Φον ντερ Λάιεν: Να γίνει έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία
Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι Ουκρανοί φταίνε για ό,τι συνέβη στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα ότι απαιτείται μια έρευνα για το αν η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
«Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει μια ουσιαστική και σαφής έρευνα για αυτό το ζήτημα», είπε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξή της στο CNN.
Πούτιν: «Οι Ουκρανοί φταίνε για ό,τι συνέβη στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια»
Τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 45 λεπτών είχαν σήμερα ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Μακρόν ρώτησε τον Πούτιν για την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, με τον Ρώσο πρόεδρο να κατηγορεί Ουκρανούς εξτρεμιστές για την ενέργεια αυτή.
Ο Πούτιν κατηγόρησε την ουκρανική πλευρά και για τις δύο αποτυχημένες προσπάθειες εκκένωσης της Μαριούπολης, σύμφωνα πάντα με το Κρεμλίνο.
Kyiv Mayor @Vitaliy_Klychko: “We don’t want back to USSR. We see our future as a democratic, modern, European country, and we expect support from the whole world… we’re fighting for the whole modern world, we have to stop Putin altogether.” https://t.co/uGhfzhcLoq pic.twitter.com/2TpFO8DTVB
— ABC News (@ABC) March 6, 2022
Η ανησυχία του Μακρόν
Οι δύο ηγέτες είχαν μιλήσει τηλεφωνικά ξανά την Πέμπτη, σε συνομιλίες που άφησαν στον Μακρόν την εντύπωση ότι στόχος του Πούτιν ήταν να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία, σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο.
Ο Μακρόν είναι ένας από τους πολλούς παγκόσμιους ηγέτες που μίλησαν με τον Πούτιν τις τελευταίες ημέρες ελπίζοντας να μεσολαβήσουν για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
WARNING: GRAPHIC IMAGES: Today I witnessed Russian troops deliberately targeting civilians fleeing for their lives from the village of Irpin. At least three members of a family of four were killed in front of me. @nytimes https://t.co/lR0a5FRpXX
— lynsey addario (@lynseyaddario) March 6, 2022
«Έτσι θα σταματήσει η ρωσική εισβολή»
Νωρίτερα την Κυριακή, ο Πούτιν μίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έκανε έκκληση για επείγουσα διακοπή των εχθροπραξιών.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο της κλήσης, ο Πούτιν είπε στον Ερντογάν ότι οι διαπραγματευτές της Ουκρανίας θα πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο «εποικοδομητική προσέγγιση» στις συνομιλίες, «λαμβάνοντας πλήρως υπόψη τις αναδυόμενες πραγματικότητες».
Kyiv is making a second attempt to evacuate civilians from its besieged cities saying a cease-fire is set after accusing Moscow of resuming attacks on residential areas https://t.co/Kry2FXdWwl
— The Wall Street Journal (@WSJ) March 6, 2022
«Υπογραμμίστηκε ότι η αναστολή της ειδικής επιχείρησης είναι δυνατή μόνο εάν το Κίεβο σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και εκπληρώσει γνωστά ρωσικά αιτήματα», ανέφερε το Κρεμλίνο. Η Ρωσία αποκαλεί την εισβολή της «ειδική επιχείρηση».
Περίπου 3.500 συλλήψεις διαδηλωτών έγιναν σήμερα, σε αντιπολεμικές διαμαρτυρίες κατά της εισβολής στην Ουκρανία (TASS)
Η αστυνομία στη Ρωσία συνέλαβε σήμερα περίπου 3.500 διαδηλωτές σε αντιπολεμικές διαμαρτυρίες που έγιναν σε ρωσικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων 1.500 διαδηλωτών στη Μόσχα και 750 στην Αγία Πετρούπολη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο το υπουργείο των Εσωτερικών.
Ο Ν. Δένδιας ζήτησε από τον ΥΠΕΞ της Ουκρανίας την αρωγή των ουκρανικών αρχών για την ασφάλεια του Γενικού Πρόξενου στη Μαριούπολη και τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου
Με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα επικοινώνησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. “O YΠΕΞ Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον D. Kuleba ζητώντας την αρωγή των Ουκρανικών αρχών για την ασφάλεια του Έλληνα Γενικού Πρόξενου στη Μαριούπολη, καθώς και για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για εκκένωση” αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.
Ο υπουργός Εξωτερικών είχε νωρίτερα, τηλεφωνική συνομιλία με τη γενική γραμματέα του ΟΑΣΕ Χελγκα Μαρια Σμιτ (Helga Maria Schmid) είχε νωρίτερα.
Η συνομιλία ήταν αναφορικά με τη στέγαση του Γενικού Προξενείου στη Μαριούπολη στο κτίριο του ΟΑΣΕ και τον συντονισμό για την δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων από την πόλη, όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στο Twitter ο Νίκος Δένδιας.
Ετοιμότητα των σιδηροδρόμων για επείγουσα εξαγωγή αγροτικών προϊόντων και σιτηρών με τρένα, μετά από τη διακοπή της λειτουργίας των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα
Ο κρατικός οργανισμός σιδηροδρόμων στην Ουκρανία είναι έτοιμος να οργανώσει εξαγωγές αγροτικών προϊόντων με τρένα επειγόντως, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, μετά τη διακοπή της λειτουργίας των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας.
Η Ουκρανία είναι σημαντική παραγωγός και εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων, ενώ παραδοσιακά εξάγει το σιτάρι της με πλοία.
“Η κατάσταση αυτή δεν δημιουργεί προβλήματα μόνο για την Ουκρανία, οι εξαγωγές σιτηρών της οποίας καλύπτουν το 11% της παγκόσμιας αγοράς, ενώ το μερίδιο των εξαγωγών της στο έλαιο από ηλιοτρόπιο αντιστοιχεί σε ποσοστό 55%” όπως ανέφεραν οι Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
“Προκειμένου να αποτρέψουμε μία παγκόσμια διατροφική κρίση και να διασώσουμε τις ουκρανικές εξαγωγές, οι Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι είναι έτοιμοι να οργανώσουν επειγόντως τη μεταφορά αγροτικών προϊόντων με τρένα,” ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.
Η πρέσβειρα της Ουκρανίας στις ΗΠΑ αποκαλεί τη Ρωσία «κράτος τρομοκράτη»
Η πρέσβειρα της Ουκρανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Οξάνα Μαρκάροβα χαρακτήρισε σήμερα τη Ρωσία «κράτος τρομοκράτη» σε συνέντευξή της στο Fox News.
«Πρόκειται για ένα κράτος τρομοκράτη και πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη Ρωσία ως ένα κράτος τρομοκράτη», είπε η Μαρκάροβα.
Επανέλαβε την έκκλησή της προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να παράσχουν στην Ουκρανία αντιαεροπορικά όπλα και άλλα οπλικά συστήματα.
Διπλωματικές πηγές: Σώος ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη
Διαψεύδουν διπλωματικές πηγές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Προξενείο της Ελλάδας στη Μαριούπολη της Ουκρανίας δέχθηκε χτύπημα. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για χτύπημα εναντίον του κτιρίου του ΟΑΣΕ, όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο στη Μαριούπολη. Επιπλέον, ενημερώνουν πως ο Γενικός Πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης είναι καλά στην υγεία του.
Την ίδια ώρα, τηλεφωνική συνομιλία με τη γενική γραμματέα του ΟΑΣΕ Χελγκα Μαρια Σμιτ (Helga Maria Schmid) είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Η συνομιλία ήταν αναφορικά με τη στέγαση του Γενικού Προξενείου στη Μαριούπολη στο κτίριο του ΟΑΣΕ και τον συντονισμό για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων από την πόλη, όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στο Twitter ο Νίκος Δένδιας.
Επικοινώνησα με τον Ουκρανό ομόλογό μου @DmytroKuleba ζητώντας την αρωγή των Ουκρανικών αρχών για την ασφάλεια του 🇬🇷 Γενικού Πρόξενου στη Μαριούπολη, καθώς και για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για εκκένωση.
— Nikos Dendias (@NikosDendias) March 6, 2022
Με νέο tweet o Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι ζήτησε από τις ουκρανικές αρχές να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού του προξενείου. Το κτίριο του ΟΑΣΕ που βρίσκεται το προξενείο δεν θεωρείται πλέον ασφαλές.
Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να επιδείξουν «ακλόνητη ενότητα» δηλώνει η Γαλλίδα υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί από στρατιωτική βάση στη Ρουμανία
Η ανάπτυξη στρατιωτών του ΝΑΤΟ θα επιτρέψει στους συμμάχους να επιδείξουν την «ακλόνητη ενότητα» μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα από τη Ρουμανία η Γαλλίδα υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί.
Η δέσμευση των συμμάχων «δεν είναι επιθετική, είναι αμυντική. Η Συμμαχία δεν απειλεί τη Ρωσία. Η Ευρώπη δεν απειλεί τη Ρωσία. Κανείς δεν απειλεί τη Ρωσία», τόνισε η υπουργός ενώπιον χιλίων στρατιωτών επτά χωρών του ΝΑΤΟ, με έδρα το Μιχαΐλ Κογκαλνιτσεάνου κοντά στην Κονστάντζα (νοτιοανατολικά).
«Από την άλλη πλευρά, είναι στο χέρι μας να δείξουμε στη Ρωσία ότι η ενότητά μας είναι ακλόνητη όσον αφορά την υπεράσπιση των συμμάχων μας», συνέχισε η Παρλί.
«Είστε η ασπίδα που προστατεύει τις ευρωατλαντικές αξίες», τόνισε ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, δίπλα στην Γαλλίδα υπουργό κατά τη διάρκεια της τελετής στον αεροδιάδρομο της βάσης, εν μέσω παγωμένου ανέμου, και όπου έχουν εγκατασταθεί άρματα μάχης διαφόρων τύπων και μαχητικά ελικόπτερα.
Η Γαλλία έχει αναπτύξει σχεδόν 500 Γάλλους στρατιώτες από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, μαζί με σχεδόν 300 Βέλγους στρατιώτες. Σχεδόν 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονταν ήδη στη βάση, οι οποίοι στάλθηκαν ως ενισχύσεις τον Φεβρουάριο.
«Είμαι πολύ περήφανη που βλέπω Γάλλους στρατιώτες να αναπτύσσονται σήμερα μαζί με Ρουμάνους, Αμερικανούς, Βέλγους, Ολλανδούς, Ιταλούς και Γερμανούς στρατιώτες σε αυτή τη βάση και κάτω από τη σημαία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», υπογράμμισε η Παρλί.
«Με αυτήν την πρώτη ανάπτυξη του πρώτου κλιμακίου της δύναμης ταχείας δράσης του ΝΑΤΟ, δείχνουμε την ικανότητα των γαλλικών και των συμμαχικών δυνάμεων να αναπτύσσονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε, ενώ οι πτήσεις μεταγωγικών αεροπλάνων συνεχίστηκαν το Σάββατο για να συνεχιστεί η μεταφορά του απαραίτητου εξοπλισμού σε αυτή τη βάση που βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 200 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα.
Ο Ρουμάνος πρόεδρος, ο οποίος συνοδευόταν από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας του, χαιρέτισε μια «ενιαία και ταχεία» απάντηση από τις χώρες του ΝΑΤΟ απέναντι στη ρωσική επίθεση.
Η ανάπτυξη γαλλικών δυνάμεων «είναι επίσης η συγκεκριμένη εκδήλωση της επιθυμίας της Γαλλίας να αναπτυχθεί στη Ρουμανία ως το έθνος πλαίσιο μιας δύναμης του ΝΑΤΟ, όπως είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, από τον Ιανουάριο», είπε η υπουργός στους στρατιώτες.
Αυτή η γαλλοβελγική ανάπτυξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της «δυνάμεως δράσης του ΝΑΤΟ».
Ωστόσο, τον Ιανουάριο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε έτοιμος να αναπτύξει Γάλλους στρατιώτες στη Ρουμανία σε μόνιμη βάση, στο πλαίσιο της λεγόμενης ανάπτυξης «eFP» (ενισχυμένη Ομάδα Μάχης Εμπρός Παρουσίας του ΝΑΤΟ), σύμφωνα με το μοντέλο της Συμμαχίας στην Χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία, δείχνοντας σαφή επιθυμία να εργαστούν για την ενίσχυση της νοτιοανατολικής πλευράς της Συμμαχίας.
Διαδηλώσεις κατά της εισβολής κατοίκων πόλεων έχουν καταληφθεί από ρωσικές δυνάμεις
Κάτοικοι ορισμένων ουκρανικών πόλεων που έχουν καταληφθεί από ρωσικές δυνάμεις βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά της ρωσικής εισβολής, μετέδωσε σήμερα το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax Ukraine, 11η ημέρα της εκστρατείας της Ρωσίας.
Στη νότια πόλη Νόβα Κακχόβκα, περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της εισβολής κυματίζοντας σημαίες της Ουκρανίας και καλώντας τις ρωσικές δυνάμεις να φύγουν, ανέφερε το πρακτορείο, επικαλούμενο ντόπιους μάρτυρες.
Παρόμοια διαμαρτυρία πολλών εκατοντάδων διαδηλωτών πραγματοποιήθηκε επίσης σήμερα, στην πόλη Καλασάνκα, όπως ανέφερε το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων.
Διαδηλώσεις με πολλές χιλιάδες συμμετέχοντες πραγματοποιήθηκαν επίσης, στις πόλεις Μπερντιάνσκ και Μελιτόπολη την περασμένη εβδομάδα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, ΣΚΑΙ, In
Δείτε επίσης: