Ελλάδα

Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα που έφερνε μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα

Το κύκλωμα είχε δημιουργήσει ένα μεγάλο στόλο οχημάτων που απαρτίζονταν από 271 οχήματα

Parallaxi
εξαρθρώθηκε-μεγάλο-κύκλωμα-που-έφερν-932400
Parallaxi

Η εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε, δραστηριοποιούνταν στην κατ’ επάγγελμα παράνομη προώθηση μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, με το αζημίωτο φυσικά…

Στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης που έγινε την Πέμπτη (4/4) σε Ομόνοια, Ίλιον και Κάτω Πατήσια εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν πέντε μέλη του κυκλώματος, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός. Πρόκειται για δύο αλλοδαπούς ηλικίας 46 και 28 ετών και τρεις Έλληνες 48, 57 και 60 ετών.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, διακίνησης μεταναστών, πλαστογραφίας, υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Οι άνθρωποι που συνελήφθησαν, κανόνιζαν την προώθηση των μεταναστών από Τουρκία στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας ότι θα περάσουν με επιτυχία τα οχήματα που μετέφεραν τους μετανάστες από τα σύνορα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, το κύκλωμα είχε δημιουργήσει ένα μεγάλο στόλο οχημάτων που απαρτίζονταν από 271 οχήματα με νομιμοφανή κυκλοφορία, άμεσα διαθέσιμα για την μεταφορά των μεταναστών, ενώ για τη διακίνηση κάθε μετανάστη λάμβαναν το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ.

Ένα μεγάλο κόλπο είχε στηθεί για να πετυχαίνει το κύκλωμα να γίνεται νομιμοφανής κυκλοφορία των αυτοκινήτων του.

Ο 46χρονος αρχηγός, εντόπιζε οχήματα 10-15 ετών παλαιότητας, μεσαίου κυβισμού και χωρητικότητας (τύπου sedan και SUV) και εμφανίζονταν ως αγοραστής με φυσική παρουσία στους πωλητές (ιδιώτες ή έμποροι), κάνοντας την αγοραπωλησία με μετρητά. Αφότου ο πωλητής συμφωνούσε να προχωρήσει η πώληση, εξουσιοδοτούσε ως διεκπεραιωτή της διαδικασίας μεταβίβασης έναν εκ των τριών μελών της οργάνωσης ενώ παράλληλα, άλλα μέλη της οργάνωσης κατήρτιζαν τα απαραίτητα έγγραφα ταυτοποίησης (δελτίο ταυτότητας αλλοδαπού, άδεια παραμονής, υπεύθυνες δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις) σε στοιχεία «αχυρανθρώπου».

Τα μέλη, ως υποτιθέμενοι διεκπεραιωτές των μεταβιβάσεων πήγαιναν στα αντίστοιχα τμήματα των Διευθύνσεων Μεταφορών και υπέβαλλαν τα πλαστά έγγραφα ταυτοποίησης, εξαπατώντας τις υπηρεσίες και υφαρπάζοντας άδειες κυκλοφορίες σε στοιχεία ανύπαρκτων προσώπων.

Με αυτό τον τρόπο το κύκλωμα πετύχαινε τη δημιουργία μιας ανύπαρκτης φορολογικής οντότητας που διέθετε πλήθος αδειών κυκλοφορίας αντιστοιχούμενες σε οχήματα «σε κίνηση», δηλαδή που δεν είναι ούτε ακινητοποιημένα ούτε κλεμμένα, ώστε να μην προκληθούν υποψίες σε περίπτωση ελέγχου.

Οι οφειλές που προέκυπταν από τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων της οργάνωσης δεν διευθετούνταν, δεδομένου ότι αντιστοιχούσαν σε πλασματικά ΑΦΜ, ενώ για το έτος 2023 το συνολικό οφειλόμενο ποσό ανερχόταν σε 112.950 ευρώ.

Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα οχήματα που χρησιμοποιούνταν για τη διακίνηση των μεταναστών, πωλούνταν σε διπλάσια τιμή σε άλλα κυκλώματα διακίνησης, ως «καθαρά», ενώ τα συνολικά κέρδη από τις πωλήσεις υπερβαίνουν το ποσό των 2.700.000 ευρώ.

Συνολικά, στο πλαίσιο αστυνομικών επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα, κατασχέθηκαν 44 αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν για την παράνομη διακίνηση τουλάχιστον 190 μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Η εγκληματική οργάνωση, με σκοπό την προσέλκυση νέων υπό προώθηση μεταναστών, αναρτούσε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης βιντεοληπτικό υλικό με στιγμιότυπα κατά την εξέλιξη των διακινήσεων με τη χρήση των οχημάτων τους.

Από τις έρευνες που έγιναν σε τρία καταστήματα (γραφεία διεκπεραίωσης μεταβιβάσεων κ.α. ) και σε σπίτι, όπου και εντοπίστηκε πλήρες εργαστήριο κατάρτισης πλαστών εγγράφων, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

19 δελτία ταυτότητας, 7 πλαστές βεβαιώσεις εγγραφής πολίτη Ευρωπαϊκής Ένωσης, 41 υπό κατάρτιση πλαστά έντυπα βεβαιώσεων πολιτών Ε.Ε., 2 πλαστές άδειες διαμονής, 2 πλαστές αλλοδαπές άδειες ικανότητας οδήγησης, πλήθος πλαστών δικαιολογητικών και υπευθύνων δηλώσεων, 3 πλαστές στρογγυλές σφραγίδες, 2 σφραγίδες με στοιχεία υπαλλήλων, 6 κινητά τηλέφωνα, φορητός υπολογιστής, 650 ευρώ και 6 οχήματα.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα