Διεθνή

Facebook – Instagram: Νέο ευρωπαϊκό πρόστιμο 265 εκατομμυρίων ευρώ

Για διαρροή προσωπικών δεδομένων

Parallaxi
facebook-instagram-νέο-ευρωπαϊκό-πρόστιμο-265-εκατομμ-933058
Parallaxi

Πρόστιμo που φτάνει τα 265 εκατ. ευρώ επέβαλε σήμερα στη Meta Platforms η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων της Ιρλανδίας, υπεύθυνη για την εταιρεία στην Ευρώπη, με τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη χώρα στη μητρική εταιρεία των Facebook και Instagram, να προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ.

Με την επιβολή της χρηματικής αυτής ποινής τερματίζεται έρευνα που ξεκίνησε τον Απρίλιο του περασμένου έτους και συνδέεται με την ανακάλυψη προσωπικών δεδομένων χρηστών (533 εκατ. χρήστες του Facebook και του Instagram) τα οποία βρέθηκαν διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

Η Meta βρίσκεται τακτικά στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών προστασίας της ιδιωτικής ζωής παγκοσμίως, με τον επόπτη προσωπικών δεδομένων της Ιρλανδίας να αναλαμβάνει συχνά την «ηγεσία» για την Ευρώπη καθώς τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην ΕΕ βρίσκονται στο Δουβλίνο.

Η «διαρροή» του 2019

Τα προσωπικά δεδομένα 533 εκατομμυρίων χρηστών σε 106 χώρες, συμπεριλαμβανομένων ονομάτων, τοποθεσιών και ορισμένων διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δημοσιεύτηκαν σε φόρουμ το 2019.

Το Facebook διόρθωσε στη συνέχεια την ευπάθεια σε αυτό το χαρακτηριστικό, όπου τα δεδομένα μπορούσαν να συλλεχθούν από εξωτερικά μέρη μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται scraping.

Η Meta είπε ότι εξετάζει προσεκτικά την απόφαση και «η προστασία του απορρήτου και της ασφάλειας των δεδομένων των ανθρώπων είναι θεμελιώδης για τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης».

Πηγή: OT.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα