Η Ευρώπη ανησυχεί, η Ιαπωνία τηρεί στάση αναμονής, η Ινδονησία παίρνει μέτρα
Παγκόσμιο καμπανάκι από την ανοδική πορεία των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα.
Αυξητική πορεία παρουσιάζουν και πάλι τα κρούσματα στην Ευρώπη μετά από 10 περίπου εβδομάδες.
Αυτό επεσήμανε ο ΠΟΥ χτυπώντας επί της ουσίας προειδοποιητικό καμπανάκι προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας.
Η χαλάρωση των μέτρων, η αύξηση της κινητικότητας και τα ταξίδια φαίνεται ότι έχουν επηρεάσει τους δείκτες, την ώρα που το στέλεχος της μετάλλαξης Δέλτα εντείνει ακόμη περισσότερο την ανησυχία.
Η Μόσχα ξεκινά την εκστρατεία ενισχυτικών εμβολίων καθώς αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων
Τα νοσοκομεία στη Μόσχα θα αρχίσουν σήμερα να προσφέρουν ενισχυτικές δόσεις εμβολίων έναντι της COVID-19, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης, ενώ Ρώσοι αξιωματούχοι προσπαθούν να ανακόψουν την αύξηση των κρουσμάτων, η οποία αποδίδεται στο ιδιαιτέρως μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα.
Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε χθες νέους κανονισμούς για το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού, συστήνοντας στα νοσοκομεία να χορηγούν ενισχυτικές δόσεις σε ανθρώπους που εμβολιάστηκαν πριν από έξι μήνες ή και νωρίτερα, με τη Ρωσία να γίνεται μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που ξεκινά επισήμως τον επανεμβολιασμό.
Η εκστρατεία, την οποία το υπουργείο Υγείας χαρακτήρισε «έκτακτο» εμβολιασμό, έρχεται ως αποτέλεσμα της πρόσφατης σημαντικής αύξησης στα κρούσματα κορονοϊού, σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα.
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα 672 θανάτους που συνδέονται με τον κορονοϊό, ο υψηλότερος αριθμός επιβεβαιωμένων θανάτων σε μία μόνο ημέρα από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων την οποία οι αρχές αποδίδουν στο παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα.
Η κυβερνητική ομάδα δράσης για τον κορονοϊό επιβεβαίωσε επίσης 23.543 νέα κρούσματα COVID-19 το τελευταίο 24ωρο, ο υψηλότερος αριθμός μολύνσεων από τις 17 Ιανουαρίου, συμπεριλαμβανομένων 7.597 στη Μόσχα. Αυτό οδήγησε τον συνολικό τους αριθμό στη χώρα σε 5.538.142 από την αρχή της πανδημίας.
Ο εθνικός απολογισμός των νεκρών λόγω της Covid-19 στη Ρωσία ανέρχεται πλέον σε 135.886. Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία διενεργεί δική της καταμέτρηση και έχει πει ότι η Ρωσία έχει καταγράψει περίπου 270.000 θανάτους που σχετίζονται με την COVID-19 από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021.
Παρά το γεγονός ότι το εμβολιαστικό της πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιανουάριο, η Ρωσία έχει ανοσοποιήσει μόλις το 16% του πληθυσμού της, ή 23 εκατ. από τους περίπου 144 εκατ. κατοίκους, εν μέσω χαμηλής ζήτησης και καχυποψίας για τα εμβόλια παρόλο που η χώρα ανέπτυξε τα δικά της.
Το υπουργείο Υγείας είπε ότι συνιστά ενισχυτικές δόσεις για τους εμβολιασμένους κάθε έξι μήνες έως ότου ανοσοποιηθεί τουλάχιστον το 60% των ενηλίκων.
Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν είπε ότι ο επανεμβολιασμός είναι διαθέσιμος με τα τέσσερα καταχωρισμένα εμβόλια, αλλά ότι το σκεύασμα Sputnik V και το μονοδοσικό Sputnik-Light αρχικά θα χρησιμοποιηθούν σε οκτώ κλινικές σε όλη την πόλη.
Πούτιν: Εμβολιάστηκα, αλλά αν δε το έκανα στο μπράτσο πρέπει να το δείξω;
Ιαπωνία: Πιθανή είναι μια παράταση των περιοριστικών μέτρων
Η Ιαπωνία πιθανόν να παρατείνει κατά δύο εβδομάδες ή και περισσότερο τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού στην ευρύτερη περιοχή του Τόκιο, όπως δήλωσαν σήμερα τέσσερις κυβερνητικές πηγές, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται λιγότερο από έναν μήνα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας και τρεις γειτονικές νομαρχίες συγκαταλέγονται σε εκείνες τις περιοχές οι οποίες βρίσκονται σε “μερική” κατάσταση έκτακτης ανάγκη που θα συνεχιστεί μέχρι τις 11 Ιουλίου, αλλά η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων κάνει τους αξιωματούχους να προσανατολίζονται στην διατήρηση των περιοριστικών μέτρων, μια κίνηση που μπορεί να επηρεάσει τον αριθμό των θεατών που θα επιτρέπονται στους χώρους διεξαγωγής των αθλημάτων, είπαν οι πηγές.
Ανάλογα με τον βαθμό επιβάρυνσης του συστήματος υγείας η κυβέρνηση μπορεί να επιβάλει εκ νέου πλήρη κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το Τόκιο, είπαν οι πηγές.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην πόλη που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς ανήλθε χθες σε 714, ο υψηλότερος εδώ και πάνω από ένα μήνα.
Μια απόφαση αναμένεται περί τις 8 Ιουλίου όταν ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, αναμένεται να φθάσει στην Ιαπωνία, σύμφωνα με τις πηγές.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 23 Ιουλίου, αλλά πολλοί στην Ιαπωνία εξακολουθούν να αντιτίθενται στην διοργάνωση, η οποία, σύμφωνα με ειδικούς του χώρου υγείας, κινδυνεύει να προκαλέσει ένα νέο κύμα κρουσμάτων.
Η “μερική” κατάσταση έκτακτης ανάγκης προβλέπει ως ανώτατο αριθμό θεατών τους 5.000.
Οι διοργανωτές έχουν δηλώσει ότι θα επιτρέπεται ένας μέγιστος αριθμός 10.000 θεατών ή έως και το μισό της δυναμικότητας των χώρων με την προϋπόθεση ότι θα αρθούν οι περιορισμοί έκτακτης ανάγκης.
Οι θεατές από το εξωτερικό ήδη απαγορεύονται και κάποια μέλη της κυβερνώσας συμμαχίας έχουν αρχίσει να προτείνουν να μην υπάρχουν καθόλου θεατές στους Ολυμπιακούς, σύμφωνα με τις πηγές.
Ινδονησία: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή έκτακτων μέτρων
Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο δήλωσε σήμερα ότι στη χώρα θα επιβληθούν έκτακτα μέτρα ως τις 20 Ιουλίου με στόχο να περιοριστεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού.
Στην τέταρτη πιο πολυπληθή χώρα παγκοσμίως παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων covid-19, ένα γεγονός που ώθησε τους υγειονομικούς να προειδοποιήσουν ότι αυτό το κύμα της επιδημίας ενδέχεται να αποδειχθεί εξίσου σφοδρό με το πρόσφατο, καταστροφικό δεύτερο κύμα του κορονοϊού στην Ινδία, αν δεν ληφθούν μέτρα.
«Με τη συνεργασία όλων μας και τη βοήθεια του Θεού, είμαι βέβαιος ότι θα μειώσουμε τη μετάδοση της covid-19 και θα αποκαταστήσουμε γρήγορα τις ζωές των ανθρώπων», δήλωσε ο Τζόκο Ουιντόντο, γνωστός και ως Τζοκόουι, ανακοινώνοντας την επιβολή αυστηρών περιορισμών.
Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ το Σάββατο και έχουν στόχο να περιορίσουν τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων κάτω από τις 10.000. Σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο, από τις 3 ως τις 20 Ιουλίου θα ισχύουν περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών και τα αεροπορικά ταξίδια, θα απαγορευθεί η λειτουργία των εστιατορίων, ενώ θα κλείσουν οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις.
Οι περιορισμοί θα αφορούν το πυκνοκατοικημένο νησί Ιάβα και το τουριστικό Μπαλί. Επιπλέον διευκρινίσεις για τα μέτρα θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα.
Αντιμέτωπη με το χειρότερο κύμα κορονοϊού στη νοτιοανατολική Ασία, η Ινδονησία σπάει καθημερινά από τα μέσα Ιουνίου ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων. Χθες, Τετάρτη, καταγράφηκαν 21.807 νέες μολύνσεις, ο υψηλότερος αριθμός που έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής.
Συνολικά στη χώρα των 270 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν καταγραφεί επισήμως 2.178.272 κρούσματα covid-19, ένας από τους υψηλότερους απολογισμούς στην Ασία, και 58.491 θάνατοι.
Μέχρι πρότινος ο Τζοκόουι δίσταζε να επιβάλει περιορισμούς που θα έπλητταν την οικονομία της Ινδονησίας. Ωστόσο το ιδιαίτερα μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού, το οποίο ταυτοποιήθηκε πρώτη φορά στην Ινδία και προκάλεσε τη μεγάλη άνοδο των κρουσμάτων εκεί τον Απρίλιο και τον Μάιο, εξαπλώνεται στην Ινδονησία.
Τα νοσοκομεία της χώρας είναι γεμάτα, με αυτά στο νησί Ιάβα να έχουν φτάσει στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Στην Τζακάρτα κάποιες μονάδες επειγόντων περιστατικών έχουν μεταφερθεί σε χώρους στάθμευσης, μέσα σε σκηνές, προκειμένου στα νοσοκομεία να δημιουργηθεί χώρος για περισσότερες κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Την ίδια ώρα συγγενείς των ασθενών που παραμένουν στα σπίτια τους κάνουν ουρές για να αγοράσουν φιάλες οξυγόνου.
Αυτή την εβδομάδα το 93% των κλινών στα νοσοκομεία της Τζακάρτα ήταν κατειλημμένο, με αυτά στην Ιάβα να πλησιάζουν το 100%.
Η οργάνωση Mercy Corps Ινδονησίας έχει εκφράσει την ανησυχία της για την ήδη «φρικτή» κατάσταση.
«Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα, περίπου ένα στα πέντε διαγνωστικά τεστ στην Ινδονησία είναι θετικό και τώρα καταγράφουμε περισσότερους θανάτους σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη φάση της πανδημίας ως τώρα», δήλωσε ο Άντε Σοεκάντις διευθυντής της οργάνωσης.
«Δυστυχώς, όπως είδαμε στην Ινδία και το Νεπάλ, γνωρίζουμε ότι η κατάσταση απλώς θα χειροτερέψει».
«Μόνο κατ’ όνομα»
Εξάλλου υγειονομικοί αμφιβάλλουν αν τα μέτρα που θα υιοθετήσει η κυβέρνηση θα αρκέσουν για να ανασχέσουν την εξάπλωση της covid-19.
«Οι τρέχουσες προτάσεις είναι ‘έκτακτες’ μόνο κατ’ όνομα και δεν αντιστοιχούν στην πραγματική επείγουσα ανάγκη», δήλωσε ο δρ Ντίκι Μπούντιμαν επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο Γκρίφιθ του Κουίνσλαντ.
«Αν η κυβέρνηση παίρνει μέτρα με μισή καρδιά, τα πράγματα θα παραμείνουν ίδια», σχολίασε ο Ντεφριμάν Ντζάφρι επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο Andalas στο νησί Σουμάτρα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που χρειάζεται η Ινδονησία είναι «δύο εβδομάδες πλήρους lockdown, χωρίς καμία δραστηριότητα εκτός σπιτιού και καμία επαφή. Οι άνθρωποι πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους».
Tελικά αποτελέσματα δοκιμής: Το εμβόλιο της CureVac έχει αποτελεσματικότητα μόνο 48%
Η γερμανική εταιρεία CureVac ανακοίνωσε ότι το δύο δόσεων mRNA εμβόλιό της κατά του κορονοϊού έχει αποτελεσματικότητα 48%, οριακά μόνο βελτιωμένη σε σχέση με το 47% που είχαν δείξει τα απογοητευτικά προκαταρκτικά αποτελέσματα προ δύο εβδομάδων, όσον αφορά την πρόληψη της νόσου με συμπτώματα σε όλους τους ενήλικες.
Η αποτελεσματικότητα είναι στο 53% για τα άτομα 18 έως 60 ετών όσον αφορά οποιαδήποτε νόσηση (ελαφριά, μέτρια ή σοβαρή) και ανεβαίνει στο 77% στην ίδια ηλικιακή ομάδα για τις περιπτώσεις μέτριας ή σοβαρής νόσου (όταν εξαιρούνται οι ήπιες περιπτώσεις λοίμωξης). Τέλος, η αποτελεσματικότητα στα άτομα 18-60 ετών εμφανίστηκε στο 100% έναντι της πιθανότητας νοσηλείας ή θανάτου.
Τα νέα για την επιβεβαίωση της -μικρότερης συγκριτικά με άλλα εμβόλια- αποτελεσματικότητας οδήγησαν σε νέα απώλεια της τάξης του 10% στη μετοχή της εταιρείας, η οποία είχε ήδη υποστεί σοβαρό πλήγμα μετά την αρχική ανακοίνωση για την κατώτερη των προσδοκιών αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».
Ο διευθύνων σύμβουλος της CureVac Φραντσ-Βέρνερ Χάας δήλωσε ότι «στην τελική ανάλυση, το εμβόλιο CVnCoV εμφάνισε ισχυρή αξία από άποψη δημόσιας υγείας, καθώς προστάτευσε πλήρως τα άτομα 18 έως 60 ετών από νοσηλεία και θάνατο, ενώ είχε αποτελεσματικότητα 77% έναντι της μέτριας και σοβαρής νόσου, ένα ‘προφίλ’ αποτελεσματικότητας που πιστεύουμε ότι θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 και στη δυναμική εξάπλωση των παραλλαγών».
Τα τελικά στοιχεία της δοκιμής HERALD -που έγινε σε 40.000 εθελοντές σε Ευρώπη και Νότια Αμερική- εστάλησαν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για αξιολόγηση. Η τελική ανάλυση βασίστηκε σε συνολικά 228 περιστατικά μόλυνσης, έναντι 134 στην προκαταρκτική. Η εταιρεία τόνισε ότι η δοκιμή του εμβολίου της έγινε σε ένα πιο δύσκολο περιβάλλον, όπου κυκλοφορούσαν πλέον 15 διαφορετικές παραλλαγές του κορονοϊού, αντίθετα με τις δοκιμές των άλλων mRNA εμβολίων που είχαν προηγηθεί και είχαν αντιμετωπίσει βασικά μόνο το αρχικό «κινεζικό» στέλεχος.
Ο ΕΜΑ έχει δηλώσει ότι δεν θα θέσει όριο 50% στην ελάχιστη αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Η ΕΕ είχε εκ των προτέρων παραγγείλει έως 405 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της CureVac, που έχει συνάψει συμφωνίες με άλλες εταιρείες (Novartis, Bayer, Fareva, Celonic κ.α.) για την παραγωγή του εμβολίου της, εφόσον εγκριθεί από τον ΕΜΑ.
Αυστρία: Το υπουργείο Εξωτερικών προχωρεί σε άρση της παγκόσμιας ταξιδιωτικής προειδοποίησης
Σε άρση της παγκόσμιας ταξιδιωτικής προειδοποίησης, που είχε το ίδιο εκδώσει πριν από 15 μήνες λόγω του κορονοϊού, προχωρεί τώρα το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, μόνο μερικές περιοχές με παραλλαγή ιών όπως η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, η Ινδία και η Βρετανία είναι τώρα στο “κόκκινο”.
Πλήρως απελευθερωμένη είναι πλέον η είσοδος από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίσης από τα τρία κράτη των Δυτικών Βαλκανίων – τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, ενώ, σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, οι περισσότερες από τις μη ευρωπαϊκές χώρες θα αλλάξουν από „κόκκινο” σε „πορτοκαλί”.
Για την είσοδο στην Αυστρία από χώρες με πορτοκαλί χρώμα απαιτείται πλήρης εμβολιασμός κατά του κορονοϊού ή ανάρρωση από τη νόσο.
Η πράσινη λίστα περιλαμβάνει επίσης ορισμένες μη ευρωπαϊκές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ταϊλάνδη.