Διεθνή

Έτσι επιστρέφουν οι οίκοι ανοχής στην Ευρώπη εν μέσω covid

Στη Γερμανία με υποχρεωτική ονομαστική καταγραφή επισκεπτών

Parallaxi
έτσι-επιστρέφουν-οι-οίκοι-ανοχής-στην-655196
Parallaxi

Γερμανία: Ανοίγουν οίκοι ανοχής με μέτρα ασφαλείας

Από 15 Σεπτεμβρίου ανοίγουν και πάλι οίκοι ανοχής σε τέσσερα κρατίδια της βόρειας Γερμανίας. Ωστόσο, λόγω πανδημίας, θα προσφέρουν περιορισμένη γκάμα υπηρεσιών, ενώ παράλληλα επιβάλλουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας

Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Σουηδία, η πορνεία στη Γερμανία δεν απαγορεύεται. Υπόκειται όμως σε αυστηρό νομικό πλαίσιο, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την καταγραφή, φορολόγηση και ασφάλιση όλων των εργαζομένων στον κλάδο. Από τα μέσα Μαρτίου, όταν ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, άρχισαν να κλείνουν οι οίκοι ανοχής για ευνόητους λόγους. Τι συμβαίνει όμως σήμερα;

Δικαστικές αποφάσεις αναγκάζουν πλέον τις γερμανικές αρχές να ανακαλέσουν την πλήρη απαγόρευση. Την αρχή έκανε το Διοικητικό Εφετείο της Κάτω Σαξονίας, στα τέλη Αυγούστου, επισημαίνοντας ότι δεν συνάδει με την αρχή της αναλογικότητας μία απόλυτη και άνευ εξαιρέσεων απαγόρευση της πορνείας, που αναγνωρίζεται νομοθετικά ως νόμιμο επάγγελμα και κατά συνέπεια εμπίπτει στη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της επαγγελματικής δραστηριότητας. Αντίστοιχη απόφαση έχει εκδώσει το Εφετείο της Σαξονίας-‘Ανχαλτ, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται η ετυμηγορία δικαστηρίου στη Βρέμη για το ίδιο ζήτημα.

Υποχρεωτικές λίστες για ιχνηλάτηση κρουσμάτων

Την Τρίτη η Υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων του Αμβούργου, Μέλανι Λέοναρντ, ανακοίνωσε ότι, σε συμμόρφωση με τις τελευταίες δικαστικές αποφάσεις, οι τοπικές αρχές επιτρέπουν και πάλι τη λειτουργία των οίκων ανοχής από τις 15 Σεπτεμβρίου. Το ίδιο συμβαίνει στα γειτονικά κρατίδια του Σλέσβιγκ-Χόλσταιν, της Κάτω Σαξονίας και της Βρέμης. Γερμανικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι ακόμη και σε εποχές έξαρσης της πανδημίας η πορνεία δεν είχε εκλείψει εντελώς, αλλά πολλές φορές περνούσε στους δρόμους και στην παρανομία, με αυξημένους κινδύνους για όλους τους εμπλεκόμενους- τόσο για την υγεία τους, όσο και για την ασφάλειά τους. Τώρα η νομιμότητα επανέρχεται, αλλά συνοδεύεται από μέτρα ασφαλείας λόγω της πανδημίας.

Όπως διευκρινίζει η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων του Αμβούργου, οι επισκέψεις σε οίκους ανοχής θα γίνονται μόνο με προκαθορισμένο ραντεβού, αλλά και με την υποχρεωτική τήρηση λίστας, στην οποία θα καταγράφονται τα στοιχεία των πελατών για πιθανή ιχνηλάτηση κρουσμάτων. Παράλληλα, εξακολουθεί να απαγορεύεται η πορνεία εκτός οργανωμένων χώρων, για παράδειγμα στο αυτοκίνητο.

Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, το ζήτημα απασχολεί ακόμη και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Γιόαχιμ Σταμπ. «Η ιχνηλάτηση δεν είναι απλή υπόθεση σε έναν χώρο στον οποίο επικρατεί ιδιαίτερη εχεμύθεια», προειδοποιεί ο Σταμπ, για να συμπληρώσει ότι «είναι δύσκολο να εξηγήσουμε στον κόσμο πως επιβάλλουμε τη χρήση μάσκας στις σχολικές αίθουσες, αλλά την ίδια στιγμή ανοίγουμε τους οίκους ανοχής».

Η εμπειρία του Βερολίνου

Την αρχή είχε κάνει το Βερολίνο, επιτρέποντας τη λειτουργία των οίκων ανοχής από τις 8 Αυγούστου, αλλά μόνο για μία περιορισμένη κλίμακα υπηρεσιών, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η ερωτική συνεύρεση. Στη συνέχεια θα επιτρέπονταν και άλλες υπηρεσίες, αλλά με αυστηρά μέτρα ασφαλείας, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας. «Σε διαφορετική περίπτωση», δηλώνει εκπρόσωπος της δημοτικής Αρχής στο τοπικό περιοδικό TIP, «οι γυναίκες (που επιδίδονται στην πορνεία) θα οδηγούνταν στην εξάρτηση λόγω οικονομικής δυσπραγίας ή στην παρανομία, με ακόμη πιο οδυνηρές συνέπειες για την υγεία τους».

Για τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Γιόαχιμ Σταμπ η κατάσταση που επικρατεί στο Βερολίνο είναι «τραγελαφική», αλλά ίσως τα όσα συμβαίνουν είναι και αφορμή «για να δούμε συνολικά το νομικό καθεστώς που επικρατεί». Στο ίδιο μήκος κύματος και σε κοινή επιστολή-έκκλησή τους 16 βουλευτές των συγκυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) καλούν την πολιτική ηγεσία να διατηρήσει τις σημερινές απαγορεύσεις. «Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει η πορνεία, είναι ότι σε αυτές τις γυναίκες δεν έδωσαν ποτέ άλλη δουλειά εκτός από την πορνεία», λέει ο εκπρόσωπος του SPD για την κοινωνική πολιτική Καρλ Λάουτερμπαχ. Ο ίδιος πιστεύει ότι η Γερμανία πρέπει να υιοθετήσει το αποκαλούμενο «σουηδικό μοντέλο», σύμφωνα με το οποίο η πορνεία απαγορεύεται και διώκεται ποινικά, αλλά τις ποινικές συνέπειες υφίστανται μόνο οι «πελάτες».

Διαμαρτυρίες στη διάρκεια του καλοκαιριού

Αρκετές δεκάδες ιερόδουλες, κρατώντας μια φουσκωτή κούκλα του σεξ, γέμισαν τους δρόμους του Βερολίνου στις αρχές Ιουλίου στο πλαίσιο πορείας διαμαρτυρίας εναντίον των περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας. Όπως δήλωσαν στο AFP, εξαιτίας των νέων κανονισμών αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

Οι διαδηλώτριες συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο κρατώντας κόκκινες ομπρέλες και πλακάτ όπου έγραφαν: «Αφήστε μας να δουλέψουμε», «Ανοίξτε τώρα τους οίκους ανοχής» και «Μας σπρώχνετε στην παρανομία».

Ψηφιακή σύνταξη-εξπρές για αγροτικές και χηρείας μέσω του ΑΤΛΑΣ

Η πορνεία είναι νόμιμη στη Γερμανία, με τις ιερόδουλες να έχουν δικαίωμα σύναψης συμβάσεων εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης. Όμως από τα μέσα Μαρτίου απαγορεύεται να εργαστούν, ως μέρος των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.

Η Ομοσπονδιακή Ένωση Ερωτικών και Σεξουαλικών Υπηρεσιών αναφέρει ότι τα συγκεκριμένα μέτρα είναι «ακατανόητα δεδομένου των ρυθμίσεων σε άλλους τομείς». «Τα κομμωτήρια, τα κέντρα μασάζ, τα κέντρα αισθητικής, τα γυμναστήρια, τα καταστήματα τατουάζ, οι σάουνες, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία επιτρέπεται να λειτουργούν», αναφέρει η ανακοίνωσή της, όμως «οι πολιτικοί μοιάζουν να έχουν ξεχάσει τις ιερόδουλες». Οι οίκοι ανοχής έχουν ανοίξει και πάλι σε γειτονικές χώρες όπως η Σουηδία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Τσεχία και η Ολλανδία, τονίζει η ένωση.

«Οι εγκαταστάσεις υπόκεινται σε ιδιαίτερα αυστηρούς κανόνες και υποχρεώνονται να προσφέρουν στους εργαζόμενους ένα ασφαλές και υγιεινό εργασιακό περιβάλλον», καταλήγει.

Χωρίς Φιλιά”: άνοιξαν οι οίκοι ανοχής στο Άμστερνταμ

Έπειτα από το αύστηρο lockdown, που άφησε εκατοντάδες σεξ εργάτες χωρίς εισόδημα, ανοίγουν εκ νέου, έπειτα από 5 μήνες σχεδόν, οι οίκοι ανοχής στο Άμστερνταμ. Ωστόσο τίποτα δεν μοιάζει όπως παλιά.

Η περίφημη περιοχή των Κόκκινων Φαναριών ή αλλιώς «Red Light District», μία από μία από τις γνωστότερες στο Άμστερνταμ όπου φιλοξενούνται πολλά sex shops, οίκοι ανοχής και strip clubs άνοιξε ξανά, έπειτα από μακρά διακοπή λόγω του κορονοϊού.

Αν και αρχικά ήταν προγραμματισμένο οι οίκοι ανοχής να παραμείνουν κλειστοί μέχρι τον Σεπτέμβριο, λόγω των σταθερά χαμηλών κρουσμάτων του ιού στη χώρα αποφασίστηκε να τεθούν σε λειτουργία αρκετά νωρίτερα.

Ωστόσο η επαναλειτουργία των χώρων του συγκεκριμένου τομέα, όπως είναι λογικό, απαιτεί έκτακτους κανόνες και ρυθμίσεις, ώστε οι εργαζόμενοι του σεξ να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο που διατρέχουν να μολυνθούν από τον κορονοϊό.

Η Felicia Anna, μια 34χρονη Ρουμάνα σεξ εργάτρια, δήλωσε στον Guardian ότι “αισθάνεται πολύ καλά” που επέστρεψε στη δουλειά της.

“Κατά τη διάρκεια του lockdown πολλοί εργαζόμενοι του σεξ αντιμετώπισαν οικονομικά προβλήματα λόγω της έλλειψης μέριμνας από το κράτος για το συγκεκριμένο επάγγελμα, επομένως είμαστε πολύ χαρούμενοι που επιστρέφουμε στην εργασία μας”, δήλωσε η πρόεδρος του συνδικάτου των Κόκκινων Φαναριών.

Ακόμα ανέφερε ότι υπήρχε ο φόβος ότι οι πελάτες θα ήταν σε μεγάλο βαθμό λιγότεροι, εφόσον οι περισσότεροι ήταν τουρίστες και το Άμστερνταμ εξακολουθεί να έχει απαγορευτικό σε πολλές χώρες. “Παρ’όλαυτα ρώτησα μερικούς συναδέλφους μου και μου είπαν ότι υπάρχει δουλειά”.

“Είμαι κλεισμένη από ραντεβού μέχρι την Τετάρτη”, δήλωσε η Foxxy, μία σεξ εργάτρια και ακτιβίστρια στο Κέντρο Πληροφοριών της Πορνείας στο Άμστερνταμ.

“Πριν κλείσω κάποιο ραντεβού, πρέπει να ελέγξω εάν ο πελάτης μου αισθάνεται καλά και ότι δεν έχει κάποιο ύποπτο σύμπτωμα ο ίδιος ή κάποιο άτομο από το κοντινό του περιβάλλον”, προσέθεσε η Foxxy.

Οι εργαζόμενοι αυτού του τομέα λαμβάνουν και άλλα μέτρα, σύμφωνα με τις οδηγίες της κυβέρνησης, όπως την απολύμανση και το πλύσιμο των χεριών και το άλλαγμα των σεντονιών έπειτα από κάθε ραντεβού. Δεν είναι υποχρεωμένοι ωστόσο να φορούν μάσκα.

Σύμφωνα πάλι με τη Foxxy, “οι περισσότεροι από εμάς αποφεύγουμε την επαφή πρόσωπο με πρόσωπο, οπότε δεν ανταλλάσουμε φιλιά”.

Η Felicia Anna ανέφερε ακομα ότι “αφού ο πελάτης εγκαταλείψει το δωμάτιο απολυμαίνουμε ό,τι είχε αγγίξει, από το κρεβάτι, μέχρι τον νεροχύτη, την τουαλέτα και τις πόρτες. Είχαμε και από το παρελθόν γνώσεις για τα μέτρα υγιεινής. Έχουμε αντιμετωπίσει πολύ σοβαρότερες ασθένειες από τον κορονοϊό”.

Η Ολλανδία νομιμοποίησε την πορνεία το 2000 και οι εργαζόμενοι στο σεξ πρέπει να εγγραφούν στο τοπικό εμπορικό επιμελητήριο και να πληρώνουν φόρο εισοδήματος. Περίπου 7.000 εργάζονται τώρα στο Άμστερνταμ ως εργάτες του σεξ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Στην Ελλάδα άνοιξαν στις 15 Ιουνίου

Με νέες συνθήκες που διαμορφώνονται ένας από τους κλάδους που επλήγη και αυτός όπως οι περισσότεροι με την πανδημία του κορονοϊού και το γενικό lockdown, με αυξημένα μέτρα, τήρηση με ευλάβεια των κανόνων υγιεινής, ερωτηματικά αν ένας ασυμπωματικός πελάτης συνευρεθεί με την εργαζόμενη στον οίκο ανοχής και ούτε εκείνη στη συνέχεια το γνωρίζει αλλά τον μεταδώσει στη συνέχεια τότε θα πρέπει να ειδοποιηθούν όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή με την κοπέλα και να μπουν σε καραντίνα. Και το σκεπτικό των υπεύθυνων λέει: «εντάξει αν κάποιος δεν έχει σχέση ή δεν είναι παντρεμένος δεν θα αποτελέσει πρόβλημα στο να δώσει τα στοιχεία του. Σε όλους τους πελάτες αλλά και στις εργαζόμενες γίνεται θερμομέτρηση, υπάρχουν σεντόνια μιας χρήσης και φυσικά η συχνή απολύμανση όλων των χώρων του οίκου ανοχής. Επίσης οι πελάτες θα απαντούν και σε ερωτήσεις, όπως για παράδειγμα εάν είχαν νοσήσει πρόσφατα από κορονοϊό, εάν ταξίδεψαν στο εξωτερικό τις τελευταίες ημέρες και εάν κάποιο άτομο του οικογενειακού τους περιβάλλοντος είχε νοσήσει ή είναι μολυσμένο με κορονοϊό.

Γιατί οι υπεύθυνοι των οίκων μπορεί να είναι πάρα πολύ διακριτικοί αλλά τι θα γίνει αν χρειαστεί να ενημερωθεί η σύντροφος ή η σύζυγος- η χειρότερη περίπτωση- ενός πελάτη ο οποίος να έχει μολυνθεί; Αυτό το γεγονός εκτιμούν οι επιχειρηματίες του χώρου αναμένεται να ρίξει τον τζίρο των οίκων ανοχής με πολλούς να κάνουν σκέψεις, όπως πολλοί ξενοδόχοι, να μην ανοίξουν καθόλου για αυτό το διάστημα.

Γιάννης Παπαδημητρίου (Tagesschau.de, RBB, TIPP), news247, Gaurdian

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα