Ευρώπη: Στον “αέρα” η συμφωνία για πλαφόν στο φυσικό αέριο
Νέο αδιέξοδο στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας
Στο κενό φαίνεται πως έπεσε ακόμα μία προσπάθεια συμβιβασμού για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο από την Ευρωπαϊκή Ένωση .
Το τοπίο συνεχίζει να παραμένει θολό, ακόμα και μετά τη νέα συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, οι οποίοι βρέθηκαν στις Βρυξέλλες την Τρίτη (13/12) για ένα έκτακτο Συμβούλιο επί τους θέματος.
Οι διαφωνία μεταξύ των χωρών μελών αφορά στον αντίκτυπο ενός τέτοιου μέτρου, που αποτελεί μέρος της προσπάθειας του μπλοκ να πλήξουν τα έσοδα της Ρωσίας ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.
Φτάνοντας στη συνεδρίαση της Τρίτης, η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον, έμοιαζε προβληματισμένη σχετικά με τις προοπτικές για μια συμφωνία, κάνοντας λόγο για «πιθανώς το πιο απαιτητικό» Ενεργειακό Συμβούλιο.
Πώς έχουν διαμορφωθεί τα «μέτωπα»
Σύμφωνα με το Politico, η πρόταση ανωτάτου ορίου τιμών φέρνει αντιμέτωπες μια ομάδα πέντε σκεπτικιστών χωρών: Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Δανία και Ουγγαρία, έναντι περίπου 16 κρατών που συμφωνούν με την ιδέα.
Ανταποκρινόμενη σε επανειλημμένα αιτήματα ορισμένων χωρών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον περασμένο μήνα ένα ανώτατο όριο τιμών ως τελευταία απάντηση της ΕΕ στην οικονομική αναταραχή που προκάλεσε η Ρωσία κόβοντας τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οδηγώντας σε πολύ υψηλά επίπεδα τις τιμές της ενέργειας.
«Οι Ευρωπαίοι πολίτες βρίσκονται σε αγωνία, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κλείνουν και η Ευρώπη συζητά άσκοπα», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας την Τρίτη, ζητώντας μια ταχεία συμφωνία για το ανώτατο όριο, μεταδίδει το Reuters.
Η Ελλάδα και άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο, η Ιταλία και Πολωνία τονίζουν ότι ένα ανώτατο όριο θα «θωράκιζε» τις οικονομίες από τις υψηλές ενεργειακές τιμές, ενώ η Αυστρία, η Γερμανία φοβούνται ότι θα μπορούσε να διαταράξει την λειτουργία των ενεργειακών αγορών.
«Όλοι πρέπει να δείξουν κάποια ευελιξία και να είναι σε θέση να προτείνουν κάποιους συμβιβασμούς», δήλωσε η Κάντρι Σίμσον. Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, οι διαφωνίες μεταξύ των χωρών έκαναν τη συνάντηση να ξεπεράσει τον προβλεπόμενο χρόνο.
Τεχνικά ζητήματα
Εν τω μεταξύ, οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να βασίζεται σε τεχνικές λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου του πόσο υψηλό θα είναι το όριο τιμής, σε ποιες συμβάσεις φυσικού αερίου θα ισχύει, και ποιες θα είναι οι διασφαλίσεις, όπως πχ να δοθεί η δυνατότητα στην ΕΕ να αναστείλει το ανώτατο όριο αμέσως εάν έχει ανεπιθύμητες συνέπειες.
Την περασμένη εβδομάδα το Intercontinental Exchange (ICE.N), δήλωσε ότι η πρόταση της ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει έκτακτα ενεργειακά μέτρα φέτος, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων αποθήκευσης αερίου.
Το αποτέλεσμα της συζήτησης για το ανώτατο όριο μπορεί ακόμα να καθορίσει άλλες πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων ταχύτερων αδειών για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αφού οι χώρες αρνήθηκαν την έγκριση τον περασμένο μήνα, χωρίς πρώτα να έχουν συμφωνήσει για το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου.