Φονικός σεισμός- Τουρκία: Έσωσαν 7 μηνών παιδί έπειτα από 140 ώρες

Δείτε επίσης βίντεο από τη διάσωση ενός καναρινιού- Σώθηκε και ένα γατάκι.

Parallaxi
φονικός-σεισμός-τουρκία-έσωσαν-7-μηνών-972489
Parallaxi

Τα θαύματα συνεχίζονται στην Τουρκία: Σώθηκε 7 μηνών αγοράκι μετά από 140 ώρες – Αγκαλιές και χειροκροτήματα από τους διασώστες.

Το αγοράκι, το οποίο βρισκόταν κάτω από τα ερείπια πολυκατοικίας στη συνοικία Antakya του Χατάι, κατάφερε να παραμείνει ζωντανό 140 ώρες μετά τον φονικό σεισμό

Το χαμόγελο στα χείλη των διασωστών έφερε μία ακόμη διάσωση που έγινε αργά το βράδυ του Σαββάτου στην επαρχία Χατάι, όπου ένα αγοράκι επτά μηνών βρισκόταν εγκλωβισμένο στα χαλάσματα μετά από σχεδόν 6 μέρες από το καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία.

Πρόκειται για τον μικρό Hamza. Το αγοράκι, το οποίο βρισκόταν κάτω από τα ερείπια πολυκατοικίας στη συνοικία Antakya του Χατάι, κατάφερε να παραμείνει ζωντανό μέχρι τη στιγμή που τον απεγκλώβισαν τα σωστικά συνεργεία, 140 ώρες μετά τον φονικό σεισμό.

Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, οι διασώστες μόλις κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τον Hamza, ξεσπούν σε χειροκροτήματα και αγκαλιάζονται χαρούμενοι.

Τουρκία- σεισμός: Άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός από τα συντρίμμια περίπου 149 ώρες μετά τη σεισμική δόνηση

Διασώστες ανέσυραν σήμερα ζωντανό από τα συντρίμμια έναν 35χρονο άνδρα στην τουρκική επαρχία Χατάι, έξι ημέρες μετά τον φονικό σεισμό της Δευτέρας, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία και τη Συρία έχει ξεπεράσει τους 28.000 και αναμένεται να αυξηθεί και άλλο.

Ομάδα Ρουμάνων διασωστών κατάφερε να ανασύρει τον 35χρονο Μουσταφά από τα συντρίμμια κτιρίου, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, περίπου 149 ώρες μετά τον σεισμό.

«Η υγεία του είναι καλή, μιλούσε», δήλωσε ένας από τους διασώστες. «Έλεγε ‘βγάλτε με από εδώ γρήγορα, έχω κλειστοφοβία’», πρόσθεσε.

Χθες Σάββατο η διασώστρια Γκιζέμ από τη νοτιοανατολική επαρχία Σανλιούρφα δήλωσε ότι είδε ανθρώπους να επιδίδονται σε λεηλασίες στην Αντάκια. «Δεν μπορούμε να παρέμβουμε, καθώς οι περισσότεροι κρατούν μαχαίρι».

Η αστυνομία και στρατιώτες προσπαθούν να διατηρήσουν την τάξη, να ελέγξουν την κυκλοφορία και να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και διανομής τροφίμων.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, περίπου 80.000 άνθρωποι νοσηλεύονται, ενώ οι άστεγοι έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.

Με τις βασικές υποδομές να έχουν καταστραφεί, οι επιζώντες ανησυχούν για την εμφάνιση ασθενειών.

«Αν οι άνθρωποι δεν πεθάνουν εδώ, κάτω από τα συντρίμμια, θα πεθάνουν από τα τραύματα. Διαφορετικά από τις ασθένειες», τόνισε η Γκιζέμ. «Δεν υπάρχουν τουαλέτες εδώ. Είναι μεγάλο πρόβλημα».

Από την πλευρά του ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ, χαρακτήρισε τον σεισμό αυτό το χειρότερο γεγονός που έχει συμβεί στην περιοχή εδώ και έναν αιώνα, ενώ προέβλεψε ότι ο αριθμός των νεκρών «τουλάχιστον θα διπλασιαστεί».

«Νομίζω ότι είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε με ακρίβεια (τον απολογισμό των θυμάτων)», πάντως «είμαι σίγουρος ότι θα διπλασιαστεί, αν δεν αυξηθεί ακόμη περισσότερο», είπε ο Γκρίφιθς στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Ο σεισμός αυτός είναι η έβδομη πιο φονική καταστροφή που έχει καταγραφεί αυτό τον αιώνα, με τον απολογισμό των νεκρών να πλησιάζει αυτόν του σεισμού του 2003 στο Ιράν, όπου σκοτώθηκαν 31.000 άνθρωποι.

Μέχρι στιγμής οι επίσημοι απολογισμοί κάνουν λόγο για 24.617 νεκρούς στην Τουρκία και περισσότερους από 3.500 νεκρούς στη Συρία, όπου όμως τα στοιχεία δεν έχουν ενημερωθεί από την Παρασκευή.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς επισκέφθηκε το Χαλέπι στη Συρία και χαρακτήρισε την καταστροφή «σπαραξικάρδια».

Ολοκλήρωσε τις έρευνες η ελληνική αποστολή στα ερείπια κτιρίου στην Αντιόχεια – Δεν εντοπίστηκε κάποιος αγνοούμενος

Άκαρπες απέβησαν οι ενέργειες της ελληνικής διασωστικής αποστολής για τον εντοπισμό αγνοουμένων στα ερείπια κτιρίου στην Αντιόχεια.

Λίγο πριν τις 7 το πρωί οι Έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ ολοκλήρωσαν τις έρευνες τους και αποχώρησαν από το σημείο, όπου συνεχίζουν πλέον τα τουρκικά συνεργεία.

Η αποστολή παρέμεινε για περισσότερες από 14 ώρες στο σημείο που τους είχε υποδεχθεί έπειτα μάλιστα και από παράκληση συγγενών των αγνοουμένων.

Συγκεκριμένα, από το μεσημέρι του Σαββάτου και όλο το βράδυ η αποστολή με τη χρήση γεωφώνων, διασωστικών σκυλιών και θερμικής κάμερας επιχειρούσε στα συντρίμμια κτιρίου που βρισκόταν περίπου 5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αντιόχειας.

Ειδικότερα, από πλευράς της ελληνικής αποστολής, επιχειρούσαν 25 διασώστες από την 1η και 2η ΕΜΑΚ, ένας σκύλος και 5 άτομα ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του ΕΚΑΒ.

Στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές της Τουρκίας ο Ν. Δένδιας

Με ένα θερμό εναγκαλισμό υποδέχθηκε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο αεροδρόμιο των Αδάνων, λίγο μετά τις 9 το πρωί.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν σύντομη συνάντηση σε αίθουσα του αεροδρομίου και αμέσως μετά επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο με προορισμό τις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές, στην επαρχία Χατάι.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, συνοδευόμενος από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τα μέλη της ελληνικής αποστολής βοήθειας, η οποία επιχειρεί σε περιοχές που υπέστησαν τεράστια καταστροφή εξαιτίας του σεισμού 7,8 βαθμών της 6ης Φεβρουαρίου.

Ο Ν. Δένδιας θα επισκεφθεί το Κέντρο Επιχειρήσεων στην Αντιόχεια και θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στις προσπάθειες απεγκλωβισμού και διάσωσης, καθώς και για τις ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα εξετασθούν τρόποι περαιτέρω συνδρομής εκ μέρους της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της καταστροφής.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εξωτερικών έχει δώσει οδηγίες στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας μας στη Γενεύη να προβεί σε ενέργειες ώστε να δοθεί έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ στην Τουρκία και στη Συρία.

Σημειώνεται πως παράλληλα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης έχει αναλάβει τον συντονισμό φορέων και ιδιωτών που επιθυμούν να συνδράμουν στις προσπάθεις συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας για τις σεισμόπληκτες περιοχές σε Τουρκία και Συρία.

ΕΕ- Συρία- σεισμός: “Είναι άδικο” να κατηγορείται η Ένωση ότι δεν προσφέρει βοήθεια στη Συρία, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επιτετραμμένο στη χώρα

Ο επιτετραμμένος της ΕΕ στη Συρία δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι δίκαιο να κατηγορείται το μπλοκ ότι δεν προσφέρει αρκετή βοήθεια στους Σύρους μετά τον φονικό σεισμό της Δευτέρας.

«Είναι εντελώς άδικο να κατηγορούμαστε ότι δεν προσφέρουμε βοήθεια, όταν στην πραγματικότητα κάνουμε ακριβώς αυτό εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία και κάνουμε τόσα περισσότερα στη διάρκεια της κρίσης με τον σεισμό», τόνισε ο Νταν Στονέσκου σε γραπτή του δήλωση προς το Reuters.

Ο Στονέσκου δήλωσε ότι η ΕΕ και οι χώρες μέλη έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ για να προσφέρουν βοήθεια και να στηρίξουν τις αποστολές έρευνας και διάσωσης τόσο στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης όσο και στις ανταρτοκρατούμενες.

Σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό, περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον σεισμό της Δευτέρας στη Συρία, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί λόγω του 12ετούς πολέμου και εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί.

Εξαιτίας του πολέμου η χώρα έχει χωριστεί σε διάφορες περιοχές ελέγχου, γεγονός που καθιστά δύσκολη την παροχή βοήθειας μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών.

Η συριακή κυβέρνηση, εναντίον της οποίας έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση, ζήτησε τη συνδρομή του ΟΗΕ για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της καταστροφής και έχει τονίσει ότι οποιαδήποτε βοήθεια θα πρέπει να παρασχεθεί σε συντονισμό με τη Δαμασκό.

Φορτίο 30 τόνων με ανθρωπιστική βοήθεια από την Ιταλία προσγειώθηκε χθες Σάββατο στη Βηρυτό και βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Δαμασκό. Πρόκειται για το πρώτο πακέτο ευρωπαϊκής βοήθειας προς τη Συρία.

Ο Στονέσκου δήλωσε ότι η ΕΕ ενθαρρύνει τις χώρες μέλη να προσφέρουν βοήθεια και πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις «δεν εμποδίζουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».

Τόνισε εξάλλου ότι η ΕΕ προβλέπει πως οι ανθρωπιστικές οργανώσεις μπορούν να ζητήσουν εξαίρεση από τις κυρώσεις «για ανθρωπιστικούς λόγους και είμαι διατεθειμένος να διευκρινίσω περαιτέρω τις δυνατότητες αυτές».

«Όσο συνεχίζεται η συζήτηση για τις κυρώσεις τόσο περισσότερο ειλικρινείς παράγοντες που θέλουν να βοηθήσουν αποτρέπονται και φοβούνται να εμπλακούν στις διεθνείς ανθρωπιστικές προσπάθειες», κατήγγειλε.

Η ΕΕ αναζητεί «επαρκείς εγγυήσεις» προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια που προσφέρεται θα φτάσει στον ευάλωτο πληθυσμό, σημείωσε ο Στονέσκου, ενώ πρόσθεσε ότι η συριακή κυβέρνηση έχει «παρελθόν στην υπεξαίρεση βοήθειας».

«Ζητάμε από τις αρχές στη Δαμασκό να μην πολιτικοποιήσουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και να συνομιλήσουν καλή τη πίστει με όλους τους ανθρωπιστικούς εταίρους και τις υπηρεσίες του ΟΗΕ για να βοηθήσουν τους πολίτες», κατέληξε.

Βίντεο από τη διάσωση ενός καναρινιού – Σώθηκε και ένα γατάκι

Ζώα που βρίσκονταν εγκλωβισμένα στα χαλάσματα κτιρίων κατάφεραν να απεγκλωβίσουν οι ειδικές ομάδες διάσωσης, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την Daily Sabah, οι ομάδες έκτακτης ανάγκης που επιχειρούν στην επαρχία Μαλάτεια, διέσωσαν ένα καναρίνι που βρισκόταν εγκλωβισμένο στα συντρίμμια.

Την ίδια ώρα, στην πόλη Χατάι, στα χέρια των διασωστών βρίσκεται μία γάτα, την οποία κατάφεραν να βγάλουν από τα ερείπια, όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημήτρης Μάνωλης, ΕΜ/ skai.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα