Έτσι τίμησε η χώρα σήμερα την Εργατική Πρωτομαγιά
Όλα όσα συνέβησαν ανά την Ελλάδα.
Με συγκεντρώσεις και πορείες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά.
Παράλληλα διαδήλωσαν για τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης.
Στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις συμμετείχαν, επίσης, νεολαίοι, φοιτητές, μέλη κομμάτων, φορέων και κινήσεων, συνταξιούχοι και απλοί πολίτες.
“Τιμούμε τους αγώνες των εργαζομένων, όσων πάλεψαν για έχουμε εμείς δικαιώματα” τόνισε σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Εργατουπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανιδης, στη συγκέντρωση που διοργανώθηκε έξω από το ΕΚΘ.
Και πρόσθεσε:
“Τα αιτήματα για ειρήνη, ισότητα, δημοκρατία, δικαιοσύνη είναι και σήμερα επίκαιρα”.
Ο πρόεδρος του ΕΚΘ πρόσθεσε, μεταξύ αλλων, ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και “ήρθε καθυστερημένα” και δεν επαρκεί για να καλύψει την ακρίβεια, λόγω της ενεργειακής κρίσης και συνέχισε : “Συνεχίζουμε τους αγώνες, διεκδικούμε μια ζωή με αξιοπρέπεια”.
Στη συνέχεια, χαιρέτησαν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών παρατάξεων και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Εργάτη.
Στη συγκέντρωση μπροστά στο ΕΚΘ συμμετείχε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Το μήνυμα του Δημάρχου Θεσσαλονίκης
Στεφάνι στο Μνημείο του Εργάτη, μπροστά από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, κατέθεσε σήμερα (1 Μαΐου) ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά. Σε δήλωσή του, αμέσως μετά, τόνισε:
«Σήμερα, 1η του Μάη, βρισκόμαστε εδώ, για να τιμήσουμε αγώνες και αγωνιστές. Βρισκόμαστε εδώ, πολλοί περισσότεροι, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, μετά από δύο χρόνια που επέφεραν πολύ πόνο, στερήσεις και δυσκολίες στους εργαζόμενους. Αλλά δυστυχώς βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα κρίση. Όλοι αναλογιζόμασταν ότι η επόμενη μέρα θα ήταν μια μέρα καλύτερη, μια μέρα ευκολότερη, αλλά από ό,τι φαίνεται η ενεργειακή κρίση, η άνοδος στις τιμές, ο πληθωρισμός που επιστρέφει επιφέρουν νέα βάρη στις οικογένειες και στους εργαζόμενους.
Αυτό είναι το χρέος όλων μας: σήμερα, κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, που φαίνεται ότι θα συνεχίζονται, να πράξουμε το καλύτερο δυνατό, ώστε όλα αυτά τα οποία έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι, όλα αυτά που εμείς ως Πολιτεία κι ως Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να προσφέρουμε στους πολίτες, στους δημότες μας, να μην σταματήσουν, να μην καθυστερήσουν. Να μην υπάρξουν εκπτώσεις σε όλα όσα πρέπει να γίνονται επ΄ ωφελεία των εργαζομένων και των πολιτών.
Δεσμεύομαι ότι και κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες ο Δήμος Θεσσαλονίκης -η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης- θα είναι κοντά στους εργαζόμενους. Καλή Πρωτομαγιά!». Τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης συνόδευσε ο Αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Αβαρλής. Στεφάνι στο Μνημείο του Εργάτη κατέθεσε κι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Πέτρος Λεκάκης.
Στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση συμμετείχαν σωματεία εργαζομένων, ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και η νεολαία του, μέλη πολιτικών κινήσεων και πολίτες. Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Νοτοπουλου, Δ. Αυγερη, Σ. Φαμελλος και Κ. Μαλαμα, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, Πέτρος Λεκάκης, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλιδης, αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι φορέων, κ.α. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης από το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας του, με κατάληξη το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου.
Σε άλλη συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου εργατικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τίμησαν τους αγωνιστές της εργατικής τάξης και ανέδειξαν τα αιτήματα της, καταγγέλλοντας την ακρίβεια και τον πόλεμο και ζητώντας καλύτερους μισθούς και συντάξεις, υγιεινή και ασφαλεια στην εργασία, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Η συγκέντρωση ξεκίνησε με συναυλία μελών του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Πανελληνίου Συλλόγου Μουσικών και του Συλλόγου Μουσικών Β. Ελλάδος, που απηύθυναν κάλεσμα για την αντιπολεμική συναυλία, την οποία συνδιοργανώνουν στις 8 Μαϊου στην πλατεία Αριστοτέλους. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Λ. Στολτίδης και Γ. Δελής και αντιπροσωπεία του κόμματος.
Ακολούθησε πορεία και δρώμενο στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Τσιμισκή, με απαγγελία αποσπάσματος από τον “Επιτάφιο” του Γ. Ρίτσου και με συμβολική διαμαρτυρία με πλακάτ με τα συνθήματα της ιστορικής εξέγερσης των εργατών του Μάη του ’36. Άλλο δρώμενο πραγματοποιήθηκε από την οδό Συγγρού, με αναπαράσταση της πομπής του πρώτου νεκρού της ιστορικής κινητοποίησης του Μάη του “36 που ενέπνευσε τον “Επιτάφιο” και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στη συμβολή της Εγνατίας με την οδό Βενιζέλου στην παλιά θέση του Μνημείου του Εργάτη.
Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησαν στην Καμάρα συνδικάτα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, κόμματα και κινήσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, κινήσεις και συλλογικότητες, οι οποίοι και έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης, καταλήγοντας στο Μνημείο του Εργάτη.
Προσυγκεντρώσεις στην πλατεία Αγίας Σοφίας και στην αρχαία ρωμαϊκή αγορά έκαναν μέλη κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς που έφτασαν και ενώθηκαν με την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση έξω από το ΕΚΘ, όπου κατέθεσαν λουλούδια στο Μνημείο του Εργάτη.
Όλα όσα συνέβησαν στην υπόλοιπη Ελλάδα:
Σύνταγμα: Μήνυμα αντίστασης και εργατικής-λαϊκής πάλης ενάντια στην ακρίβεια, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή
Με το σύνθημα «Από το Σικάγο στην Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική», τις γροθιές και τις σημαίες υψωμένες, κάτω από τους ήχους της Διεθνούς, έπεσε η αυλαία της μεγάλης απεργιακής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.
Η απεργιακή συγκέντρωση έστειλε μήνυμα αντίστασης και εργατικής-λαϊκής πάλης «ενάντια στην ακρίβεια, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή».
Με την ολοκλήρωση της απεργιακής συγκέντρωσης, δόθηκε το σύνθημα «Τώρα όλοι στο λιμάνι δίπλα στους εργαζόμενους της COSCO».
Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα έγινε απαγγελία του ποιήματος του Κώστα Βάρναλη, «Πρωτομαγιά του 1944».
Επίσης ακούστηκαν τραγούδια αφιερωμένα στους εργατικούς λαϊκούς αγώνες από το συγκρότημα «Υπεραστικοί» οι οποίοι ανεβαίνοντας στην εξέδρα είπαν «Για αυτούς που χτίζουν τον κόσμο ποτέ δεν είναι αργά. Τίποτα δεν είναι εθιμοτυπικό στη σημερινή μας συγκέντρωση, τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας, τραγουδάμε για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας», και ο κόσμος τους υποδέχθηκε με θερμό χειροκρότημα.
Στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα χαιρέτισε ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.
«Τιμάμε τους αγώνες της εργατικής τάξης, τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας που έδωσαν τη ζωή τους για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για εμάς και τις οικογένειές μας. Δίνουμε υπόσχεση να συνεχίσουμε πιο δυναμικά, στο δρόμο του αγώνα, μέχρι την τελική νίκη, μέχρι να πάψει η εκμετάλλευση, για έναν κόσμο δίκαιο, χωρίς φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά.
Οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στα συναφή επαγγέλματα όλων των ειδικοτήτων μπορούμε σήμερα να είμαστε ακόμη πιο υπερήφανοι, γιατί παρά την παρατεταμένη ανεργία τα προηγούμενα χρόνια, το τσάκισμα μισθών και μεροκάματων, όχι μόνο δεν το βάλαμε κάτω, αλλά ανασκουμπωθήκαμε, με το κεφάλι ψηλά, οργανώσαμε την πάλη με μπροστάρη το Συνδικάτο μας, με σταθερή παρέμβαση στα εργοτάξια και τα γιαπιά διεκδικώντας εδώ και χρόνια την υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο. Σήμερα, από αυτό εδώ το βήμα, την ημέρα της Παγκόσμιας Εργατιάς είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι τα καταφέραμε τόνισε.
Δεν σταματάμε εδώ, ανοίγουμε τον δρόμο για νέες κατακτήσεις, για να κατοχυρωθεί το 7ωρο που σε ένα μεγάλο κομμάτι εργαζομένων το έχουμε κατακτήσει, για να σταματήσει το παζάρι ενσήμων, να βελτιωθούν συνολικά οι όροι και οι συνθήκες εργασίας. Ανοίγει ο δρόμος για να υπογραφούν συμβάσεις και σε άλλους κλάδους, να ενισχυθεί ο αγώνας για ΕΓΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις και όχι τα ψίχουλα του 1,5 ευρώ την ημέρα που πανηγυρίζει η κυβέρνηση. Τώρα πρέπει να μπουν μπροστά τα δικά μας συμφέροντα.
Με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη κλιμακώνουμε τον αγώνα, ενισχύουμε έμπρακτα και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους εργαζόμενους δίνουν τη μάχη για καλυτέρευση των όρων και συνθηκών εργασίας, όπως οι λιμενεργάτες στην COSCO, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ, στον Επισιτισμό – Τουρισμό, στη Ν/Ε Ζώνη, στη ΛΑΡΚΟ και αλλού.
Συνεχίζουμε το επόμενο διάστημα πιο μαχητικά, αποφασισμένοι να φέρουμε τούμπα ό,τι βρεθεί στο διάβα μας, ενάντια σε κυβερνήσεις και νόμους, σε σύγκρουση με αυτούς που θησαυρίζουν από τον δικό μας κόπο και ιδρώτα σε καιρούς ειρήνης, αυτούς που θέλουν να δώσουμε τη ζωή μας σε άδικους πολέμους, για να αυγατίσουν κι άλλο τα κέρδη τους.
Δεν χαρίζουμε τίποτα από όσα κατακτήσαμε με σκληρούς αγώνες, γνωρίζουμε πολύ καλά πως κι αυτοί δεν θα μας χαρίσουν τίποτα. Όταν όμως η εργατιά το αποφασίσει να πάρει την υπόθεση στα χέρια της, τίποτα δεν θα μπορεί να τη σταματήσει» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Γ. Αναγνώστου.
Απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα – Γ. Πέρρος: Οι εργαζόμενοι να μη δεχτούμε τη ζωή με ψίχουλα, ξεσηκωμός βάζοντας μπροστά τις διεκδικήσεις μας
«136 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη εξέγερση στο Σικάγο, βρισκόμαστε σήμερα στην Αθήνα αλλά και σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα, για να τιμήσουμε αγωνιστικά και απεργιακά τους ηρωικούς αγώνες του εργατικού κινήματος. Να συνεχίσουμε και να δικαιώσουμε τον αγώνα χιλιάδων νεκρών εργατών για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για το ολοσχερές χτύπημα του συστήματος της εκμετάλλευσης, των πολέμων, της προσφυγιάς και της δυστυχίας, για να επικρατήσει το δίκιο της τάξης μας» τόνισε στην Πρωτομαγιάτκη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στο Σύνταγμα, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.
«Ο ηρωικός αγώνας των εργατών του Σικάγο αποδεικνύει πως η πάλη για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τα καπιταλιστικά δεσμά έχει θυσίες, πως τα εργατικά δικαιώματα δε χαρίζονται απλόχερα αλλά κατακτιούνται. Οι εργάτες σε όλον τον κόσμο από τη γέννηση της τάξης μας, δεν κερδίσαμε τίποτα χωρίς τους δικούς μας αγώνες, χωρίς την οργάνωση μας. Στα ίδια βήματα βαδίζουμε και σήμερα. Ο δρόμος της ταξικής πάλης είναι αυτός που θα μας οδηγήσει «στην έφοδο στον ουρανό», θα φέρει στο προσκήνιο τον πραγματικό παραγωγό του πλούτου, πετώντας στον κάδο της ιστορίας τα παράσιτα που σήμερα τον καρπώνονται.
Το ανυποχώρητο βάδισμα μας σε αυτόν το δρόμο το οφείλουμε στα εκατομμύρια των νεκρών της τάξης μας, του Σικάγο, της Θεσσαλονίκης, της Καισαριανής, τους ανώνυμους νεκρούς των εμβληματικών αλλά και των καθημερινών αγώνων σε όλον τον κόσμο» τόνισε.
«Ο νέος ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία και οι πολεμικές συγκρούσεις που υποδαυλίζονται γενικότερα φέρνουν σε πρώτο πλάνο τη σαπίλα και τη βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού συστήματος. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος αποτελεί τη λύση των επιχειρηματικών ομίλων για να διευρύνουν την κερδοφορία τους, με το άνοιγμα νέων αγορών στην ενέργεια, στους πολεμικούς εξοπλισμούς. Ο αδυσώπητος ανταγωνισμός των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσίας, ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους είναι η αιτία των πολεμικών επεμβάσεων, της διαίρεσης των λαών κάτω από τα συμφέροντα των ληστών που αρπάζουν με κάθε τρόπο το φαΐ από το τραπέζι» πρόσθεσε.
Ο Γ. Πέρρος είπε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας, αλλά αντίθετα είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης που μόνο ανασφάλεια μπορεί να προκαλεί.
«Τώρα πρέπει να πυκνώσουν οι αντιιμπεριαλιστικές πρωτοβουλίες και δράσεις. Στηρίζουμε τη δραστηριότητα της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία σε μαζική συμμετοχή στη Μαραθώνια πορεία Ειρήνης στις 22 Μάη και στις αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε όλη την Ελλάδα. Να δυναμώσουν τα αιτήματα για την απεμπλοκή της χώρα μας στον πόλεμο, την άρνηση συμμετοχής με οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιοδήποτε τρόπο, με πολεμικό υλικό, με στρατιωτικά μέσα, με εκστρατευτικό σώμα. Να μην χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος για τα σχέδια των μακελάρηδων. Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα. Κανένας Έλληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα» ανέφερε.
«Ο λαός μας βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν καθημερινό πόλεμο που εξανεμίζει το εισόδημά του. Οι αυξήσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στον μισθό πριν 10 μέρες αλλά και τα μέτρα κοροϊδίας στο ρεύμα και τη βενζίνη που δήθεν ανακουφίζουν, δε φτάνουν «ούτε για ζήτω», είπε ο Γ. Πέρρος, επισημαίνοντας ότι η «κυβέρνηση της ΝΔ παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, εξακολουθεί να παρεμβαίνει στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και ορίζει με διάταγμα το ύψος του κατώτερου μισθού». «Εδώ και τώρα πρέπει να σταματήσει αυτό το αίσχος, να αφεθούν ελεύθερες οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Να διαμορφώνεται ο κατώτερος μισθός, οι κλαδικοί μισθοί μέσα από τους αγώνες, μέσα από την ίδια τη θέληση και την απόφαση των εργατών. Αυτό το αίσχος μόνο τα συνδικάτα μπορούμε να το τερματίσουμε» τόνισε.
Είπε, μεταξύ άλλων, ότι «οι αυξήσεις που έδωσε πανηγυρίζοντας ο πρωθυπουργός ξεπέρασαν κάθε πρόκληση» καθώς «τα 713 ευρώ σήμερα του κατώτερου μισθού την ίδια ώρα που οι ρυθμοί του πληθωρισμού σπάνε ρεκόρ, είναι όχι απλά πίσω από τις ανάγκες αλλά είναι λόγος για να περάσουμε σε νέα κλιμάκωση των αγώνων μας για αυξήσεις στους μισθούς, για την προστασία του εργατικού – λαϊκού εισοδήματος». «Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, με αφετηρία τη σημερινή μέρα, να μη δεχτούμε τη ζωή με τα ψίχουλα, να βάλουμε μπροστά τις διεκδικήσεις μας. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να σημάνει ξεσηκωμός για ένα κύμα διεκδικήσεων που θα βάζει στο κέντρο το σύνθημα για αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές παροχές στην Υγεία, την Πρόνοια, την Παιδεία των παιδιών μας.
Να μπουν μπροστά για την οργάνωση ενός τέτοιου διεκδικητικού αγώνα στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς. Να γίνει σύνθημα αλλά και στόχος πάλης ο αγώνας για την αύξηση του κατώτερου μισθού στα 825 ευρώ. Να ασκηθεί η μέγιστη πίεση σε κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους για να αναχαιτιστεί η επίθεση στο λαϊκό εισόδημα» υπογράμμισε.
Είπε ότι «το ταξικό – συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας έχει εμπειρία. Πατάει πάνω σε αίμα και ξέρει να αγνοεί και να προσπερνά την τρομοκρατία, τις συλλήψεις, τις «παράνομες» απεργίες, να μην υποχωρεί μπροστά στο κύμα της εργοδοτική βίας». «Το ιστορικό φορτίο που κουβαλάει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, η τεράστια πείρα, τόσο η παλιότερη όσο και η πρόσφατη της τελευταίας 15ετίας είναι οδηγός για να μην ενσωματωθεί στις φωνές όλων όσων θέλουν να μετατρέψουν τις δίκαιες διεκδικήσεις σε ψήφους για την κυβερνητική εναλλαγή, σε όσους επιδιώκουν να ελέγξουν τους διεκδικητικούς αγώνες στα όρια της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, στους περίφημους κοινωνικούς διαλόγους της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ» πρόσθεσε. Σημειώνοντας ότι «ο λαός μας πλήρωσε τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει να πληρώνει πολύ μεγάλο τίμημα για την ανάκαμψη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων» πρόσθεσε ότι «σήμερα δεν πρέπει να πληρώσουμε ξανά και ξανά τα κέρδη των εκμεταλλευτών μας, τη μοιρασιά της λείας τους μέσω των νέων πολεμικών επεμβάσεων».
«Για να τραβήξουμε το δικό μας δρόμο ανάπτυξης που θα έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και για να πάρουμε οριστικό διαζύγιο από τους άδικους πολέμους πρέπει να σταθούμε στη σωστή πλευρά της ιστορίας με τους λαούς που θαρρετά και κάτω από ισχυρές πιέσεις αγωνίζονται ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.
Με την εργατική τάξη στην πρωτοπορία, σε συμμαχία με τους μικρούς αγρότες και τους επαγγελματίες, δυναμώνουμε την πάλη για το μέλλον που μας ανήκει, για τον μεγάλο αγώνα της απελευθέρωσης των εργατών και των καταπιεσμένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης» κατέληξε στην ομιλία του ο Γ. Πέρρος.
Δ. Κουτσούμπας: Η μοναδικά σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι ο δρόμος της ταξικής πάλης
«Η μοναδικά σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι ο δρόμος της ταξικής πάλης. Αυτή κινεί τον τροχό της Ιστορίας μπροστά ως την πλήρη απελευθέρωση της εργατικής τάξης με την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Καλό μήνα, καλή Πρωτομαγιά» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στην Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.
Πάτρα: Συγκέντρωση και πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά
Μεγάλη πορεία πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Πάτρας, με «μπροστάρη» το Εργατικό Κέντρο. Η συμμετοχή στην κινητοποίηση ήταν αρκετά μεγάλη.
Η κινητοποίηση ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο, όπου το κάλεσμα είχε δοθεί για τις 10:00 το πρωί της Κυριακής.
Ο πρόεδρος του ΕΚΠ Δημήτρης Μαρμούτας, λέει ότι χρειάζεται μαζική συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις, που θα γίνουν στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και σε μία εποχή επίθεσης της κυβέρνησης απέναντι στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων, στο δικαίωμα να οργανώνονται σε Συνδικάτα, να αγωνίζονται, να απεργούν. Στα αιτήματα των εργαζομένων είναι τα ζητήματα καθημερινότητας, όπως οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι πρόσφατες αυξήσεις «ψίχουλα», οι αυξήσεις στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, τα καύσιμα, το ρεύμα, το νερό.
Δύο συγκεντρώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά στο Ηράκλειο Κρήτης
Με δυο συγκεντρώσεις, η μία έξω από Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και η άλλη στην Πλατεία Ελευθερίας από συνδικάτα του ΠΑΜΕ, τιμήθηκε και φέτος η εργατική Πρωτομαγιά. Οι συγκεντρωμένοι έξω από το ΕΚΗ έστειλαν μήνυμα αγωνιστικότητας, σχολιάζοντας το κύμα ακρίβειας στην κοινωνία και την ανάγκη να στηριχθεί ο κόσμος της εργασίας. Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι και εργαζόμενοι σε εκπαιδευτικά σωματεία, συνδικάτα και εκπρόσωποι συλλογικών φορέων, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων της εργατικής τάξης στο προαύλιο του Εργατικού Κέντρου και σε άλλα σημεία του Ηρακλείου που συνδέονται με τον αγώνα των εργαζομένων.
Μήνυμα αντίστασης και διεκδίκησης έστειλαν ,φωνάζοντας συνθήματα οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ.
Χανιά: Τιμήθηκε στην πόλη η εργατική Πρωτομαγιά
Με συγκέντρωση στην πλατεία της δημοτικής αγοράς, πορεία στο παλιό λιμάνι της πόλης και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο ειρήνης και εργαζομένων στην περιοχή Πασακάκι, τιμήθηκε απο τα συνδικάτα στα Χανιά, η ημέρα της εργατικής Πρωτομαγιάς.
Στη συγκέντρωση στην πλατεία της Αγοράς συμμετείχαν εργαζόμενοι, εκπρόσωποι συνδικάτων, φοιτητές, μέλη του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ , μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και των επιτροπών ειρήνης, που μετά τους χαιρετισμούς κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα πραγματοποίησαν πορεία απο το κέντρο της πόλης, την οδό Χάληδων πρός το παλιό λιμάνι. Στη συγκέντρωση και την πορεία κυριάρχησαν συνθήματα κατά του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής ακρίβειας και της αυξησης του κόστους ζωής, ενώ οι συμμετέχοντες ζήτησαν αυξηση των μισθών και των συντάξεων, μείωση της φορολογίας και τη λήψη μέτρων στήριξης του λαϊκού εισοδήματος.
Στην τελετή και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο ειρήνης και εργαζομένων συμμετείχαν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, του τοπικού παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ, του ΣΥΡΙΖΑ και παραγωγικών φορέων, που ζήτησαν τη λήψη μέτρων για την στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων, την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στην ενέργεια, την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ τάχθηκαν κατά του πολέμου στην Ουκρανία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γ.Μ., Φάνης Γρηγοριάδης, Alpha Πάτρας