Εξοικονόμηση ρεύματος: Το απλό κόλπο με το φούρνο
Οι συσκευές της κουζίνας ανήκουν στη λίστα με τις 5 πιο ενεργοβόρες συσκευές του μέσου σπιτιού
Οι υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν ωθήσει πολλούς από εμάς στην αναζήτηση νέων τρόπων εξοικονόμηση της ενέργειας, επιστρατεύοντας μεθόδους που ίσως δεν είχαμε ακούσει ποτέ ξανά στο παρελθόν.
Κάτι που ενδεχομένως να μην ξέρατε, εντούτοις, είναι πως ο φούρνος είναι μία από τις πιο ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές ενός νοικοκυριού.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό εξοικονόμησης ενέργειας «Energy Saving Trust UK», οι συσκευές της κουζίνας ανήκουν στη λίστα με τις 5 πιο ενεργοβόρες συσκευές του μέσου σπιτιού. Μάλιστα, σχετικό δημοσίευμα του BBC αναφέρει ότι συνολικά ευθύνονται για το 20% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας σε ένα νοικοκυριό.
Όπως εξηγεί, μάλιστα, η Σάρα Μπριντλ καθηγήτρια Τροφής, Κλίματος και Κοινωνίας, στο πανεπιστήμιο του Γιορκ, οι φούρνοι δεν είναι καθόλου αποδοτικοί ενεργειακά «διότι πρέπει να ζεστάνεις ένα μεγάλο μεταλλικό κουτί, τον αέρα που βρίσκεται στο εσωτερικό του και το φαγητό. Ιδίως εάν διεθέτεις μία παλιά συσκευή, χωρίς καλή μόνωση, τότε ουσιαστικά ζεσταίνεις ολόκληρη την κουζίνα, επομένως καταναλώνεις ακόμα περισσότερη ενέργεια».
Μία λύση στο πρόβλημα αυτό, που ίσως να έχετε ακούσει στο παρελθόν, είναι να αποφεύγετε τη χρήση του φούρνου όποτε μπορείτε, για παράδειγμα επιλέγοντας τον φούρνο μικροκυμάτων όταν θέλετε να ζεστάνετε ένα ήδη μαγειρεμένο φαγητό, έναντι του συμβατικού φούρνου.
«Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι πιο αποδοτικός ενεργειακά από έναν συμβατικό φούρνο, αφού τα μικροκύματα ζεσταίνουν το φαγητό πιο γρήγορα και η ενέργεια θερμαίνει μόνο το φαγητό και όχι ολόκληρο το εσωτερικό ενός φούρνου», τονίζει άλλο δημοσίευμα του BBC.
Παράλληλα, μία άλλη ιδέα θα ήταν να χρησιμοποιείτε χύτρες υψηλής ταχύτητας, ή φριτέζες αέρος (εάν έχετε) όπου αυτό είναι δυνατό, καθώς ο μικρότερος χρόνος μαγειρέματος ισοδυναμεί με την εξοικονόμηση ρεύματος.
Από την άλλη, μία ακόμα ιδέα που πρόσφατα προτείνεται ολοένα και πιο συχνά από ειδικούς στον τομέα της ενέργειας, στην περίπτωση που δε μπορείτε να αποφύγετε την χρήση του φούρνου σας.
«Για συνταγές που απαιτείται ψήσιμο για μία ώρα ή και περισσότερο, η προθέρμανση του φούρνου δεν είναι απαραίτητη. Παράλληλα, εάν ο φούρνος σας είναι ηλεκτρικός μπορείτε να σβήσετε είτε το φούρνο είτε το μάτι της κουζίνας 5-10 λεπτά νωρίτερα από την ώρα που χρειάζεται για να μαγειρευτεί το φαγητό και η υπολειπόμενη θερμότητα θα είναι αρκετή για να πετύχετε το ίδιο αποτέλεσμα», αναφέρει η ενεργειακή ιστοσελίδα της αμερικανικής κυβέρνησης «Energy.Gov».
Το απλό κόλπο με το φούρνο για εξοικονόμηση ρεύματος
Ωστόσο, όπως είπαμε και παραπάνω, οι περισσότερες από τις συμβουλές που προαναφέρθηκαν αποτελούν κοινό τόπο πλέον για όσους έχουν κάνει μία υποτυπώδη έρευνα περί εξοικονόμησης ρεύματος. Υπάρχει, όμως, ένα ακόμα tip που μπορείτε να αξιοποιήσετε, το οποίο πιθανώς να μην έχετε ακούσει στο παρελθόν.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τις σχάρες του φούρνου μας, τις οποίες πολύ εύκολα μπορούμε να αφαιρέσουμε, όμως συχνά το αμελούμε με αποτέλεσμα να παραμένουν ενσωματωμένες στη συσκευή μας ακόμα και όταν δεν τις χρειαζόμαστε.
«Αυτό που πολλοί δε γνωρίζουν είναι ότι η σχάρα του φούρνου μπορεί να ‘μπλοκάρει’ τη ροή του θερμού αέρα, κάτι που σημαίνει ότι ο φούρνος χρειάζεται να δουλέψει πιο σκληρά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε να πετύχει το σκοπό του. Επιπλέον, ο παγιδευμένος αυτός αέρας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το φαγητό να μη μαγειρευτεί ομοιόμορφα», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα «Liverpool Echo».
ΠΗΓΗ: ieidiseis