Featured

Έτσι έφτασαν στην άβυσσο οι αεροπορικές εταιρείες με την πανδημία

Για το 2021 προβλέπονται απώλειες 13,4 δισεκατομμυρίων ευρώ

Δήμητρα Λιόγκα
έτσι-έφτασαν-στην-άβυσσο-οι-αεροπορικ-591809
Δήμητρα Λιόγκα

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν χαρακτηρίσει την δεδομένη πανδημία ως τη χειρότερη κρίση στην ιστορία των αεροπορικών ταξιδιών, με τον αριθμό των επιβατών να πέφτει σχεδόν στο μηδέν, μετά τον περασμένο Μάρτιο. Οι αεροπορικές εταιρείες αντιμετώπισαν μερικούς από τις αυστηρότερους περιορισμούς στον κόσμο, καθώς τα έσοδά τους μειώθηκαν δραματικά, κάνοντας συνεχείς εκκλήσεις στις κυβερνήσεις για άνοιγμα των συνόρων.

Με τα περισσότερα αεροσκάφη να σταθμεύουν αυτήν τη στιγμή, ο Διεθνής Οργανισμός Αερομεταφοράς (ITA) δήλωσε σε ανακοίνωση του ότι τα έσοδα πιθανότατα θα μειωθούν στα 419 δισεκατομμύρια δολάρια από πέρσι, που είχαν ανέλθει στα 838 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Κάθε μέρα του τρέχοντος έτους, χάνονται 230 εκατομμύρια δολάρια» δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του οργανισμού IATA, Alexandre de Juniac.

Μία μέση τιμή της απώλειας μπορεί να υπολογιστεί σε περίπου 32 ευρώ ανά επιβάτη. Για το 2021, ο οργανισμός IATA προβλέπει απώλειες 13,4 δισεκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα για τα επόμενα δύο χρόνια να ανέλθουν στα 85 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Οι αεροπορικές εταιρείες θα συνεχίζουν να είναι οικονομικά εύθραυστες κατά το 2021», δήλωσε ο Alexandre de Juniac.

Η British Airways, η Lufthansa , η Emirates Airlines και η Qantas Airways συγκαταλέγονται μεταξύ των εταιρειών που έχουν ήδη ανακοινώσει χιλιάδες απολύσεις και άδειες χωρίς αποδοχές.

Πολλά περισσότερα αναμένονται στην Αμερική, καθώς η Delta Air Lines, η United Airlines και η American Airlines έχουν ήδη προειδοποιήσει περίπου 35.000 υπαλλήλους ότι κινδυνεύουν να χάσουν τις θέσεις εργασίας τους. Συνεπώς, οι απώλειες προσωπικού θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις 100.000, μέχρι το τέλος του έτους.

Αυστραλία

Στην Αυστραλία, ο διευθύνων σύμβουλος της Qantas, Alan Joyce κήρυξε τη χειρότερη οικονομική κρίση του αιώνα, με τα κέρδη να πέφτουν σε ποσοστό 91%. Ο Alan Joyce επιβεβαίωσε ότι δεν πιστεύει ότι η αεροπορική εταιρεία θα πετάξει ξανά διεθνώς μέχρι τουλάχιστον τα μέσα του 2021 και δήλωσε ότι οι πτήσεις προς τις ΗΠΑ πιθανότατα δεν θα συνεχιστούν, έως ότου υπάρξει εμβόλιο για τον κοροναϊό.

Ηνωμένο Βασίλειο

Η British Airways αναγκάζει χιλιάδες εργαζόμενους σε «τιμωρητικές και ανασφαλείς συμβάσεις μηδενικών ωρών». Η πανδημία οδήγησε την εταιρεία στην απόλυση 10.000 εργαζομένων, διότι ο αριθμός των επιβατών σημείωσε καθοδική πτώση σε ποσοστό 98%. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα χρειαστούν δύο χρόνια για να επανέλθει η βρετανική εταιρεία στα φυσιολογικά περσινά της επίπεδα. Συγχρόνως, μεταξύ των ανυπολόγιστων οικονομικών ζημιών που βιώνει, η British Airways ανακοίνωσε, χθες, την απόσυρση του αυθεντικού σκάφους Boeing 777-200.

Τουρκία

Η αεροπορική εταιρεία της Τουρκίας, Turkish Airlines ανέστειλε τις διεθνείς πτήσεις της λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης των κρουσμάτων κοροναϊού. Ο γενικός διευθυντής Ilker Ayci ανέφερε σε συνέντευξη του, ότι μόνο για τον μήνα Μάρτιο, υπήρξε μία κάθοδος στις πωλήσεις εισιτηρίων σε ποσοστό 53%. Τα μηνιαία έσοδα της εταιρείας, σύμφωνα με στοιχεία του Ιουλίου, έπεσαν στα 13 εκατομμύρια δολάρια από πέρσι, που βρίσκονταν στα 172 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι άνω των 60 εργαζόμενοι βρίσκονται σε άδεια άνευ αποδοχών. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Ilker Ayci, δεν θα προχωρήσουν σε μαζικές απολύσεις για τα επόμενα δύο τουλάχιστον χρόνια.

Γαλλία 

Η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες ενέκριναν ένα πακέτο διάσωσης 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Air France και KLM τον περασμένο μήνα και ο διευθύνων σύμβουλος παραδέχτηκε πόσο σημαντικό ήταν αυτό το χέρι βοηθείας.

“Η εξαιρετική υποστήριξη της γαλλικής και της ολλανδικής κυβέρνησης παρείχε στην Air France-KLM την απαιτούμενη ρευστότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη διασφάλιση της σταδιακής ανάκαμψης των επιχειρήσεων”, δήλωσε ο Smith.

Τα κεφάλαια ήρθαν με όρους, συμπεριλαμβανομένης της μετακίνησης σε έναν πιο πράσινο στόλο και τη διάλυση ορισμένων διαδρομών.

Η KLM, η Air France και η θυγατρική της, η Hop σχεδιάζουν επίσης περισσότερες από 8.000 περικοπές θέσεων εργασίας. Αυτό πυροδότησε διαμαρτυρίες στη Γαλλία.«Ο κοινωνικός αντίκτυπος είναι πραγματικά τεράστιος» δήλωσε η Julien Fort, τεχνικός της Air France-Hop.

Βέλγιο

Το Γερμανικό Οικονομικό Ταμείο ενέκρινε την χρηματική στήριξη ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ στις γερμανικές θυγατρικές της Lufthansa, Brussels Airlines, Austrian Airlines και Swiss, βάσει του πακέτου διάσωσης της κυβέρνησης.

Όπως δηλώνει ο εκπρόσωπος της Brussels Airlines, η εταιρεία κατέληξε σε συμφωνία με την βελγική κυβέρνηση για την εξασφάλιση του μέλλοντος της εθνικής αεροπορικής εταιρείας. Το πακέτο οικονομικής βοήθειας στη Brussels Airlines διακανονίστηκε από ένα δάνειο 290 εκατομμυρίων ευρώ από την κυβέρνηση.

Γερμανία 

Τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο πέταξαν 96% λιγότεροι επιβάτες με τη Lufthansa από ό,τι το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι. Ο κύκλος εργασιών για το ίδιο διάστημα μειώθηκε κατά 80%, από 9,6 δις ευρώ στα 1,9 δις ευρώ. Από αυτά τα 1,5 δις ευρώ εισπράχθηκαν για μεταφορές εμπορευμάτων και για την παροχή τεχνικών υπηρεσιών σε άλλες εταιρείες.

Σε ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας ο διευθύνων σύμβουλος Κάρστεν Σπορ καθιστά σαφές ότι η ζήτηση δεν πρόκειται να επιστρέψει πριν από το 2024 στα προ της κρίσης επίπεδα. Η βελτίωση της κατάστασης θα αργήσει, προπαντός σε ό,τι αφορά τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων.

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

H American Airlines δήλωσε την Πέμπτη ότι σκοπεύει να αναστείλει τις πτήσεις της σε δεκαπέντε μικρές πόλεις των Η.Π.Α., στις οποίες δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση και με την δεδομένη απόφαση συρρικνώνεται ραγδαία ο αριθμός των προορισμών στους εννέα.

Η American Airlines και άλλες αεροπορικές εταιρείες στις ΗΠΑ δέχτηκαν οικονομική στήριξη 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων από ομοσπονδίες, προκειμένου να διατηρήσουν τα χαμηλά πια επίπεδα των υπηρεσιών που παρέχουν, έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ο πρόεδρος της αεροπορικής εταιρείας Emirates, Tim Clark, δήλωσε ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε μία σημαντική μείωση θέσεων εργασίας, περίπου 9.000 υπαλλήλων, εξαιτίας της πανδημίας. Σε περιόδους φυσιολογικής λειτουργίας, η εταιρεία είχε προσωπικό 60.000 υπαλλήλων.

Όπως είπε σε μία πρόσφατη συνέντευξη του στο BBC News, η εταιρεία έχει ήδη μειώσει σε ποσοστό 10% το προσωπικό της και κατά το επόμενο διάστημα, θα ανέλθει στα 15%. Ωστόσο, τόνισε ότι η Emirates Airlines, βρίσκεται σε μία πιο ευνοϊκή θέση, συγκριτικά με άλλες και σε διαφορετική περίπτωση, αυτή η χρονιά θα εξελισσόταν σε μία από τις καλύτερες όσον αφορά τα οικονομικά έσοδα.

Ελβετία

Στην Ελβετία, οι πτήσεις μειώθηκαν κατά 55% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Η αεροπορική εταιρεία Swiss International Air Lines πλήττεται ήδη σκληρά από την εξάπλωση του Covid-19 και των ταξιδιωτικών περιορισμών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, όταν σημείωσε οικονομική απώλεια των 78 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι στιγμής, η εταιρεία χάνει λιγότερο από 900.000 ευρώ ημερησίως, σε σύγκριση με τα 2 εκατομμύρια ευρώ που έχανε ανά ημέρα στο αποκορύφωμα της κρίσης, όπως δηλώνουν οι ειδικοί οικονομολόγοι.

Ιρλανδία

Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία Ryanair ανακοίνωσε σήμερα πως μειώνει κατά 20% τον αριθμό των πτήσεών της τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, επικαλούμενη την πτώση των κρατήσεων εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Ευρώπη.

Η Ryanair, η οποία προέβλεπε ως τώρα να λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο στο 70% των δυνατοτήτων της, εξηγεί σε ανακοίνωση πως δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αναθεωρήσει προς τα κάτω τον αριθμό των προβλεπόμενων πτήσεων, ιδιαίτερα προς τη Γαλλία και την Ισπανία, δύο χώρες στους ταξιδιώτες από τις οποίες η βρετανική κυβέρνηση έχει επιβάλει καραντίνα.

*Με πληροφορίες από BBC, CNCB news, The Guardian, Deutsche Welle, Τhe Economic Times, ΑΠΕ, Daily Sabah, Aerotime Hub, Asia Times, CGTN

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα