EUROSTAT: To μισό εισόδημα του Έλληνα “φεύγει” σε φόρους για το σπίτι

Ο αριθμός των Ελλήνων που είναι υπερβολικά επιβαρυμένος με δαπάνες στέγασης είναι τετραπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Parallaxi
eurostat-to-μισό-εισόδημα-του-έλληνα-φεύγει-σ-341843
Parallaxi

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής, σε “εφιάλτη” όπως χαρακτηριστικά γράφει η εφημερίδα, έχει μετατραπεί το όνειρο του Έλληνα για να έχει το δικό του σπίτι. Πιο συγκεκριμένα, η Καθημερινή βασισμένη στα στοιχεία που φέρνει στο φως η Eurostat, παρουσιάζει τις καταστροφικές συνέπειες για την αγοραστική δύναμη και την επιβίωση των ελληνικών νοικοκυριών που είχε η πολιτική της υπερφορολόγησης της ακίνητης περιουσίας των πολιτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ο αριθμός των Ελλήνων που είναι υπερβολικά επιβαρυμένος με δαπάνες στέγασης είναι τετραπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Συγκεκριμένα, το 2016, στην Ελλάδα το ποσοστό των νοικοκυριών τα οποία δαπανούν περισσότερο από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τους για την κάλυψη αναγκών στέγασης, ανήλθε σε 40,5%, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δεν ξεπερνάει το 11,1%. Το 2015 το αντίστοιχο ποσοστό είχε ανέλθει σε 40,9%, έναντι 11,3% του μέσου όρου της Ε.Ε. και το 2014 σε 40,7% (11,5% στην Ε.Ε.).

Αξίζει να σημειωθεί πως, ως δαπάνες στέγασης λογίζονται ο φόρος ή το τέλος που συνδυάζεται με την κατοχή ακινήτου και όλα τα έξοδα για τη συντήρηση και τη διαμονή σε αυτό, όπως π.χ. θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, τηλέφωνο κτλ.

Όπως σημειώνει η Καθημερινή, ενδεικτικό του παραλογισμού της εφαρμοζόμενης πολιτικής γύρω από το ακίνητο, είναι ότι η αμέσως επόμενη χώρα στην Ε.Ε. με τη μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση είναι η Βουλγαρία, με το μισό όμως ποσοστό σε σχέση με την Ελλάδα.

Το δημοσίευμα εντοπίζει πως στην αρχή της οικονομικής κρίσης, το ποσοστό των Ελλήνων που ήταν υπέρμετρα επιβαρυμένο οικονομικά ως προς το ακίνητό του, διαμορφωνόταν σε 18,1% έναντι 10,8% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Και ενώ από το 2010 μέχρι και το 2017, στην Ε.Ε. καταγράφεται μέση αύξηση των τιμών των κατοικιών κατά 11%, στην Ελλάδα οι αξίες υποχώρησαν κατά 42% (στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος).

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ναι μεν ο στόχος των εσόδων από τον ετήσιο ΕΝΦΙΑ είναι 2,65 δισ. ευρώ, ωστόσο το ποσό του φόρου που βεβαιώνεται, κατά κανόνα, κυμαίνεται μεταξύ 3,2 και 3,6 δισ. ευρώ.

*Πηγή: Καθημερινή και kathimerini.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα