Top

Ευρωπαϊκή «ασπίδα» σε Ελλάδα – Συνεχίζει τις ύβρεις ο Τσαβούσογλου

Ηχηρά μηνύματα προς την Άγκυρα μετά την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη MED7.

Parallaxi
ευρωπαϊκή-ασπίδα-σε-ελλάδα-συνεχί-648764
Parallaxi

Ελληνοτουρκικά

Μήνυμα στην Τουρκία στέλνουν οι ηγέτες που μετείχαν στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη MED7 που ολοκληρώθηκε στην Κορσική.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων (Διακήρυξη της Αζαξιό) και στην παράγραφο 6 που αφορά την Ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, οι ηγέτες εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.

Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

Καλωσορίζουν επίσης τη μεσολαβητική προσπάθεια του Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίας με στόχο την συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ζήτημα των Θαλασσίων ζωνών.

Οι επτά ηγέτες, λαμβάνοντας υπόψη και τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να τερματίσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Οι ηγέτες δηλώνουν – σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ (Gymnich) του Αυγούστου – ότι συμφωνούν να εργαστούν για επιπλέον καταλόγους με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως τώρα, με σκοπό να υιοθετηθούν άμεσα.

Υποστηρίζουν δε ότι, ελλείψει προόδου στην εμπλοκή της Τουρκίας σε διάλογο, εκτός εάν τερματίσει τις μονομερείς δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020.

Περιθώριο Μητσοτάκη στην Τουρκία

Η Τουρκία έχει ακόμα χρόνο πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ να απέχει από προκλήσεις και να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα ενόψει της συζήτησης για την επιβολή κυρώσεων.

«Αν η Τουρκία θέλει ειλικρινή διάλογο πρέπει να το αποδείξει στην πράξη» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι θα πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες και να δείξει ότι σέβεται στο σύνολό τους διεθνείς κανόνες.

Επανέλαβε μάλιστα την ελληνική θέση «τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Μεσόγειο «ζωτικό χώρο για την ασφάλεια της Ευρώπης» αναφέροντας με νόημα ότι «αυτή δεν εκχωρείται σε τρίτους».

Και μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «θα αποτρέψουμε την απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη ενόψει της Συνόδου Κορυφής» και τόνισε ότι «διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα για την Ευρώπη».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο προσφυγικό λέγοντας ότι μας απασχόλησε το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν οι μετανάστες για τις γεωπολιτικές επιδιώξεις Τουρκίας και τόνισε ότι είναι «επιβεβλημένη η επάνοδος στην Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας του 2016».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα γεγονότα της Μόριας κάνοντας λόγο για «θλιβερά γεγονότα» και «ταραχές όταν κάποιοι μετανάστες αντέδρασαν σε τεστ για τον κοροναϊό».

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε την κοινή πρωτοβουλία Μέρκελ και Μακρόν για την φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων από τη Μόρια λέγοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος κάνουν πράξη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Ωστόσο άφησε αιχμές για τη μέχρι τώρα στάση της ΕΕ λέγοντας ότι «κάποια στιγμή να δούμε την πραγματικότητα κατάματα. Η Ελλάδα σηκώνει δυσβάσταχτο βάρος του ευρωπαϊκού προβλήματος» και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε πράξεις αλληλεγγύης».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε ικανοποίηση για το πλαίσιο μιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ που παρουσίασε ο Εμμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι «με καλύπτει (…) για να πετύχουμε εκεί που είχαμε αποτύχει στο παρελθόν».

Μακρόν: Αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο

Δεν υπάρχει «καμία αμφιθυμία» της Ευρώπης είπε ο Εμμανουέλ Μακρόν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα στέλνοντας εκ νέου μήνυμα αλληλεγγύης σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στην παράγραφο 6 των συμπερασμάτων της Συνόδου των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ (MED7) τονίζοντας ότι βούληση της Ευρώπης είναι ο διάλογος και η εξεύρεση διαύλων με την Τουρκία και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Ζ. Μπορέλ, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν είμαστε αφελείς».

Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Μακρόν κάλεσε την Τουρκία να απέχει από «μονομερείς ενέργειες και μονομερείς γεωτρήσεις» και κάνοντας λόγο για αποφυγή της κλιμάκωσης της έντασης επέρριψε ευθύνες στην Άγκυρα λέγοντας ότι «ο διάλογος δεν είναι εφικτός αν στηρίζεται σε αίσθημα επικυριαρχίας».

Μάλιστα αναφέρθηκε στην παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη ενώ έκανε εκτενείς αναφορές στο προσφυγικό – μεταναστευτικό. Μάλιστα ο Εμμ. Μακρόν τόνισε και αυτός από την πλευρά του την ανάγκη αναβίωσης όπως είπε της κοινής δήλωσης ΕΕ Τουρκίας του 2016.

Συνεχίζει τις ύβρεις ο Τσαβούσογλου

Νέες αιχμές κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι η χώρα έδειξε πως δεν είναι έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ ο τούρκος ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Ελλάδα πως έδειξε ότι δεν είναι έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία.

Μιλώντας στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποστήριξε ότι η «Γερμανία μας ζήτησε να δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία» αλλά «αυτοί έδειξαν ότι δεν ήταν έτοιμοι για διάλογο».

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών «η Ελλάδα έχασε την αξιοπιστία της».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι αυτή που παρενοχλεί τα τουρκικά πλοία.

Τέλος κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο για «μαξιμαλιστικούς στόχους».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ / tanea.gr / ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα