωσε απροκάλυπτα τους αδελφούς και τις αδελφές τους στους δολοφόνους τους.

Με τις προσπάθειες των διπλωματών μας, εφαρμόσαμε μια επιχειρηματική και ανθρωπιστική πρακτική εξωτερικής πολιτικής με μεγάλη αυτοπεποίθηση.

Αυξήσαμε τον αριθμό των ξένων αποστολών μας από 163 σε 260 και γίναμε μία από τις 5 χώρες με το μεγαλύτερο διπλωματικό δίκτυο στον κόσμο.

Με το TIKA, το YTB, το Ινστιτούτο Yunus Emre και το Ίδρυμα Maarif, αγκαλιάζουμε τους ομογενείς μας και 7 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στο εξωτερικό.

Υπερασπιζόμαστε αποφασιστικά τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, του τουρκικού κόσμου και του Evladı Fatihan στα Βαλκάνια [σ.σ. Τούρκοι στα Βαλκάνια].

Όπως και στη Λιβύη, τη Συρία και το Καραμπάχ, που απελευθερώθηκε μετά από 30 χρόνια κατοχής, στεκόμαστε στο πλευρό των αδελφών μας με όλα μας τα μέσα όταν χρειαστεί.

Συμβάλλουμε στην επίλυση των περιφερειακών κρίσεων μέσω συμφωνιών ανταλλαγής κρατουμένων και διαδρόμων σιτηρών.

Ως κράτος του οποίου η ιστορία είναι γεμάτη από ένδοξες νίκες, παίρνουμε τη θέση που μας αξίζει στο διεθνές σύστημα.

Δεν θα επιτρέψουμε να κατευθύνεται η εσωτερική μας πολιτική από τα εξώφυλλα των περιοδικών, που αποτελούν τον επιχειρησιακό μηχανισμό των παγκόσμιων δυνάμεων, και δεν θα επιτρέψουμε να κουνιέται το δάχτυλο στην εθνική βούληση.

Με τον Αιώνα της Τουρκίας, ελπίζουμε ότι θα μεταφέρουμε όλα αυτά τα διπλωματικά επιτεύγματα στην κορυφή».

Καλίν: «Οι εποχές που δίνονταν εντολές στη χώρα μου τελείωσαν»

Η πρώτη αντίδραση πάντως για το επίμαχο δημοσίευμα ήρθε από τον εκπρόσωπο του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε, μεταξύ άλλων, «οι εποχές που δίνονταν εντολές στη χώρα μου τελείωσαν. Ο τουρκικός λαός θα έχει τον τελευταίο λόγο με την ψήφο του».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα