ΕΣΥ: Στο κόκκινο και υπό διάλυση τα νοσοκομεία της περιφέρειας
«Φωτιά» έχει πάρει η ελληνική περιφέρεια λόγω των τραγικών συνθηκών που επικρατούν στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας.
«Φωτιά» έχει πάρει η ελληνική περιφέρεια λόγω των τραγικών συνθηκών που επικρατούν στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας σε πολλούς νομούς της χώρας, με το υγειονομικό και νοσηλευτικό προσωπικό πλέον να σηκώνει τα χέρια και να αδυνατεί να διαχειριστεί τα περιστατικά, ενώ κάτοικοι και φορείς έχουν ξεσηκωθεί, ζητώντας ενίσχυση των δομών υγείας και περίθαλψης
Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, στα περισσότερα δημόσια Νοσοκομεία της περιφέρειας, στις εφημερίες επικρατεί το αδιαχώρητο, οι αναμονές ακόμα και στα επείγοντα, για μια απλή εξέταση, είναι πολύωρες ενώ το ελάχιστο προσωπικό που έχει απομείνει, έχει εξαντληθεί και αδυνατεί να σηκώσει το φόρτο εργασίας, με αποτέλεσμα το κύμα φυγής και παραιτήσεων να προσλαμβάνει διαστάσεις μαζικής φυγής.
Από την Κοζάνη, μέχρι την Χίο, και από την Πέλλα μέχρι τη Ρόδο, οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται στο πόδι και ζητούν ενίσχυση των δομών υγείας ενώ σε όλη την Κρήτη το κλίμα είναι τεταμένο με αποτέλεσμα, κυβερνητικά στελέχη που τόλμησαν να επισκεφτούν νοσοκομεία της περιοχής, να κρύβονται για να αποφύγουν τις αποδοκιμασίες.
Το βασικό αίτημα των υγειονομικών, γιατρών και νοσηλευτών είναι η επαρκής στελέχωση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, ενώ οι κάτοικοι απαιτούν από την κυβέρνηση να ενισχύσει το ΕΣΥ και να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.
Η υποστελέχωση και οι ελλείψεις σε γιατρών και νοσηλευτών είναι το βασικό πρόβλημα, αλλά και το θέμα των υποδομών και της λειτουργίας και γενικά της ετοιμότητας του ΕΣΥ να αντιμετωπίσει απλά προβλήματα, καταδεικνύουν ότι το δημόσιο σύστημα υγείας έχει τεθεί συνολικά σε διαθεσιμότητα. Επι παραδείγματι στο ΤΟΜΥ της Καλαμάτας, επειδή είναι χαλασμένο το ασανσέρ κουβαλούν τους ανάπηρους στα χέρια για να τους ανεβάσουν στο όροφο όπου γίνονται οι εξετάσεις, ενώ στη Ρόδο διαθέτουν καινούργια ασθενοφόρα, αλλά δεν έχουν προσωπικό να τα λειτουργήσει!.
- Πέλλα; Υπό κατάρρευση τα νοσοκομεία – και 3 συνεχόμενες 24ωρες εφημερίες για τους γιατρούς
Την Τετάρτη, στα Γιαννιτσά, γιατροί, νοσηλευτές και κάτοικοι διοργάνωσαν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας με αφορμή την διάλυση και υπολειτουργία ολόκληρων κλινικών και τμημάτων των νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών και την υποβάθμιση των κέντρων Υγείας.
Οι γιατροί κάνουν λόγο για δραματικές ελλείψεις στο νοσοκομείο Γιαννιτσών, του οποίου η παθολογική κλινική και το ακτινολογικό τμήμα έχουν οδηγηθεί σχεδόν σε κατάρρευση, με αποτέλεσμα γιατροί οδηγούνται σε παραίτηση.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πέλλας, στην παθολογική κλινική απασχολούνται μόλις δύο ειδικοί και δύο ειδικευόμενοι γιατροί και στο ακτινολογικό μόνο δύο ακτινολόγοι, γεγονός που καθιστά αδύνατη την λειτουργία των τμημάτων στο πρωινό ωράριο και στην εφημερία. «Στο ακτινολογικό οι δύο ακτινολόγοι, οι οποίες, εφημέρευαν εναλλάξ 2 και 3 συνεχόμενες 24ωρες εφημερίες, χωρίς ύπνο και ξεκούραση, χωρίς να γνωρίζουν πολλές φορές αν την επόμενη μέρα θα υπάρχει αντικαταστάτης. Η μία εξαντλημένη χρειάστηκε να βγει σε αναρρωτική άδεια και η άλλη συνάδελφος υποχρεώθηκε να καταθέσει την παραίτηση της μπροστά στο αδιέξοδο. Απειλήθηκε επίσης η λειτουργία και του ογκολογικού ιατρείου, μετά την παραίτηση ιδιώτη ογκολόγου που το κάλυπτε προσωρινά».
Το υπουργείο Υγείας για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, επέλεξε τη γνωστή μέθοδο των αναγκαστικών μετακινήσεων. Για τη παθολογική κλινική, για τις εφημερίες μετακινήθηκαν 5 γιατροί από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και γειτονικών κέντρων υγείας ενώ για να καλυφθούν οι ανάγκες υποχρεώθηκαν σε εφημερία 4 γιατροί άλλων ειδικοτήτων. Επίσης για ακτινολογικό τμήμα μετακινήθηκαν 9 ακτινολόγοι απο τα νοσοκομεία Πτολεμαΐδας, Βέροιας, Νάουσας και Αγ. Δημήτριο Θεσσαλονίκης και 5 από κέντρα υγείας της περιοχής.
Να σημειωθεί πως για τηΝ ασφαλή λειτουργία του παθολογικού τμήματος σε κανονικές συνθήκες, απαιτούνται εννέα τουλάχιστον μόνιμοι ειδικοί παθολόγοι. Ωστόσο λόγω των εξαντλητικών ωραρίων, τους προηγούμενους μήνες 4 γιατροί κατέθεσαν τις παραιτήσεις, όπως και 5 ειδικευόμενοι παθολόγοι λόγω του ότι τους τελευταίους μήνες υποχρεώνονταν να εφημερεύσουν χωρίς επαρκή κάλυψη και καθοδήγηση.
Ακτινολογικό και ογκολογικό σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας
Όσον αφορά στις υποδομές, οι γιατροί καταγγέλλουν ότι το ακτινολογικό τμήμα και ο αξονικός τομογράφος του νοσοκομείου Γιαννιτσών, λειτουργούν χωρίς το απαραίτητο προσωπικό.
Για την ασφαλή λειτουργία του ακτινολογικού, στο οποίο υπάγεται και το τμήμα του αξονικού τομογράφου, απαιτούνται τουλάχιστον 9 ακτινολόγοι, αλλά σήμερα λειτουργεί μόλις με τρεις οι οποίοι για να μην κλείσει το τμήμα, πραγματοποιούσαν 9-13 εφημερίες ο καθένας.
Επίσης το ογκολογικό ιατρείο, που εξυπηρετούσε πριν λίγο καιρό περισσότερα από 400 ραντεβού ετησίως, μετά την παραίτηση, λόγω των συνθηκών, του παθολόγου-ογκολόγου διευθυντή της παθολογικής κλινικής, λειτούργησε με έναν ογκολόγο, και τα ραντεβού μειώθηκαν στα 150 ετησίως.
Οριακή, είναι όμως και η λειτουργία και στα άλλα τμήματα. Στο επόμενο διάστημα, όπως αναφέρουν οι γιατροί κινδυνεύουν, η καρδιολογική λόγω συνταξιοδοτήσεων, η μαιευτική-γυναικολογική κλινική, η οποία έχει δύο μόλις μόνιμους γιατρούς και η εύθραυστη λειτουργία της στηρίζεται σε επικουρικούς γιατρούς και ιδιώτες με μπλοκάκι. Οριακή είναι η κατάσταση σε παιδιατρική και ψυχιατρική που στηρίζονται σε επικουρικούς και μετακινήσεις ιατρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΩΡΛ τμήμα είναι κενές οι 3 από τις 4 οργανικές θέσεις. Η οφθαλμολογική με έναν οφθαλμίατρο, ένας ο νευρολόγος, ένας ο κυτταρολόγος, ένας ο γαστρεντερολόγος. Η ουρολογική με έναν και έναν μετακινημένο,.
Στο νοσοκομείο υπηρετούν 10 επικουρικοί γιατροί σε διαρκή εργασιακή “ομηρία”, ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Χειρότερη η εικόνα του νοσοκομείου Έδεσσας
Παρόμοια η εικόνα, ίσως χειρότερη σε κάποια τμήματα και στο γειτονικό νοσοκομείο της Έδεσσας: στην παθολογική για παράδειγμα 2 μόνιμοι και ένας επικουρικός και έναν ιδιώτη. «Στη Χειρουργική δύο μόλις γιατροί και η ΜΕΘ κλειστή με ότι αυτό συνεπάγεται για μία χειρουργική κλινική, για ένα νοσοκομείο γενικότερα, Στην παιδιατρική οι 3 ειδικοί από 9 εφημερίες το μήνα. Στην Μαιευτική οι 4 μόνιμοι και η μία μόλις ειδικευόμενη κάνουν σταθερά από 10-12 εφημερίες το μήνα. Στο ακτινολογικό δύο ουσιαστικά ακτινολόγοι με τον έναν να πραγματοποιεί 15 εφημερίες» αναφέρουν ακόμη οι γιατροί περιγράφοντας και την άσχημη κατάσταση στα κέντρα υγείας:
«Ενδεικτικά, στο ΚΥ Κρ. Βρύσης, από τις 27 οργανικές θέσεις γιατρών πάνω από 55% είναι κενές και δεν προκηρύσσονται με καμία κυβέρνηση που λέει και ο λαός. Από τις 59 οργανικές θέσεις νοσηλευτών, κοινωνικών λειτουργών, μαιών και άλλων παραϊατρικών ειδικοτήτων, διοικητικών κλπ, το 65% των οργανικών θέσεων παραμένουν κενές!! Υπάρχουν και 10 συμβασιούχοι σε διαρκή ομηρία.
Το ΚΥ Γιαννιτσών χωρίς οργανισμό, έρημο και αυτό, με μεγάλες ελλείψεις ακόμη και βασικών ειδικοτήτων (όπως παιδίατρος, καρδιολόγος), με συνεχείς μετακινήσεις του ιατρικού προσωπικού του, με 10 συμβασιούχους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών, απαιτεί κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειτουργικής κατάρρευσης τμημάτων των νοσοκομείων Γιαννιτσών και Έδεσσας! Σύσταση και προκήρυξη με ταχείες διαδικασίες έξι μόνιμων θέσεων παθολόγων και έξι μόνιμων ακτινολόγων! Να αποσυρθεί η επικίνδυνη απόφαση για κάλυψη του έργου της παθολογικής κλινικής από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων! Καμιά σκέψη για συγχώνευση ή κατάργηση τμημάτων ή κλινικών ή για εναλλάξ εφημέρευση των δύο νοσοκομείων του νομού.
- Λαϊκός ξεσηκωμός στην Ιεράπετρα: Όλοι στους δρόμους για να σώσουν το νοσοκομείο
Προχθές στην Ιεράπετρα πάνω από 10.000 πολίτες διαδήλωσαν για να μη διαλυθεί το τοπικό νοσοκομείο, το οποίο τα τελευταία 3 χρόνια έχασε 17 γιατρούς ενώ ένας ακόμα παθολόγος είναι έτοιμος να παραιτηθεί, γεγονός που θα οδηγήσει στο κλείσιμο της παθολογικής κλινικής
Το δρόμο της αποχώρησης έχει πάρει και ο μοναδικός ακτινολόγος του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να κλείσει και το ακτινολογικό ενώ το νοσοκομείο λειτουργεί μόλις με ένα αναισθησιολόγο που βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης.
Η προχθεσινή κινητοποίηση στην Ιεράπετρα χαρακτηρίστηκε ιστορική, διότι η μισή πόλη βγήκε στο δρόμο για να σώσει από το κλείσιμο το νοσοκομείο της!
Εργαζόμενοι, πολίτες, μαθητές, όλοι μαζί έγιναν ένα ανθρώπινο ποτάμι που κατέκλυσε την μικρή πόλη για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στην διαφαινόμενη υποβάθμιση του Νοσοκομείου στα πλαίσια του Νέου Χάρτη Υγείας.
Πρόσφατα το νοσοκομείο επισκέφτηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, και οι κάτοικοι την υποδέχτηκαν με πανό και έντονες αντιδράσεις. Η Μ. Γκάγκα, λόγω της αποδοκιμασίας, αναγκάστηκε να εισέλθει από την πίσω πόρτα στο νοσοκομείο για να αποφευχθεί περαιτέρω ένταση προκειμένου να έχει συνάντηση με τους γιατρούς.
- Ηράκλειο: Λείπουν 80 γιατροί από ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου. Πάνω από 40 θέσεις γιατρών παραμένουν κενές στο νοσοκομείο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ηρακελίου και άλλες τόσες στο Γ.Ν. Βενιζέλειο, αφού οι προσλήψεις που έγιναν ήταν πολύ λιγότερες από τις αποχωρήσεις και αφορούν κυρίως επικουρικούς.
Όπως αναφέρουν οι γιατροί, «το αποτέλεσμα είναι η εργασιακή εξουθένωση των συναδέλφων με τη συχνή υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών, τις μετακινήσεις, την περικοπή ρεπό, τις χρωστούμενες άδειες».
Όπως αναφέρει η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου (ΕΓΕΣΥΝΗ), «η επιδείνωση των συνθηκών δουλειάς κατά τη διάρκεια της πανδημίας οδηγεί σε κύμα παραιτήσεων γιατρών, το οποίο συνεπάγεται ακόμη και κλείσιμο τμημάτων. Η παραίτηση της διευθύντριας του κέντρου αίματος του Βενιζελείου, επέφερε σοβαρή δυσλειτουργία σε ένα τμήμα μοναδικό σε όλη την Κρήτη. Μετά την παραίτηση της διευθύντριας του ιατροπαιδαγωγικού κέντρου και ενός (εκ των τριών) ειδικευμένων παιδοψυχιάτρων του ΠΑΓΝΗ, η πρόσβαση των παιδιών με προβλήματα ψυχικής υγείας σε δωρεάν δομές έχει περιοριστεί σημαντικά στην ανατολική Κρήτη. Η λειτουργία της πλειοψηφίας των τακτικών εξωτερικών παθολογικών ιατρείων του Βενιζελείου (Β’ παθολογικής, αντιυπερτασικό, λιπιδαιμικό) ανεστάλη μετά από μία παραίτηση παθολόγου, μια συνταξιοδότηση και μια άδεια κύησης-λοχείας, εκτός από το ηπατολογικό και το γενικό ιατρείο της Α’ Παθολογικής.
Σε μια περίοδο που οι Παθολογικές Κλινικές ΠΑΓΝΗ και Βενιζελείου γεμίζουν λόγω της έξαρσης των ιώσεων, οι διοικήσεις αναγκάζουν επιμελητές παθολόγους από τα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου να καλύπτουν εφημερίες και πρωινά ωράρια στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου Ρεθύμνου μετά την παραίτηση της διευθύντριάς της. Οι μετακινήσεις αυτές χειροτερεύουν περαιτέρω τους όρους εργασίας των γιατρών και ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέο κύκλο παραιτήσεων (π.χ. παθολόγων του Βενιζελείου).
Τα προβλήματα αυτά είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας της κυβέρνησης να περιορίσει στο ελάχιστο τις κρατικές δαπάνες υγείας, φορτώνοντας το κόστος στους ίδιους τους ασθενείς. Αυτό επιδιώκεται και με τον πρόσφατο νόμο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, που σπρώχνει τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα, για να ξεπεράσουν τις τεράστιες αναμονές στα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων.
Απορρίπτουμε τα κυβερνητικά σχέδια για το νέο ΕΣΥ, αντιτασσόμαστε στην ιδιωτικοποίησή του. Απαιτούμε την ουσιαστική ενίσχυσή του με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης”.
- Νοσοκομείο Μεσολογγίου: Με περιπολικό μετέφεραν γιατρό για υποχρεωτική εφημερία
Η υποστελέχωση των νοσοκομείων σε μερικές περιπτώσεις έχει εξαναγκάσει τις αρχές να προχωρούν και σε επιστράτευση των γιατρών, όπως στο νοσοκομείο Μεσολογγίου, όπου γιατρός που ήταν εκτός υπηρεσίας οδηγήθηκε με περιπολικό και τη διαδικασία του «εντέλλεσθε» στο Νοσοκομείο, λόγω έλλειψης προσωπικού σε εφημερία.
Αυτό καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αιτωλοακαρνανίας, κάνοντας λόγο για τραγικές καταστάσεις με «υποστελέχωση, ελλείψεις προσωπικού και κύμα παραιτήσεων ιατρών». Συγκεκριμένα, ο σύλλογος αναφέρει πως «σε αυτά τα προβλήματα η διοίκηση του Νοσοκομείου και της 6η Υγειονομική Πεφιρέρεια (ΥΠΕ) προτάσσουν τις συνεχείς μετακινήσεις ιατρών από τα γειτονικά Κέντρα Υγείας με αποκορύφωμα την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου να εξαναγκάσουν συνάδελφο σε εφημερία με την διαδικασία του «εντέλλεσθε» στέλνοντας περιπολικό του Α.Τ. Γαβαλούς στην οικία της».
Επίσης η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αιτωλοακαρνανίας, καταδικάζει τη βιομηχανία των «εντέλλεσθε» και σημειώνει πως «μετά την παραίτηση συναδέλφου επικουρικού παθολόγου και την ύπαρξη μόνο 2 ειδικευόμενων ιατρών παθολογίας, ήρθε και η σειρά της Παθολογικής κλινικής του ΓΝ Μεσολογγίου να μην μπορεί να ανταποκριθεί στην εύρυθμη λειτουργία και στην κάλυψη των εφημεριακών αναγκών. Όλα τα βασικά τμήματα του ΓΝ Μεσολογγίου (Αναισθησιολογικό, Χειρουργική, Ορθοπεδική, Παθολογική, Γυναικολογική, αιματολογικό-αιμοδοσία κλπ) δε μπορούν να καλύψουν επαρκώς και για όλες τις μέρες του μήνα τις ανάγκες στην πρωινή λειτουργία και στις εφημερίες».
Εξηγεί πως «η άρνησή τους να προχωρήσουν σε μαζικές προσλήψεις είναι απόδειξη ότι επιδιώκουν με κάθε μέσο την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης με το «νέο ΕΣΥ», τη συγχώνευση κλινικών-τμημάτων, το κλείσιμο ή αλλαγή χαρακτήρα χρήσης νοσοκομείων, που αφορά και το Νοσοκομείο Μεσολογγίου, με τεράστιες συνέπειες για τις ανάγκες του λαού της περιοχής» και προσθέτει στις απαιτήσεις της, να καλυφθούν όλα τα κενά κατ’ αρχήν στα τμήματα που βρίσκονται σε λειτουργική κατάρρευση (Χειρουργική, Παθολογική, Αναισθησιολογικό, Ορθοπεδική, Γυναικολογική, εργαστήρια κλπ) στο ΓΝ Μεσολογγίου – «Χατζηκώστα», να ολοκληρωθούν άμεσα οι προκηρύξεις για αναισθησιολόγο και παιδίατρο και να καλυφθούν όλα τα κενά για τις ανάγκες του ΤΕΠ.
- Κοζάνη: Κλείνει η μοναδική ΜΕΘ του «Μαμάτσειου» νοσοκομείου
Ανάλογα τραγική είναι η κατάσταση στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης, όπου το 50% των θέσεων του ιατρικού προσωπικού είναι κενές και η μοναδική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ετοιμάζεται να βάλει «λουκέτο».
Όπως αναφέρει ο ίδιος ο διευθυντής της ΜΕΘ, Κ. Στόκκος, τα δύο τελευταία χρόνια με τον κορονοϊό, η ΜΕΘ, λειτουργούσε μόλις με δύο Εντατικολόγους και μία Αναισθησιολόγο, η οποία μετακινούνταν ανάλογα με τις ανάγκες. Ο ένας εκ των δύο εντατικολόγων αναμένεται λόγω διορισμού να φύγει σε άλλο νοσοκομείο και αναγκαστικά η ΜΕΘ θα κλείσει.
Να σημειωθεί ότι οι γιατροί του νοσοκομείο δουλεύουν 15 μέρες συνεχόμενα χωρίς άδειες και ρεπό καθώς το είναι κενό το 50% των οργανικών θέσεων. Να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο Κοζάνης είναι το μεγάλο νοσοκομείο της δυτικής Μακεδονίας, που δέχεται μεγάλο φόρτο ασθενών από όλους τους όμορους νομούς.
- Καλαμάτα: Στον Εισαγγελέα για εργασιακή εξουθένωση οι γιατροί
Ένα ακόμα περιστατικό νοσοκομειακής τρέλας καταγράφηκε στην Καλαμάτα όπου γιατρός νεφρολόγος προσέφυγε στον Εισαγγελέα λόγων των καθημερινών μετακινήσεων που ήταν υποχρεωμένος να κάνει μεταξύ του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και Καλαμάτας να διανύει δηλαδή μία απόσταση περίπου 130 χλμ.
Σύμφωνα με την καταγγελία του Σωματείου Ειδικευμένων Γιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας «Το πρωί της 25η Ιανουαρίου η εφημερεύουσα Νεφρολόγος του νεφρολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Καλαμάτας έλαβε εντολή από την Διοικήτρια του νοσοκομείου να μεταβεί άμεσα στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και για τις επόμενες 2 ώρες να καλύψει το νεφρολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, λόγω ασθένειας της μοναδικής του ιατρού. Η ιατρός αποχώρησε για την Κυπαρισσία στις 09.00 και στην συνέχεια το μεσημέρι γύρισε στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας για να συνεχίσει την εφημερία της».
Από την Ιατρό ειδοποιήθηκε η αρμόδια εισαγγελική αρχή, καθώς η απομάκρυνση της από το Νοσοκομείο στο οποίο εφημέρευε αλλά και η επιβάρυνση της μεταφοράς της, έθεσε σε κίνδυνο τόσο την ίδια, όσο και την ασφάλεια των ιατρικών πράξεών της.
«Επανειλημμένα έχουμε θίξει τους κινδύνους που επιφυλάσσει η υποστελέχωση των 2 νεφρολογικών τμημάτων του Νομού. Υπάρχουν 2 κενές θέσεις νεφρολόγων για το Νοσοκομείο Καλαμάτας οι οποίες δεν προκηρύσσονται, όσο για το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας στην μία και μοναδική θέση που προκηρύχθηκε δεν υπήρξε κανείς ενδιαφερόμενος», αναφέρουν οι γιατροί στην ανακοίνωσή τους.
Την ίδια στιγμή διερωτώνται: «Άραγε πως καταφέρνει να διατηρήσει την ποιότητα των ιατρικών του πράξεων ένας ιατρός ο οποίος:
- Εφημερεύει εξαναγκαστικά στις 25-01 και την επόμενη στις 26-01-23 καθώς από τις 3 νεφρολόγους του νεφρολογικού τμήματος της Καλαμάτας η μία απουσιάζει λόγω αναρρωτικής .
- Το πρωί της πρώτης του εφημερίας αιφνίδια του δίνουν την εντολή να μετακινηθεί 130 χιλιόμετρα προκειμένου να εκτελέσει υψηλής σοβαρότητας ιατρικές πράξεις.
- Καλείται σε μία ημέρα να αναλάβει διπλάσιους ασθενείς καθώς τίθεται υπεύθυνος και για τα 2 νεφρολογικά τμήματα του Νομού με τις ανάλογες προγραμματισμένες αιμοκαθάρσεις .
- Ταυτόχρονα είναι υπεύθυνος και για κάθε ασθενή που χρήζει επείγουσα νεφρολογική εκτίμηση και παρέμβαση για τις επόμενες 48 ώρες.
ΤΟΜΥ Καλαμάτας: Κουβαλούν στα χέρια τους ανάπηρους
Την ίδια ώρα και στην Τοπική Μονάδα Υγείας συμβαίνουν άλλα τραγελαφικά γεγονότα: Το τελευταίο εξάμηνο σε μια μεγάλη ταλαιπωρία υποβάλλονται καθημερινά ΑμεΑ και ηλικιωμένοι στην Καλαμάτα, καθώς δεν λειτουργούν τα ασανσέρ στο κτίριο που στεγάζεται η ΤΟΜΥ της πόλης.
Αναγκαστικά άτομα με αναπηρία μεταφέρονται στα… χέρια όταν πρόκειται να εξεταστούν από επιτροπή ΚΕΠΑ διότι τα περισσότερα ιατρεία λειτουργούν στον πρώτο όροφο.
Το ασανσέρ έχει σταματήσει να λειτουργεί, διότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για την πιστοποίησή του και κανείς τεχνικός δεν αναλαμβάνει την συντήρησή του χωρίς να προηγηθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα.Το θέμα έφερε στο φως το σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Μεσσηνίας, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του: «Την στιγμή που η κυβέρνηση διαφημίζει τα dental pass, στο ΤΟΜΥ Καλαμάτας δεν λειτουργεί το ασανσέρ επειδή δεν υπάρχει κονδύλι για την συντήρηση του, με αποτέλεσμα εκατοντάδες συνταξιούχοι και άτομα με ειδικές ανάγκες να αδυνατούν να επισκεφθούν τα ιατρεία».
- Νοσοκομείο Κεφαλονιάς: Λειτουργεί με το 50% του προσωπικού
Και στο νοσοκομείο Κεφαλονιάς υπάρχει έλλειψη προσωπικού καθώς το νοσοκομείο λειτουργεί με το 50% του προσωπικού που προβλέπεται, ενώ ένας μεγάλος αριθμός γιατρών είναι επικουρικοί
Ο παθολόγος, ο αναισθησιολόγος και ο ψυχίατρος του νοσοκομείου εφημερεύουν κάθε μέρα ενώ η ΜΕΘ δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Το εναπομείναν προσωπικό έχει εξουθενωθεί κυριολεκτικά και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο ζητούν κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με προσλήψεις προσωπικού, να λειτουργήσει η ΜΕΘ και να μεταφερθεί η ψυχιατρική κλινική στα κτήρια που έχουν δωρηθεί για αυτό το σκοπό.
- Μυτιλήνη : Στο δρόμο οι κάτοικοι του Πολιχνίτου για την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας
Μόλις πρόσφατα μια μεγάλη κινητοποίηση κατοίκων και φορέων πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Πολιχνίτου στη Λέσβο με αίτημα την ενίσχυση των δομών υγεία της περιοχής με αφορμή το τραγικό περιστατικό της μεταφοράς νεκρού βρέφους με ΙΧ αυτοκίνητο, λόγω της έλλειψης οδηγού ασθενοφόρου.
Η υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η υποστελέχωση όλων των κέντρων υγείας του νησιού, οι τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και εξοπλισμό και στο Βοστάνειο Νοσοκομείο, διαμορφώνουν μια εκρηκτική κατάσταση, όπως τόνιζαν οι διαδηλωτές, που πρέπει να «γράφουν χιλιόμετρα» ακόμη και για τις πιο απλές εξετάσεις. Στην ίδια περιοχή, ο κόσμος κατά τους θερινούς μήνες πολλαπλασιάζεται με αποτέλεσμα τα κενά να πλήττουν και τους επισκέπτες του νησιού. Στην ίδια μάλιστα περιοχή έλαβαν χώρα οι πυρκαγιές του καλοκαιριού, στην ίδια περιοχή βρίσκεται η σεισμόπληκτη Βρίσα αφημένη στην τύχη της, ενώ πυρόπληκτοι και σεισμόπληκτοι δεν έχουν αποζημιωθεί στο 100%.
- Χαλκίδα: Στο «κόκκινο» η λειτουργία της ΜΕΘ του νοσοκομείου
Να παρθούν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της ΜΕΘ του νοσοκομείου Χαλκίδας, απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας, καταγγέλλοντας ότι “η επικινδυνότητα για ασθενείς και προσωπικό είναι στο ‘κόκκινο'”.
Συγκεκριμένα το σωματείο εργαζομένων, με ανακοίνωσή του, επανέρχεται στην κατάσταση της ΜΕΘ επισημαίνοντας αρχικά το γεγονός ότι έχει χωριστεί στα δύο φιλοξενώντας πλέον και γενικά περιστατικά και ασθενείς με covid, με το προσωπικό ωστόσο να είναι κοινό.
Καταγγέλλει παράλληλα ότι με την πληρότητα να αγγίζει το 100%, αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα της ΜΕΘ συμπεριλαμβάνονται 24 νοσηλευτές και δύο βοηθοί θαλάμου, από τους οποίους αν αφαιρέσει κανείς αυτούς που απουσιάζουν απομένουν 19 άτομα για να καλύψουν τις βάρδιες και να περιθάλψουν 12 συνολικά ασθενείς στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Το Σωματείο σημειώνει επίσης ότι για 12 περιστατικά εφημερεύει ένας γιατρός ενώ μία μόνο καθαρίστρια καλύπτει την πρωινή βάρδια και πολλές φορές καλύπτει και άλλες κλινικές.
- Πρέβεζα: Έτοιμη να κλείσει η χειρουργική κλινική
Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στο νοσοκομείο της Πρέβεζας, όπου ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου διαμηνύει προς το υπουργείο Υγείας ότι, «δεν θα σας αφήσουμε να βάλετε λουκέτο στο Νοσοκομείο Πρέβεζας!», ενώ απαιτεί, «να αποκατασταθεί άμεσα η ομαλή λειτουργία της Χειρουργικής Κλινικής που με ευθύνη της 6ης ΥΠΕ, τορπιλίστηκε».
Όπως αναφέρει «με έκπληξη ενημερωθήκαμε πως η 6η ΥΠΕ έρχεται προκλητικά να δυναμιτίσει ακόμη περισσότερο την ήδη εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Πρέβεζας εγκρίνοντας μετακίνηση χειρουργού από την Πρέβεζα στα Ιωάννινα χωρίς προηγουμένως να έχει μεριμνήσει την αντικατάστασή της, διασφαλίζοντας στοιχειωδώς την λειτουργία της Χειρουργικής κλινικής η οποία κινδυνεύει άμεσα να καταστεί τελείως ανενεργή, αδύναμη ακόμη και να καλύψει επείγουσες εφημεριακές ανάγκες.
Η προκλητική αυτή πολιτική στάση δηλώνει πως η 6η ΥΠΕ, το Υπουργείο και η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να βάλει λουκέτο σε δευτεροβάθμια νοσοκομεία όπως αυτό της Πρέβεζας. Τι άλλο θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος όταν αφήνουν τη μοναδική δευτεροβάθμια δομή του νομού με 1 Ορθοπεδικό, 2 Γυναικολόγους, κανέναν Πνευμονολόγο, κανέναν Γαστρεντερολόγο με ελάχιστο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό; Προφανώς και υπάρχει σχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ και είναι πλέον ορατό και στον πιο δύσπιστο πολίτη
- Χίος: Εκτός λειτουργίας ο μαστογράφος – Υπολειτουργεί ο μαγνητικός τομογράφος
Πολλά τα προβλήματα και στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου όπου εκτός λειτουργίας είναι ο μαστογράφος, ενώ ο μαγνητικός τομογράφος υπολειτουργεί και το κλασικό ακτινολογικό λειτουργεί στο μισό.
«Είναι τεράστιες οι ευθύνες και της διοίκησης του νοσοκομείου που υλοποιεί την κυβερνητική πολιτική της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης ενώ προωθεί την εμπορευματοποίηση πλευρών της λειτουργίας του νοσοκομείου» καταγγέλλει το ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ, προσθέτοντας ότι «τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του λαού».
Να στελεχωθεί εδώ και τώρα το Ακτινοδιαγνωστικό Εργαστήριο απαιτεί και το Σωματείο Εργαζομένων του «Σκυλίτσειου» Νοσοκομείου Χίου, καθώς, όπως αναφέρει, το Ακτινοδιαγνωστικό Εργαστήριο που το 2018 διέθετε 6 ιατρούς ακτινολόγους «σήμερα έφτασε στο σημείο να μην έχει γιατρό να καλύψει τις εφημερίες του», ενώ «λειτουργεί χωρίς μαστογράφο εδώ και ένα χρόνο, με μαγνητικό τομογράφο που υπολειτουργεί, όταν και αν παραστεί εθελοντικά ο συνταξιούχος και αμισθί γιατρός του, τις λίστες αναμονής για μια αξονική τομογραφία να υπερβαίνουν τους έξι μήνες και το κλασικό Ακτινολογικό να λειτουργεί κατά το ήμισυ, με μία ψηφιακή κασέτα για να καλύψει ένα ολόκληρο νησί».
«Υπό τις παρούσες συνθήκες μόνο η επιστημονική και επαγγελματική επάρκεια του προσωπικού και το φιλότιμο κρατούν την περίθαλψη στο νησί ζωντανή», σημειώνει και προσθέτει: «Αυτά είναι τα αποτελέσματα της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που προώθησαν και συνεχίζουν να προωθούν με όποιο κόστος την εμπορευματοποίηση της Υγείας, με αποκορύφωμα την ύπαρξη των ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου με Ιδιωτικό Τομέα) και τη δημιουργία του ”νέου ΕΣΥ” που θέλει την Υγεία από κοινωνικό αγαθό εμπόρευμα, δηλαδή τον πολίτη να πληρώνει αδρά για να μείνει ζωντανός».
- Ρόδος: Έχουν ασθενοφόρα αλλά όχι προσωπικό
Στη Ρόδο στο Περιφερειακό Ιατρείο Γενναδίου το περασμένο Σάββατο έφθασε ένα καινούργιο ασθενοφόρο, δωρεά ιδρύματος Ευγενίδου. Το γεγονός ότι το Π.Ι. Γενναδίου διαθέτει πλέον ένα νέο ασθενοφόρο, αποτελεί αναμφισβήτητα θετικό γεγονός αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό.
«Πότε θα προσληφθεί το απαιτούμενο προσωπικό για το νέο ασθενοφόρο;» ρωτά η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Νότιας Ρόδου τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει η πρόσληψη όλου του απαιτούμενου μόνιμου προσωπικού για την απρόσκοπτη λειτουργία του νέου ασθενοφόρου όλο τον χρόνο.
Να σημειωθεί ότι στο νησί το δημόσιο σύστημα υγείας συνολικά διαθέτει δέκα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, από τα οποία είναι σε λειτουργία σήμερα μόνο τα τέσσερα, και το καλοκαίρι ήταν μόνο τα τρία, λόγω έλλειψης προσωπικού. Δηλαδή υπάρχουν ασθενοφόρα που δεν λειτουργούν διότι η κυβέρνηση αρνείται να προσλάβει το απαιτούμενο προσωπικό.