Έτσι θα αποφύγουμε τις ηλεκτρονικές απάτες στην αναζήτηση καλοκαιρινών διακοπών
Τι μας συμβουλεύουν ειδικοί
Συμβουλές για να μη πέσουμε θύματα διαδικτυακής απάτης κατά το κλείσιμο του καταλύματός μας για τις καλοκαιρινές διακοπές έδωσαν στην ΕΡΤ ο ταξιδιωτικός πράκτορας Δημήτρης Οικονόμου και ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, Μανος Σφακιανάκης, εστιάζοντας στις πιο συχνές ηλεκτρονικές απάτες και στο πώς μπορούμε να προστατευτούμε.
«Γύρω μας στο διαδίκτυο υπάρχουν πάρα πολλές παγίδες οι οποίες έχουν να κάνουν με τουριστικά προϊόντα και παράλληλα έχουν να κάνουν και με το τι θέλουμε να κάνουμε» ανεφερε ο κ. Σφακιανάκης, ο οποίος εστίασε όχι μόνο στους ταξιδιώτες αλλά και στους επαγγελματίες του τουρισμού.
«Η πρώτη απάτη είναι γύρω από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των ξενοδόχων» ανέφερε ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας καλώντας τους επαγγελματίες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν τους ζητούν τον τραπεζικό λογαριασμό και ταυτόχρονα τον τριψήφιο κωδικό επιβεβαίωσης της συναλλαγής από την τράπεζα.
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ψεύτικες ιστοσελίδες που διαφημίζουν ανυπαρκτα καταλύμματα για τις καλοκαιρινές διακοπές. Μιλώντας για το έργο των επιτήδιων που δημιουργούν ιστοσελίδες αντίστοιχες με εκείνες των μεγάλων εκείνων ταξιδιωτικών σελίδων που υπάρχουν στο διαδίκτυο τόνισε τον κίνδυνο που υπάρχει στον να κλείσεις ένα δωμάτιο και να δώσεις προκαταβολή για ένα δωμάτιο που δεν υπάρχει».
Από την πλευρά του ο ταξιδιωτικός πράκτορας Δημήτρης Οικονόμου αναφέρθηκε στη δράση των απατεώνων που «πουλάνε Ελλάδα» θέλοντας να εκμεταλλευτούν το brand name της χώρας μας.
Πώς ελέγχουμε τις ηλεκτρονικές απάτες
«Ο ελληνικός τουρισμός αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα καλύτερά του, ίσως τα καλύτερα όλων των εποχών. Γεγονός που σημαίνει ότι η ζήτηση για Ελλάδα είναι τεράστια, άρα και οι απατεώνες που θέλουν να κεφαλαιοποιήσουν αυτή τη ζήτηση θα κάνουν χρυσές δουλειές. Θα πρέπει όλοι να είμαστε λίγο πιο υποψιασμένοι πλέον, ιδιαίτερα όταν κάνουμε τις αγορές και την αναζήτησή μας στο διαδίκτυο» επεσήμανε.
Σύμφωνα με τον ίδιο ένας τρόπος για να ελέγξουμε το εάν ισχύει η προσφορά ή εάν πρόκειται για απάτη είναι να μιλήσουμε με τον ίδιο τον ξενοδόχο, με το ίδιο το ξενοδοχείο και να ρωτήσουμε αν με το συγκεκριμένο site έχει συνεργασία και εαν αυτή η πραγματικά φοβερή τιμή υπάρχει.
Τα ανταγωνιστικά πακέτα είναι διαθέσιμα σε πολλά γραφεία
Για όσους αναζητούν πακέτα διακοπών ο κ. Οικονόμου τους προέτρεψε να τα αναζητήσουν και σε περισσότερα του ενός σάιτ. «Εάν υπάρχει ένα ανταγωνιστικό πακέτο στην αγορά, δεν θα είναι διαθέσιμο μόνο από ένα γραφείο. Θα είναι από πολύ περισσότερα».
«Ο μόνος τρόπος για να καταλάβεις εάν ένα site είναι απατεωνίστικο είναι η τιμή. Ο απλός κόσμος θα πρέπει να ψωνίζει από ιστοσελίδες παγκοσμίου κύρους» πρόσθεσε ο κ. Σφακιανάκης καλώντας τον κόσμο να επιβεβαιώσει την κράτηση και το κόστος τηλεφωνικά πριν προχωρήσει στην κατάθεση των χρημάτων.
Ο κ. Οικονόμου προέτρεψε τον κόσμο να είναι υποψιασμένος κυρίως ως προς την τιμή αλλά και ως προς τη φερεγγυότητα των ιστοσελίδων ελληνικών και διεθνών. Όσον αφορά τους συναδέλφους του τόνισε ότι «ο Έλληνας ταξιδιωτικός πράκτορας που έχει πρόσωπο, έχει όνομα, έχει επώνυμο, έχει διεύθυνση, μπορεί να προσφέρει ένα ανταγωνιστικό πραγματικό πακέτο. Το τζάμπα, δυστυχώς, ειδικά φέτος έχει πεθάνει από πολύ νωρίς. Σε μία Ελλάδα που θα “βουλιάξει” δεν υπάρχει τζάμπα, Όπου βρούμε το τζάμπα είναι ψέμα».
Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ