Ελλάδα

Φάρμακα: Ασθενής από την Αθήνα πήγε στην Εύβοια για ένα κουτί χάπια

Τεράστιες ελλείψεις στα ράφια των φαρμακείων

Parallaxi
φάρμακα-ασθενής-από-την-αθήνα-πήγε-στη-947477
Parallaxi

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι εδώ και καιρό παρατηρούνται τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων στα ράφια των φαρμακείων, την ώρα που καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού και ιώσεων. Πολλές φορές οι πολίτες δυσκολεύονται να προμηθευτούν τα φάρμακα που χρειάζονται, ενώ σε μια περίπτωση ασθενής αναγκάστηκε να πάει σε άλλο νομό για να βρει το φάρμακό του!

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν παυσίπονα, δεν υπάρχουν αντιπυρετικά, δεν υπάρχουν αντιβιώσεις για μικρά παιδιά και φυσικά παραμένουν οι χρόνιες ελλείψεις που αφορούν στα φάρμακα για χρόνιες παθήσεις» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Αδαμάντιος Ψαριανός, μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Δευτέρας (02.01.2023). Εκτίμησε ωστόσο ότι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί.

Ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα που ενσκήπτει από τις ελλείψεις σε ψυχιατρικά φάρμακα. «Οι συγκεκριμένοι πολίτες χρειάζονται μια ιδιαίτερη μεταχείριση και όταν ακούν από εμάς ότι δεν υπάρχουν τα φάρμακά τους, τους πιάνει πανικός, ένας τρόμος και μας πιέζουν έντονα. Αναγκαζόμαστε εμείς με τη σειρά μας να προσπαθούμε μέσω άλλων συναδέλφων να επικοινωνούμε έτσι ώστε να μπορέσουμε μήπως και βρούμε κάπου στην αγορά σε όλη την Αττική έστω ένα κουτάκι για να μπορέσουμε να τους εξυπηρετήσουμε» ανέφερε ο Αδαμάντιος Ψαριανός.

Όπως είπε, υπήρξε περίπτωση όπου πελάτης του, ο οποίος δεν μπορούσε να βρει ένα συγκεκριμένο σκεύασμα το οποίο αφορούσε φάρμακο για την ψυχική υγεία, αναγκάστηκε να πάει στην Εύβοια για να μπορέσει να πάρει ένα κουτάκι.

«Δεν έχουμε ούτε αντιπυρετικά»

Μιλώντας στο OPEN το πρωί της Δευτέρας (02.01.2023), μια παρόμοια εικόνα μετέφερε και ο Θανάσης Παπαθανάσης, μέλος του φαρμακευτικού Συλλόγου. «Ξεκινάμε με προβλήματα. Τις προηγούμενες μέρες των γιορτών υπήρξε πρόβλημα με τα φάρμακα που αφορούν τα παιδιά μας» είπε αρχικά. «Υπήρχαν τεράστιες ελλείψεις για να βρουν ακόμα και ένα απλό αντιπυρετικό, μια απλή αντιβίωση. Υπήρξαν προβλήματα με τα αντισταμινικά, στις αναπνευστικές συσκευές και σε κάποιες κορτιζόνες. Πολλοί γονείς βρίσκονταν σε αδιέξοδο, δεν είχαμε ούτε φάρμακο για τον πυρετό. Όλο αυτό είναι πρόβλημα παγκόσμιας παραγωγής, κυρίως πρώτων υλών, με τον πόλεμο έχουν δημιουργηθεί σε πάρα πολλά προϊόντα αντίστοιχες καταστάσεις» πρόσθεσε.

Πλεύρης: Μπορούν να καλυφθούν οι ελλείψεις με γενόσημα

Για τις ελλείψεις στα φάρμακα, αλλά και τι συμβαίνει με τις φαρμακαποθήκες, μίλησε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Έλλειψη φαρμάκων υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο για δύο λόγους. Λόγω της γενικής έλλειψης αλλά και λόγω των παράλληλων εξαγωγών» είπε ο Θάνος Πλεύρης. «Η μείωση παραγωγής φαρμάκων στην Ινδία και στην Κίνα, αλλά και η αυξημένη ζήτηση ιδιαίτερα σε παιδιατρικά φάρμακα, έχει ωθήσει στις ελλείψεις» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Τόνισε, δε, πως «η ελληνική βιομηχανία φαρμάκων, μπορεί να καλύψει με γενόσημα την έλλειψη. Πρόβλημα όπως επισημαίνει υπάρχει όταν δεν υπάρχει γενόσημο σε κάποιο φάρμακο από τη χώρα μας».

Σχετικά με τις παράλληλες εξαγωγές, ο υπουργός υπογράμμισε πως θα γίνουν πιο αυστηροί οι έλεγχοι και οι εταιρείες που πράττουν αντίθετα με τον νόμο θα κλείσουν όπως έγινε και σε δύο φαρμακαποθήκες στη Θεσσαλονίκη, που δεν δέχτηκαν τον έλεγχο. «Ευελπιστούμε ότι προς το τέλος Ιανουαρίου που θα έχουμε τη δική μας έξαρση, δεν θα είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση και από τα υπόλοιπα κράτη» ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΝΤ1 και OPEN

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα