Η φοιτητική στέγη στη Θεσσαλονίκη στον αστερισμό του κορονοϊού
Η κίνηση για την αναζήτηση φοιτητικής στέγης είναι πεσμένη σε ποσοστό που φθάνει το 30%
Η εικόνα είναι γνωστή και επαναλαμβανόμενη κάθε χρόνο την ίδια εποχή. Νεαρά παιδιά, με τον έναν ή και τους δυο γονείς τους περιδιαβαίνουν τους δρόμους του ιστορικού κέντρου και κοντοστέκονται για να δουν τα αναρτημένα ενοικιαστήρια σε εισόδους πολυκατοικιών, στάσεις, κολόνες φωτισμού. Είναι οι μέρες πριν, κυρίως όμως μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, όταν οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές στα πανεπιστήμια της πόλης ψάχνουν το φοιτητικό σπίτι που θα στεγάσει όνειρα, προσπάθειες, ξενύχτια, γλέντια, ότι εν τέλει συνιστά τη φοιτητική ζωή σε μια πανεπιστημιούπολη όπως η Θεσσαλονίκη.
Φέτος που όλες οι εκφάνσεις της ζωής καθορίζονται από την πανδημία, η εικόνα αυτή σπανίζει στους δρόμους του κέντρου.
Μειωμένη κίνηση στην αναζήτηση φοιτητικής στέγης
Η κίνηση για την αναζήτηση φοιτητικής στέγης είναι πεσμένη σε ποσοστό που φθάνει το 30%, δηλώνει στην parallaximagazine.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Θεσσαλονίκης Άγγελος Πασαλίδης. Και μας εξηγεί γιατί:
“Γονείς και νέοι φοιτητές περιμένουν φέτος να δουν τι πρόκειται να γίνει με τη λειτουργία των πανεπιστημίων. Θα υπάρξουν δια ζώσης μαθήματα ή θα είναι όλα διαδικτυακά; Το τοπίο είναι θολό και μέχρι να ξεκαθαρίσει αρκετοί επιτυχόντες αναβάλλουν την αναζήτηση σπιτιού”. Αν πάντως επικρατήσει το δεύτερο σενάριο τότε σύμφωνα με τον κ. Πασαλίδη το 40% των φοιτητικών σπιτιών στη πόλη θα μείνουν ανοίκιαστα.
Επιπλέον και με δεδομένη τη γενικότερη οικονομική ανασφάλεια που έχει δημιουργήσει η πανδημία Covid-19, αρκετοί γονείς, σκεπτόμενοι τη δαπάνη που συνεπάγεται η ενοικίαση και η συντήρηση ενός διαμερίσματος δεν φαίνεται να βιάζονται. Επιδιώκουν «να κερδίσουν τα ενοίκια ενός, δύο, ακόμη και τριών μηνών», γι’ αυτό και η ζήτηση δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί ακόμη και τον Νοέμβριο.
Φέτος όμως παρατηρείται και ένα ακόμα φαινόμενο. “Πολλοί νέοι φοιτητές από όμορους νομούς στη Θεσσαλονίκη σε απόσταση 70 χιλιομέτρων, για παράδειγμα από τα Μουδανιά ή την Κατερίνη, δε θα νοικιάσουν φέτος στη Θεσσαλονίκη. Επιλέγουν να πηγαινοέρχονται όποτε χρειάζεται, η απόσταση το επιτρέπει και το κόστος της μετακίνησης είναι τελικά μικρότερο από την ενοικίαση ενός σπιτιού” σύμφωνα με τον πρόεδρο των Μεσιτών Θεσσαλονίκης.
Πως διαμορφώνονται οι τιμές φέτος
Η Θεσσαλονίκη διαθέτει φέτος φοιτητικά διαμερίσματα για όλα τα “βαλάντια”, παρατηρείται μάλιστα και μία πτώση τιμών της τάξης του 15% σε σχέση με πέρυσι.
Νέο φαινόμενο στην αγορά φοιτητικής στέγης συνιστούν τα υπερλούξ μικρά διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb) τα οποία μετά την κατάρρευση του τουρισμού μπαίνουν πλέον στην αγορά της μακροχρόνιας μίσθωσης. Οι τιμές τους ωστόσο είναι απαγορευτικές για τις περισσότερες οικογένειες, μπορούν να τα προσεγγίσουν μόνο όσοι διαθέτουν οικονομική άνεση καθώς η τιμή τους κυμαίνεται από 600 έως 700 ευρώ για μία πλήρως εξοπλισμένη και ανακαινισμένη γκαρσονιέρα.
Στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης οι τιμές για ένα μικρό διαμέρισμα 40 – 50 τετραγωνικών κυμαίνεται από 350 έως 650 ευρώ, στην ανατολική πλευρά της πόλης, μεταξύ άλλων Τριανδρία, Άνω και Κάτω Τούμπα, Φάληρο και έως τη Μπότσαρη από 300 μέχρι και 500 ευρώ και στη δυτική, Νεάπολη, Συκιές, Ξηροκρήνη, Επτάλοφος από 220 έως και 400 ευρώ. Οι υψηλότερες τιμές αφορούν σε πλήρως επιπλωμένα ακίνητα και οι χαμηλότερες σε μερικώς ή και καθόλου.
Οι ιδιωτικές φοιτητικές εστίες κερδίζουν έδαφος
Πεσμένη σε ποσοστό 30% διαπιστώνει πως είναι η κίνηση στην αναζήτηση φοιτητικής στέγης και ο Χρήστος Τραμπούκης, διευθύνων σύμβουλος της Oikotrust.
Oι ιδιωτικές φοιτητικές εστίες στο πρότυπο των ανάλογων φοιτητικών δομών του εξωτερικού κερδίζουν έδαφος τα τελευταία χρόνια και πολλές οικογένειες φοιτητών τις προτιμούν καθώς προσφέρουν μία ξεκάθαρη εικόνα για τα λειτουργικά έξοδα που κληθούν να αντιμετωπίσουν, βοηθώντας έτσι στον οικογενειακό οικονομικό προγραμματισμό. Προσφέρουν μισθώματα all in one (περιλαμβάνονται οι λογαριασμοί και έξτρα παροχές, γυμναστήρια, κοινόχρηστους χώρους, κλπ) με τιμές που ξεκινούν από τα 350 – 460 ευρώ το διαμέρισμα.
Η φετινή μειωμένη κίνηση οφείλεται κατά την άποψη του Χρήστου Τραμπούκη κυρίως στην οικονομική αβεβαιότητα που βιώνουν οι οικογένειες στις μέρες της πανδημίας. “Οι γονείς των νέων φοιτητών δεν ξέρουν πως θα εξελιχθούν τα πράγματα το χειμώνα, αν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στην οικονομική δαπάνη μιας φοιτητικής στέγης στη Θεσσαλονίκη, αν θα έχουν δουλειά, πόσο θα επηρεαστούν τα εισοδήματά τους. Βέβαια οι γονείς δε θέλουν να στερήσουν στα παιδιά τους τη δυνατότητα να ζήσουν τα χρόνια της φοιτητικής ζωής οπότε πιστεύω ότι τις επόμενες μέρες θα φθάσουμε τελικά στην πληρότητα” εκτιμά.
“Αρκετοί εξάλλου περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθούν τα πράγματα με τα πανεπιστήμια πως θα γίνονται οι παραδόσεις. Υπήρξε και αυτή η αναπροσαρμογή στις βάσεις εισαγωγής φέτος και ήταν δύσκολο να υπολογιστεί σε ποια πόλη θα έπρεπε να αναζητήσουν φοιτητικό διαμέρισμα. Συνήθως τα δικά μας διαμερίσματα γεμίζουν πριν την ανακοίνωση των βάσεων,” επισημαίνει
Στη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή λειτουργούν 10 κτίρια ιδιωτικών φοιτητικών εστιών με 400 δωμάτια συνολικά. Η εταιρεία που διαχειρίζεται ο κ. Τραμπούκης διαθέτει 170 δωμάτια και άλλα 100 θα είναι έτοιμα το Σεπτέμβρη του επόμενου χρόνου.
Γονείς και νέοι φοιτητές σε απόγνωση
Το τηλέφωνο στο Τμήμα Σπουδών του ΑΠΘ δε σταματά να χτυπά μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, σύμφωνα με τους αρμόδιους του πανεπιστημίου. Γονείς νεοεισαχθέντων φοιτητών στο πανεπιστήμιο, προσπαθούν εναγωνίως να μάθουν τι πρόκειται να γίνει φέτος με τη λειτουργία του πανεπιστημίου.
Οι ήξεις αφήξεις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας δεν διαφώτισαν το τοπίο για τον τρόπο λειτουργίας τους. Έχουν μάλλον δημιουργήσει σύγχυση και έντονο προβληματισμό στις οικογένειες των νέων φοιτητών και αναζητούν πληροφορίες προκειμένου να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν ή όχι στην αναζήτηση και μίσθωση φοιτητικών σπιτιών.
Γονείς και φοιτητές παραπέμπονται από το Τμήμα Σπουδών στις αρμόδιες σχολές για να πληροφορηθούν το πρόγραμμα των εργαστηρίων του κάθε τμήματος, που ίσως κρίνει και την απόφασή τους για τη μίσθωση κατοικίας.
Βοήθεια πάντως στην αναζήτηση φοιτητικής στέγης προσφέρει στους πρωτοετείς φοιτητές το ΑΠΘ. Στην ιστοσελίδα http://www.dps.auth.gr/el/houses_for_rent οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές αλλά και οι ιδιοκτήτες που προσφέρουν ανίκητα προς ενοικίαση μπορούν να ενημερώνονται για διαθέσιμα διαμερίσματα.
Άγνωστος είναι τέλος και ο τρόπος που θα γίνει φέτος η εγγραφή των πρωτοετών φοιτητών στο ΑΠΘ. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΑΠΘ δεν έχουν λάβει ακόμα οδηγίες για τον αν θα ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία που απαιτεί την ταυτοπροσωπία των νέων φοιτητών με τη φυσική τους παρουσία ή θα προτιμηθεί άλλος τρόπος από απόσταση.