Top

Ευρωκοινοβούλιο: Η έμφυλη βία να συμπεριληφθεί ως έγκλημα στο ευρωπαϊκό δίκαιο

Η πρόταση πέρασε με 427 ψήφους υπέρ, 119 κατά και 140 αποχές,

Parallaxi
ευρωκοινοβούλιο-η-έμφυλη-βία-να-συμπε-816872
Parallaxi

Με 427 ψήφους υπέρ, 119 κατά και 140 αποχές, εγκρίθηκε πρόταση ψηφίσματος του ΕΚ που καλεί την Επιτροπή να συμπεριλάβει τη βία λόγω φύλου ως νέο τομέα εγκληματικότητας βάσει του άρθρου 83. Δυναμικές γυναικείες “φωνές” στην Ολομέλεια. Καταδίκασαν την έμφυλη βία Κουντουρά και Σπυράκη.

Νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία ζητείται στοχευμένη νομοθεσία και πολιτικές για την αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας και διακρίσεων λόγω φύλου εντός και εκτός διαδικτύου ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο καλεί την Κομισιόν να συμπεριλάβει τη βία λόγω φύλου ως νέο τομέα εγκληματικότητας βάσει του άρθρου 83 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ, στην ίδια κατηγορία δηλαδή με άλλα εγκλήματα που πρέπει να καταπολεμηθούν σε κοινή βάση, όπως το εμπόριο ανθρώπων, ναρκωτικών και όπλων, το ηλεκτρονικό έγκλημα και η τρομοκρατία.

Υπέρ τάχθηκαν 427 ευρωβουλευτές, 119 ψήφισαν αρνητικά, ενώ υπήρχαν και 140 αποχές, με τις περισσότερες μάλιστα να προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Όπως αναφέρεται σχετικά, η συγκεκριμένη πρόταση θα πρέπει να αποτελέσει τη νομική βάση για οδηγία της ΕΕ με επίκεντρο τα θύματα, η οποία θα χρησιμοποιεί τα πρότυπα της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και άλλα διεθνή πρότυπα, και θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα πρόληψης, μεταξύ άλλων μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης διατομεακού χαρακτήρα που λαμβάνουν υπόψη τη διάσταση του φύλου.

Επίσης, θα πρέπει να περιλαμβάνει υπηρεσίες υποστήριξης, μέτρα προστασίας και αποκατάστασης για τα θύματα, μέτρα για τον τερματισμό όλων των μορφών έμφυλης βίας, συμπεριλαμβανομένης της βίας κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ και ελάχιστα πρότυπα για την επιβολή του νόμου. Παράλληλα, θα πρέπει να προβλέπονται διατάξεις που διασφαλίζουν ότι τα περιστατικά βίας με βάση το φύλο λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό των δικαιωμάτων επιμέλειας και επίσκεψης παιδιών και να ενισχύεται η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, πληροφοριών και εμπειρογνωμοσύνης.

Αξίζει να σημειωθεί πως, στην αίθουσα, βρίσκονταν κατά συντριπτική πλειοψηφία γυναίκες ευρωβουλεύτριες, πράγμα που ίσχυσε και στις ομιλίες.

Στην αίθουσα της Ολομέλειας ακούστηκαν πολύ δυναμικές “φωνές” και ιδιαίτερα αιχμηρές ομιλίες, με τις ευρωβουλεύτριες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Σπυράκη και Έλενα Κουντουρά αντίστοιχα να καταδικάζουν κάθε πτυχή και κάθε περιστατικό έμφυλης βίας, κάνοντας αναφορές και στα επαναλαμβανόμενα τραγικά φαινόμενα της χώρας μας.

Η πλειοψηφία κατήγγειλε τη γυναικοκτονία ως την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, επισημαίνοντας ότι η άρνηση ασφαλούς και νόμιμης φροντίδας για τις αμβλώσεις αποτελεί επίσης μορφή έμφυλης βίας. Συνάμα, στάθηκε τις πολυάριθμες δυσμενείς προσωπικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της βίας λόγω φύλου, τονίζοντας ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί λόγω της πανδημίας. Τέλος, αναφέρθηκαν στην έλλειψη εμπιστοσύνης όσων έχουν βιώσει έμφυλη βία προς τις αρχές επιβολής του νόμου και το δικαστικό σύστημα ως σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει στην ελλιπή αναφορά περιστατικών.

Συνεισηγήτριες της εν λόγω πρότασης ήταν η Malin Björk από την ευρωομάδα της Αριστεράς και η Diana Riba i Giner από τους Πράσινους.

Είναι χαρακτηριστικό πως, το ένα τρίτο των γυναικών στην ΕΕ έχουν υποστεί σωματική και/ή σεξουαλική βία, ενώ περίπου 50 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους λόγω ενδοοικογενειακής βίας κάθε εβδομάδα, την ώρα που το 75% των γυναικών έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση σε επαγγελματικό περιβάλλον.

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως την Τετάρτη, στο “κλείσιμο” της ομιλίας της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε ειδική αναφορά στην έμφυλη βία, ενημερώνοντας τους ευρωβουλευτές ότι μέχρι το τέλος του έτους, η Επιτροπή θα προτείνει νόμο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών που θα περιλαμβάνει την πρόληψη, την προστασία και την αποτελεσματική δίωξη, εντός και εκτός διαδικτύου.

Πηγή: news247.gr

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα