Top

Φωτιά στην Κορινθία: «Στάχτη» πάνω από 20.000 στρέμματα και καμένα σπίτια

Δύσκολη νύχτα για κατοίκους και πυροσβέστες - Η ελπίδα στα εναέρια μέσα που επιχειρούν από το πρωί

Parallaxi
φωτιά-στην-κορινθία-στάχτη-πάνω-από-2-762404
Parallaxi
Η φωτιά στην Κορινθία όπως φαίνεται από την Γλυφάδα

Εξαιρετικά δύσκολη η μάχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τη φωτιά που ξεκίνησε από τον Σχινό Κορινθίας και επεκτάθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Από το πρωί έχουν ριχτεί στη μάχη και οι εναέριες δυνάμεις, ενώ ενισχυμένες είναι οι επίγειες.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, αυτή την ώρα επιχειρούν 278 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 89 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Παράλληλα, από αέρος επιχειρούν 8 αεροσκάφη, 4 πετζετέλ, 2 ελικόπτερα και ένα συντονιστικό ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος. Συνδρομή υπάρχει από εθελοντές πυροσβέστες.

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαρθακογιάννης, αναφορικά με την εξέλιξη της φωτιάς που μαίνεται.

«Η έκταση της πυρκαγιάς είναι μεγάλη. Ξεπερνά τα 20.000 στρέμματα. Έχει εξελιχθεί στον ευρύτερο όγκο της δυτικής Αττικής στα όρια με την Κορινθία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης έδωσαν μάχη. Αντιμετώπισαν πολλές αναζωπυρώσεις. Στην περιοχή έπνεαν πολύ ισχυροί άνεμοι, καταγράφησαν και ριπές έως και 7 μποφόρ» είπε, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τη συνέχεια της επιχείρησης.

«Δεν έχουμε πουθενά κάποιο μέτωπο που να μας απασχολεί ή να απειλεί κάποια κατοικημένη περιοχή. Έχουμε πολλές διάσπαρτες καύσεις στην περίμετρο της πυρκαγιάς. Ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες έχουμε στη διάθεσή μας και τα εναέρια μέσα. Από τις 4:30 τα ξημερώματα έχει πέσει η ένταση των ανέμων και αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω πτώση» περιέγραψε ο κ. Βαρακογιάννης.

«Οι προβλέψεις δείχνουν ότι πλέον δεν θα δημιουργηθεί άλλο μέτωπο. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η εικόνα της πυρκαγιάς διαρκώς θα βελτιώνεται» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Έχουν αναφερθεί ζημιές αλλά η καταγραφή και ο απολογισμός θα γίνει μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς» εξήγησε ο κ. Βαρθακογιάννης.

Πού επικεντρώνεται η επιχείρηση

Την ίδια στιγμή, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Στέφανος Κολοκούρης, έδωσε μία εικόνα της μεγάλης φωτιάς που καίει σε Κορινθία και Αττική για τρίτη ημέρα.

Σύμφωνα με τα όσα σημείωσε στον ΑΝΤ1, «το πιο δύσκολο σημείο που εστιάζουμε και όλες οι προσπάθειες των πυροσβεστών επικεντρώνονται στην περιοχή Χάνι».

Ενημέρωσε πως «η φωτιά έχει «πέσει» σε μια χαράδρα και γίνεται προσπάθεια περιορισμού της και με τη βοήθεια των εναέριων μέσων», που απογειώθηκαν με το πρώτο φως της ημέρας.

«Πιστεύω ότι με αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, όλων μας, έχουμε σταδιακή καλυτέρευση των σταδίων και αν προσέξετε από το Αλεποχώρι η περιοχή έχει καθαρίσει από καπνούς» είπε, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την πορεία της επιχείρησης.

Ερωτώμενος για τις εκκενώσεις περιοχών, ο ίδιος σημείωσε πως βασικός στόχος της Πυροσβεστικής είναι να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, είτε από τις φλόγες είτε από τους καπνούς.

Προηγήθηκε δύσκολη νύχτα

Μια ακόμη -τη δεύτερη κατά σειρά- εφιαλτική νύχτα έζησαν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των Μεγάρων, του Αλεποχωρίου και τον υπόλοιπων περιοχών που βρίσκονται κοντά στα σύνορα της Αττικής με την Κορινθία, καθώς η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Οι δυνατοί άνεμοι, που άγγιξαν μέχρι και τα 8 μποφόρ κατά τη διάρκεια της νύχτας, αποτέλεσαν το μεγάλο «αγκάθι» στις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων που δεν είχαν -μέχρι το πρώτο φως της ημέρας- και τη συνδρομή εναέριων μέσων.

Λίγο μετά τις 6:00 της Παρασκευής πάντως στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς, η οποία δεν έχει ενιαίο μέτωπο αλλά διάσπαρτες εστίες έχοντας κατακάψει περίπου 20.000 στρέμματα παρθένου δάσους, ρίχτηκαν τα εναέρια μέσα σε συνδυασμό με τις αυξημένες επίγειες δυνάμεις. Το πιο δύσκολο σημείο που εστιάζουν και όλες οι προσπάθειες των πυροσβεστών επικεντρώνονται στην περιοχή Χάνι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στην πυρκαγιά επιχειρούν 278 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 89 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ & το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Επίσης, κινητοποιήθηκαν 8 αεροσκάφη, 4 PZL, 2 ελικόπτερα της Πυροσβεστικής καθώς & 1 ελικόπτερο ως συντονιστικό. Ακόμη, υπάρχει συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με μηνύματα του 112 και με τη συμβολή της αστυνομίας εκκένωσε τους οικισμούς Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, καθώς και δύο Ιερές Μονές, του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής. Σημαντικές ζημιές έχουν προκληθεί και στο ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς έχουν καεί κολόνες της ΔΕΗ και έχουν κοπεί καλώδια, γι’ αυτό βρίσκονται στην περιοχή συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, μόλις μπορέσουν.

Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός πως σε πολλά σημεία του δάσους δεν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες και για το λόγο αυτό μηχανήματα του στρατού και σκαπτικά μηχανήματα έχουν ξεκινήσει το άνοιγμα αντιπυρικών ζωνών.

Μπορεί να είναι εικόνα δέντρο και εξωτερικοί χώροι

Κλειστά την Παρασκευή τα σχολεία στα Μέγαρα

Με ανακοίνωσή του το απόγευμα της Πέμπτης, ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης έκανε γνωστό πως την Παρασκευή θα μείνουν κλειστά τα σχολεία στην περιοχή, λόγω των δυσμενών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από τη μεγάλη πυρκαγιά.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Την Παρασκευή, 21 Μαΐου, θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία, όλων των βαθμίδων (Παιδικοί Σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, ΙΕΚ), του Δήμου Μεγαρέων (Μέγαρα, Νέα Πέραμος), λόγω των έκτακτων και δυσμενών συνθηκών, που επικρατούν στην περιοχή μας».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα