Eurostat: Η Ελλάδα στις 4 πρώτες χώρες με χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη
Ένας στους τέσσερις χαμηλόμισθους είναι κάτω των 30 ετών.
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι σχεδόν το 15% του εργατικού δυναμικού της ΕΕ, αποτελείται από χαμηλόμισθους εργαζόμενους.
Χαμηλόμισθοι θεωρούνται οι εργαζόμενοι που κερδίζουν τα 2/3 ή και λιγότερο του διάμεσου μισθού της χώρας τους.
Η έκθεση αποκαλύπτει και μια εμφανή διαφορά μεταξύ των φύλων: το 18.2% των γυναικών ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, συγκριτικά με το 12.5% των ανδρών.
Οι νέοι επηρεάζονται ιδιαίτερα: ο ένας στους τέσσερις χαμηλόμισθους είναι κάτω των 30 ετών.
Τα υψηλότερα ποσοστά χαμηλόμισθων εργαζομένων καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (26,8%), τη Ρουμανία (23,9%), τη Λετονία (23,3%) και την Ελλάδα (21,7%), ενώ, αντίθετα, χώρες όπως η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ιταλία και η Σλοβενία παρουσιάζουν τα χαμηλότερα ποσοστά, γεγονός που υποδηλώνει μια πιο ομοιόμορφη κατανομή των μισθών.
Οι εργαζόμενοι στον τομέα της εστίασης και της φιλοξενίας είναι οι πιο πιθανό να επηρεαστούν.
Ο τομέας της φιλοξενίας και της εστίασης βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, απασχολώντας πάνω από το 1/3 (35,1%) όλων των χαμηλόμισθων εργαζομένων στην ΕΕ, ενώ ακολουθούν στενά οι διοικητικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες με ποσοστό 32%.
Ο τύπος σύμβασης και το μορφωτικό επίπεδο παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των αποδοχών.
Όσοι εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρονικού διαστήματος έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να ανήκουν στην κατηγορία των χαμηλόμισθων σε σχέση με όσους έχουν μόνιμη εργασία (27,2% έναντι 12,6%).
Η εκπαίδευση παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο, καθώς σχεδόν το 28% των εργαζομένων με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο καταλήγουν στην κατηγορία των χαμηλόμισθων, σε αντίθεση με μόλις το 4,8% όσων έχουν ανώτερη εκπαίδευση.
Για όσους διαθέτουν μέσο μορφωτικό επίπεδο, το ποσοστό των χαμηλόμισθων ανέρχεται στο 17,5%.
Πηγή: euronews