Διεθνή

Fake η viral φωτογραφία της ΝASA με τις πυρκαγιές στην Αυστραλία!

Ποια είναι η αλήθεια;

Parallaxi
fake-η-viral-φωτογραφία-της-νasa-με-τις-πυρκαγιές-534514
Parallaxi

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα εικόνες και χάρτες αναφορικά με τις πυρκαγιές στην Αυστραλία έχουν κυκλοφορήσει το διαδίκτυο. Πολλοί χρήστες μεταξύ άλλων και διάσημοι καλλιτέχνες χρησιμοποίησαν μερικές από τις εικόνες για να ενημερώσουν το κοινό σχετικά με την κατάσταση της Αυστραλίας. Ωστόσο, κάποιες από αυτές αποδείχτηκαν ότι ήταν επεξεργασμένες, παραπληροφορώντας το κοινό.

Η παρακάτω φωτογραφία του χάρτη που προβάλει τα πύρινα μέτωπα από ψηλά, έγινε Viral με τραγουδιστές, όπως την Ριάνα, να την κοινοποιούν.

Σύμφωνα με όσα αποδείχθηκαν, το κέντρο πληροφοριοδότησης της NASA είχε δημοσιεύσει εικόνες και χάρτες των πυρκαγιών της Αυστραλίας. Ωστόσο, ο καλλιτέχνης Anthony Hearsey επεξεργάστηκε μια έναν από αυτούς στον υπολογιστή του. Όπως έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε: «Η κλίμακα έχει γίνει πιο έντονη λόγω της απόδοσης της λάμψης, αλλά γενικά οι πληροφορίες από τον ισότοπο της NASA είναι αληθινές. Επίσης πολλές από τις περιοχές δεν καίγονται πλέον και εκεί υπάρχει η σύγχυση.»

Άλλος ένας χάρτης που κοινοποιήθηκε πολλές φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υποτίθεται ότι προβάλει όλες τις φωτιές στην Αυστραλία είναι ο παρακάτω. Η εικόνα κοινοποιήθηκε από τον ισότοπο της Αυστραλιανής κυβέρνησης “My Fire Watch”, όπου συλλέγει δεδομένα σχετικά με θερμικές πηγές. Ωστόσο μέσα στα δεδομένα συμπεριλαμβάνονται όπως διευκρινίζει ο ιστότοπος: «οποιαδήποτε θερμική πηγή που είναι πιο ζεστή από τον περίγυρο της. Συμπεριλαμβανομένου κλιβάνους, φλόγες αερίου κλπ.» Αυτό σημαίνει ότι τα θερμά σύμβολα δεν απεικονίζουν το πραγματικό μέγεθος της φωτιάς.

ΠΗΓΗ: BBC

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα