Top

Εύβοια: Οι απώλειες και οι πληγές που άφησε πίσω της η θεομηνία

Η επόμενη μέρα στην πολύπαθη Εύβοια που μετρά τις πληγές της

Parallaxi
εύβοια-οι-απώλειες-και-οι-πληγές-που-άφ-638594
Parallaxi

ευβοια

Σοκαρισμένους, θλιμμένους και με πολλά ερωτηματικά βρίσκει τους κατοίκους της Εύβοιας η επόμενη μέρα της καταστροφικής πλημμύρας.

Επτά νεκροί, εκ των οποίων ένα βρέφος, ένας αγνοούμενος και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές είναι ο μέχρι στιγμής ο τραγικός  απολογισμός της έντονης βροχόπτωσης που έπληξε το νησί τα ξημερώματα της Κυριακής (09/08), με τα νερά να παρασέρνουν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Περισσότερα από 2.500 σπίτια είναι κατεστραμμένα, ενώ συνεχίζεται η καταγραφή από κλιμάκια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Ιδιαίτερα στα Ψαχνά και στα Πολιτικά, το μεγαλύτερο μέρος των σπιτιών έχουν πλημμυρίσει και οι προσπάθειες απεγκλωβισμού συνεχίζονται, μέσα από νερά και λάσπες.

Στα Πολιτικά και στα Ψαχνά, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή όπως τα χωριά Στενή, Πούρνος, Καμπιά κ.ά. έχουν υπάρξει τεράστιες ζημιές και σε σπίτια και σε υποδομές αλλά και στο οδικό δίκτυο.

Ενενήντα επτά διασώσεις με επίγεια μέσα και ελικόπτερα πραγματοποιήθηκαν από την Πυροσβεστική και τον υπόλοιπο κρατικό μηχανισμό στις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, από τις πρώτες πρωινές ώρες της 9 Αυγούστου 2020 στην Κεντρική Εύβοια, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 658 κλήσεις οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν αντλήσεις υδάτων. Από τις 97 παροχές βοηθείας που έχουν πραγματοποιηθεί, για απομακρύνσεις ατόμων τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημεία από οχήματα και σπίτια, το Π.Σ. έχει πραγματοποιήσει 82, εκ των οποίων: 54 απομακρύνσεις με επίγεια μέσα και 28 ακόμη με 1 ελικόπτερο SAR.

Οι κάτοικοι προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν αυτό που έχει συμβεί

Δύσκολη ήταν και η χθεσινή νύχτα για τους κατοίκους της Εύβοιας, καθώς όλοι προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν τι συνέβη, όπως είπε στον ΣΚΑΪ κάτοικος του Λευκαντίου.

«Κανείς δε μπορούσε να περιμένει αυτή την ποσότητα βροχής. Μαγαζιά έχουν καταστραφεί, το ίδιο και σπίτια».

Ο δρόμος μπροστά από το σπίτι του είχε γεμίσει νερά, όπως είπε, και προσπαθούσαν επί ώρες να απομακρύνουν τα χόρτα από τα φρεάτια. «Ρεύμα δεν είχαμε τις πρώτες ώρες».

Πολλοί είναι εκείνοι που θα μείνουν σε σπίτια φίλων, καθώς η πλημμύρα κατέστρεψε τα σπίτια τους, ενώ η μεταφορά σε άλλες περιοχές είναι δύσκολη. Άλλοι δεν κοιμήθηκαν και καθόλου.

Ένας άνθρωπος παραμένει αγνοούμενος στην περιοχή.

Όπως είπε ο κάτοικος Λευκαντίου «δεν υπήρχε καμία ενημέρωση. Απλώς ξυπνήσαμε και είδαμε ποτάμια νερού και λάσπης».

Κλιμάκιο ψυχολόγων από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών στέλνει, σήμερα, το Υπουργείο Υγείας στην Εύβοια, για την ψυχολογική και ψυχοκοινωνική στήριξη όσων επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Οι ψυχολόγοι θα παράσχουν τις υπηρεσίες τους σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, για όσο διάστημα χρειαστεί.

ευβοια 2

Ξημέρωμα στα χαλάσματα – Ερευνες στο Μπούρτζι για έναν 70χρονο

Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζουν τα Πολιτικά Ευβοίας και η ευρύτερη περιοχή, την επόμενη μέρα μετά την θεομηνία. Οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση και μετρούν τις πληγές τους, με την Πυροσβεστική να συνεχίζει όλη νύχτα αλλά και με το πρώτο φως της ημέρας την απάντληση υδάτων.

Μηχανήματα έργου ξεκινούν να απομακρύνουν τους χιλιάδες τόνους φερτών υλικών που κατέβασαν από τα τις πλαγιές και τα πλημμυρισμένα ρέματα και ποτάμια τα μανιασμένα νερά, που στα Πολιτικά, ξεπέρασαν το 1,5 μέτρο και στα περισσότερα σημεία η στάθμη ήταν στα δύο μέτρα.

Οπως μετέδωσε το Open TV κι ο Δημήτρης Φρέσκος, το ξημέρωμα βρίσκει τα Πολιτικά νεκρό τοπίο, να μετρά τις πληγές του, να θρηνεί τους νεκρούς του και να παλεύει για να «χωνέψει» το κακό που βρήκε το χωριό τους και το αβέβαιο πλέον «αύριο» για την ευρύτερη περιοχή.

Την ίδια ώρα οι έρευνες από τα σωστικά συνεργεία επικεντρώνονται στο Μπούρτζι όπου αγνοείται ένας 70χρονος άνδρας. Περισσότερα από 2.500 σπίτια είναι κατεστραμμένα, ενώ συνεχίζεται η καταγραφή από κλιμάκια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Στα Πολιτικά και στα Ψαχνά, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή όπως τα χωριά Στενή, Πούρνος, Καμπιά, έχουν καταγραφεί τεράστιες ζημιές και σε σπίτια και σε υποδομές αλλά και στο οδικό δίκτυο.

Από χθες χωματουργικά μηχανήματα εργάζονται στο κεντρικό δρόμο προς τα Πολιτικά για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

ευβοια τραγωδία

Διχάζει ο αριθμός ανάγκης 112

Το θέμα που προέκυψε με τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 και η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού.

“Το νερό που έπεσε στην κεντρική Εύβοια είναι απερίγραπτο. Όλη η κακοκαιρία χτύπησε ακριβώς το ίδιο σημείο. Όλη η νεροποντή βρέθηκε πάνω από την κεντρική Εύβοια και όλο το νερό συσσωρεύτηκε στον ποταμό Λήλαντα. Είχε γίνει και παλαιότερα κάτι αντίστοιχο, πριν από 15 χρόνια αν θυμάμαι καλά, αλλά αυτή τη φορά μιλάμε για πενταπλάσια καταστροφή. Είναι πραγματικά ανυπολόγιστη”, δήλωσε στο News 24/7 ο Πάνος Αγιαννίτης.

Και ενώ η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ήδη από την Πέμπτη προειδοποιούσε για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επρόκειτο να πλήξουν την Εύβοια τα ξημερώματα της Κυριακής, ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά ανεπαρκής να προστατεύσει τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών.

Πολλές ήταν και οι καταγγελίες στα social media ότι ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 δεν λειτούργησε, αφήνοντας τους κατοίκους εκτεθειμένους στην κακοκαιρία και στους κινδύνους. Μάλιστα, αρκετοί κατήγγειλαν ότι δεν έβρισκαν ανταπόκριση σε κλήσεις για βοήθεια που επιχείρησαν να κάνουν από τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Απάντηση έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος για το 112 ανέφερε: “Αν λειτουργούσε θα είχαμε εκατόμβη, έχουμε πέντε νεκρούς, τρεις πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν (σ.σ. τόσοι ήταν την ώρα των δηλώσεων). Είχαμε ετοιμάσει το 112. Είναι επιχειρησιακό εργαλείο, δεν είναι πανάκεια”.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε ότι η πρόβλεψη για το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά σε ένα εξάωρο, όταν στη Μάνδρα είχαν πέσει 272 χιλιοστά βροχής.

Σήμερα θα επισκεφθεί την περιοχή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

ευβοια

Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ για την τραγωδία στην Εύβοια: Ιδιαίτερα “στέκεται” στην δήλωση του αρμόδιου υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Χαρδαλιά, σχετικά με το γιατί δεν λειτούργησε το 112, που είναι ο αριθμός έκτακτης ανάγκης και θα μπορούσε να ειδοποιήσει τους ανθρώπους να φύγουν ή να φυλαχτούν – καθώς όπως φαίνεται υπήρξε αιφνιδιασμός. Αναφέρει η ανακοίνωση: “Είναι πλέον ολοφάνερο πως η μοναδική ικανότητα που διαθέτει το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη είναι οι επικοινωνιακές φιέστες και τίποτε παραπάνω. Τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στην Εύβοια με τους νεκρούς από τις πλημμύρες συγκλονίζουν όλη την Ελλάδα”.

“Είναι πλέον ολοφάνερο πως η μοναδική ικανότητα που διαθέτει το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη είναι οι επικοινωνιακές φιέστες και τίποτε παραπάνω. Οι δε δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, Ν. Χαρδαλιά, αποτελούν μνημείο προκλητικότητας, καθώς έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η γραμμή 112 δεν λειτούργησε για να μην υπάρξουν θύματα! Και την ίδια στιγμή, παραδέχτηκε ότι ενώ γνώριζαν για τις καιρικές συνθήκες, δεν έκαναν τίποτα προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα. Η κομματικοποίηση και πλήρης διάλυση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας από την κυβέρνηση της ΝΔ έχει τραγικά αποτελέσματα. Την ίδια στιγμή, αναδεικνύονται οι διαχρονικές ευθύνες της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην υλοποίηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων. Αυτές τις δύσκολες ώρες, ο ΣΥΡΙΖΑ με τους βουλευτές και τα στελέχη του βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής”.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα