Ελλάδα

ΕΥΑΘ: Τέσσερα επενδυτικά έργα προ των πυλών

Την πορεία του επενδυτικού προγράμματος της ΕΥΑΘ ύψους 65 εκατ. ευρώ, παρουσίασε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου η διοίκηση της ΕΥΑΘ.

Νίκος Γκάγιας
ευαθ-τέσσερα-επενδυτικά-έργα-προ-των-π-657070
Νίκος Γκάγιας

Τέσσερα επενδυτικά έργα προωθεί αυτήν την περίοδο η ΕΥΑΘ – Την ανακαίνιση του ιστορικού κτιρίου της Εγνατίας στο Συντριβάνι, την επισκευή του αγωγού της Αραβησσού, την επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης, όπως και την ενεργειακή – περιβαλλοντική αναβάθμιση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης.

Το κόστος των συγκεκριμένων έργων υποδομής ανέρχεται σε συνολικό ύψος 65 εκατ. ευρώ, μέρος του συνολικού επενδυτικού προγράμματος των 175 εκατ. ευρώ, που εγκρίθηκε το 2018.

Την πορεία του επενδυτικού της προγράμματος, με αειφορικά, περιβαλλοντικά έργα υποδομής ύψους 65 εκατ. ευρώ, παρουσίασε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου η διοίκηση της ΕΥΑΘ, παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Θεόδωρου Καράογλου και της διευθύνουσας συμβούλου της ΕΕΣΥΠ, Ράνιας Αικατερινάρη.

«Με την παγκόσμια και εγχώρια κοινή γνώμη να παρακολουθεί με αγωνία την πορεία της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στην οικονομία. είναι σημαντικό να υπάρχουν «καλά παραδείγματα», που γεννούν αυτοπεποίθηση και δείχνουν τον δρόμο για την Ελλάδα, Η ΕΥΑΘ είναι ένα τέτοιο λαμπρό παράδειγμα. Προσηλωμένη στον στόχο της, δείχνει τον δρόμο και κάνει την αρχή, παρακινώντας όλους τους δημόσιους οργανισμούς να την ακολουθήσουν. Εν μέσω πανδημίας, τρέχει ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα με αειφορικά και περιβαλλοντικά έργα υποδομής» δήλωσε ο εποπτεύων υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας – Θράκης.

«Το πρόγραμμα επενδύσεων της ΕΥΑΘ δρομολογεί όλα τα έργα που θα διαμορφώσουν μία εντελών διαφορετική εικόνα στο προσεχές μέλλον σε ό,τι αφορά την παραγωγικότητα, το περιβάλλον αλλά και τις καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.» αναφέρει η κ. Αικατερινέρη.

Τα τέσσερα έργα που προωθούνται από την ΕΥΑΘ αυτήν την περίοδο είναι τα ακόλουθα:

  • « Η ανακαίνιση του ιστορικού κτηρίου της Εγνατίας στο Σιντριβάνι, θα ξεκινήσει στις αρχές του 2021 και θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2023. Η σημερινή εικόνα του κτιρίου δεν μας τιμά. Θα εξυπηρετεί περίπου 130 εργαζόμενους και θα διαθέτει αίθουσες συνεδριάσεων και εκδηλώσεων. Θα παραπέμπει στο παλαιό κτίριο, όμως θα είναι ένα πρότυπο κτίριο γραφείων, σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Θα υπάρχει άπλετο φως αλλά θα αποφευχθεί η υπερθέρμανση» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, κ. Άγις Παπαδόπουλος.
  • Η αποκατάσταση του αγωγού της Αραβησσού. «Από την 1η Ιουνίου έως τώρα, έχουμε επισκευάσει το 40% του τμήματος του αγωγού, που έχει επιλεγεί προς συντήρηση ως πιο ευπαθές, χωρίς να έχει γίνει αντιληπτό τίποτα από την κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Ένας αγωγός που φέρνει νερό στην πόλη. Περίπου το 20% της υδροδότησης γίνεται από εκεί. Εδώ ακριβώς έγκειται και η καινοτομία της μεθόδου που ακολουθούμε: να επισκευάζουμε μετά από 40 χρόνια έναν τόσο μεγάλο και σημαντικό για την υδροδότηση αγωγό σε πλήρη λειτουργία!» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γρηγόρης Πενέλης, παρουσιάζοντας το εν εξελίξει έργο της τμηματικής συντήρησης του αγωγού 56χλμ. Η εκτέλεση του έργου θα διαρκέσει έως τον Ιούνιο του 2021.

  • Η επέκταση του διυλιστηρίου νερού. «Η εν λόγω επέκταση θα προσφέρει τουλάχιστον μία αύξηση της τάξης του 30-40% στον κύκλο εργασιών μας. Ο χρόνος κατασκευής του έργου είναι 20 μήνες, ακολουθούν 4 μήνες δοκιμαστικής λειτουργίας και 6 μήνες αποδοτικής του λειτουργίας με νερό προς χρήση» αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ. κ. Άνθιμος Αμανατίδης.

  • Η ενεργειακή – περιβαλλοντική αναβάθμιση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης. «Ένα έργο συνολικού ύψος 40 εκατ. ευρώ. Τα έργα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση του παραγόμενου βιοαερίου για τις ενεργειακές ανάγκες της ΕΕΛΘ, καθώς και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου με ισχύ 1MW. Η υλοποίηση των παραπάνω έργων θα ελαχιστοποιήσει το ενεργειακό αποτύπωμα της μονάδας, κάτι που αποτελεί στρατηγικό στόχο για όλες τις εγκαταστάσεις μας» δηλώνει ο κ. Αμανατίδης.
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα