Ελλάδα

Φωτιά στη Δαδιά: Ολονύχτια μάχη για να σωθεί το παρθένο δάσος

Όλα τα νεότερα για την πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Parallaxi
φωτιά-στη-δαδιά-ολονύχτια-μάχη-για-να-σ-919549
Parallaxi

Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η μάχη με τις φλόγες των δυνάμεων πυρόσβεσης στο Σουφλί Έβρου, καθώς το πύρινο μέτωπο έχει εξαπλωθεί και με συνεχείς αναζωπυρώσεις και εναλλαγές στην κατεύθυνση του ανέμου, οδηγείται νότια προς τη Λευκίμη, βόρεια προς τη Δαδιά, και ταυτοχρόνως δυτικά, προς το κεντρικό τμήμα του πυρήνα προστασίας του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς όπου βρίσκονται και φωλιές σπάνιων αρπακτικών πτηνών.

    Για την κατάσβεση τη πυρκαγιάς επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 68 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρα τμήματα, τέσσερα αεροσκάφη και εννιά ελικόπτερα.

    Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στην Αλεξανδρούπολη από την φωτιά. 

    Σε χειρότερη φυσικά κατάσταση βρίσκονται όλοι οι οικισμοί του δήμου Σουφλίου. 

    Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ η έκθεση στον καπνό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων.

    dadia.jpg

    Οι δυσκολίες της φωτιάς στη Δαδιά

    Οι πυροσβέστες τη νύχτα έδωσαν τη μάχη για τον περιορισμό της φωτιάς, μια μάχη όμως που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να δoθεί από εδάφους λόγω του αναγλύφου της περιοχής, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχει μεγάλος όγκος καύσιμης ύλης και η προσέγγιση στο σημείο είναι δύσκολη. 

    Οι επίγειες δυνάμεις επιχείρησαν να περιορίσουν τη δυναμική της φωτιάς έτσι ώστε με τη συνδρομή των εναέριων μέσων από το πρωί να προσπαθήσουν να την περιορίσουν και να την θέσουν υπό έλεγχο.

    Με το πρώτο φως ήταν προγραμματισμένο να αρχίσουν να επιχειρούν τα τοπικά εναέρια (2 PZL, 2 Tractores, 1 Mi8 και 2 Chinoock). 

    Ακολουθούν 3 Erickson, 2 CL415 και ένα ΑΒ214. Τα εναέρια θα συμπληρωθούν με ένα Erickson και ένα ΑΒ214 με ΕΜΟΔΕ από Ελευσίνα. Σε κάθε κύμα θα πετάει και ένα ΒΚ117 συντονιστικό.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το απόγευμα της Παρασκευής (22/7) έχουν καεί μέχρι στιγμής περίπου 8.000 στρέμματα, με τον αριθμό να είναι πλέον πολύ μεγαλύτερος.

    Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι χθες, για πάρα πολύ ώρα, καιγόταν το 50% του κεντρικού πυρήνα του δάσους, με τη φωτιά να καίει τα πάντα στο πέρασμα της.

    Χθες, οι πυκνοί καπνοί εκτείνονταν περίπου 15 χιλιόμετρα, είχαν σκεπάσει ακόμα και τον ήλιο.

    Όλα τα ζώα από την Δαδιά έχουν διαφύγει στον ημιορεινό όγκο Σουφλίου. Κοπάδι από ζαρκάδι και τα μικρά του εντοπίστηκε από φίλο της σελίδας σε χωράφι δίπλα στον κεντρικό δρόμο.

    Σε έκτακτη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε, μεταξύ άλλων την Παρασκευή ότι η φωτιά παρουσίασε μεγάλη αναζωπύρωση στο νοτιοδυτικό τμήμα του πύρινου μετώπου.

    Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, το μέτωπο κατευθύνθηκε προς παρθένες δασικές εκτάσεις ενώ υπάρχει δυσκολία στην κατάσβεση της πυρκαγιάς λόγω του ότι στην περιοχή υπάρχει μεγάλος όγκος καύσιμης ύλης και η προσέγγιση στο σημείο είναι δύσκολή (φτωχό οδικό δίκτυο δεδομένου ότι η περιοχή είναι προστατευόμενη).

    Η νεότερη ανακοίνωση του δήμου Σουφλίου στο Facebook:

    294911156-10158805693647963-4532656633768616188-n.jpg

    Τι λέει η WWF Greece 

    “Ζήσαμε μια δραματική νύχτα με τη φωτιά να καίει τον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου στη Δαδιά. Επιμένουμε και παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις για όσο χρειαστεί. Θα μοιραζόμαστε μαζί σας όλες τις εξελίξεις”, γράφει η WWF στη σελίδα της στο Facebook. 


    Πολύ υψηλός, κατηγορίας 4, είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς για σήμερα Σάββατο σε Αττική και νότια Εύβοια.

    Ο απολογισμός της πυρκαγιάς στην Πεντέλη

    Στο μεταξύ, στα 27.817 στρέμματα ανέρχεται η έκταση που επλήγη από την πυρκαγιά που ξέσπασε την 19η Ιουλίου στην Πεντέλη και επεκτάθηκε σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής.

    Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από την καταγραφή που έκανε η υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα, Βασίλη Παπαγεωργίου, προκειμένου να γίνει η ακριβής αποτίμηση της κατεστραμμένης περιοχής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν στο σύνολό της η έκταση που επλήγη, είχε κηρυχθεί αναδασωτέα κατά το παρελθόν ύστερα από άλλες πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί.

    Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μέχρι στιγμής 54 σπίτια, 5 επαγγελματικοί χώροι 17 αποθήκες και 1 ναός κρίθηκαν επικίνδυνα από τα συνεργεία των μηχανικών που συνεχίζουν τις αυτοψίες στις καμένες περιοχές της Πεντέλης. Συνολικά, έχουν διενεργηθεί αυτοψίες σε 251 κτίρια, εκ των οποίων τα 204 αφορούν σε κατοικίες. 

    Πυρκαγιά στο Φανάρι Ανδρίτσαινας Ηλείας

    Ο κ. Αρτοποιός σημείωσε πως πλέον είναι οριοθετημένη η φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Φανάρι Ανδρίτσαινας, στην Ηλεία.

    Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν 56 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 23 οχήματα, ώστε να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά και να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις, ενώ μέχρι τη δύση του ήλιου πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

    Η πυρκαγιά είχε πορεία προς τα χωριά Μύλους και Φανάρι.

    Πηγές: skai.gr, iefimerida 

    #TAGS
    Σχετικά Αρθρα
    Σχετικά Αρθρα