Φόβοι για ένα νέο κύμα πανδημίας από τον Ιούλιο
Συναγερμός από την έξαρση των κρουσμάτων λόγω τουρισμού – Οι ειδικοί δεν αποκλείουν και νέες πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις του ιού
Η απόφαση της κυβέρνησης να άρει, σε μεγάλο βαθμό, τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προκειμένου να δοθεί χώρος ανάπτυξης στον τουρισμό, αποδεικνύεται τελικά άκρως επικίνδυνη, καθώς η νέα έξαρση των κρουσμάτων στην Αθήνα και στα τουριστικά νησιά, προμηνύει, ίσως και από τα μέσα του καλοκαιριού, ένα νέο κύμα της πανδημίας.
Μάλιστα σε μερικά νησιά όπως η Μύκονος, η Πάρος, η Τήνος και η Σαντορίνη, το πρόβλημα λαμβάνει ανησυχητική μορφή, καθώς οι ελλείψεις σε υποδομές και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι τεράστιες. Επίσης το σταμάτημα των ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας όπως και η μη καταγραφή κρουσμάτων για τους τουρίστες, προκαλούν επιπρόσθετη ανησυχία στους ειδικούς.
Όπως τονίζουν, η απουσία ελέγχων και καταγραφής έχει πολλαπλά αρνητικά αποτελέσματα, διότι όταν δεν διαθέτεις εικόνα για τη διασπορά του ιού και επίγνωση της κατάστασης, δεν μπορείς να ασκήσεις έλεγχο. Ανάλογα και η κατάργηση της μάσκας στους χώρους συνωστισμού, επιτρέπει τα θετικά κρούσματα να κινούνται ελεύθερα, διασπείροντας τον ιό.
Επίσης, οι ειδικοί θεωρούν η χώρα μας εισέρχεται σταδιακά στο έκτο κύμα της πανδημίας, την ώρα μάλιστα που ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο ή δεν έχει κάνει τις ενισχυτικές δόσεις, ενώ για τις υποπαραλλαγές της Όμικρον 4 και Όμικρον 5, δεν διαθέτουν στοιχεία που να καταγράφουν πόσο μολυσματικές είναι και αν νοσήσει κάποιος, πόσο πιθανό είναι να ξανανοσήσει.
Πρόβλεψη για 20.000 κρούσματα τον Ιούλιο
Ήδη τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται πανελλαδικά απότομη αύξηση των κρουσμάτων, με τα κρούσματα χθες να ξεπερνούν τις 12.000 ενώ τις προηγούμενες ημέρες δεν ξεπερνούσαν τις 4000. Εκτιμάτε ότι πανελλαδικά, το τελευταίο δεκαήμερο, τα κρούσματα κορονοϊού έχουν αυξηθεί κατά 60%-70%.
Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι μας περιμένουν ξανά δύσκολες ημέρες και το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για τη συνέχεια.
Ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, εκτίμησε χθες πως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πάνω από 15.000 και δεν απέκλεισε ότι τα κρούσματα θα αυξανόταν ακόμη και τις 25.000, αν ο αριθμός των τεστ έφταναν τα επίπεδα του Φεβρουαρίου, του Μαρτίου και του Απριλίου.
Ανάλογα και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, επανέλαβε ότι πρέπει να επιστρέψει η χρήση της μάσκας και οι αποστάσεις στους εσωτερικούς χώρους και προέβλεψε ότι ένα νέο κύμα κορονοϊού είναι προ των πυλών με δραματική αύξηση του δείκτη θετικότητας.
Τόνισε επίσης, ότι σιγά – σιγά θα αυξάνονται και οι σκληροί δείκτες, δηλαδή οι διασωληνώσεις και οι νοσηλείες και εκτίμησε πως σε 2-3 εβδομάδες θα δούμε «και πιο πολλά σοβαρά κρούσματα».
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, έκανε ένα βήμα παραπέρα και μίλησε για το 6ο πανδημικό κύμα. Εκτίμησε ότι το διανύουμε ήδη και γι αυτό καταγράφονται αυξητικές τάσεις στα κρούσματα, υποστηρίζοντας πως μέχρι τέλος Ιουνίου, θα καταγράφονται κρούσματα πάνω από 11.000 – 12.000, και στις αρχές Ιουλίου πιθανά τα κρούσματα θα φτάσουν τις 20.000. Σημείωσε δε ότι οι μεταλλάξεις Όμικρον 4 και 5 είναι τα πιο μολυσματικά στελέχη μέχρι τώρα.
Ανήσυχος για την κατάσταση δηλώνει και ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, που επισημαίνει την μεγάλη αύξηση στις επαναλοιμώξεις λόγω των υποπαραλλαγών 4 και 5 της μετάλλαξης Όμικρον. Σημείωσε επίσης ότι μέχρι τις 10 Ιουλίου θα έχουμε κορύφωση του κύματος, αλλά θα είναι πιο ελεγχόμενο.
Μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ τόνισε ότι δυστυχως δεν έχουν πια ανοσία στις νέες παραλλαγές ούτε όσοι νόησαν με άλλες ούτε όσοι έκαναν τις 3 δόσεις του εμβολίου.
Καπραβέλος: Μεγάλο λάθος η χαλάρωση
Από την πλευρά του ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», μιλώντας στην Parallaxi, τόνισε πως ο κίνδυνος για μία νέα έκρηξη κρουσμάτων είναι ορατός, όπως ορατή είναι και η πιθανότητα μίας νέας ακόμα πιο επικίνδυνης μετάλλαξης, για την οποία θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.
«Όταν η πανδημία φτάσει σε έκρηξη, δύσκολα τη σταματάς, όπως τις πυρκαγιές. Γι αυτό πρέπει να φέτος να είμαστε προετοιμασμένοι. Τα είπαμε και πέρσι και είχαμε επισημάνει ότι όταν η πανδημία είναι σε φάση ύφεσης, η μεγάλη χαλάρωση μπορεί να μας καταστρέψει το χειμώνα, και αυτό το είδαμε με το τέταρτο κύμα», τονίζει και υποστηρίζει πως η έκρηξη της πανδημίας είναι αναμενόμενη για τρεις λόγους:
Σταματήσαμε τους ελέγχους στις πύλες εισόδους της χώρας και δεν ξέρουμε τι μπαίνει στη χώρα. Η πανδημία είναι συνήθως εισερχόμενη, όπως η Δέλτα από την Ινδία και η Όμικρον από τη Ν. Αφρική. Άρα δεν ξέρουμε τι μπαίνει μέσα ενώ σταμάτησαν και οι γονιδιακές εξετάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που ήταν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο.
Καταργήσαμε τις μάσκες στους συνωστισμούς, γεγονός ανεπίτρεπτό. Το άμεσο αποτέλεσμα το βλέπουμε στις τουριστικές περιοχές, όπου έχουμε αύξηση κρουσμάτων. Η κυβέρνηση επικοινωνιακά υποστηρίζει ότι δεν έχουμε θανάτους και διασωληνώσεις, αλλά αυτό είναι λάθος, διότι όταν διασπείρεται ο ιός, μεταλλάσσεται και ακουμπάει μεγάλες ηλικίες με υποκείμενα νοσήματα και ανοσοκατασταλμένους. Νομοτελειακά θα έχουμε συνέπειες.
Σταματήσαμε την καμπάνια για τους εμβολιασμούς, όταν έχει αποδειχτεί ότι οι τριπλά εμβολιασμένοι περνάνε ελαφρά την αρρώστια. Αυτή της στιγμή δεν γίνονται εμβολιασμοί και επίσης είναι τεράστιο λάθος.
«Αυτά τα τρία δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα και δεν ξέρω τη προμηνύεται το χειμώνα», τονίζει και προσθέτει πως «ο κίνδυνος να έχουμε ένα νέο στέλεχος μεταξύ των παραλλάξεων της Δέλτα και της Όμικρον, είναι ορατός και μπορεί να μας πιάσει στον ύπνο».
Γιαννάκος: Δεν υπάρχει καμία πρόνοια και πρόληψη
Το ζήτημα των τεράστιων ελλείψεων στο ΕΣΥ, ιδίως στην νησιώτικη Ελλάδα τόνισε στην Parallaxi, ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, τονίζοντας πως η έλλειψη ελέγχων και ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι άκρως επικίνδυνη κατάσταση.
«Η πανδημία είναι ξανά σε έξαρση διότι δεν έχουμε ούτε ελέγχους, ούτε τεστ, ούτε προσωπικό. Στη Σαντορίνη εκεί που δεν είχαμε κανένα κρούσμα, έχουμε δεκάδες ενώ στα νησιά υπάρχουν ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Η Τήνος π.χ δεν έχει παθολόγο. Ανάλογη η κατάσταση σε όλα τα νησιά» τονίζει και αναφέρει ότι η κυβέρνηση επέλεξε να δώσει προτεραιότητα στην οικονομία και όχι στην υγεία.
«Αυτό είναι τεράστιο λάθος που θα το πληρώσουμε ακριβά» τονίζει χαρακτηριστικά.