ΕΣΗΕΑ: Η δεοντολογία παραβιάζεται στην υπόθεση της 12χρονης
Η ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται για την απόλυσή του δημοσιογράφου Παναγιώτη Μίχου.
Η ΕΣΗΕΑ, με νέα ανακοίνωση, επεσήμανε ότι σε πολλές περιπτώσεις η δημοσιογραφική δεοντολογία παραβιάζεται στην υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό.
Η ανακοίνωση
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο, ιδιαίτερα ορισμένες τηλεοπτικές εκπομπές αλλά και ιστοσελίδες, εξακολουθούν να παραβιάζουν κάθε έννοια δεοντολογίας, στην υπόθεση της 12χρονης, που συγκλονίζει το πανελλήνιο.
Επαναλαμβάνει την αυστηρή σύσταση προς όλους τους δημοσιογράφους που ασχολούνται με την υπόθεση, και κυρίως τους διευθυντές ενημέρωσης, να σεβαστούν την προσωπικότητα του ανήλικου θύματος και να προστατεύσουν τη ζωή και το μέλλον του. Καλεί για άλλη μια φορά τους αρμόδιους φορείς στους οποίους έχει απευθυνθεί προ ημερών να επιληφθούν του θέματος.
Κατανοούμε, ότι η σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ενός 12χρονου παιδιού έχει τεράστιο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία, όμως, αυτό δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο ότι επιτρέπεται η παραβίαση του θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος της ιδιωτικότητας του άτυχου παιδιού και η εκ νέου θυματοποίησή του.
Υπενθυμίζουμε, ότι η παιδική ηλικία και ο σεβασμός της προσωπικότητας του ατόμου προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική Νομοθεσία, από τις Αρχές της Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και τις Διεθνείς Συμβάσεις για τα Δικαιώματα του Παιδιού και καλούμε όλες τις αρμόδιες αρχές να σεβαστούν το ρόλο τους και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Ήδη, το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ έχει επιληφθεί περιπτώσεων συναδέλφων που στην παρουσίαση του θέματος δεν τήρησαν τον Κώδικα Δεοντολογίας και το Καταστατικό.
Τέλος, διαμαρτυρόμαστε για την απόλυση του Παναγιώτη Μίχου ο οποίος δεν αντιμετωπίζει κάποια κατηγορία. Η μόνη αιτιολόγηση της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» αφορά στη συγγενική του σχέση με τον βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης της 12χρονης και ζητούμε την αποκατάσταση του δικαιώματός του στην εργασία. Η οικογενειακή ευθύνη δεν συνάδει με τον νομικό μας πολιτισμό.