Διεθνή

Εξαγορά Credit Suisse από την UBS: «Σύννεφα» και περικοπές 9.000 θέσεων εργασίας για… αρχή

Ο πρόεδρος της UBS δήλωσε ότι κατανοεί ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι «δύσκολοι» για το προσωπικό της Credit Suisse

Parallaxi
εξαγορά-credit-suisse-από-την-ubs-σύννεφα-και-περι-986409
Parallaxi

Ο κυριακάτικος «ελβετικός γάμος» μεταξύ της Credit Suisse και της UBS και η συντονισμένη στήριξη της ρευστότητας του δολαρίου από τις Κεντρικές Τράπεζες του Καναδά, των ΗΠΑ, της Ευρωζώνης, της Αγγλίας, Ιαπωνίας κι Ελβετίας πριν το άνοιγμα των αγορών της Ασίας δεν κατάφερε να αποσοβήσει τον κίνδυνο για γενικευμένη τραπεζική κρίση.

Οι μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας κινούνται πτωτικά, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στα Χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Τα χρηματιστηριακά ταμπλό στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού είναι στο κόκκινο, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται σφυροκόπημα.

Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρεί στο 3,4%. Πτώση 1,4% καταγράφει και ο Nikkei 225 στο Τόκιο. Ανάλογες οι απώλειες για τον BSE Sensex στο Χρηματιστήριο της Βομβάης, πτώση 0,6% για τον Kospi Seoul και 1,2% για τον S&P/ASX 200 στο Σίντνεϊ.

Οι μετοχές των τριών μεγάλων τραπεζικών ομίλων της Ιαπωνίας –των Mitsubishi UFJ Financial Group, Mizuho και Sumitomo Mitsui Financial Group- άνοιξαν με μικρά κέρδη, που όμως δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν.

Συναγερμός στις αγορές από τα ομόλογα ΑΤ1 – Χάθηκαν 17 δισ. δολάρια

Μεγάλες αναταράξεις όμως έχουν προκληθεί και στην αγορά ομολόγων.

Η πώληση της Credit Suisse στην ελβετική UBS προκάλεσε ένα μεγάλο σοκ στους κατόχους ομολόγων, καθώς η ελβετική ρυθμιστική αρχή αποφάσισε ότι τα ομόλογα της πρώτης – αξίας 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων – θα αποτιμηθούν στο μηδέν.

Έτσι, μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων είναι οι επενδυτές στα πιο επικίνδυνα ομόλογα της εταιρείας, γνωστά ως AT1. Οι εν λόγω επενδυτές χάνουν όλα τα χρήματά τους δημιουργώντας μια «καταιγίδα» 275 δισεκατομμυρίων δολαρίων αγορών, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η κίνηση της ελβετικής ρυθμιστικής αρχής αντανακλά την επιθυμία των αρχών να δουν τους ιδιώτες επενδυτές να «μοιράζονται τον πόνο» από τα προβλήματα της Credit Suisse.

Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην αγορά λένε ότι η κίνηση θα οδηγήσει πιθανότατα σε μια ανατρεπτική ανατιμολόγηση σε ολόκληρη τη βιομηχανία. Η αγορά για τα νέα ομόλογα AT1 πιθανότατα θα παγώσει και το κόστος της επικίνδυνης τραπεζικής χρηματοδότησης αναμένεται να εκτιναχθεί υψηλότερα, δεδομένου ότι η ρυθμιστική απόφαση έπιασε ορισμένους πιστωτές απροετοίμαστους, λένε οι traders.

Η εξέλιξη έχει πυροδοτήσει οργή και ερωτήματα στους επενδυτές.

«Αυτό δεν έχει νόημα», λέει στο Bloomberg ο Patrik Kauffmann, διαχειριστής χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος στην Aquila Asset Management.

Διευθύνων Σύμβουλος βρετανικής τράπεζας, που δεν θέλησε να κατονομαστεί ανέφερε στο Bloomberg, «Οι Ελβετοί σκότωσαν αυτή τη βασική γωνιά της χρηματοδότησης των τραπεζών».

«Η εκμηδένιση της αξίας των AT1 την ώρα που θα πληρωθούν σημαντικά ποσά οι κάτοχοι μετοχών, έρχεται σε αντίθεση με όλες τις αρχές και τους κανόνες εξυγίανσης που συμφωνήθηκαν διεθνώς μετά το 2008», σύμφωνα με τον Jérôme Legras, επικεφαλής έρευνας στην Axiom Alternative Investments, ο οποίος είπε ότι η εταιρεία κατέχει ομόλογα AT1 που εκδίδονται από την Credit Suisse.

Τα AT1 πληρώνουν υψηλότερους τόκους, καθώς ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για τους επενδυτές από το κανονικό χρέος.

Τα AT1 ανήκουν συνήθως σε επαγγελματίες επενδυτές ομολόγων και hedge funds, αλλά είναι επίσης δημοφιλή μεταξύ των επενδυτών λιανικής και διαχείρισης περιουσίας στην Ασία.

9.000 περικοπές θέσεων εργασίας για… αρχή

Ακόμη και πριν από την εξαγορά της Credit Suisse Group AG με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης, η ελβετική τράπεζα βρισκόταν στη διαδικασία περικοπής 9.000 θέσεων εργασίας σε μια προσπάθεια να σωθεί. Αυτή είναι μόνο η αρχή μετά τη συμφωνία της UBS Group AG να αγοράσει την προβληματική τράπεζα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Η συγχώνευση δημιουργεί σημαντικές επικαλύψεις. Οι δύο τράπεζες απασχολούσαν μαζί σχεδόν 125.000 άτομα στο τέλος του περασμένου έτους, με περίπου το 30% του συνόλου στην Ελβετία.

Ο πρόεδρος της UBS Κολμ Κέλεχερ δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τον αριθμό των περικοπών θέσεων εργασίας, αλλά η UBS ανέφερε ότι θα είναι σημαντικός. Η εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Κυριακή ότι σχεδιάζει να μειώσει το ετήσιο κόστος κατά περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2027. Αυτό είναι σχεδόν το ήμισυ των δαπανών της Credit Suisse πέρυσι.

Ο Κέλεχερ δήλωσε ότι η εταιρεία ήταν αποφασισμένη να διατηρήσει την κερδοφόρα ελβετική μονάδα της Credit Suisse, παρά τις ανησυχίες για συγκέντρωση στην εγχώρια αγορά από αυτή τη συμφωνία.

ΠΗΓΕΣ: ieidiseis.gr / protothema.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα