Ελλάδα

Εύβοια: Συνεχίζεται η μάχη με τις λάσπες – Χωρίς πόσιμο νερό 4 χωριά

Την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη η διενέργεια διπλής έρευνας για τα αίτια της τραγωδίας

Parallaxi
εύβοια-συνεχίζεται-η-μάχη-με-τις-λάσπε-638694
Parallaxi

ευβοια

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκαν χθες οι πλημμυρόπληκτες περιοχές στην Εύβοια. Παράλληλα τα υπουργεία Υποδομών, Οικονομικών και Εσωτερικών ανακοίνωσαν σειρά μέτρων τόσο για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των υποδομών, όσο και για την αντιμετώπιση χρονιζόντων προβλημάτων στην Εύβοια, κυρίως σε επίπεδο οδικών συνδέσεων. Από την Εύβοια, οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Υποδομών Κώστας Καραμανλής και Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσαν:

• Η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 5.000 θα δοθεί με τη μορφή επιδόματος στους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των πληγέντων κτιρίων από το υπουργείο Υποδομών. Εκτός αυτού του ποσού, το υπουργείο Εσωτερικών θα καταβάλει 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό για κάλυψη πρώτων αναγκών (1.200 για πολύτεκνες ή οικογένειες με άτομο με ειδικές ανάγκες) και έως 6.000 ευρώ για την αντικατάσταση της οικοσκευής. Τέλος, θα λάβουν οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ όσοι υπέστησαν σοβαρό τραυματισμό λόγω της πλημμύρας.

• Στο πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής που χορηγεί η πολιτεία στους πληγέντες σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, το υπουργείο Υποδομών θα χορηγήσει δωρεάν κρατική αρωγή ίση με το 60% της εκτιμηθείσας ζημιάς του κτιρίου, για εργασίες επισκευής σε οικίες και επιχειρήσεις (το υπόλοιπο 40% χορηγείται μέσω άτοκου δανείου από τις τράπεζες).

• Το υπουργείο Υποδομών θα αναλάβει το κόστος επισκευής των γεφυρών και του οδικού δικτύου στο οποίο έχουν σημειωθεί ζημιές. Προς το παρόν δεν υπάρχει εκτίμηση για το κόστος των αναγκαίων παρεμβάσεων. Να σημειωθεί ότι χθες αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη γέφυρα Βασιλικού.

• Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την αναστολή για 6 μήνες στην πληρωμή όλων των εκκρεμών φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, υπολογίζεται ότι ζημιές έχουν υποστεί 30 επιχειρήσεις στον Δήμο Χαλκιδέων και 20 στον Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων. Το υπουργείο Οικονομικών θα επιχορηγήσει από 30% έως 70% της ζημιάς για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και οχήματα. Επίσης, έπειτα από επικοινωνία με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, εξετάζονται κατά περίπτωση και θα δρομολογηθούν άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τα πιστωτικά ιδρύματα.

• Τέλος, το υπουργείο Εσωτερικών θα παρέχει έκτακτη επιχορήγηση 1,2 εκατ. ευρώ στους δύο πληγέντες δήμους, ενώ ο ΕΛΓΑ θα ξεκινήσει καταγραφές σε καλλιέργειες ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις.

Πρώτοι έλεγχοι για την έκταση της καταστροφής

Τους 681 έφθασαν οι έλεγχοι των κτιρίων στις πληγείσες περιοχές από κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Από αυτά, το μεγαλύτερο μέρος έχει υποστεί ζημιές, χωρίς ωστόσο να έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής κάποιο επικίνδυνο κτίσμα. Οπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο, τα κλιμάκια μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδας, που ενισχύθηκαν χθες με ακόμα 40 μηχανικούς του υπουργείου (φθάνοντας πλέον τους 100), ξεκίνησαν από προχθές τους ελέγχους στις περιοχές των Ψαχνών, των Πολιτικών, της Καστέλλας (Δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων) και Μπουρτζίου (Δήμος Χαλκιδέων). Από τα 681 κτίρια (κατοικίες και επαγγελματικοί χώροι) που ελέγχθηκαν, τα 616 είχαν υποστεί ζημιές και χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα» (επισκευάσιμα), ενώ τα υπόλοιπα δεν παρουσίαζαν κάποιο πρόβλημα. Οι πρωτοβάθμιοι έλεγχοι θα συνεχιστούν έως ότου υπάρξει εικόνα για την έκταση της καταστροφής και θα ακολουθήσει ο δευτεροβάθμιος έλεγχος, με βάση τον οποίο θα δοθούν και τα βοηθήματα.

Εν τω μεταξύ, στις πληγείσες περιοχές ξεκίνησε από χθες η προσπάθεια των κατοίκων να καθαρίσουν κατοικίες και δρόμους, έργο συχνά δύσκολο λόγω των τεράστιων όγκων των φερτών υλικών που «κατέβασαν» ο Λήλαντας και ο Μεσσάπιος. Αξιοσημείωτη ήταν η συνδρομή εθελοντών από διάφορες περιοχές της Εύβοιας, που έσπευσαν να βοηθήσουν τους κατοίκους. Την ίδια στιγμή, συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής συνέδραμαν τους κατοίκους του Δηλεσίου και Ωρωπού στον καθαρισμό της ακτογραμμής, καθώς μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών και σκουπιδιών μεταφέρθηκαν μετά τη θεομηνία από τις απέναντι ακτές της Εύβοιας. Να σημειωθεί ότι κλιμάκιο της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας βρέθηκε χθες στο σημείο για να διασώσει φίδια, τα οποία είχαν μεταφερθεί από τη θάλασσα επάνω σε δέντρα και κλαδιά. Τα φίδια που αιχμαλωτίστηκαν θα απελευθερωθούν στα δάση της Εύβοιας.

Εύβοια: Οι ελληνικές τράπεζες έτοιμες να συνδράμουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά που επλήγησαν

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε ότι οι ελληνικές Τράπεζες – μέλη της είναι έτοιμες να συνδράμουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις των περιοχών της Εύβοιας που επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία και να παράσχουν διευκολύνσεις προκειμένου όλοι οι πολίτες της περιοχής να υπερβούν την δύσκολη αυτή συγκυρία.

Μεταξύ άλλων, τα μέλη της ΕΕΤ σχεδιάζουν σειρά ρυθμίσεων για την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων όσων επλήγησαν.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με την Τράπεζα συνεργασίας τους, η οποία θα αξιολογήσει το αίτημα και θα το αντιμετωπίσει κατά τρόπο σύμφωνο με τις ανάγκες και την έκταση της ζημίας κάθε δανειολήπτη και τις ευχέρειες ρυθμίσεων και διευκολύνσεων που παρέχονται.

Λέκκας για Εύβοια: Στο Λήλαντα ποταμό θα ξαναέχουμε πλημμύρες

Για τις φυσικές καταστροφές στην Εύβοια μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας στον ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, οι πλημμύρες αυτές που στοίχισαν τη ζωή σε 8 ανθρώπους, είναι πλημμύρες που αναπτύχθηκαν σε μεγάλο γεωγραφικό εύρος, περίπου 400 χιλιόμετρα, καθώς τόσο καταλαμβάνουν οι τρεις λεκάνες των ποταμών.

«Σε κάθε λεκάνη υπάρχει διαφορετικό είδος επιπτώσεων, διαφορετικές καταστροφές.»

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι στο μόνο που μπορούμε να επέμβουμε είναι στη μείωση της τρωτότητάς μας. «Ο κίνδυνος, που είναι το ίδιο το φαινόμενο, δε μπορούμε να τον αποφύγουμε. Είναι μέσα στις φυσικές διαδικασίες. Αυτό που μπορούμε να βελτιώσουμε είναι η τρωτότητα, είτε αφορά έργα υποδομής είτε τη δική μας παρουσία στο περιβάλλον.»

Σχετικά με τις πλημμύρες είπε ότι ακόμα διερευνούν πως εκδηλώνονται τα φαινόμενα, ώστε να βρεθούν τα αίτια.

«Στο Λήλαντα ποταμό θα ξαναγίνει. Γιατί αποστραγγίζει λεκάνη, η οποία πλημμυρίζει περίπου κάθε 10 χρόνια. Εκεί θα έχουμε καταστροφές. Στο δέλτα του ποταμού έχουν αναπτυχθεί οικιστικοί ιστοί. Έχει αναπτυχθεί ολόκληρη πόλη. Ή θα πρέπει να γκρεμίσουμε όλες τις κατασκευές, ή θα περιμένουμε πάντα αυτές τις καταστροφές. Ένα ολόκληρο οικοσύστημα πιέζεται ή αν όχι εξαφανίζεται.», επεσήμανε ο καθηγητής.

Στη συνέχεια είπε ότι σε άλλες περιοχές μπορούμε να επέμβουμε και να μειώσουμε τις επιπτώσεις.

Σε ότι αφορά τις πολιτικές ενέργειες τόνισε ότι «δε μπορούν να νομιμοποιούν αυθαίρετες κατασκευές εκεί είναι η αχίλλειος πτέρνα μας».

Τέλος, είπε πως δεν είμαστε προετοιμασμένοι για το τι πρέπει να κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως είμαστε για τους σεισμούς. «Δεν υπάρχει αντίληψη κινδύνου στις πλημμύρες. Αν χρησιμοποιούμε λάθος το 112 θρηνούμε θύματα.»

Μάχη με τη λάσπη χωρίς πόσιμο νερό – «Άμεσα» οι αποζημιώσεις

«Μισό μέτρο λάσπη καθαρίζουν από σπίτι σε σπίτι χωρίς να υπάρχει οδική διασύνδεση μεταξύ των χωριών, ενώ οικογένειες από 2.500 σπίτια που καταστράφηκαν παραμένουν σε ξενοδοχεία», περιγράφει, μιλώντας στην ΕΡΤ ο δήμαρχος των Ψαχνών Γιώργος Ψαθάς. 28 συνεργεία έχουν ήδη πραγματοποιήσει αυτοψία σε 600 σπίτια, ενώ σύμφωνα πάντα με τον δήμαρχο η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί μόνο στα βόρεια. Στα Ψαχνά και σε τρία ακόμη χωριά δεν υπάρχει πόσιμο νερό από τον κεντρικό αγωγό, καθώς αυτός έχει καταστραφεί.

Μόνο το ένα ρεύμα της γέφυρας στο Βασιλικό δόθηκε στην κυκλοφορία, ενώ ολική είναι η καταστροφή της γέφυρας Φύλων και της Γέφυρας Αφρατίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Λίλαντας ποταμός υπερχειλίζει και δεν αφήνει τίποτα όρθιο στο πέρασμά του, όπως φαίνεται και στην συγκριτική μελέτη του καθηγητή Ευθύμη Λέκκα.

Μετά την αυτοψία από το κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον Κώστα Καραμανλή ανακοινώθηκε δέσμη μέτρων στήριξης για τους πληγέντες:

  • 600 ευρώ σε καθε νοικοκυριό για τις πρώτες ανάγκες,επιπλέον 600 για πολύτεκνους και 600 για κάθε άτομο ΑΜΕΑ.
  • Για επισκευή ή αντικατάσταση οικοσκευής έως 6.000 ευρώ και 4.500 σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από την καταστροφή.
  • Αποζημιώσεις 1,2 δισ ευρώ ειδικά για τους δήμους Χαλκιδέων και Μεσσαπίων, με έκτακτη επιχορήγηση του συστήματος ύδρευσης και των κατεστραμμένων παραλιών.
  • Αποζημιώσεις σε αγρότες μέσω ΕΛΓΑ
  • Εφάπαξ επίδομα για κάθε κατοικοία που έχει πληγεί 5.000 και 8.000 για κάθε επιχείρηση.
  • Αποζημίωση επιχειρήσεων από 30-70% της ζημίας σε εξοπλισμό εμπορεύματα και εγκαταστάσεις.
  • Παροχή στεγαστικής συνδρομής για επισκευή- ανακατασκευή κτηρίων και εγκαταστάσεων καλύπτοντας 60% δωρεάν συνδρομή από το κράτος και 40% άτοκο δάνειο.
  • Αναστολή ή ρυθμιση δανειακών υποχρεώσεων σε συνεννόηση με τις τράπεζες ενώ το κράτος προχωρά σε 6μηνη αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων.

Πρόγραμμα έργων ύψους περίπου 240 εκατ. ευρώ ανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τους δήμους που επλήγησαν στην Ευβοια και τον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη η διενέργεια διπλής έρευνας -που διέταξε ο εισαγγελέας -για τα αίτια της τραγωδίας, που οδήγησαν στο θάνατο 8 ανθρώπων αλλά και για τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις.

Πηγή: ΑΠΕ, Kathimerini, skai.gr, ert.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα