Ελλάδα

Εύβοια: Τα νεότερα της ημέρας – 8 οι νεκροί

Όσα συνέβησαν σήμερα μετά τις πλημμύρες στην Εύβοια

Parallaxi
εύβοια-τα-νεότερα-της-ημέρας-8-οι-νεκρ-638694
Parallaxi
ευβοια

Νεκρός είναι ο αγνοούμενος 70χρονος

Νεκρός είναι ο αγνοούμενος που αναζητείτο στην Εύβοια μετά τις φονικές πλημμύρες του σαββατοκύριακου, αφού όπως επιβεβαίωσε στο CNN Greece ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, η σορός που ξεβράστηκε στην παραλία των Αγίων Αποστόλων, στη θέση Λεμονιά, κοντά στον Ωρωπό ανήκει σε αυτόν. Έτσι, ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε οκτώ.

Σύμφωνα με τον κ. Ψαθά, «οι τρεις είναι στην περιοχή του δήμου Χαλκιδέων στο Ληλάντιο. Οι πέντε, τρεις από Πολιτικά και δύο από Αμφιθέα ανήκουν στη χωρική αρμοδιότητα τη δική μου. Οι υπόλοιποι είναι στο Λευκαδίτι, στην περιοχή του Μπουρτζίου». Όπως λέει ο δήμαρχος, επικαλούμενος την πυροσβεστική, δεν υπάρχει κάποιος άλλος αγνοούμενος, ωστόσο, συμπληρώνει ότι η πυροσβεστική ενεργεί ακόμα, μέχρι να εξαντλήσει και την τελευταία «Μαζεύουμε τα κομμάτια μας αυτή τη στιγμή. Έχουμε γύρω στις 2 με 2.500 κατοικίες, οι οποίες έχουν υποστεί τεράστιες βλάβες. Έχουμε την μεγάλη απώλεια των οκτώ συνανθρώπων μας, που είναι το κυρίαρχο και είναι μεγάλη η καταστροφή», υπογραμμίζει ο δήμαρχος για την επόμενη μέρα στο νησί και συμπληρώνει: «Έχουν υποστεί καταστροφές καλλιέργειες, εργοστάσια, περιουσίες, κατοικίες, όσοι μέναμε εδώ πέρα στα βόρεια Ψαχνά και στα Πολιτικά, τα σπίτια μας δεν είναι κατοικήσιμα αυτή τη στιγμή».

Ο Καλλιάνος «αδειάζει» τον Χαρδαλιά για τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια

Ένα ηχηρό «άδειασμα» επιφύλαξε ο μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Καλλιάνος στον Νίκο Χαρδαλιά, σχολιάζοντας μια ημέρα μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας για τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χαρδαλιάς στις δηλώσεις του είχε αναφερθεί στην πρόβλεψη για τα ακραία φαινόμενα στην Εύβοια, σημειώνοντας ότι «ήταν 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες και η τελευταία επιβεβαιωμένη μέτρηση που έχουμε είναι πάνω από 350 χιλιοστά». Αναφερόμενος, λοιπόν, στις δηλώσεις Χαρδαλιά, ο κ. Καλλιάνος σημείωσε σε ανάρτησή του στο Facebook: «Επειδή με ρωτάτε πολλοί, οφείλω να απαντήσω. Ουδέποτε ερωτήθηκα για να δώσω πρόγνωση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την Εύβοια».

«Προσωπικά έβλεπα ισχυρή κακοκαιρία στην περιοχή (χάρτες αστάθειας) και έστειλα εκ των υστέρων τα αποδεικτικά στοιχεία στον Πρωθυπουργό. Δεν ξέρω ποιος έδωσε την πρόγνωση για 63mm στον κ.Χαρδαλιά!», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Καλλιάνος, αμφισβητώντας στη συνέχεια ότι υπάρχει σοβαρός μετεωρολόγος που θα έδινε τέτοια πρόγνωση: «ΥΓ : Κανένας σοβαρός Μετεωρολόγος δεν θα έδινε πρόγνωση για τόσο συγκεκριμένα χιλιοστά στην Εύβοια κατά τη διάρκεια του επόμενου 24ωρου. Και μάλιστα 63, ούτε 60, ούτε 65!». «Κανένα προγνωστικό μοντέλο δεν έχει τη δυνατότητα να σου πει ακριβώς πόσα χιλιοστά θα βρέξει σε μια κακοκαιρία που έρχεται, και αν σου πει δεν το λαμβάνεις υπόψιν σου γιατί ποτέ δεν πρόκειται να πέσει μέσα 100%. Το μόνο που ξέρουν οι Μετεωρολόγοι είναι αν τα φαινόμενα θα είναι έντονα στην ευρύτερη περιοχή και αν ο όγκος του νερού μεγάλος», πρόσθεσε ο βουλευτής της ΝΔ και κατέληξε με νόημα: «Οπότε μη ρωτάτε εμένα, ρωτήστε τον κ. Χαρδαλιά από που προέκυψε αυτή η πρόγνωση των 63mm για την Εύβοια (τελικά τα βροχόμετρα έγραψαν 350mm!!!). Ποιος ήταν δηλαδή ο αρμόδιος Μετεωρολόγος που έδωσε αυτή τη λανθασμένη εκτίμηση στον Υπουργό;;;».

Στην Εύβοια ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην Εύβοια που επλήγη από τις φονικές πλημμύρες έφτασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός θα κάνει αυτοψία στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές, εκεί όπου έχασαν τη ζωή τους 8 άνθρωποι και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Χαλκίδα.
Στο μεταξύ ο μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Καλλιάνος αδειάζει με ανάρτησή του σήμερα τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά για όσα δήλωσε σχετικά με την πρόβλεψη των μετεωρολόγων για την ποσότητα της βροχής στην Εύβοια. “Ουδέποτε ερωτήθηκα για να δώσω πρόγνωση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την Εύβοια” αναφέρει ο Γιάννης Καλλιάνος.
Κύπριος το όγδοο θύμα από τις πλημμύρες στην Εύβοια
Σε Κύπριο ανήκει η σωρός που ανασύρθηκε στη θαλάσσια περιοχή των Αγ. Αποστόλων Καλάμου, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις φονικές πλημμύρες που σημειώθηκαν στην Εύβοια.
Πρόκειται για τον 72χρονο Γιώργο Λιβέρα, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής του Δημοκρατικού Συναγερμού, ενώ υπήρξε στενός συνεργάτης του Γλαύκου Κληρίδη και του Νίκου Αναστασιάδη. Η σωρός αναγνωρίσθηκε από συγγενικά και φιλικά πρόσωπα, τα οποία κατάφεραν να σωθούν από τη μανία των καιρικών φαινομένων. Ο 72χρονος Κύπριος αγνοείτο από τα ξημερώματα της Κυριακής στην περιοχή Μπούρτζι Ευβοίας.

Έξι ερωτήματα με αφορμή τη φονική κακοκαιρία στην Εύβοια

Θεοδωρικάκος: 1,2 εκατ. ευρώ για τους πληγέντες δήμους της Εύβοιας

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε σήμερα για τους δυο πληγέντες από πλημμύρες δήμους της Εύβοιας, Χαλκιδέων και Διρφύων – Μεσσαπίων, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. Ο υπουργός, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του, το μεσημέρι, στις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας είχε νέα σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό και τους δημάρχους Χαλκιδέων Ελένη Βάκα και Διρφύων- Μεσσαπίων Γιώργο Ψαθά.

Επίσης, ο κ. Θεοδωρικάκος δεσμεύτηκε για γρήγορη ένταξη στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” έργων ύδρευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας που θα προταθούν από την περιφέρεια και δυο αυτούς δήμους.

Στη σύσκεψη αυτή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, αποφασίστηκε για το Δήμο Χαλκιδέων έκτακτη επιχορήγηση 700.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος ύδρευσης μεγάλων περιοχών του καθώς και για μια πρώτη ανάπλαση των δύο κατεστραμμένων παραλιών Βασιλικού και Αγίου Νικολάου. Και για το Δήμο Διρφύων- Μεσσαπίων έκτακτη επιχορήγηση 500.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος ύδρευσης δημοτικών διαμερισμάτων και για μια πρώτη ανάπλαση της παραλίας των Πολιτικών που έχει καταστραφεί.

Τα πρώτα μέτρα στήριξης για τους δήμους της Εύβοιας που επλήγησαν από τη θεομηνία

Τα πρώτα μέτρα στήριξης, συνολικού ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, για τους Δήμους της Εύβοιας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνέχεια της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που έγινε κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές. Στο πλαίσιο αυτό, ο Παναγιώτης Θεοδωρικάκος είχε σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό και τους Δημάρχους Χαλκιδέων Ελένη Βάκα και Διρφύων- Μεσσαπίων Γιώργο Ψαθά.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέλαβε τη δέσμευση προς τον Περιφερειάρχη και τις δύο δημοτικές αρχές για γρήγορη ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έργων θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ύδρευσης και της αντιπλημμυρικής προστασίας. Ειδικότερα, αποφασίσθηκαν τα εξής μέτρα στήριξης:
– Για το Δήμο Χαλκιδέων έκτακτη επιχορήγηση 700.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος ύδρευσης μεγάλων περιοχών του Δήμου καθώς και για μια πρώτη ανάπλαση των δύο κατεστραμμένων παραλιών Βασιλικού και Αγίου Νικολάου.
– Για το Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων έκτακτη επιχορήγηση 500.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος ύδρευσης δημοτικών διαμερισμάτων και για μια πρώτη ανάπλαση της κατεστραμμένης παραλίας των Πολιτικών.

Κ. Μητσοτάκης: «Η Πολιτεία θα είναι δίπλα σε αυτούς που έχασαν περιουσίες και νοικοκυριά»

«Η Πολιτεία θα είναι δίπλα τους και θα συμπαρασταθεί σε όσους έχασαν τις περιουσίες τους -είτε μιλάμε για νοικοκυριά είτε μιλάμε για επιχειρήσεις- μέσα σε αυτή την ξαφνική καταστροφή» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του σήμερα στις πληγείσες από τις καταστροφικές βροχοπτώσεις περιοχές της Εύβοιας, όπου διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την έκταση της καταστροφής, και συνομίλησε με κατοίκους και διασώστες. AD O πρωθυπουργός ο οποίος εξέφρασε και πάλι την οδύνη και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, πραγματοποίησε αρχικά εναέρια αυτοψία των πληγεισών περιοχών με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου και τον γενικό γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι οι αποζημιώσεις για τη στήριξη των πληγέντων θα διατεθούν ταχύτατα από το εθνικό αποθεματικό, ειδικά σε περιπτώσεις πολιτών που έχασαν το βίο τους λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας. Το χρονοδιάγραμμα για τη χορήγηση αποζημιώσεων θα ανακοινωθεί αύριο, Τρίτη, από κυβερνητικό κλιμάκιο που θα κάνει αυτοψία στις πλημμυροπαθείς περιοχές της κεντρικής Εύβοιας. «Ταχύτατες οι εκταμιεύσεις» «Ειδικά σε ζητήματα που αφορούν στην οικοσκευή των συμπολιτών μας, που έχασαν τις περιουσίες τους, θα επιμείνω και θα πιέσω ώστε οι εκταμιεύσεις να είναι ταχύτατες, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν από την πρωτοφανή αυτή θεομηνία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι θα επιτηρήσει προσωπικά τα χρονοδιαγράμματα ώστε να πιστωθούν το ταχύτερο δυνατό πόροι στους δικαιούχους.
Στήριξη θα παρασχεθεί, επίσης, σε επιχειρήσεις οι οποίες αδυνατούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, ενώ θα εξεταστούν και τρόποι αποζημίωσης αγροτών, ειδικά εάν κριθεί ότι τα χωράφια τους έχουν υποστεί ζημιές που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε βάθος χρόνου.
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Θα ζητήσω παρουσία και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αύριο, στην επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου, ώστε να δούμε με ποιον τρόπο μπορούν να δρομολογηθούν αποζημιώσεις σε αγρότες. Γιατί καταλαβαίνω ότι μπορεί να μην χάθηκε μόνο η σοδειά, αυτή που είχαν σπείρει, αλλά μπορεί να έχει γίνει πιο δομική ζημιά στα χωράφια τους». Στήριξη στην Πολιτική Προστασία Ο πρωθυπουργός εξέφρασε παράλληλα την αμέριστη στήριξή του στους διασώστες, τους πυροσβέστες και στο προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας που αγωνίστηκαν με αυτοθυσία για την προστασία ανθρώπινων ζωών, τονίζοντας ότι δεν θα ανεχθεί την αμφισβήτηση της συνεισφοράς τους, ειδικά σε μία εποχή που η χώρα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα σειρά προκλήσεων.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Πολιτική Προστασία τους τελευταίους μήνες δίνει πολλαπλές μάχες σε πολλά επίπεδα, πιστοποιεί τη μεγάλη χρησιμότητά της σε όλα τα επίπεδα, στην πανδημία, σε φωτιές, σε πλημμύρες και έχει τη στήριξη όλων μας. Όπως και ο υφυπουργός, ο κύριος Χαρδαλιάς, έχει την απόλυτη προσωπική μου στήριξη στον αγώνα τον οποίο κάνει», δήλωσε. «Η καλόπιστη κριτική για την κυβέρνησή μας είναι πάντα καλοδεχούμενη», τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Ποτέ δεν είπαμε ότι είμαστε εκεί που θέλουμε και μπορούμε. Γνωρίζετε, πολύ καλά, ότι ειδικά για την Πολιτική Προστασία έχει ανακοινωθεί ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα σε ορίζοντα τετραετίας. Δεν μπορώ, όμως, να δεχτώ ότι με ένα απόλυτο και πάρα πολύ εύκολο τρόπο θα αφορίζεται ή θα καταδικάζεται μια πολύ σημαντική δουλειά που έχει γίνει σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες τον τελευταίο χρόνο».
Ο πρωθυπουργός προσγειώθηκε στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, όπου συναντήθηκε με άνδρες της ΕΜΑΚ, τους οποίους ευχαρίστησε και συνεχάρη για τις πολλές και δύσκολες διασώσεις πολιτών. Στη συνέχεια, συζήτησε με κατοίκους της περιοχής στην παραλία του Αγίου Νικολάου, όπου έχουν σημειωθεί μεγάλες ζημιές κι έχουν συσσωρευτεί φερτά υλικά. Μετά την αυτοψία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η αποστολή που τον συνόδευε μετέβησαν στις εγκαταστάσεις της Περιφέρειας στη Χαλκίδα, όπου προήδρευσε σε ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τις ανάγκες της περιοχής και τα μέτρα στήριξης των κατοίκων.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο κ. Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο κ. Χαρδαλιάς, ο κ. Παπαγεωργίου, ο κ. Καραγιάννης, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο αντιπεριφερειάρχης για την Εύβοια Γιώργος Κελαϊδίτης, η δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, ο δήμαρχος Ψαχνών Γιώργος Ψαθάς, ο αστυνομικός διευθυντής Εύβοιας Απόστολος Κουφός, ο περιφερειακός διοικητής Στερεάς Ελλάδας της Πυροσβεστικής, αρχιπύραρχος Σωτήρης Κορέλας, ο διοικητής πυροσβεστικών υπηρεσιών της Εύβοιας πύραρχος Σίμος Αποστόλου, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, και οι τρεις βουλευτές Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας, Σίμος Κεδίκογλου, Θανάσης Ζεμπίλης και Σπύρος Πνευματικός.
Τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη της ΕΕ για τις πλημμύρες που έπληξαν την Εύβοια, εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων. AD Ο Γιάνες Λέναρσιτς ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter: « Το ελληνικό νησί της Εύβοιας επλήγη από σφοδρές πλημμύρες που οδήγησαν σε πολλούς θανάτους και καταστροφές.

Τα συλλυπητήριά μου σε όσους έχασαν τους αγαπημένους τους. Η ΕΕ παρακολουθεί την κατάσταση και είναι έτοιμη να παράσχει την επείγουσα βοήθεια που χρειάζεται σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Πηγή: ΑΠΕ, ert, meteo, cnn.gr, skai
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα