Ευρώπη διχάζεται για το πώς θα υποδέχεται πρόσφυγες
Τα ολλανδικά κόμματα διχάζονται σχετικά με τη νέα πρόταση νομοσχεδίου της κυβέρνησης για το άσυλο - Σε αδιέξοδο η Αυστρία για την στέγαση των προσφύγων
Τα ολλανδικά κόμματα διχάζονται σχετικά με τη νέα πρόταση νομοσχεδίου της κυβέρνησης για το άσυλο, η οποία, εάν υιοθετηθεί στην παρούσα μορφή της, θα παρέχει οικονομική αποζημίωση στους δήμους που παρέχουν στέγαση σε αιτούντες άσυλο.
Ενώ ο συνασπισμός υποστηρίζει τώρα το νέο νομοσχέδιο, τα μέλη του κόμματος είχαν ανάμεικτα συναισθήματα σχετικά με το τι συνεπάγεται το νομοσχέδιο. Η τελευταία εκδοχή του νομοσχεδίου γράφει ότι οι δήμοι που παρέχουν καταλύματα σε αιτούντες άσυλο θα λάβουν οικονομική αποζημίωση, ενώ όσοι δεν προσφέρουν εθελοντικά θέσεις θα αναγκαστούν να τις παρέχουν.
Ωστόσο, το νομοσχέδιο δεν έλαβε εξαρχής πλήρη υποστήριξη από όλα τα κόμματα του συνασπισμού.
Τη Δευτέρα (7 Νοεμβρίου), το κυβερνών κόμμα VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε ήταν το μόνο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού που αντιτάχθηκε στο νομοσχέδιο, λέγοντας ότι προτιμά να διερευνήσει τρόπους περιορισμού των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα, παρά να υποχρεώσει τους δήμους να δέχονται το μερίδιο που τους αναλογεί σε αιτούντες άσυλο. Το VVD άλλαξε γνώμη την επόμενη ημέρα.
«Πρέπει να γίνουν περισσότερα για να μειωθεί η #[εισροή ασύλου]. Απλώς δεν μπορούμε να διαχειριστούμε 1.000 αιτούντες άσυλο την εβδομάδα. Με την αύξηση της διεθνούς πίεσης, την αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων και κάνοντας την Ολλανδία λιγότερο ελκυστική. Αυτό έχει ύψιστη προτεραιότητα», έγραψε στο Twitter ο βουλευτής του VVD Ρούμπεν Μπρέκελμανς.
Οι βουλευτές της Χριστιανοδημοκρατικής Έκκλησης (CDA) εξέφρασαν παρόμοιες σκέψεις. «Το επόμενο καθήκον είναι να πάρουμε στα χέρια μας τη μετανάστευση και να μειώσουμε δραστικά την εισροή. Να διατηρηθεί η υποστήριξη για τη μετανάστευση», έγραψε στο Twitter ο βουλευτής του CDA Ρενέ Πέτερς.
Από την πλευρά του Σοσιαλιστικού Κόμματος, βουλευτές συνέκριναν την οικονομική αποζημίωση που θα λάβουν οι δήμοι για τη στέγαση αιτούντων άσυλο με δωροδοκία. «Η πρόταση να δοθούν στους δήμους χρήματα για την υποδοχή ισοδυναμεί με δωροδοκία και μετατρέπει τον αιτούντα άσυλο σε αγελάδα μετρητών», δήλωσε ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γιάσπερ ωαν Ντικ.
Την ίδια στιγμή, η Χριστιανική Ένωση (CU) έδειξε μεγάλη υποστήριξη για το νομοσχέδιο. «Το νομοσχέδιο που ανακοινώθηκε θα διασφαλίσει ότι υπάρχουν δομικά επαρκείς και αξιοπρεπείς χώροι και ότι συμμετέχουν όλοι οι δήμοι», έγραψε ο βουλευτής της CU Ντον Σέντερ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το νομοσχέδιο θα βάλει τέλος στην τρέχουσα κρίση υποδοχής, η οποία έχει οδηγήσει σε υπερχείλιση των κέντρων υποδοχής μεταναστών στη χώρα.
Δεδομένου ότι το VVD άλλαξε γνώμη, ολόκληρος ο συνασπισμός συντάσσεται με το νομοσχέδιο, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει πλέον επαρκής υποστήριξη για να περάσει το νομοσχέδιο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Η Αυστρία, η οποία φιλοξενεί σήμερα περίπου 70.000 Ουκρανούς πρόσφυγες, παλεύει με την αύξηση των προσφύγων κατά 200% σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, ενώ επτά από τα κρατίδια της Αυστρίας, εκτός από τη Βιέννη και το Μπούργκενλαντ, δεν τηρούν τις συμφωνημένες ποσοστώσεις στέγασης προσφύγων, ο Κάρνερ είχε προκαλέσει στο παρελθόν οργή αφού έστησε σκηνές σε ομοσπονδιακό έδαφος για να στεγάσει Ουκρανούς πρόσφυγες.
Για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης, ο Κάρνερ, μαζί με τους κυβερνήτες των εννέα κρατιδίων της χώρας, συναντήθηκαν σε σύνοδο κορυφής υψηλού επιπέδου το βράδυ της Τετάρτης, αν και η συνάντηση δεν οδήγησε σε συγκεκριμένες ενέργειες, όπως δήλωσαν στο APA οι συμμετέχοντες.
Αν και η προσφυγική οργάνωση του ΟΗΕ, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δήλωσε ότι απηύθυνε έκκληση στους αυστριακούς δήμους να δημιουργήσουν θέσεις για πρόσφυγες, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συμφώνησαν μόνο στην ιδέα να αποζημιώνονται τα νοικοκυριά για τη στέγαση των προσφύγων, καθώς οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται.
Το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε στο APA ότι είναι ευγνώμων για την ύπαρξη ομόφωνης πολιτικής βούλησης να αποτραπεί η βραχυπρόθεσμη έλλειψη στέγης και να αμφισβητηθεί «η τρέχουσα υπονόμευση του συστήματος ασύλου» σε επίπεδο ΕΕ.
Αυτή τη στιγμή, η Βιέννη φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες και στεγάζει το 186% της ποσόστωσής της για τους πρόσφυγες. Πρόσφατα, η πόλη άνοιξε άλλες 350 θέσεις στο «Hotel de France».
Ενώ η προσφυγική κρίση αντιμετωπίζεται προς το παρόν με βραχυπρόθεσμες λύσεις, περισσότεροι ζητούν την υιοθέτηση μιας πιο συστημικής προσέγγισης. «Χρειαζόμαστε επίσης μια μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη λύση για το ζήτημα του ασύλου», εξήγησε ο Πέτερ Κάιζερ, ο πολιτειακός ηγέτης της Καρινθίας, ο οποίος ανήκει στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPÖ.
Πηγή: euractiv.gr