Διεθνή

Eurovision 2023: Στο Λίβερπουλ θα γίνει ο διαγωνισμός

Η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να διοργανώσει τη Eurovision 2023 εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου με τη Ρωσία.

Parallaxi
eurovision-2023-στο-λίβερπουλ-θα-γίνει-ο-διαγωνισμ-901943
Parallaxi

Ο κύβος ερρίφθη και ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision 2023 θα γίνει από τις 9 έως τις 13 Μαΐου στo Λίβερπουλ, τη σημαντική πόλη-λιμάνι της Αγγλίας, όπως ανακοίνωσαν την Παρασκευή (07/10) ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ηνωμένου Βασιλείου (BBC) και η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων (EBU).

Συγκεκριμένα, το Λίβερπουλ πήρε το χρίσμα μεταξύ 20 υποψήφιων πόλεων του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο ανέλαβε να διοργανώσει τη Eurovision 2023 μετά τη νίκη της Ουκρανίας, τον φετινό Μάιο, στον διαγωνισμό με το τραγούδι «Stefania» που ερμήνευσε το συγκρότημα Kalush Orchestra και συγκέντρωσε 631 βαθμούς. 

Όπως ήταν φυσικό, η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να διοργανώσει τη Eurovision 2023 εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου με τη Ρωσία.

Για την ιστορία, το Ηνωμένο Βασίλειο κατετάγη δεύτερο στον φετινό διαγωνισμό, ο οποίος φιλοξενήθηκε στο Τορίνο, χάρη στο κομμάτι που ερμήνευσε ο Sam Ryder με τίτλο «Space Man» και συνέλεξε 466 βαθμούς. Επομένως, η EBU στράφηκε στο BBC για την ανάληψη της διοργάνωσης της Eurovision 2023, ως πρώτο επιλαχόντα δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, και εκείνο δέχθηκε.

Πώς επελέγη το Λίβερπουλ για τη Eurovision 2023

Το BBC αφότου ανέλαβε και επίσημα το χρίσμα της διοργάνωσης της Eurovision 2023 για ένατη φορά στην ιστορία της Eurovision και για πρώτη ύστερα από 25 χρόνια, άρχισε τη διαδικασία ανεύρεσης της πόλης που θα μπορούσε να σηκώσει αυτό το… βάρος. Εν συνεχεία, ανακοινώθηκαν στις 12 Αυγούστου οι επτά βρετανικές πόλεις που διεκδικούσαν τη διοργάνωση μιας και ο μουσικός θεσμός θα φιλοξενηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο εφόσον συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση του BBC Radio 2 στις 12 Αυγούστου επισημάνθηκε ότι 20 πόλεις υπέβαλαν την υποψηφιότητά τους για τη διοργάνωση του 2023 επί βρετανικού εδάφους, αλλά – τότε – τη διεκδικούσαν επίσημα οι εξής επτά πόλεις:

  • Γλασκώβη
  • Λίβερπουλ
  • Λιντς
  • Μάντσεστερ
  • Μπέρμιγχαμ
  • Νιούκαστλ
  • Σέφιλντ

Εν συνεχεία, οι υποψήφιες πόλεις βαθμολογήθηκαν με βάση μια σειρά κριτηρίων, όπως αποκάλυψε το BBC. Οι προϋποθέσεις για την ανάληψη της διοργάνωσης της Eurovision 2023 περιλαμβάνουν «κατάλληλη εγκατάσταση και επαρκή χώρο για την εκπλήρωση των απαιτήσεων του διαγωνισμού τραγουδιού», συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής συνεισφοράς και της «ευθυγράμμισης με τις στρατηγικές προτεραιότητες του BBC ως δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα».

Κατά συνέπεια, το BBC ανακοίνωσε στις 27 Σεπτεμβρίου ότι οι επτά προαναφερθείσες πόλεις έγιναν μόλις δύο, αφού η Γλασκώβη και το Λίβερπουλ ήταν αυτές που πλέον διεκδικούσαν την ανάληψη της διοργάνωσης της Eurovision 2023, μέχρι σήμερα (07/10) που οριστικοποιήθηκε ότι η πόλη-λιμάνι της Αγγλίας θα φιλοξενήσει τελικά τον ευρωπαϊκό μουσικό διαγωνισμό.

Στην «M&S Bank Arena» του Λίβερπουλ η Eurovision 2023

Ο χώρος στο Λίβερπουλ που θα φιλοξενήσει τη Eurovision 2023 είναι η «M&S Bank Arena», χωρητικότητας περίπου 11.000 θέσεων, και βρίσκεται στην παγκοσμίου φήμης προκυμαία, προσελκύοντας μερικά από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα του πλανήτη.

Για παράδειγμα, οι συναυλίες της Beyoncé, του Paul McCartney, του Elton John καθώς και τα MTV Europe Music Awards είναι μερικές μόνο από τις αξέχαστες παραγωγές, που έχουν φιλοξενηθεί στην «M&S Bank Arena» από τα εγκαίνιά της, τα οποία έγιναν το 2008 δηλαδή όταν το Λίβερπουλ είχε χαρακτηριστεί ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα