Ελλάδα

Ευλογιά των πιθήκων: Πάνω από 50.000 τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο

Στην Ελλάδα ανέρχονται σε 58, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Parallaxi
ευλογιά-των-πιθήκων-πάνω-από-50-000-τα-κρούσ-900467
Parallaxi

Ξεπερνούν τα 50.000 τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν καταγραφεί από τις αρχές Μαΐου, κυρίως στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Έως τις 31 Αυγούστου είχαν αναφερθεί 50.496 μολύνσεις και 16 θάνατοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού. Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη φαίνεται ότι έχει αρχίσει να επιβραδύνεται ο ρυθμός των λοιμώξεων. 

Υπενθυμίζεται ότι τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα ανέρχονται σε 58, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

«Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν όσα λέγαμε εξ αρχής: με τα κατάλληλα μέτρα, αυτή η έξαρση μπορεί να σταματήσει», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, αναφερόμενος στα στοιχεία για τα κρούσματα παγκοσμίως.

Παρότι σε πολλές χώρες της αμερικανικής ηπείρου υπάρχει αυξητική τάση, παρατηρείται ταυτόχρονα μια «τάση μείωσης στον Καναδά», σημείωσε. Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές επίσης έχουν αναφέρει νωρίτερα ότι επιβραδύνεται ελαφρά ο ρυθμός των μολύνσεων στις ΗΠΑ.

Εκτός της Αφρικής, όπου η ασθένεια είναι ενδημική σε ορισμένες χώρες, η ευλογιά των πιθήκων πλήττει κατά κύριο λόγο άνδρες που είχαν ερωτική επαφή με άτομα του ίδιου φύλου. Για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού, ο ΠΟΥ συνιστά τον στοχευμένο εμβολιασμό, την ιχνηλάτηση των στενών επαφών των ασθενών και τον περιορισμό του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ευλογιά των πιθήκων δεν θεωρείται σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, αφού μπορεί να προσβάλει τον καθένα. Η μετάδοση μπορεί να γίνει με την επαφή με το δέρμα αλλά και με τα μολυσμένα ρούχα ή σεντόνια του ασθενούς.

Ο ΠΟΥ τόνισε ότι δεν πρέπει να στιγματιστεί μια συγκεκριμένη κοινότητα ανθρώπων, γιατί αυτό μπορεί να αναγκάσει τα μέλη της να αποκρύψουν την ασθένειά τους, να μην ζητήσουν ιατρική βοήθεια και έτσι να συνεχίσουν να μεταδίδουν τον ιό. «Δεν είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε με την ευλογιά των πιθήκων εάν λαμβάνουμε τα σωστά μέτρα», υπογράμμισε ο γ.γ. του Οργανισμού.

Πηγη – ΑΠΕ/AFP

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα