Euractiv: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για το ελληνικό «Predatorgate»

Σύμφωνα με το Euractiv, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ξεκινήσει να ερευνά τη χρήση του παράνομου λογισμικού Predator για υποκλοπές στην Ελλάδα.

Parallaxi
euractiv-η-ευρωπαϊκή-εισαγγελία-ξεκίνησε-έρε-932349
Parallaxi

Σε μια αποκάλυψη που θα συζητηθεί προχωρά το Euractiv αφού, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμά του, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για τη χρήση του διαβόητου παράνομου λογισμικού Predator για υποκλοπές στην Ελλάδα.

Μάλιστα, το γνωστό ευρωπαϊκό Μέσο κάνει λόγο για σκάνδαλο που έχει συγκλονίσει την ελληνική πολιτική σκηνή.

Το Euractiv επικαλείται μια σειρά από πηγές που επιβεβαιώνουν την έναρξη της έρευνας κατόπιν αιτήματος της επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η έρευνα διεξάγεται σε όλη την ΕΕ, ενώ διερευνώνται διάφορες πτυχές του σκανδάλου.

Ανάρτηση για το θέμα έχει κάνει και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, επικαλούμενος το αποκλειστικό δημοσίευμα του Euractiv.

Πού έχει επικεντρωθεί η έρευνα

Η έρευνα της Επιτροπής PEGA επικεντρώθηκε στην παράνομη εξαγωγή λογισμικού κατασκοπείας Predator από την Ελλάδα σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και αλλού, καθώς και σε ισχυρισμούς ότι οι εταιρείες που εμπλέκονται στο λεγόμενο «Predatorgate» εμπλέκονταν σε φοροδιαφυγή.

Όπως συνηθίζει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν σχολίασε το δημοσίευμα του Euractiv όταν της ζητήθηκε.

«Κατά γενικό κανόνα, δεν σχολιάζουμε τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ούτε επιβεβαιώνουμε δημόσια σε ποιες υποθέσεις εργαζόμαστε. Αυτό γίνεται για να μην τεθούν σε κίνδυνο οι συνεχιζόμενες διαδικασίες και το αποτέλεσμά τους», σημείωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

«Όποτε μπορούμε να πούμε κάτι για οποιαδήποτε από τις έρευνές μας, θα το κάνουμε», σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Η στάση των ελληνικών αρχών

Δύο διαφορετικές πηγές, ωστόσο, δήλωσαν στο Euractiv ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει λάβει, τις τελευταίες εβδομάδες, συγκεκριμένες πληροφορίες από Έλληνες δημοσιογράφους που ερευνούν το σκάνδαλο των υποκλοπών.

«Τα πρόσωπα που κατέθεσαν στους εισαγγελείς κατέθεσαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του (πρωθυπουργού) Κυριάκου Μητσοτάκη διευκόλυνε τη διάδοση του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator της Intellexa σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Σουδάν, η Μαδαγασκάρη και το Μπαγκλαντές, χορηγώντας άδειες εξαγωγής μέσω του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών», δήλωσε πηγή προσκείμενη στην υπόθεση στο γνωστό Μέσο.

Θυμίζουμε, όπως σημειώνει και το Euractiv, ότι η ελληνική κυβέρνηση αρχικά αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Ωστόσο, λίγες εβδομάδες αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου παραδέχθηκε ότι το υπουργείο Εξωτερικών χορήγησε αυτές τις άδειες και δήλωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για το αν ακολουθήθηκαν σωστά όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Το θέμα της χορήγησης αδειών εξαγωγής αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το ερευνητικό μέσο Inside Story και τους New York Times, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητήσει εξηγήσεις.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ελληνικές αρχές δεν απάντησαν σε αίτημα παροχής πληροφοριών που εστάλη στις 14 Φεβρουαρίου.

Η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε επίσης να δώσει απαντήσεις στην επιτροπή PEGA για το θέμα αυτό, γράφει χαρακτηριστικά το Euractiv.

Εν τω μεταξύ, ο Γιάννης Σμυρλής, ο πρώην γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που υπέγραψε τις παράνομες άδειες εξαγωγής κατασκοπευτικού λογισμικού, παραιτήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου και διορίστηκε γρήγορα αναπληρωτής διευθυντής του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας (που συμμετέχει στο ΕΛΚ) ενόψει των γενικών εκλογών του Μαΐου, σημειώνει το ευρωπαϊκό Μέσο.

Τι εξετάζεται σε νομικό επίπεδο

Σε νομικό επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία εξετάζει κατά πόσον η ελληνική κυβέρνηση παραβίασε τον κανονισμό της ΕΕ 2021/821 για τα λεγόμενα προϊόντα «διπλής χρήσης» (δηλαδή προϊόντα για τα οποία απαιτείται ειδική άδεια εξαγωγής επειδή μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να προκαλέσουν βλάβη) για να ευνοήσει την ελληνική εταιρεία Intellexa.

Σύμφωνα με τους Reporters United, ένα ελληνικό δίκτυο ερευνητών δημοσιογράφων, οι μέτοχοι της Intellexa φέρονται να συνδέονται με τον ανιψιό του Μητσοτάκη Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος μέχρι τον Αύγουστο του 2022 ήταν επίσης γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου.

Τόσο ο Δημητριάδης όσο και ο τότε επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών παραιτήθηκαν μετά την αποκάλυψη ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτής και επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, τέθηκε υπό παρακολούθηση το 2021 από την ελληνική υπηρεσία πληροφοριών, υπενθυμίζει το ρεπορτάζ του Euractiv.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε δημοσίως ότι δεν γνώριζε για την παρακολούθηση αυτή, αλλά η αντιπολίτευση επεσήμανε ότι μία από τις πρώτες κινήσεις του πρωθυπουργού στην αρχή της πρωθυπουργίας του ήταν να θέσει τις μυστικές υπηρεσίες υπό την άμεση εποπτεία του.

«Τεράστια» φοροδιαφυγή

Μια άλλη πηγή δήλωσε στο Euractiv ότι οι πληροφορίες που έλαβε η ομάδα της εισαγγελέως της ΕΕ, Λάουρα Κοβέσι στην Αθήνα αποκαλύπτουν «τεράστια φοροδιαφυγή» από τις εταιρείες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο παρακολούθησης.

«Αδήλωτες πληρωμές, πλαστά τιμολόγια και τριγωνικές συναλλαγές είναι μερικά από τα σοβαρά φορολογικά εγκλήματα που φαίνεται να έχουν διαπραχθεί από τις ελληνικές εταιρείες Intellexa και Krikel, την ιρλανδική εταιρεία Thalestris και τις κυπριακές εταιρείες που συνδέονται με αυτές», δήλωσε η δεύτερη πηγή.

«Εκατοντάδες πλαστά τιμολόγια και φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για να τεκμηριωθεί η απάτη και πώς επηρεάζονται τα συμφέροντα της ΕΕ», πρόσθεσε η πηγή στο Euractiv.

Τα στοιχεία οδηγούν στην Chadera Enterprises Limited, μια εταιρεία εγγεγραμμένη στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Euractiv.

Η Chadera ανήκει στον Ταλ Ντίλιαν, πρώην αξιωματικό του ισραηλινού στρατού, ο οποίος κατέχει το 65% της ελληνικής εταιρείας Intellexa. Το υπόλοιπο 35% της Intellexa ανήκει στην κυπριακή εταιρεία Santinomo Limited.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να καταθέσει συμβάσεις που είχαν υπογραφεί μεταξύ αυτών των εταιρειών και υπουργείων σε ειδική κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο των υποκλοπών, σημειώνει το Euractiv.

Η δράση των Intellexa και της Krikel

Οι μέτοχοι της Intellexa και της Krikel δεν παρέστησαν στις ακροάσεις που διοργάνωσε η επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εν τω μεταξύ, στην περίπτωση της εθνικής εξεταστικής επιτροπής, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας εμπόδισαν τις προσπάθειες να προσκληθούν οι ιδιοκτήτες της Krikel και της Intellexa, γράφει χαρακτηριστικά το Euractiv.

H δεύτερη πηγή δήλωσε ότι η υποψία φορολογικής απάτης ενεργοποιεί αυτόματα την εμπλοκή του εισαγγελέα της ΕΕ σύμφωνα με την πρόσφατη συμφωνία αμοιβαίας συνεργασίας για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος που υπεγράφη μεταξύ των ελληνικών φορολογικών αρχών και της EPPO.

Η πηγή επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί της Intellexa και της Krikel παρουσιάζουν «τεράστια διαφορά μεταξύ των εισοδημάτων που δηλώθηκαν στις φορολογικές αρχές και των χρημάτων που εισπράχθηκαν».

Κρίσιμο τεστ για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ελληνική δικαιοσύνη

Το Euractiv επικοινώνησε με τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, το πρώτο επιβεβαιωμένο θύμα του Predator στην Ελλάδα. Ο ίδιος είχε αποκαλύψει ότι το γραφείο της Κοβέσι είχε επικοινωνήσει μαζί του από την άνοιξη του 2022 αφού θεωρεί την υπόθεση πολύ σοβαρή.

«Μέχρι τώρα, η δημοσιογραφική έρευνα έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ήταν επιβεβλημένη. Κυρίως λόγω των σχετικών αιτημάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», δήλωσε ο Θανάσης Κουκάκης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η «μόνη του επιφύλαξη» αφορά την προθυμία των ελληνικών δικαστικών και εισαγγελικών αρχών να συνεργαστούν καλόπιστα με την Κοβέσι.

«Ταυτόχρονα, η υπόθεση αυτή θα αποτελέσει μια πρώτη σκληρή δοκιμασία για την ποιότητα και το βάθος της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας με τις ελληνικές φορολογικές αρχές», σημείωσε ο Έλληνας δημοσιογράφος.

Η επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε τις ελληνικές αρχές να επιλύσουν το σκάνδαλο των υποκλοπών πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, σημειώνει το Euractiv.

Τέλος, το δημοσίευμα σημειώνει ότι χθες Δευτέρα 3 Απριλίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε στον Έλληνα εισαγγελέα ότι οι διαδικασίες πρέπει να επιταχυνθούν.

«Αυτή η υπόθεση δεν θα παραγραφεί ούτε πολιτικά ούτε ποινικά. Και ας είναι σίγουροι οι υπεύθυνοι ότι θα αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες τους», δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα