Ευρώπη πολλών «ταχυτήτων» στον εμβολιασμό μεταναστών χωρίς χαρτιά εντοπίζουν οργανώσεις
Για την Ελλάδα, στο τέλος Ιανουαρίου 2022 το ποσοστό των εμβολιασμένων που διαμένουν στις δομές φιλοξενίας ανερχόταν σε 39%
Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού των μεταναστών χωρίς χαρτιά παραμένει πρόκληση στην Ευρώπη, με τις χώρες να διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες, όσες έχουν υλοποιήσει την πρόσβαση των μεταναστών χωρίς χαρτιά, όσες δίνουν περιορισμένη πρόσβαση, όσες έχουν διαφορετικές πολιτικές ανά περιοχή και τις χώρες εκείνες όπου οι μετανάστες χωρίς χαρτιά δεν μπορούν να εμβολιαστούν.
Η πρόσβαση στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά σε χώρες της Ευρώπης τέθηκε στο επίκεντρο εκδήλωσης, που συνδιοργάνωσαν η παγκόσμια σύμπραξη ερευνητών «Lancet Migration» και η μη κυβερνητική οργάνωση Intersos Hellas.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο γενικός διευθυντής της Intersos Hellas, Απόστολος Βεΐζης, για την Ελλάδα, στο τέλος Ιανουαρίου 2022 το ποσοστό των εμβολιασμένων που διαμένουν στις δομές φιλοξενίας ανερχόταν σε 39%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους διαμένουν σε διαμερίσματα του προγράμματος ESTIA ήταν 44%. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία για τους εμβολιασμούς των μεταναστών χωρίς χαρτιά.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες βήματα στην κατεύθυνση του εμβολιασμού των μεταναστών χωρίς χαρτιά, μέσα από το νόμο που επιτρέπει την έκδοση προσωρινού αριθμού κοινωνικής ασφάλισης όχι μόνο μέσω των ΚΕΠ, αλλά και μέσω των κέντρων ένταξης μεταναστών. Σημαντικό είναι και το γεγονός, όπως είπε, ότι την εκπροσώπηση των μεταναστών μπορούν πλέον να αναλάβουν οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που συμμετέχουν στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών. Όλο το εγχείρημα του εμβολιασμού μεταναστών χωρίς χαρτιά και άλλων ευάλωτων ομάδων έχει τεθεί υπό το συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, που το υλοποιεί σε συνεργασία με τις Γενικές Γραμματείες Δημόσιας Υγείας, Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, σε συνεργασία με την Κοινωνία των Πολιτών.
Η Intersos Hellas προχωρά σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου σε χαρτογράφηση των αναγκών του συγκεκριμένου πληθυσμού στα αστικά κέντρα και τις αγροτικές περιοχές, με στόχο την εξειδίκευση των ενεργειών για την άμεση εμβολιαστική κάλυψή τους. Επιπλέον, η Intersos Hellas σε συνεργασία με το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών και το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων υλοποιούν από τον Αύγουστο του 2021 την καμπάνια «Εμβόλια για Όλους», με στόχο την ενημέρωση των μεταναστευτικών και προσφυγικών κοινοτήτων, αλλά και την επισήμανση της ανάγκης απλοποίησης της διαδικασίας εμβολιασμού για όλους.
Η Μισέλ Λεβόι, διευθύντρια του μη κυβερνητικού οργανισμού PICUM, με έδρα στις Βρυξέλες, που εξειδικεύεται στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών χωρίς έγγραφα στην Ευρώπη, ανέφερε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν 27 διαφορετικές υγειονομικές πολιτικές για τους ανθρώπους αυτούς. Κάποιες χώρες, όπως η Ολλανδία, η Πορτογαλία και το Βέλγιο παρέχουν πρόσβαση των μεταναστών χωρίς χαρτιά στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Χώρες, όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν συγκεκριμένη στρατηγική για τους ανθρώπους χωρίς χαρτιά, ωστόσο με δυσκολίες στην εφαρμογή της, εν μέρει γιατί η στρατηγική αλλάζει από περιοχή σε περιοχή εντός της ίδιας χώρας. Τέλος, κάποιες χώρες, όπως η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία αποκλείουν τελείως τους ανθρώπους αυτούς από τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.
Η κ. Λεβόι επισήμανε ότι ανάμεσα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες χωρίς χαρτιά σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης είναι στην έκδοση των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή στην ψηφιακή τεχνολογία που δίνει πρόσβαση στα πιστοποιητικά. Την ίδια ώρα οι έλεγχοι που διεξάγονται για τα πιστοποιητικά ζητούν την επίδειξη συνοδευτικών εγγράφων, κάτι που δημιουργεί πρόβλημα στους μετανάστες χωρίς χαρτιά, οι οποίοι διατυπώνουν επιπλέον και την ανησυχία για το εάν τα προσωπικά τους στοιχεία θα σταλούν στις υπηρεσίες μετανάστευσης.
Πηγή – ΑΠΕ ΜΠΕ
Δείτε επίσης: