ΕΣΥ: Με απειλές προσπαθούν να φρενάρουν τη φυγή των γιατρών

«Δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι» διατείνεται στέλεχος Υγειονομικής Περιφέρειας και προειδοποιεί με ακύρωση των παραιτήσεων 

Φίλιππος Δεργιαδές
εσυ-με-απειλές-προσπαθούν-να-φρενάρου-907027
Φίλιππος Δεργιαδές

Αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθεί για την αποδυνάμωση του ΕΣΥ, βρίσκεται η κυβέρνηση, με τις διοικήσεις των ΥΠΕ να προσπαθούν να εμποδίσουν το κύμα φυγής των γιατρών και νοσηλευτών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ακόμα και με απειλές.

Χαρακτηριστικό δείγμα της κατάστασης που επικρατεί, αλλά και της έλλειψης ψυχραιμίας στα στελέχη των αρμόδιων διευθύνσεων και υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, είναι η επιστολή που απευθύνει προς το ιατρικό προσωπικό των ιδρυμάτων ευθύνης της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ο υποδιοικητής της ΥΠΕ, ο οποίος βάλλει κατά των γιατρών που τολμούν και παραιτούνται.

Αφού επισημαίνει ότι διαπιστώνεται κύμα παραιτήσεων του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τονίζει ότι «το ελληνικό δημόσιο δεν είναι ξέφραγο αμπέλι όπου ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει όπως και όποτε νομίζει» και προειδοποιεί ότι καμία παραίτηση δεν ισχύει, εάν δεν γίνει δεκτή από την διοίκηση της ΥΠΕ. Μάλιστα επικαλείται και το δημόσιο συμφέρον σημειώνοντας πως κανένα νομικό επιχείρημα δεν υπερβαίνει την περιγραφόμενη διοικητική διαδικασία καθώς «το δημόσιο συμφέρον καθισχύει παντός νόμου και διάταξης».

299666665-2286692674847506-8725711522581869819-n.jpg

Με λίγα λόγια κατά τον υποδιοικητή της 2ης ΥΠΕ, οι γιατροί του ΕΣΥ, βρίσκονται σε καθεστώς επίταξης και δεν έχουν δικαίωμα παραίτησης, αν δεν συμφωνήσει η διοίκηση της ΥΠΕ.

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς οι γιατροί έχουν κάθε δικαίωμα να παραιτηθούν, με τη διαφορά ότι αυτό θα πρέπει να το διατυπώσουν δύο φορές. Η δεύτερη παραίτηση πρέπει να κατατεθεί μετά από διάστημα ενός μηνός, προκειμένου ο παραιτηθείς να έχει καταλήξει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα στην απόφαση του.

Πάντως κάνει εντύπωση αυτή η παρέμβαση της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ που εποπτεύει 24 Νοσοκομεία του ΕΣΥ και 262 δομές της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας στην περιοχή του Πειραιά και του Αιγαίου. Διότι στην συγκεκριμένη περιοχή σε πολλές περιπτώσεις οι γιατροί εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση όπως στη Τήνο και στη Μήλο, διότι δεν είχαν βρει κατάλυμα να μείνουν.

Δηλαδή δεν υπήρχε χώρος διαμονής ούτε για δείγμα. Μάλιστα στη Μήλο ο πρόεδρος του Κέντρου Υγείας διαμόρφωσε ένα μέρος του Κέντρου Υγείας για να φιλοξενηθεί ο νέος ορθοπεδικός γιατρός, αλλά κατατέθηκε μήνυση από το δήμαρχο και κατέληξε κρατητήριο, με τον Θ. Πλεύρη να το κατακρίνει, χωρίς όμως να παρεμβαίνει για να δοθεί λύση.

Ωστόσο, πέρα από τη διαμονή, το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί και φεύγουν από το ΕΣΥ είναι οι σχεδόν «απάνθρωπες» συνθήκες εργασίας που επικρατούν σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού .

Η ξεχωριστή περίπτωση του Ιπποκράτειου νοσοκομείου

Στη Θεσσαλονίκη, ξεχωριστό παράδειγμα είναι το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, και η γνωστή περίπτωση της έλλειψης αναισθησιολόγων. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε υπολειτουργία ολόκληρα τμήματα του νοσοκομείου, ιδίως στις χειρουργικές κλινικές, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται κρίσιμα χειρουργεία και θεραπείες ασθενών.

21-003-20201128-tk-9568-sooc16065560751.jpg

Οι απαιτήσεις σε αισθησιολόγους είναι περίπου 40, υπάρχουν 27 κενές οργανικές θέσεις και αυτή τη στιγμή υπηρετούν μόλις 8 αναισθησιολόγοι, εκ των οποίων οι δύο μέχρι το τέλος του έτους, θα αποχωρήσουν, λόγω συνταξιοδότησης. Δηλαδή θα μείνουν 6 αναισθησιολόγοι.

Στα τέλη Ιουλίου, ο διευθυντής του Αναισθησιολογικού Τμήματος παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις τραγικές καταστάσεις που δημιουργούνται. Έκτοτε το αρμόδιο υπουργείο Υγείας δεν έχει κάνει τίποτα ουσιαστικό προκειμένου να καλυφτούν τα κενά ενώ οι 12 ειδικευόμενοι γιατροί του τμήματος απειλούν με αποχώρηση καθώς πέρα από το φόρτο εργασίας, θεωρούν ότι, με την παραίτηση του διευθυντή του τμήματος, έχει ανατιναχτεί και ακυρωθεί και η εκπαιδευτική διαδικασία.

Το χειρότερο είναι ότι από τις 12 χειρουργικές κλινικές του νοσοκομείου, που να σημειωθεί, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά νοσοκομεία της Βόρειας Ελλαδας, οι χειρουργοί προειδοποιούν με παραιτήσεις από τον Σεπτέμβριο λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων και ο χειρουργικός τομέας του Ιπποκράτειου πλέον απειλείται με λουκέτο.

Απαιτούνται μαζικές προσλήψεις γιατρών

«Η κατάσταση είναι τραγική και μόνο με προσλήψεις γιατρών και προσωπικού μπορούμε να καλύψουμε τα κενά» τονίζει η ειδική παθολόγος-εντατικολόγος στο Ιπποκράτειο Χριστίνα Κυδώνα, σημειώνοντας πως το υπουργείο Υγείας πρέπει να βρει τρόπο και κίνητρα να καλύψει τις θέσεις των γιατρών.

Ανάλογη είναι και η προσέγγιση της μικροβιολόγου στο Θεαγένειο, Έλσας Αβραμίδου, γ.γ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, που θεωρεί ότι οι συνθήκες εργασίας είναι αυτές που απωθούν τους γιατρούς, αλλά και τους νοσηλευτές και δημιουργούν κλίμα παραίτησης.

Όπως τονίζει ο φόρτος εργασίας και τα ωράρια είναι εξαντλητικά, υπάρχουν πρόσθετες εφημερίες οι οποίες είναι και απλήρωτες και το υπουργείο προσπαθεί με μέτρα όπως οι μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, να καλύψει τα κενά.

«Όταν έχεις π.χ 10 θέσεις και προκηρύσσεις μόνο τις δύο δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον, διότι κανείς δεν θέλει να εργάζεται 15 ώρες συνέχεια», τονίζει και αναφέρει ότι κλίμα παραίτησης είναι υπαρκτό διότι η πολιτική στήριξης του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις, είναι ανύπαρκτη.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα