Η Ευρώπη αναζητά εμβόλια στην ώρα τους – Νέες κλινικές συμβουλές για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19

Δείτε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο.

Parallaxi
η-ευρώπη-αναζητά-εμβόλια-στην-ώρα-τους-713014
Parallaxi

Δείτε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο.

Ισπανία: Αλλοιώσεις στη γλώσσα, τα χέρια και τα πόδια ενδέχεται να είναι κάποια από τα πρώτα συμπτώματα της Covid-19

Αλλοιώσεις στη γλώσσα και κηλίδες στα χέρια και τα πόδια ενδέχεται να αποτελούν πρώιμα συμπτώματα της Covid-19 που θα οδηγούσαν σε έγκαιρη διάγνωση της νόσου, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στην Ισπανία.

Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, που διεξήχθη τον περασμένο Απρίλιο σε 666 ασθενείς σε ένα νοσοκομείο εκστρατείας που είχε στηθεί στη Μαδρίτη κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, το 25% από αυτούς παρουσίαζε αλλοιώσεις στη γλώσσα και το 40% δερματικές βλάβες στα χέρια και τα πόδια.

Πολλοί ασθενείς ανέφεραν αύξηση του μεγέθους της γλώσσας τους και αλλοιώσεις στις θηλές της, με τη μορφή λείας πλάκας, οι οποίες «συχνά συνδέονταν με την απώλεια της γεύσης», συνεχίζει η μελέτη αυτή, ένα μέρος της οποίας δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Dermatology.

Άλλοι ασθενείς είπαν ότι είχαν αίσθηση καψίματος ή κοκκινίλες στα χέρια και τα πόδια, κηλίδες ή σημεία που είχαν ξεφλουδίσει.

Σε συνδυασμό με τα πιο συνηθισμένα, χαρακτηριστικά συμπτώματα της Covid-19, όπως είναι ο βήχας και ο πυρετός, οι ενδείξεις αυτές μπορεί να οδηγήσουν στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου, σημειώνει η μελέτη την οποία πραγματοποίησε το Τμήμα Δερματολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λα Παθ της Μαδρίτης.

Μπ. Τζόνσον: Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα έχει κάνει η κυβέρνηση – 100.000 και πλέον οι νεκροί

Η Βρετανία έγινε σήμερα η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έσπασε το φράγμα των 100.000 νεκρών από τη νόσο Covid-19, με την κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειές της για τον εμβολιασμό προκειμένου η χώρα να εξέλθει από την υγειονομική κρίση, την οποία επιδείνωσε το νέο στέλεχος, που εντοπίστηκε σε βρετανικό έδαφος.

Σύμφωνα με τον ημερήσιο απολογισμό του υπουργείου Υγείας, καταγράφηκαν 1.631 επιπλέον θάνατοι, σε 28 ημέρες έπειτα από ένα θετικό τεστ, με αποτέλεσμα ο συνολικός απολογισμός των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 100.162.

Βάσει των κυβερνητικών στοιχείων, η χώρα κατέγραψε σήμερα 20.089 νέα κρούσματα Covid-19, ξεπερνώντας τις 3,7 εκατομμύρια μολύνσεις.

Οι 100.162 νεκροί είναι περισσότεροι από τον απολογισμό των αμάχων που έχασαν τη ζωή τους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και διπλάσιοι από τον αριθμό όσων σκοτώθηκαν στη γερμανική εκστρατεία βομβαρδισμών το 1940-1941.

«Οι σκέψεις μου είναι με κάθε άνθρωπο που έχει χάσει έναν αγαπημένο. Πίσω από αυτούς τους συνταρακτικούς αριθμούς βρίσκονται φίλοι, οικογένειες και γείτονες», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

«Γνωρίζω πόσο δύσκολη ήταν η περσινή χρονιά, όμως, γνωρίζω, επίσης, πόσο δυνατή είναι η αποφασιστικότητα των Βρετανών πολιτών και πόσο πολύ έχουμε ενωθεί για να το ξεπεράσουμε αυτό», συμπλήρωσε.

Μπ. Τζόνσον: Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα έχει κάνει η κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως «αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για όσα έκανε η κυβέρνησή του», αφότου ο απολογισμός των νεκρών από τη νόσο Covid-19 ξεπέρασε στη χώρα τους 100.000, ο βαρύτερος στην Ευρώπη.

«Λυπάμαι βαθύτατα για κάθε ζωή που χάθηκε και σίγουρα, ως πρωθυπουργός, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα έχει κάνει η κυβέρνηση», είπε σήμερα ο Τζόνσον, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πραγματικά κάναμε ό,τι μπορούσαμε και συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τους θανάτους και τον πόνο», υπογράμμισε.

Την ίδια ώρα, η Βρετανία θα δει περισσότερους θανάτους από νέο κορονοϊό, προτού το πρόγραμμα εμβολιασμών λειτουργήσει, είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής υγειονομικών υπηρεσιών της Βρετανίας Κρις Ουίτι.

«Δυστυχώς, θα δούμε αρκετούς ακόμη θανάτους τις επόμενες λίγες εβδομάδες προτού αρχίσουν να γίνονται αισθητά τα αποτελέσματα των εμβολίων», τόνισε.

ΠΟΥ: Νέες κλινικές συμβουλές για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε σήμερα νέες κλινικές συμβουλές για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19, περιλαμβανομένων εκείνων που εμφανίζουν επίμονα συμπτώματα μετά την ανάρρωση, και ανακοίνωσε επίσης πως συμβουλεύει να γίνεται χρήση χαμηλών δόσεων αντιθρομβωτικών.

Η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον ΟΗΕ στη Γενεύη ότι η ομάδα των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας, όπου είχαν εντοπισθεί τον Δεκέμβριο 2019 τα πρώτα κρούσματα του κορονοϊού, πρόκειται να βγει από την καραντίνα μέσα στο επόμενο διήμερο και να αρχίσει τις εργασίες για να εντοπίσει την προέλευση του ιού.

Η Μάργκαρετ Χάρις αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες για καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ίδια δήλωσε ότι δεν έχει στη διάθεσή της συγκεκριμένα δεδομένα και πως η προτεραιότητα του ΠΟΥ είναι να εμβολιασθούν όλοι οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα σε όλες τις χώρες μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της φετινής χρονιάς.

Η AstraZeneca προσφέρθηκε να επισπεύσει ορισμένες παραδόσεις του εμβολίου στην ΕΕ

Η AstraZeneca προσφέρθηκε να επισπεύσει ορισμένες παραδόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την ώρα που οι Βρυξέλλες έθεσαν στην βρετανική φαρμακοβιομηχανία το ερώτημα αν μπορεί να κατευθύνει παρτίδες δόσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο για να επανορθώσει το έλλειμμα τροφοδοσίας, δήλωσαν στο Reuters ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Η αγγλοσουηδική εταιρεία ανακοίνωσε απροσδόκητα την Παρασκευή ότι θα περικόψει την τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής Ενωση με το εμβόλιό της κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε μία κίνηση που, σύμφωνα με ανώτατο ευρωπαίο αξιωματούχο, μεταφράζεται σε μείωση κατά 60% των 31 εκατομμυρίων δόσεων που επρόκειτο να σταλούν στην Ενωση.

Αυτό περιέπλεξε τα ευρωπαϊκά σχέδια εμβολιασμού, αφού και η Pfizer είχε ήδη ανακοινώσει προσωρινή επιβράδυνση στις παραδόσεις του εμβολίου της προκαλώντας κατακραυγή εκ μέρους των Βρυξελλών και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα στο Reuters ότι η AstraZeneca προσφέρθηκε κατά την διάρκεια δύο έκτακτων συνεδριάσεων χθες, Δευτέρα, να επισπεύσει για τις 7 Φεβρουαρίου τις παραδόσεις που ξεκινούσαν σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα στις 15 Φεβρουαρίου.

Μία από τις πηγές, που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες, δήλωσε ότι η AstraZeneca αναθεώρησε προς τα επάνω τους στόχους παράδοσης για τον Φεβρουάριο σε σχέση με τις περικοπές που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, αλλά η εταιρεία δεν έδωσε αποσαφηνίσεις για τις παραδόσεις του Μαρτίου.

Αυτή η κίνηση εμφανίζεται ως άνοιγμα της AstraZeneca, σε μία προσπάθεια να διατηρήσει ειρηνικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς κλιμακώνεται η ένταση για την περικοπή της προμήθειας εμβολίων, βλάπτοντας την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την φαρμακευτική εταιρεία πριν ακόμη την έγκριση του εμβολίου της.

Ο δεύτερος ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος συμμετείχε απευθείας στις συνομιλίες, δήλωσε ωστόσο ότι δεν υπάρχει πρόταση για αύξηση των παραδόσεων.

Η AstraZeneca εργάζεται με τριμηνιαίους στόχους. Κατά συνέπεια, μία αύξηση τον Φεβρουάριο, αν δεν συνοδευτεί από αύξηση τον Μάρτιο, δεν συνιστά συνολική αύξηση παραδόσεων κατά το πρώτο τρίμηνο.

Η AstraZeneca δεν ήταν διαθέσιμη για να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Μετά τις χθεσινές έκτακτες συνεδριάσεις, ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ότι η AstraZeneca δεν έδωσε τις προσήκουσες απαντήσεις στις ερωτήσεις που έθεσε η ΕΕ.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετείχε στις συνομιλίες δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έθεσε απερίφραστα το ερώτημα στην AstraZeneca αν μπορεί να κατευθύνει προς την Ευρωπαϊκή Ενωση δόσεις που έχουν παρασκευασθεί στην Βρετανία, τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο.

Ομως η εταιρεία δεν απάντησε σε αυτές τις ερωτήσεις, δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η AstraZeneca έχει δηλώσει ότι η αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος στις παραδόσεις είναι αποτέλεσμα προβλημάτων παραγωγής στην Ευρώπη. Ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο Reuters ότι το πρόβλημα επικεντρώνεται σε εργοστάσιο στο Βέλγιο το οποίο διαχειρίζεται η Novasep, εταίρος της AstraZeneca.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν απάντησε αμέσως σε ερωτήσεις σχετικά με τις συνομιλίες με την AstraZeneca.

Η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου.

Φον ντερ Λάιεν: Οι παρασκευαστές εμβολίων «πρέπει να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους»

Οι παρασκευαστές εμβολίων κατά της covid-19, που έχουν χρηματοδοτηθεί μαζικά από την ΕΕ, “ πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους”, προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έπειτα από τις ανακοινώσεις για καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων.

“ Η Ευρώπη έχει επενδύσει δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων και για τη δημιουργία ενός πραγματικού παγκόσμιου, κοινού αγαθού. Τώρα οι επιχειρήσεις πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους”, υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν σε παρέμβασή της μέσω βίντεο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Μετά τις δυσκολίες στη διανομή των εμβολίων της Pfizer στην ΕΕ, οι Βρυξέλλες βρίσκονται υπό νέα πίεση καθώς η βρετανική AstraZeneca ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσουν οι παραδόσεις του εμβολίου της λόγω “ μείωσης της παραγωγής” σε ένα εργοστάσιο παραγωγής.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναμένεται να εγκρίνει την Παρασκευή τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19. Η επικεφαλής της Κομισιόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του εργαστηρίου χθες, Δευτέρα, προκειμένου να του υπενθυμίσει ότι “ η ΕΕ έχει επενδύσει σημαντικά ποσά (…) συγκεκριμένα για να διασφαλίσει ότι η παραγωγή θα αυξηθεί” προτού το εμβόλιο διατεθεί στην αγορά.

“ Για τον λόγο αυτό θα δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό διαφάνειας για τις εξαγωγές των εμβολίων”, με στόχο να ελέγχονται οι δόσεις που παράγονται στην ΕΕ και εξάγονται σε χώρες εκτός του μπλοκ, εξήγησε σήμερα η φον ντερ Λάιεν.

Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι οι Βρυξέλλες συμβάλλουν στην προώθηση του εμβολιασμού σε παγκόσμια κλίμακα.

“ Εξαιτίας των παγκοσμιοποιημένων γραμμών παραγωγής, η υγεία των πολιτών μας και η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη πάνε μαζί (…) Στη συμμαχία COVAX η ΕΕ μαζί με άλλες 186 χώρες διασφαλίζουν εκατομμύρια δόσεις (εμβολίων κατά της covid-19) για τις χώρες με μικρό εισόδημα”, τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

“ Καμία ιδιωτική εταιρεία ούτε δημόσια αρχή δεν μπορεί να καταφέρει μόνη της” να αναπτύξει τόσο γρήγορα ένα εμβόλιο, παρατήρησε η ίδια, επισημαίνοντας ότι ο τρόπος που συνεργάστηκαν ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας για τα εμβόλια κατά της covid-19 θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα “ για τους μεγάλους μελλοντικούς κινδύνους”.

Η ΕΕ πρότεινε τον Νοέμβριο τη δημιουργία μιας νέας αρχής, το αντίστοιχο της Αρχής Προηγμένης Βιοϊατρικής Έρευνας και Ανάπτυξης (BARDA) που υπάρχει στις ΗΠΑ, η οποία διαθέτει μέσα συνεργασίας με εργαστήρια.

Η υπηρεσία αυτή, που θα έχει την ονομασία Health Emergency Response Authority (HERA) και η οποία θα μπορούσε να έχει συσταθεί ως το 2023, θα έχει στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με τη δημιουργία συμπράξεων με τη φαρμακοβιομηχανία και ερευνητικούς οργανισμούς για την καλύτερη πρόβλεψη και αντιμετώπιση μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων.

Η HERA θα δημιουργήσει “ ένα πρόγραμμα προετοιμασίας βιοάμυνας” με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, διευκρίνισε η φον ντερ Λάιεν σήμερα.

Το “ μόνιμο” αυτό πρόγραμμα θα έχει “ προληπτικό” χαρακτήρα, “ διότι δεν μπορούμε να αναμένουμε την επόμενη πανδημία για να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε”. “ Θα είναι αφιερωμένο πλήρως στον εντοπισμό γνωστών και νέων παθογόνων, καθώς και στην ανάπτυξη και την παραγωγή εμβολίων σε επαρκή κλίμακα για την αντιμετώπισή τους”.

Ο συνδυασμός δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων μείωσε κατά 70% τις νοσηλείες και τους θανάτους

Ο συνδυασμός δύο συνθετικών αντισωμάτων της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Eli Lilly μείωσε κατά 70% τις νοσηλείες και τους θανάτους μεταξύ ασθενών υψηλού κινδύνου που είχαν βρεθεί θετικοί στην Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία.

«Η μπαμλανιβιμάμπη (bamlanivimab) και η ετεσεβιμάμπη (etesevimab), μαζί, μπορούν να είναι δυνητικά μια σημαντική θεραπεία καθώς μειώνουν σημαντικά τις νοσηλείες και τους θανάτους σε ασθενείς υψηλού κινδύνου με Covid» ανέφερε ο επιστημονικός υπεύθυνος του ομίλου, Ντάνιελ Σκοβρόσνκι.

Τα αποτελέσματα σημαίνουν ότι η δοκιμή τρίτης φάσης, στην οποία συμμετείχαν 1.035 άνθρωποι, πέτυχε τον πρωταρχικό στόχο της. Η μελέτη ήταν επίσης επιτυχής όσον αφορά τους δευτερεύοντες στόχους, της μείωσης του ιικού φορτίου στους ασθενείς και της μείωσης του χρόνου ανάρρωσης.

Οι ασθενείς λάμβαναν είτε ψευδοφάμακο είτε έναν συνδυασμό των δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων, από 2,8 γραμμάρια το καθένα. Καταγράφηκαν έντεκα νοσηλείες μεταξύ των ασθενών που έλαβαν τη θεραπεία. Μεταξύ των ασθενών που έλαβαν το ψευδοφάρμακο καταγράφηκαν 36 θάνατοι ή εισαγωγές σε νοσοκομεία (ποσοστό 7%).

Η θεραπεία αυτή μειώνει κατά συνέπεια τον κίνδυνο κατά 70%. Το συμπέρασμα είναι σημαντικό από στατιστικής άποψης, κάτι που σημαίνει ότι είναι μάλλον απίθανο να πρόκειται για τυχαίο αποτέλεσμα.

Συνολικά, πέθαναν 10 ασθενείς και όλοι τους μετείχαν στην ομάδα που έλαβε το ψευδοφάρμακο. Δεν υπήρξαν θάνατοι μεταξύ εκείνων που έλαβαν τη θεραπεία.

Η εταιρεία ανέφερε ότι θα συνεχίσει να μελετά τη θεραπεία στο πλαίσιο μιας άλλης δοκιμής για να διαπιστώσει αν θα επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα και με μικρότερες δόσεις των δύο φαρμάκων.

Τα αντισώματα αυτά κατασκευάζονται στο εργαστήριο και είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να εμποδίζουν την προσκόλληση του ιού και την είσοδό του στα ανθρώπινα κύτταρα. Η Eli Lilly και η εταιρεία βιοτεχνολογίας Regeneron έχουν λάβει κατεπείγουσα άδεια για τη χρήση τους σε τέτοιες θεραπείες. Ωστόσο, οι θεραπείες αυτές εφαρμόζονται μόνο στις ΗΠΑ, λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους των ασθενών αλλά και η έλλειψη του κατάλληλου προσωπικού και δυνατοτήτων στα νοσοκομεία για τη χορήγησή τους. Στην ανακοίνωσή της η Lilly παραδέχεται αυτές τις δυσκολίες. Γιατροί και νοσηλευτές εξέφρασαν αμφιβολίες «όσον αφορά την περιπλοκότητα και τον χρόνο που απαιτείται για την προετοιμασία και τη χορήγηση» της θεραπείας, ανέφερε, προσθέτοντας ότι συνεργάζεται με τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές με στόχο να μειωθεί ο χρόνος ενδοφλέβιας χορήγησης των φαρμάκων από τα 60 στα 16 λεπτά.

Η Σουηδία σταματάει τις πληρωμές για τα εμβόλια στην Pfizer, ζητεί διευκρινίσεις για τις δόσεις που περιέχει κάθε φιαλίδιο

Η υπηρεσία Υγείας της Σουηδίας σταμάτησε τις πληρωμές για τα εμβόλια κατά της COVID-19 στην Pfizer και ζητεί διευκρινίσεις για τις δόσεις που είναι διαθέσιμες σε κάθε φιαλίδιο, γράφει σήμερα η σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter.

Η Σουηδία ζητεί διευκρινίσεις για τον αριθμό των δόσεων που έχει χρεωθεί, καθώς η Pfizer χρέωσε έξι δόσεις σε κάθε φιαλίδιο παρότι είχε συμφωνηθεί χρέωση για πέντε δόσεις. Η Σουηδία θέλει τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Pfizer να καταλήξουν σε συμφωνία όσον αφορά το πόσες δόσεις περιέχονται σε κάθε φιαλίδιο.

“Ως τότε, είπαμε στην εταιρεία ότι θα πρέπει να περιμένουμε όσον αφορά τα τιμολόγια που είναι διαθέσιμα έως ότου λάβουμε διευκρινίσεις σχετικά με το τι εφαρμόζεται”, δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας Άντερς Τέγκνελ στην Dagens Nyheter.

Η Pfizer Σουηδίας αρνήθηκε να σχολιάσει στο Reuters σχετικά με το δημοσίευμα αυτό, αλλά δήλωσε στην Dagens Nyheter ότι είχε χρεώσει για έξι δόσεις ανά φιαλίδιο.

Η ΕΕ και η Pfizer είχαν αρχικά συμφωνήσει ότι κάθε φιαλίδιο περιελάμβανε 5 δόσεις, αλλά αργότερα ανακαλύφθηκε ότι 6 δόσεις μπορούσαν να εξαχθούν αν χρησιμοποιείτο ειδική σύριγγα.

“Αυτό είναι απαράδεκτο. Αν μια χώρα έχει τη δυνατότητα να βγάλει μόνον πέντε δόσεις, έχει λάβει λιγότερες δόσεις στην ίδια τιμή”, δήλωσε ο συντονιστής του εμβολιασμού στην Σουηδία Ρίτσαρντ Μπέργκστρομ.

Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Υγείας της Σουηδίας δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να σχολιάσει το δημοσίευμα αυτό.

Πορτογαλία-Covid-19: Η κυβέρνηση καλείται να αναζητήσει διεθνή βοήθεια, οι θάνατοι καταγράφουν νέο αρνητικό ρεκόρ

Η πορτογαλική κυβέρνηση κλήθηκε να μεταφέρει ασθενείς με Covid-19 στο εξωτερικό, την ώρα που ο αριθμός των θανάτων από τον νέο κορονοϊό κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ στη χώρα και το κεντρικό νοσοκομείο της Λισαβόνας εγκατέστησε επιπλέον ψυγεία για τις σορούς των θυμάτων της πανδημίας.

Τις τελευταίες 24 ώρες οι νεκροί από τη νόσο ανήλθαν στον αριθμό ρεκόρ των 291, με τη χώρα να μετρά συνολικά 653.878 κρούσμα και 11.012 νεκρούς. Καταγράφει αυτή τη στιγμή τον υψηλότερο μέσο όρο επτά ημερών κρουσμάτων και θανάτων ανά 1 εκατομμύριο ανθρώπους, σύμφωνα με τον ιστότοπο δεδομένων ourworldindata.org.

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λισαβόνας, το Santa Maria, εγκατέστησε δύο ψυγεία έξω από το νεκροτομείο του με χωρητικότητα 30 σορών, έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο τύπου του.

Καθώς τα δημόσια νοσοκομεία δίνουν μάχη για να ανταπεξέλθουν στην κατάσταση, υγειονομικές μονάδες του στρατού στη Λισαβόνα και το Πόρτο έσπευσαν να βοηθήσουν, με μία εξ αυτών, στην πορτογαλική πρωτεύουσα, να διπλασιάζει τη χωρητικότητά της για να αντιμετωπίσει τη συρροή των ασθενών. Δύο καφετέριες μετατράπηκαν σε θαλάμους.

Το τοπικό συμβούλιο στο Τόρες Βέντρας, έναν δήμο κοντά στη Λισαβόνα, που βρίσκεται αντιμέτωπος με σημαντική αύξηση κρουσμάτων νέου κορονοϊού σε οίκους ευγηρίας, προέτρεψε το υπουργείο Εξωτερικών να ζητήσει διεθνή βοήθεια.

Ο πρόεδρος Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα είπε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ότι δεν υπάρχει ανάγκη να σημανθεί «συναγερμός» σχετικά με την ιδέα διεθνούς βοήθειας, ωστόσο προσέθεσε:

«Γνωρίζουμε πως υπάρχει διαθεσιμότητα φίλων-χωρών να βοηθήσουν».

Από την πλευρά της, η υπουργός Υγείας Μάρτα Τεμίντο είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTP χθες: «Η πορτογαλική κυβέρνηση κινητοποιεί όλους τους διαθέσιμους μηχανισμούς, περιλαμβανομένου του διεθνούς πλαισίου, για να διασφαλίσει ότι παρέχει την καλύτερη βοήθεια στους ασθενείς».

Ωστόσο, η ίδια επισήμανε πως η θέση της Πορτογαλίας στη δυτικότερη άκρη της Ευρώπης εγείρει περιορισμούς στη μεταφορά ασθενών σε άλλες χώρες, την ώρα μάλιστα που άλλα κράτη της ΕΕ βρίσκονται επίσης υπό πίεση.

Στο σύστημα υγείας της Πορτογαλίας, υπάρχουν 830 κλίνες σε ΜΕΘ για ασθενείς με covid-19 εκ του συνόλου των 1.200 κρεβατιών, ανέφερε η υπουργός Υγείας. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 765 ασθενείς με COVID-19 σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία.

H Ρωσία θα αρχίσει τον Φεβρουάριο την μαζική παραγωγή δευτέρου εμβολίου κατά του κορονοϊού

Η Ρωσία θα αρχίσει την μαζική παραγωγή του δεύτερου ρωσικού εμβολίου EpiVacCorona, τον Φεβρουάριο , ενώ τον ίδιο μήνα θα τεθεί σε κυκλοφορία και το τρίτο ρωσικό εμβόλιο, ανακοίνωσε σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, καθώς η χώρα έχει ξεκινήσει τον μαζικό εμβολιασμό από την προηγούμενη εβδομάδα με το πρώτο ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V.

«Τον επόμενο μήνα θα περάσουμε στην μαζική παραγωγή του δεύτερου εμβολίου EpiVacCorona», δήλωσε ο Μισούστιν προσθέτοντας ότι «το εμβόλιο άρχισε να κυκλοφορεί και πως για την παραγωγή του η κυβέρνηση διέθεσε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 21,8 εκατομμύρια ευρώ)»

Το δεύτερο ρωσικό εμβόλιο το οποίο εγκρίθηκε τον Οκτώβριο, αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Vector που βρίσκεται στην περιοχή του Νοβοσιμπίρσκ ( ανατολική Σιβηρία). Το εν λέγω ερευνητικό κέντρο είχε πραγματοποιήσει μυστικές έρευνες για βιολογικά όπλα επί Σοβιετικής Ένωσης και συντηρεί δείγματα διαφόρων ιών, που κυμαίνονται από την ευλογιά έως τον Έμπολα.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι το «υπουργείο Υγείας έλαβε τα σχετικά έγγραφα για την έκκριση ενός ακόμη εμβολίου, του τρίτου ρωσικού εμβολίου που ανέπτυξε το ερευνητικό κέντρο Τσουμακόφ.«Τον προσεχή μήνα το εμβόλιο αυτό θα κυκλοφορήσει επίσης προς χρήση για τους πολίτες, κάτι που θα μας επιτρέψει να διευρύνουμε τον εμβολιασμό ώστε να γίνει πιο προσιτός και συνεπώς να προστατεύσουμε ακόμη περισσότερους ανθρώπους από τον κορονοϊό», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Η Ρωσία είχε εγκρίνει τον Αύγουστο το πρώτο της εμβόλιο κατά του νέου κοροναϊού, το Sputnik-V που αναπτύχθηκε από το ερευνητικό κέντρο της Μόσχας Gamalay σε συνεργασία με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

Covid-19: Τα αποτελέσματα του εμβολίου της Johnson & Johnson αναμένονται “την επόμενη εβδομάδα”

Η πολυεθνική Johnson & Johnson αναμένεται να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της κατά της νόσου Covid-19 την επόμενη εβδομάδα, διαβεβαίωσε σήμερα ο οικονομικός διευθυντής της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας.

Αναμένεται πως η εταιρεία θα αιτηθεί την ίδια στιγμή ταχεία αδειοδότηση, προκειμένου το εμβόλιο, που γίνεται σε μία δόση, να διατεθεί στην αγορά. Επομένως, το εμβόλιο αυτό θα γίνει πιθανόν λίγο μετά το τρίτο που θα πάρει το πράσινο φως στις ΗΠΑ.

«Προβλέπουμε να υποβάλλουμε (αποτελέσματα) πριν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας», είπε ο Τζόζεφ Ουόκ, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Η τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου, με τη συμμετοχή 45.000 ανθρώπων σε 80 χώρες, συμπεριέλαβε ενδεχομένως περιστατικά νέων στελεχών του κορονοϊού, που εντοπίστηκαν στη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία, ανέφερε ο Ουόκ.

«Σε σχέση με τον εφοδιασμό, έχουμε μεγάλη αυτοπεποίθηση ότι θα ανταποκριθούμε σε όλες τις δεσμεύσεις μας», συμπλήρωσε.

Οι δεσμεύσεις αυτές περιλαμβάνουν 100 εκατομμύρια δόσεις που θα αποσταλούν στις ΗΠΑ πριν από τα τέλη Ιουνίου, περίπου 200 εκατομμύρια δόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από το τέλος του έτους, με τις πρώτες παραδόσεις τον Απρίλιο και περίπου 200 εκατομμύρια δόσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες, με τις πρώτες παραδόσεις να ξεκινούν μετά τον Ιούνιο.

Βουλγαρία-Covid-19: Αρνητικό τεστ PCR προϋπόθεση για είσοδο στην χώρα από την ερχόμενη Παρασκευή

Οι ταξιδιώτες που φθάνουν στη Βουλγαρία αεροπορικώς, δια ξηράς ή δια θαλάσσης, θα είναι υποχρεωμένοι από τις 29 Ιανουαρίου να φέρουν αρνητικό τεστ COVID-19 ώστε να εισέλθουν στην χώρα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας, καθώς η βαλκανική χώρα προσπαθεί να συγκρατήσει την εξάπλωση μιας πιο μεταδοτικής παραλλαγής του νέου κορονοϊού.

Οι οδηγοί φορτηγών και λεωφορείων καθώς και τα πληρώματα αεροπλάνων εξαιρούνται από αυτή την οδηγία, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Τα τεστ PCR θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών πριν από την άφιξη, διευκρίνισε το υπουργείο. Οι Βούλγαροι υπήκοοι που επιστρέφουν στην πατρίδα τους και δεν έχουν αρνητικό τεστ θα πρέπει να τίθονται σε απομόνωση για 10 ημέρες.

Η Βουλγαρία κατέγραψε πτώση σε ημερήσιες μολύνσεις τις τελευταίες εβδομάδες και θα ανοίξει ξανά εμπορικά κέντρα και γυμναστήρια την 1η Φεβρουαρίου, ενώ τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα ξεκινήσουν μαθήματα σε σχολικές αίθουσες σε ένα ειδικό εκ περιτροπής καθεστώς από τις 4 Φεβρουαρίου, ανέφερε το υπουργείο.

Επίσης, το υπουργείο επέτρεψε σε εστιατόρια και καφετέριες να ανοίξουν από την 1η Μαρτίου στο 50% της χωρητικότητάς τους, αλλά μπαρ και νυχτερινά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά.

Ορισμένοι ιδιοκτήτες εστιατορίων και μπαρ, που πλήττονται σκληρά από την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων τους που ισχύει από τα τέλη Νοεμβρίου, θέλουν να αρχίσουν εκ νέου να εξυπηρετούν πελάτες από τον Φεβρουάριο και σχεδιάζουν διαδήλωση αύριο Τετάρτη στο κέντρο της Σόφιας.

Πηγή: ΑΠΕ

1. ΟΛΛΑΝΔΙΑ : Διαδηλώσεις νεαρών που διαμαρτύρονται για την καραντίνα, οι μεγαλύτερες των τελευταίων 40 ετών, όπου τα μπαρ και τα ρεστωράν είναι κλειστά από τον Οκτώβρη, ενώ τα σχολεία και το λιανεμπόριο ( εκτός διατροφής) από τον Δεκέμβρη. Φυσικά τα κρούσματα μειώνονται. Οι Ολλανδοί φοβούνται τυχόν πολλαπλασιασμό των νέων στελεχών.

2. ΠΟΡΤΟΓΑΛΛΙΑ : Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, και τώρα βρίσκεται σε lockdown, ενώ μέχρι την περασμένη εβδομάδα τα σχολεία ήταν ανοικτά. Οι άνθρωποι δουλεύουν από το σπίτι και υπάρχει μεγάλη δυσπιστία για τα νούμερα που δίνει η κυβέρνηση. Η χώρα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως , κατ΄αναλογία με τον πληθυσμό της. Τα αεροπορικά ταξίδια δεν έχουν σταματήσει και τα νοσοκομεία βρίσκονται στο 300% των δυνατοτήτων τους. Για την κατάσταση αυτή πρέπει να φταίει το νέο στέλεχος του ιού.

3. ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ : Αμυδρές ελπίδες για βελτίωση της κατάστασης, αλλά πάλι 30.353 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο. Με το Λονδίνο και την Ουαλία να βρίσκονται ψηλά στα κρούσματα ακόμη. Η κατάσταση φαίνεται να βελτιώνεται πολύ-πολύ αργά, και σίγουρα μακρυά από οποιοδήποτε πλατώ, με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία ακόμη ψηλά δημιουργώντας επικίνδυνα φορτισμένες καταστάσεις σε πολλά βρετανικά νοσοκομεία.

4. ΗΠΑ : Κρούσματα : 25.018.520 και οι θάνατοι στους 417.936. Και εκεί υπάρχει μια ελαφρά πτωτική τάση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες. Το στέλεχος από την Βραζιλία έχει διαδοθεί στις ΗΠΑ, όπως και το βρετανικό που εντοπίστηκε σε τουλάχιστον 20 πολιτείες. Σίγουρα τα νέα στελέχη θα εκτιναχθούν λογαριθμικά και οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές. Παρόλα αυτά ο Dr. A. Fauci ανησυχεί περισσότερο για το στέλεχος της Νοτ. Αφρικής, γι αυτό και απαγορεύτηκαν οι πτήσεις από την χώρα αυτή. Ο πρόεδρος Biden υποσχέθηκε 1,5 εκατομμύριο εμβόλια ημερησίως, και ότι μέχρι την άνοιξη όποιος θέλει θα μπορεί να εμβολιαστεί, ενώ το καλοκαίρι θα πλησιάσουν την ανοσία αγέλης.( πιθανώς η ανοσία αγέλης με τα νέα στελέχη, να χρειασθεί ανοσία αντί για 70, να πάει στο 80% του πληθυσμού).

5. ΙΣΡΑΗΛ : Μια εβδομάδα, μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου Pfizer που έκαναν 120.000 άτομα ( Εβραίοι, Παλαιστίνιοι, Δρούζοι), τα 20 απ’ αυτά, κόλλησαν την Covid-19, δηλαδή το 0.015 %. Κανένα από τα 20 άτομα δεν μπήκε στο νοσοκομείο και δεν εμφάνισε πυρετο πάνω από 38.5 . Η μόλυνση του ιού στον γενικό πληθυσμό βρίσκεται στο 0.65%. Συγκρίνοντας αυτά τα δύο ποσοστά, οι ισραηλινοί στατιστικολόγοι αποφάνθηκαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer βρέθηκε στο 96%. Εξαιρετικά νέα.

6. ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ : Απαράδεκτη μείωση κατά 61 % στα παραδοτέα εμβόλια από την Pfizer, παρόλη την προκαταβολή 336 εκατομμυρίων ευρώ, και με το εμβόλια της Pfizer να παρασκευάζονται στο Βέλγιο.

7. ΣΕΡΒΙΑ : Με πληθυσμό 7 εκ. εξασφάλισαν 1 εκ. δόσεις εμβολίων από την κινέζικη Sinopharm , με αποτελεσματικότητα 79,3%. Η Sinopharm εξάγει στο Μπαχρέϊν, το Περού και την Βραζιλία.

*Σταχυολόγηση Αντώνης Καραγιώργας

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα