Έτσι η πανδημία μεγάλωσε την απόσταση με τις φτωχές χώρες

100 εκατομμύρια εργαζόμενοι θα δυσκολευόταν να εργαστεί εξ αποστάσεως.

Parallaxi
έτσι-η-πανδημία-μεγάλωσε-την-απόσταση-681903
Parallaxi

Κατά την τελευταία δεκαετία, οι αναδυόμενες αγορές και οι χώρες με χαμηλό εισόδημα σημείωσαν σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση της ανισότητας. O Covid-19 μπορεί να έχει ήδη αντιστρέψει όλα αυτά τα κέρδη.

Αυτό είναι το εύρημα σε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) που εξετάζει αλλαγές στις διανομές εισοδήματος της χώρας λόγω της παγκόσμιας πανδημίας Covid-19.

Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ Gabriela Cugat και Futoshi Narita διαπίστωσαν ότι, πριν από την πανδημία, η ανισότητα μειώθηκε στη μέση αναδυόμενη οικονομία.

Ωστόσο, εκτιμούν ότι ο αντίκτυπος του Covid-19 θα διαγράψει την πρόοδο που έχει σημειωθεί από το 2008, ειδικά για χώρες με χαμηλό εισόδημα, κυρίως επειδή οι φτωχότεροι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να εργαστούν από το σπίτι.

Οι Cugat και Narita υπολόγισαν αλλαγές στην ανισότητα χρησιμοποιώντας τον συντελεστή Gini, ένα οικονομικό μέτρο της κατανομής εισοδήματος. Ένας υψηλός συντελεστής Gini σημαίνει ότι τα άτομα με υψηλό εισόδημα λαμβάνουν πολύ μεγαλύτερο μερίδιο του συνολικού εισοδήματος ενός πληθυσμού ή μιας χώρας και υπάρχει περισσότερη ανισότητα.

“Αν κοιτάξετε τον μέσο συντελεστή Gini για τις προηγμένες οικονομίες, είναι όπως 30, 32 ή κάτι τέτοιο”, δήλωσε η Narita. “Για τις αναδυόμενες και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, είναι στα 40.”

Πριν από την πανδημία, η ανισότητα στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες χώρες με χαμηλό εισόδημα ήταν ήδη κακή σε σύγκριση με τις προηγμένες οικονομίες. Ενώ πολλές φτωχές χώρες έχουν σημειώσει πρόοδο στη μείωση της φτώχειας και στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής, εξακολουθούν να αγωνίζονται με επίμονα υψηλή ανισότητα όσον αφορά την εκπαίδευση και την απασχόληση, ειδικά για τις γυναίκες και τους νέους. Η Αιθιοπία και το Πακιστάν είναι παραδείγματα χωρών που ακολούθησαν αυτήν την πορεία.

Γιατί ο Covid αύξησε την ανισότητα

Η Cugat και η Narita παρατήρησαν ότι οι εργαζόμενοι με υψηλό εισόδημα σε οικονομίες αναδυόμενων αγορών και αναπτυσσόμενες χώρες με χαμηλό εισόδημα μπορούν συχνά να εργάζονται από το σπίτι και να συνεχίσουν το μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησής τους ως συνήθως.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα λιγότερες απολύσεις, αλλά και επιδείνωση του εισοδήματος κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Συγκριτικά, χάθηκαν πολλές ακόμα θέσεις χαμηλού εισοδήματος και υψηλών επαφών λόγω κλειδώματος και ακύρωσης δραστηριοτήτων που πρέπει να γίνουν αυτοπροσώπως, μια δυναμική που παρατηρήθηκε επίσης σε προηγμένες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ.

Μια προηγούμενη οικονομική μελέτη του ΔΝΤ εκτιμά ότι περίπου 100 εκατομμύρια εργαζόμενοι – το 15% του εργατικού δυναμικού στις 35 προηγμένες και αναδυόμενες χώρες του δείγματος έρευνας – θα δυσκολευόταν να εργαστεί εξ αποστάσεως.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους νεότερους εργαζόμενους, εκείνους που δεν έχουν κολλεγιακή εκπαίδευση και για εκείνους με χαμηλότερους μισθούς. Η Cugat λέει επίσης ότι τα κορίτσια και οι γυναίκες χτυπήθηκαν ιδιαίτερα σκληρά, αναφέροντας το πλήρες κλείσιμο των σχολικών συστημάτων σε πολλές από αυτές τις χώρες που επηρεάζουν δυσανάλογα τις γυναίκες λόγω των ευθυνών στη φροντίδα των παιδιών.

Με πληροφορίες από το Quartz

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα