Διεθνή

Eurostat: Η Ελλάδα τρίτη από το τέλος ως προς την αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη

Τελευταία στη λίστα κατατάσσεται η Αλβανία - Αναλυτικά ο πίνακας με τις χώρες

Parallaxi
eurostat-η-ελλάδα-τρίτη-από-το-τέλος-ως-προς-τη-471508
Parallaxi

Η Αλβανία κατατάσσεται τελευταία στην Ευρώπη όσον αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα και την αγοραστική δύναμη, σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Eurostat για το 2021.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Αλβανία είχε κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), το οποίο είναι μόλις το 32% του μέσου όρου της ΕΕ.

Παρόλο που υπήρξε μια μικρή βελτίωση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, άλλες χώρες της περιοχής έχουν προχωρήσει ταχύτερα στη λεγόμενη διαδικασία σύγκλισης, που σημαίνει ότι αναπτύσσονται με ταχύτερο ρυθμό από την ΕΕ, και φτάνουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Στη Βόρεια Μακεδονία, για παράδειγμα, ο δείκτης βελτιώθηκε από 38% του μέσου όρου της ΕΕ σε 42% κατά την ίδια περίοδο. Η Σερβία σημείωσε 44%, το Μαυροβούνιο 48% από 45% και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη 33%. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το Κοσσυφοπέδιο.

Στον άλλο δείκτη, αυτόν της κατά κεφαλήν ατομικής κατανάλωσης που μετρά την κατανάλωση σύμφωνα με την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης και το επίπεδο τιμών, η Αλβανία κατατάσσεται τελευταία. Η υποψήφια για την ΕΕ σημείωσε μόλις το 39% του μέσου όρου της ΕΕ, το ίδιο με πέρυσι και πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο του 48% των υποψήφιων χωρών (εξαιρουμένης της Τουρκίας).

Σύμφωνα με τη Eurostat, το 2021, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία κατέγραψαν το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης στην Ευρώπη, με 168% και 119% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Η Δανία ήταν τρίτη με 33% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, Η Ολλανδία τέταρτη με 30% πάνω, και η Αυστρία και η Σουηδία αμφότερες με 23% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Αντίθετα, η Βουλγαρία ήταν 43% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, η Ελλάδα 36% λιγότερο και η Σλοβακία 31% λιγότερο.

Στον «πάτο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η Ελλάδα με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σύμφωνα με τη Eurostat

Στον «πάτο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η Ελλάδα με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, όπως αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, της Eurostat. Η χώρα μας, δηλαδή, με όρους αγοραστικής δύναμης, κατατάσσεται στην προτελευταία θέση της ΕΕ!

Παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που εμφανίζει η ελληνική οικονομία, εντούτοις με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Ελλήνων, η χώρα μας κατατάσσεται στην προτελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης των «27», ξεπερνώντας μόνο τη Βουλγαρία!

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Eurostat, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (PPS) διαμορφώθηκε το 2021, στο 64,6% της ΕΕ-27 και κατέλαβε την προτελευταία θέση, μεταξύ των «27» ήτοι την 26η θέση, πάνω από τη Βουλγαρία που ήταν 27η και πίσω από τις 25 άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε σύγκριση με το 2009, που η Ελλάδα ήταν στην 14η θέση, στα 12 χρόνια που μεσολάβησαν με τα μνημόνια, η χώρα μας έχασε 12 θέσεις και κατρακύλησε στην προτελευταία.

Όπως σχολιάζει η Eurobank, στην εβδομαδιαία ανάλυσή της, απαιτούνται ρυθμοί μεγέθυνσης υψηλότεροι κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες προσεγγιστικά από τους αντίστοιχους της ΕΕ-27 έτσι ώστε σε μια δεκαετία το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας να βρίσκεται στο 80% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της ΕΕ-27 (2,7 ποσοστιαίες μονάδες αν η σύγκριση γίνει με την Ευρωζώνη).

Επίσης, σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας, λαμβάνοντας υπόψιν τους περιορισμούς που αντιμετωπίζει ο παραγωγικός συντελεστής της εργασίας λόγω του δημογραφικού προβλήματος, τα προαναφερθέντα σενάρια προϋποθέτουν μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας.

Ακόμη, ο στόχος της σύγκλισης, έστω και μερικής, του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας (64,6) με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της ΕΕ-27 (100) ή της Ευρωζώνης (105,5) είναι σημαντικό να επιτευχθεί με ένα παραγωγικό υπόδειγμα που να την καθιστά διατηρήσιμη (αξιοπιστία, ανταγωνιστικότητα, ποιότητα θεσμών, δημοσιονομική πειθαρχία), ενώ τονίζουν με νόημα, πως «η εμπειρία της δεκαετίας του 2000 είναι ακόμα νωπή».

Τονίζουν επίσης, πως η ενίσχυση της αξιοπιστίας αποτελεί επένδυση καθότι δημιουργεί κεφάλαιο και αποτελεί σημαντική συνθήκη έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να εισέλθει σε ένα μονοπάτι πολυετούς μεγέθυνσης με στόχο να καλύψει σε έναν βαθμό την απόσταση που τη χωρίζει από την ΕΕ-27 σε όρους κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Ανάπτυξη, αλλά…

Υπενθυμίζεται ότι το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2022 αυξήθηκε κατά 7% σε ετήσια βάση, ενώ συνολικά το 2021 η μέση αύξηση ανήλθε στο 8,3, μετά από τη «βουτιά» του 8,7% το 2020, λόγω της πανδημίας.

Ωστόσο, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ρυθμοί αυτοί δεν φτάνουν, αλλά το πιθανότερο είναι πως η ανάπτυξη της οικονομίας δεν φτάνει στα νοικοκυριά.

Πηγη – euractiv.gr | sofokleousin.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα