Έξαρση κρουσμάτων στις Όμικρον 4 και 5: Τα συμπτώματα
Τι τελευταίες εβδομάδες οι μολύνσεις έχουν πάρει ην ανηφόρα, σε πολλές χώρες της Ευρώπης
Με τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα να σημειώνουν «έκρηξη» λόγω της κυριαρχίας των νέων υποπαραλλαγών Όμικρον 4 και Όμικρον 5, οι πολίτες χρειάζεται να αναγνωρίζουν άμεσα τα συμπτώματα και να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών.
Τι τελευταίες εβδομάδες οι μολύνσεις από τον ιο έχουν πάρει ην ανηφόρα, κάτι που εμφανίζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Σήμερα,στη χώρα μας κατάγράφηκαν πάνω από 30.000 μολύνσεις μαζί με τις επαναλοιμώξεις, αριθμός που σοκάρει και παραπέμπει στα επίπεδα του περασμένου Μαρτίου.
Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της Όμικρον 4 και 5
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, ανέφερε πως οι μεταλλάξεις Ο4 και Ο5 κάνουν ένα διήμερο πυρετό με θερμοκρασίες 39 – 40.
«Αυτός ο πυρετός εξασθενεί τον οργανισμό και αμέσως επικοινωνούμε με τον γιατρό μας ή με το νοσοκομείο. Όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, μένουν στο νοσοκομείο για παρακολούθηση. Έχουμε το αντιικό φάρμακο που μπορεί να το πάρει κανείς μετά από οδηγίες γιατρού οποίος θα το γράψει, και πρέπει να το πάρεις στις 3-5 μέρες, μετά δεν μπορείς να το πάρεις», δήλωσε.
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής άλλα δεδομένα που να υποδεικνύουν ότι οι ΒΑ.4 και ΒΑ.5 προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα σε σχέση με άλλα στελέχη.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας αναγνωρίζει ως συμπτώματα της COVID-19 τα εξής:
- Υψηλή θερμοκρασία ή ρίγος (ρίγη) – υψηλή θερμοκρασία σημαίνει ότι αισθάνεστε ζέστη όταν αγγίζετε το στήθος ή την πλάτη σας (δεν χρειάζεται να μετρήσετε τη θερμοκρασία σας)
- Νέος, συνεχής βήχας – αυτό σημαίνει πολύ βήχα για περισσότερο από μία ώρα ή τρία ή περισσότερα επεισόδια βήχα σε 24 ώρες
- Απώλεια ή αλλαγή στην αίσθηση της όσφρησης ή της γεύσης
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Αίσθημα κούρασης ή εξάντλησης
- Πόνος στο σώμα
- Πονοκέφαλος
- Πονόλαιμος
- Βουλωμένη μύτη ή καταρροή
- Απώλεια όρεξης
- Διάρροια
- Αίσθημα αδιαθεσίας
Τι είναι οι ΒΑ.4 και ΒΑ.5
Οι δύο νέες υποπαραλλαγές μοιάζουν περισσότερο στην Όμικρον 2 (ΒΑ.2) από ό,τι στην αρχική (ΒΑ.1). Όμως φέρουν τις δικές τους μοναδικές μεταλλάξεις, μεταξύ άλλων αλλαγές (καλούμενες L452R και F486V) στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού, διευκολύνοντας πιθανώς τόσο την πρόσδεσή του στα ανθρώπινα κύτταρα, όσο και την αντοχή του.
Είναι πιθανό ότι οι ΒΑ.4 και ΒΑ.5 έχουν προέλθει από την Όμικρον 2, ενώ οι επιστήμονες θεωρούν επίσης πιθανό ότι πολλές αλληλουχίες γονιδιωμάτων που έχουν ταξινομηθεί ως Όμικρον 2 στις δημόσιες βάσεις γενετικών δεδομένων, στην πραγματικότητα είναι ΒΑ.4 ή ΒΑ.5. Αν όντως αυτό έχει συμβεί, τότε οι επιστήμονες μπορεί να έχουν υποτιμήσει την εξελικτική πορεία των δύο νέων υποπαραλλαγών.
Πηγη – ieidiseis