Φάλαινα στον Άλιμο: «Μάχη» για να κρατηθεί στη ζωή το τραυματισμένο ζώο
Στο θηλαστικό χορηγήθηκε υποστηρικτική θεραπευτική αγωγή με την κατάσταση του ζώου να κρίνεται κρίσιμη.
Στο θηλαστικό χορηγήθηκε υποστηρικτική θεραπευτική αγωγή με την κατάσταση του ζώου να κρίνεται κρίσιμη.
Σε εξέλιξη βρίσκεται από νωρίς το πρωί η διαδικασία περίθαλψης θαλάσσιου κήτους, ενός νεαρού Ζιφιού (Ziphius cavirostris), που εκβράστηκε σε αβαθή νερά μπροστά από την παραλία του Αλίμου.
Στο σημείο έχει σπεύσει αρκετός κόσμος προκειμένου να δει από κοντά το θαλάσσιο κήτος, το οποίο είναι βαριά τραυματισμένο.
Όπως έγινε γνωστό, η φάλαινα, που εξετάστηκε από τον κτηνίατρο του «Αρίωνα», Παντελή Σαρρή, φέρει σοβαρό τραύμα στο ρύγχος και επιφανειακά τραύματα στο δέρμα, ενώ έγινε αιμοληψία για τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη και άλλων παθολογικών αιτιών.
Με κινητοποίηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έσπευσαν στο σημείο δύο εξειδικευμένοι κτηνίατροι του Ελληνικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Θαλάσσιων Θηλαστικών «Αρίων», οι οποίοι δίνουν μάχη για να παράσχουν στο τραυματισμένο ζώο τις πρώτες βοήθειες υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Νατάσσας Κομνηνού.
Στο θηλαστικό χορηγήθηκε υποστηρικτική θεραπευτική αγωγή με την κατάσταση του ζώου να κρίνεται κρίσιμη.
Καθηγήτρια ωκεανογραφίας στο in.gr – Δύσκολα ένα τέτοιο ζώο ανακάμπτει μετά από έναν τέτοιο τραυματισμό
Για την κατάσταση του Ζιφιού, το οποίο ανήκει στα κητώδη, μίλησε στο in η καθηγήτρια τμήματος ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ, Περσεφόνη Μεγαλοφώνου.
Η καθηγήτρια ανέφερε πως υπάρχει πρόβλημα στο ζώο γιατί πρόκειται για ένα θηλαστικό που κανονικά ζει στην ανοιχτή θάλασσα, καταδύεται σε βαθιά νερά και ανεβαίνει στην επιφάνεια της θάλασσας για να αναπνεύσει.
Η καθηγήτρια τόνισε πως ο λόγος τραυματισμού του Ζιφιού δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός, ωστόσο συνήθως αυτά τα θαλάσσια θηλαστικά μπορεί να τραυματιστούν από αλιευτικές δραστηριότητες.
«Υπάρχουν και άλλες αιτίες όπως ναυτικά γυμνάσια, αλλά και ενέργειες για εύρεση υδρογονανθράκων που μπορεί να οδηγήσουν στον τραυματισμό αυτών των ζώων», πρόσθεσε.
«Θα πρέπει να υπάρχει μία επιτήρηση ώστε να μην ξεβραστεί το θηλαστικό στην ακτή. Επίσης πιθανό είναι να χρειαστεί να γίνει κάποια οριοθέτηση στο σημείο», ανέφερε η ίδια.
Πάντως η εκτίμηση της κα. Μεγαλοφώνου είναι πως δύσκολα ένα τέτοιο ζώο ανακάμπτει μετά από κάποιον τραυματισμό και όταν βρίσκεται τόσο κοντά στην ακτή.