Έτσι χάσαμε 1004 ανθρώπους σε ένα μήνα
Σοκαριστικά στοιχεία και τεράστια λάθη
Από τις 12 Μαρτίου ως τις 31 Οκτωβρίου, η Ελλάδα είχε θρηνήσει τον θάνατο 626 πολιτών από κορωνοϊό.
Χθες, μέσα σε 22 ημέρες, τα θύματα του Νοεμβρίου ξεπέρασαν τα 1.000… Με τους 103 νεκρούς που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, ο αριθμός των θυμάτων από την αρχή της πανδημίας, ανέρχεται πλέον σε 1.630, με την καμπύλη του αριθμού των θυμάτων να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, την ώρα που και οι διασωληνωμένοι συνεχίζουν να αυξάνονται. Χθες έφτασαν σε νέο αρνητικό ρεκόρ (540) και σε μία ημέρα όπου τα δείγματα που ελέγχθηκαν ήταν λιγότερα απ’ ότι συνήθως, όπως και το σύνολο των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν (1.498).
Το γράφημα που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων από την ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ, είναι χαρακτηριστικό, καθώς ενώ χρειάστηκαν συνολικά 6 μήνες για να φτάσει η χώρα τους 300 νεκρούς από κορωνοϊό, μόνο τις τελευταίες 48 ώρες μέτρησε 211. Χαρακτηριστικά, το γράφημα δείχνει τα εξής στοιχεία:
Από τις 12 Μαρτίου έως τις 11 Σεπτεμβρίου, σε διάστημα 183 ημερών έχασαν τη ζωή τους 300 ασθενείς. Από 11 Σεπτεμβρίου έως 26 Οκτωβρίου, σε διάστημα 47 ημερών, τα θύματα έφτασαν τα 600. Από 26 Οκτωβρίου έως 11 Νοεμβρίου, δηλαδή στις επόμενες 14 ημέρες, τα θύματα αυξήθηκαν σε 900. Από 11 Νοεμβρίου έως 17 Νοεμβρίου, μέσα σε έξι μόλις ημέρες, τα θύματα έφτασαν τα 1.200. Από τις 17 έως τις 21 Νοεμβρίου, μέσα σε τέσσερις ημέρες, οι τα θύματα αυξήθηκαν σε 1.500.
Μόνο την τελευταία εβδομάδα οι νεκροί φτάνουν τους 524 σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.
Συγκεκριμένα:
Δευτέρα 16 Νοεμβρίου: 59 νεκροί και 400 διασωληνωμένοι Τρίτη 17 Νοεμβρίου: 63 νεκροί και 443 διασωληνωμένοι Τετάρτη 18 Νοεμβρίου: 60 νεκροί και 480 διασωληνωμένοι Πέμπτη 19 Νοεμβρίου: 59 νεκροί και 499 διασωληνωμένοι Παρασκευή 20 Νοεμβρίου: 72 νεκροί και 519 διασωληνωμένοι Σάββατο 21 Νοεμβρίου: 108 νεκροί και 522 διασωληνωμένοι Κυριακή 22 Νοεμβρίου: 103 νεκροί και 540 διασωληνωμένοι Στο 11.8% ο δείκτης θετικότητας
Αξίζει να σημειωθεί πως από τα χθεσινά 1.498 κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν, προκύπτει και ένα αυξημένο νούμερο στον δείκτη θετικότητας. Με τα τεστ που διενεργήθηκαν την ίδια ημέρα να ανέρχονται σε μόλις 12.698 -αρκετά λιγότερα από τον μέσο όρο που είναι μεταξύ 20 και 25.000- τα 1.498 θετικά κρούσματα βγάζουν ποσοστό 11.8% στον δείκτη θετικότητας, την ώρα που το όριο συναγερμού είναι στο 4%.
Σύμφωνα με την κατανομή των κρουσμάτων, η Θεσσαλονίκη για άλλη μία φορά είχε τα περισσότερα (305), με την Αττική (218), την Λάρισα (84), τα Τρίκαλα (80) και την Μαγνησία (79) να ακολουθούν.
Βατόπουλος: Θα συνεχιστεί για άλλη μία εβδομάδα αυτή η εικόνα Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος ανέφερε πως ο αριθμός των θανάτων δεν αναμένεται να πέσει πριν περάσει άλλη μία εβδομάδα, αλλά τόνισε πως εμφανίζεται μία επιπέδωση των κρουσμάτων που μπορεί να δείξει κάποια θετικά αποτελέσματα από την επόμενη εβδομάδα.
«Έχουμε αρχίσει να βλέπουμε βελτίωση, η οποία ελπίζω να διατηρηθεί. Ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων δεν θα πέσει πριν περάσει μια βδομάδα ακόμα», τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας.
«Είναι απολύτως σαφές ότι ο ιός είναι σε όλη την Ελλάδα. Σε οποιοδήποτε σημείο που δεν βλέπουμε πολλά κρούσματα, με έναν κακό χειρισμό, θα κολλήσει ξανά κόσμος. Είναι μια ασταθής ισορροπία» συνέχισε ο κ. Βατόπουλος που συμπλήρωσε πως «μέσα στις τρεις τελευταίες μέρες βλέπουμε μια επιπέδωση. Έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται λίγο τα κρούσματα και σίγουρα θα πάρουμε την τελική ανάσα όταν έρθει το εμβόλιο. Χρειάζεται ευλαβική τήρηση των μέτρων και αυτοπροστασία. Με αυτά νομίζω ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τη μεγάλη δυσκολία, χωρίς να υπάρξει το τρίτο κύμα».
Δεν μου φτάνει ο αέρας να αναπνεύσω
Συγκλονίζουν τα λόγια μιας 50χρονης τραυματιοφορέως από τη Θεσσαλονίκη που από την μια μέρα στην άλλη, βρέθηκε από εργαζόμενη του νοσοκομείου να είναι ασθενής και να μάχεται για την ζωή της. Η Μπέττυ Ιωακείμ, είναι μία από τους δεκάδες ανθρώπους που είχαν ενεργό ρόλο στον πιο δύσκολο αγώνα κατά του κορονοϊού, συνεισφέροντας προκειμένου συνάνθρωποί μας να κρατηθούν στη ζωή. Όντας πλέον από από την άλλη πλευρά περιγράφει τα όσα ζει στο κρεβάτι του ΑΧΕΠΑ, ενώ ταυτόχρονα κάνει έκκληση σε όσους δεν πιστεύουν στον κορονοϊό να φροντίσουν τους διπλανούς τους.
«Είναι απάνθρωπο να πεθαίνει κόσμος εξαιτίας της ανευθυνότητας των ανθρώπων. Είναι δύσκολο να μάχεσαι για να ζήσεις. Δεν μπορώ να το δώσω να καταλάβεις κανείς, είναι τόσο τραγικό, τόσο τραγικό. Δεν σου φθάνει ο αέρας, δεν μπορείς να αναπνεύσεις. Να μην το αισθανθεί κανείς ποτέ» λέει στο Open TV και συνεχίζει τη δραματική περιγραφή της: «Δεν μπορώ να πάρω αναπνοή. Ευτυχώς οι γιατροί πάλεψαν οχτώ ημέρες και μου έριξαν τον πυρετό και τώρα παλεύουμε να ανοίξουμε τα πνευμόνια μου για να μπορώ να αναπνεύσω. Μάχεσαι. Εγώ παλεύω, παλεύω εννέα ημέρες για να ζήσω. Εχω ένα παιδί πίσω μου. Δεν μπορώ χωρίς οξυγόνο. Είναι τόσο έντονο το πνίξιμο».
Και συνεχίζει: «Σκέφτομαι όλους αυτούς τους ηλικιωμένους ανθρώπους που είναι μόνοι, που δεν μπορούν να αναπνεύσουν. Που δεν έχουν να τους κάνει κάποιος μία αγκαλιά, να τους πιάσει το χέρι. Είναι καλό όσοι το περάσουμε να καθίσουμε να σκεφτούμε λίγο παραπάνω, να μάθουμε να κάνουμε υπομονή και να καταλάβουμε πόσο σημαντική και σπουδαία είναι η ζωή», ενώ στέλνει το μήνυμα: «Για αυτό λοιπόν θα κάνω και μία έκκληση σε όλους αυτούς που δεν πιστεύουν ότι υπάρχει κορονοϊός, να φροντίσουν να αγαπήσουν τους διπλανούς τους και να τους δώσουν την ευκαιρία να ζήσουν».
Μία ακόμα συγκλονιστική μαρτυρία έρχεται από το διπλανό κρεβάτι της Μπέττυς Ιωακείμ, όπου μία ακόμα συνάδελφός της χρειάστηκε να νοσηλευτεί: «Έχω τρία κορίτσια και περιμένουν. Έπαθαν σοκ. Δεν περίμενα να φθάσει εδώ η κατάσταση. Νόμιζα πως το ελέγχω αλλά δεν ελέγχεται. Το τελευταίο 20ήμερο, μήνα, τρομάξαμε με τα περιστατικά που ερχόντουσαν» είπε η Μαρία, 38χρονη τραυματιοφορέας.
Κοροναϊός : Οι επιδημιολόγοι στα γρανάζια της πολιτικής και πώς επηρέασε τη διαχείριση του δεύτερου κύματος
Η διαφορετική εμπλοκή των επιδημιολόγων και πάσης φύσεως ειδικών στην δημόσια – και ενίοτε πολιτική – συζήτηση αποτέλεσε μία πτυχή που περιέπλεξε σε σημαντικό βαθμό τη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Η πρώτη περίοδος του Μαρτίου – Μαΐου χαρακτηρίστηκε από την κυριαρχία του λόγου των επιστημόνων, οι οποίοι και συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία του ελέγχου της εξάπλωσης του κοροναϊού και της ενημέρωσης των πολιτών.
Εκείνες τις ημέρες είχε δι’ αυτού του τρόπου αναδειχθεί ένα υπόδειγμα συμπεριφοράς, μέσω του οποίου προβλήθηκαν διαφορετικά, θετικά πρότυπα στην ελληνική κοινωνία.
Είτε επρόκειτο για τον επιστημονικό λόγο του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, είτε για τον τρόπο με τον οποίο συντονισμένοι, οι περισσότεροι επιστήμονες, παρενέβαιναν δημοσίως. Είχε διαπιστωθεί τότε μία πρωτοφανής ομοιογένεια στον επιστημονικό και δημόσιο λόγο, με αποτέλεσμα κάθε οργανωμένη ή αποσπασματική απόπειρα υπονόμευσης της κοινής προσπάθειας να πέφτει στο κενό.
Με την άρση των μέτρων στις αρχές του καλοκαιριού, η συνθήκη άλλαξε. Η επιτυχία της πρώτης φάσης διαχείρισης διαμόρφωσε μία ατμόσφαιρα εφησυχασμού μεταξύ των πολιτών και σε μεγάλο βαθμό και των κυβερνητικών στελεχών. Εξ αιτίας αυτού, ο λόγος των ειδικών αντιμετωπίστηκε πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι έως εκείνη τη στιγμή.
Παρά το γεγονός ότι οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου και σε άλλες βαθμίδες της κυβερνητικής ιεραρχίας συνεχίζονταν, με τη συμμετοχή λοιμωξιολόγων, επιδημιολόγων και άλλων ειδικών, η βαρύτητα της γνώμης της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων δεν ήταν η ίδια.
Δεδομένων των συνθηκών και της ελεγχόμενης εξάπλωσης της πανδημίας εκείνη την περίοδο, σημαντικά λιγότεροι ήταν όσοι έδιναν σημασία σε προειδοποιήσεις, συστάσεις και οδηγίες. Παρ’ όλα ταύτα, πολλά από όσα συμβαίνουν σήμερα, είχαν επισημανθεί στους καλοκαιρινούς μήνες. Όχι όμως με την ίδια απήχηση και αποτελεσματικότητα.
Διαφορετική ισορροπία κυβέρνησης – ειδικών Η πάροδος του χρόνου και η αύξηση των κρουσμάτων κατά τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες, βρήκε την κυβέρνηση και την επιστημονική κοινότητα σε μία πολύ διαφορετική ισορροπία. Επί εβδομάδες κυριάρχησε η (πολιτική) άποψη σύμφωνα με την οποία είχε αποκλειστεί ένα δεύτερο lockdown. Κάτι τέτοιο προϋπέθετε όμως ότι οι συστάσεις των ειδικών όφειλαν να έχουν υιοθετηθεί και υποστηριχθεί και από τους εκπροσώπους της πολιτικής τάξης, όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης. Φυσικά, αυτό έπρεπε να έχει γίνει και από τους πολίτες.
Την περίοδο εκείνη είχε αποφασιστεί ότι ήταν προτιμότερο να περιοριστούν οι φωνές που είτε εφιστούσαν την προσοχή στους κινδύνους του εφησυχασμού, είτε ακόμη και δημιουργούσαν ένα κλίμα ανησυχίας. Ήταν χαρακτηριστικό ότι επί πολλές εβδομάδες είχε αποσυρθεί από τη δημοσιότητα μία από τις πλέον αυστηρές φωνές, ο καθηγητής Νίκος Σύψας. Και επίσης, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ακόμη και στην αρχή της νέας φάσης έξαρσης της πανδημίας ο κ. Τσιόδρας απέφευγε τις δημόσιες παρεμβάσεις, παρά το γεγονός ότι εξακολουθούσε να συμμετέχει στις καθημερινές συσκέψεις ή τηλεδιασκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου.
Στο διάστημα αυτό φάνηκε ότι ο λόγος των ειδικών προσέλαβε μία διαφορετική βαρύτητα, σε σχέση με την προηγούμενη άνοιξη. Η συνθήκη που διαμορφώθηκε, σε συνδυασμό με την γενικότερη κόπωση των πολιτών αλλά και την τακτική πολλών ΜΜΕ, μετέτρεψαν τους επιστήμονες ιατρούς σε μέρος μίας τηλεοπτικής – κατά κύριο λόγο – πραγματικότητας και καθημερινότητας. Και με δεδομένη την διάσταση επιστημονικών απόψεων εντός της Επιτροπής, άρχισε να διαμορφώνεται και δημοσίως μια εικόνα σύγχυσης.
Επιστήμονες και προπαγάνδα Καθημερινώς και επί ώρες, επιστήμονες κάθε σχετικής με την πανδημία ειδικότητας, παρήλαυναν στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συχνότητες, εκφράζοντας εκτιμήσεις και γνώμες, οι οποίες συχνά ήταν έως και αντιφατικές μεταξύ τους. Άλλοι ήταν αισιόδοξοι, άλλοι περισσότερο επιφυλακτικοί, άλλοι ανήσυχοι και πάντως δεν υπήρχε η μία κοινή συνισταμένη της προηγούμενης περιόδου.
Η κατάσταση περιπλεκόταν αρκετά, όσο πύκνωναν και οι δημόσιες εμφανίσεις επιστημόνων, οι οποίοι δεν συμμετέχουν στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Ως εκ τούτου, δεν υπόκεινται σε καμία πολιτική δέσμευση, παρά μόνον εκφράζουν την επιστημονική τους άποψη. Οι πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης και η καθηγήτρια Αθηνά Λινού.
Σε αυτό το νέο περιβάλλον, άρχισε να διαφαίνεται ότι η πολιτική διαχείριση της πανδημίας θα ήταν πολύ διαφορετική από της προηγούμενης άνοιξης. Αυτό δεν αφορούσε μόνο την κυβέρνηση, αλλά και την αντιπολίτευση, κατά μείζονα λόγο την αξιωματική και τους μηχανισμούς προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι επιθέσεις στον Σωτήρη Τσιόδρα και η «επιστράτευση» της Αθηνάς Λινού Οι κλιμακούμενες επιθέσεις που άρχισαν να εξαπολύονται σε βάρος του Σωτήρη Τσιόδρα ήταν πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα της νέας πραγματικότητας. Αυτές είχαν ξεκινήσει βέβαια από την προηγούμενη άνοιξη, όταν ο καθηγητής κατηγορούνταν από τις σελίδες της «Αυγής» για κυβερνητική προπαγάνδα.
Στην νέα φάση όμως, επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ στράφηκε εναντίον του. Αφορμή στάθηκε η δημόσια σύσταση του προς τους πολίτες να αποφεύγουν τους συγχρωτισμούς στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν, κατά την γνωστή αποπροσανατολιστική μέθοδο, ο καθηγητής είτε «καλύπτει την αδράνεια της ΝΔ στην αντιμετώπιση του συνωστισμού στα μέσα μεταφοράς», είτε με την εμφάνιση του επενδύει «σε αυτή την κυβερνητική αφήγηση περί ατομικής ευθύνης».
Ο ίδιος δε ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «εργαλειοποίηση των επιστημόνων και της επιστημονικής επιτροπής από την κυβέρνηση», λέγοντας ότι «οι κυβερνήσεις δεν κρύβονται πίσω από την επιτροπή και δεν εκβιάζουν αποφάσεις». Παρά ταύτα, την ίδια στιγμή μία άλλη παράμετρος προστέθηκε στην εξίσωση. Ήταν η «εργαλειοποίηση» των επιστημόνων από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, μέσω της πρότασης να αναλάβει η καθηγήτρια Αθηνά Λινού το υπουργείο Υγείας. Η πρόταση αυτή συνοδεύτηκε και από μία καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με την κ. Λινού.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η εμπλοκή των επιστημόνων στην πολιτική συζήτηση, δηλητηριάζει σε σημαντικό βαθμό την προσπάθεια χαλιναγώγησης της εξάπλωσης της πανδημίας. Και παρεμβάσεις όπως αυτή της κυρίας Λινού, περί της απουσίας επιστημονικών μελετών για την μετάδοση του ιού μέσω της θείας μετάληψης, ακούγονται πλέον με την αναμενόμενη επιφυλακτικότητα.
Χωρίς ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό ξεκίνησε η εφημερία δύο νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη
Ασφυκτική είναι η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη. Τα νοσοκομεία «Γεώργιος Γεννηματάς» και ΑΧΕΠΑ να αρχίζουν απόψε την εφημερία τους με την πληρότητα στις ΜΕΘ COVID στο 100%.
Ειδικότερα καλυμμένες είναι και οι 17 κλίνες ΜΕΘ COVID του νοσοκομείου «Γεώργιος Γεννηματάς», ενώ οι γιατροί καταβάλουν προσπάθεια να βρεθούν δυο κλίνες ΜΕΘ COVID για ασθενείς που είναι λίγο πριν τη διασωλήνωση.
Στο ΑΧΕΠΑ καλυμμένες είναι και οι 44 κλίνες ΜΕΘ COVID.
Συμφώνα με γιατρούς και νοσηλευτές, όπως γράφει το skai.gr, ασθενείς διασωληνώνονται ακόμα και σε απλές κλίνες, ενώ πλέον διασωληνώνονται και 30αρηδες.
Χωρίς κρεβάτι ΜΕΘ COVID, άρχισε την Κυριακή και η εφημερία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Κατά μέσο όρο γίνονται περίπου 20 εισαγωγές σε κάθε εφημερία, ενώ ο δείκτης μετάδοσης έχει πέσει κάτω από το 1.
in.gr/skai/ethnos.gr