Ελλάδα

Φωτιές – Σταϊκούρας: Χρηματοδότηση πληγέντων νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω προκαταβολής

Οι άξονες των αποζημιώσεων.

Parallaxi
φωτιές-σταϊκούρας-χρηματοδότηση-πλ-798140
Parallaxi

καμένα σπίτια

Άμεση χρηματοδότηση πυρόπληκτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών που χτύπησαν πολλές περιοχές της χώρας. Ο υπουργός, σημείωσε πως οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό.

Ο ίδιος, μιλώντας στην ΕΡΤ υπογράμμισε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει διασφαλίσει τον δημοσιονομικό χώρο για να μπορέσουν να γίνουν παρεμβάσεις και τους πόρους για να γίνει η εκταμίευση αυτών των παρεμβάσεων. «Ταυτόχρονα έχουμε σχεδιάσει και δρομολογούμε τους μηχανισμούς για την ταχύτατη εκταμίευση των πόρων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί», πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας.

«Έχουμε συνεπώς τους πόρους και για τις παρεμβάσεις αποκατάστασης δασών, οικισμών, υποδομών και πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων», υπογράμμισε. Να σημειωθεί ότι η καταγραφή των πληγέντων και της έκτασης των ζημιών βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

«Υπάρχουν πρώτες ανάγκες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Άρα θα φτιάξουμε μηχανισμούς με υπεύθυνες δηλώσεις από τους πολίτες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις έτσι ώστε μέσα από το σύστημα των προκαταβολών… να γίνει μία πρώτη, άμεση, ταχύτατη εκταμίευση πόρων και στη συνέχεια όταν θα γίνει η καταγραφή – από το υπουργείο Υποδομών για τα κτίρια, από τους δήμους και τις περιφέρειες για τους οικισμούς, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις καλλιέργειες- τότε θα υπάρξει και η πλήρης αποζημίωση αυτών», είπε προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε επίσης ότι πρώτα πρέπει να γίνει πλήρης καταγραφή των ζημιών ώστε να γίνουν παρεμβάσεις μονιμότερου χαρακτήρα. «Πρώτα θα γίνει καταγραφή, πρώτα θα γίνει η μέτρηση και στη συνέχεια θα κάνουμε παρεμβάσεις μονιμότερου χαρακτήρα», είπε διευκρινίζοντας ότι οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται είναι άμεσης ανακούφισης.

Οι άξονες των αποζημιώσεων

Στεγαστική συνδρομή για αποκατάσταση κτιρίων Επιχορήγηση επιχειρήσεων Φορολογικών/ασφαλιστικών υποχρεώσεων και δανειακών υποχρεώσεων ΕΝΦΙΑ Πρώτες ανάγκες νοικοκυριών για οικοσκευές

Δείτε επίσης…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα