Φόβοι για πολύ μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη

«Το ρήγμα φορτώνει, έρχεται σεισμός πάνω από 7 Ρίχτερ» – 184 μετασεισμοί σε 12 ώρες

Parallaxi
φόβοι-για-πολύ-μεγάλο-σεισμό-στην-κωνσ-1309644
Parallaxi

Το βράδυ ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, με χιλιάδες πολίτες στην Κωνσταντινούπολη και τις γύρω περιοχές να κοιμούνται στους δρόμους, σε αυτοκίνητα, σε πάρκα και τζαμιά.

Κρίσιμες ώρες περνούν οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ, που ταρακούνησε το μεσημέρι της Τετάρτης ολόκληρη την πόλη, με επίκεντρο ανοιχτά του Σιλβρί στη Θάλασσα του Μαρμαρά. Τα 6,2 Ρίχτερ δεν προκάλεσαν θύματα ή σοβαρές ζημιές, αλλά ξύπνησαν μνήμες από τον σεισμό του 1999, όπου χιλιάδες είχαν χάσει τη ζωή τους.

Το βράδυ ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, με χιλιάδες πολίτες στην Κωνσταντινούπολη και τις γύρω περιοχές να κοιμούνται στους δρόμους, σε αυτοκίνητα, σε πάρκα και τζαμιά.

Η AFAD (τουρκική πολιτική προστασία) ανακοίνωσε πως έχουν καταγραφεί πάνω από 184 μετασεισμοί, εκ των οποίων 7 ήταν άνω των 4 Ρίχτερ.

Οι μετασεισμοί συνεχίζονται και – όπως τονίζουν – θα συνεχιστούν για μέρες, με τους σεισμολόγους να προειδοποιούν πως το ρήγμα αυτό μπορεί να δώσει και πολύ μεγαλύτερο σεισμό, καθώς έσπασε ένα συγκεκριμένο κομμάτι του.

Υπενθυμίζεται, πως το συγκεκριμένο ρήγμα μπορεί να δώσει σεισμό έως και 7,8 Ρίχτερ.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών για τα 6,2 Ρίχτερ.

Η Hurriyet συγκέντρωσε τις μερικές από τις δηλώσεις των σεισμολόγων και καθηγητών σεισμολογίας σχετικά με τα 6,2 Ρίχτερ.

Prof. Ziyadin Çakır (ΙΤU): «Αυτός ο σεισμός δεν ήταν ο αναμενόμενος. Τον έφερε πιο κοντά χρονικά. Περιμένουμε σεισμό 7 και Ρίχτερ στη Μαρμαρά. Η ενέργεια άδειασε κατά 10%, αλλά ο χρόνος για να πάρουμε μέτρα τελειώνει. Οι παλιοί κτιριακοί νόμοι (πριν το 2000) πρέπει να γίνουν παρελθόν. Όποιος μένει σε τέτοια κτίρια πρέπει να τα εγκαταλείψει».

Prof. Cengiz Yıldırım (ΙΤU): «Δεν ξέρουμε πόσα χλμ έσπασε το ρήγμα, το οποίο φτάνει τα 120 χλμ.. Αν απέμειναν 80-100 χλμ, μιλάμε για 7 και Ρίχτερ σίγουρα. Ο σεισμός αυτός πιθανόν φόρτωσε κι άλλο τα γειτονικά ρήγματα… Αυτό είναι το ανησυχητικό!»

Prof. Dr. Naci Görür: «Σεισμοί στη Μαρμαρά γίνονται συνέχεια, αλλά αυτός δείχνει ότι το ρήγμα “φορτώνει”. Το μεγάλο χτύπημα θα είναι πάνω από 7 Ρίχτερ. Δεν τελειώσαμε…»

Υπάρχουν και οι πιο μετριοπαθείς επιστήμονες, οι οποίοι εκτιμούν πως ίσως ήταν και ο μεγάλος σεισμός, που περίμεναν εδώ και χρόνια στην Κωνσταντινούπολη.

Prof. Süleyman Pampal: «Ίσως… ίσως αυτός ο σεισμός ήταν το μεγάλο χτύπημα που περιμέναμε. Τα μετασεισμικά φαινόμενα μάς ανακουφίζουν…»

Ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ στην Τουρκία εκτός από αναστάτωση άνοιξε και πάλι τη συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα για ακόμα πιο ισχυρή δόνηση και τη στατικότητα της Αγίας Σοφίας.

Στο ενδεχόμενο ενός τέτοιου σεισμού η Κωνσταντινούπολη θα πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πόλη της γειτονικής χώρας με την πλειοψηφία των κτιρίων της να είναι ευάλωτα απέναντι στο φαινόμενο.

Προβληματισμός για τη στατικότητα της Αγίας Σοφίας Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί η στατικότητα της Αγίας Σοφίας. Και αυτό γιατί ήδη από τον Νοέμβριο του 2023 είχε κυκλοφορήσει βίντεο που έδειχνε πτώση κομματιού σκυροδέματος από τον τρούλο, πολύ κοντά σε επισκέπτες του εμβληματικού ναού της Ορθοδοξίας, ο οποίος πλέον είναι τζαμί.

Ευάλωτη σε ισχυρό σεισμό η Αγία Σοφία Ο Τούρκος ιστορικός Ιλμπέρ Ορταϊλί σε άρθρο του τον Σεπτέμβριο του 2023 είχε εκφράσει την ανησυχία για τις φθορές που είχαν προκληθεί στο μνημείο από την μετατροπή του σε τέμενος κάτι που επηρεάζει τη στατικότητά του σε έναν μεγάλο σεισμό. Αυτή την ανησυχία για το μνημείο των 1500 ετών εκφράζει και ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος μιλώντας στο iefimerida θέτει σοβαρό ζήτημα για την κατάσταση της Αγίας Σοφίας απέναντι σε έναν ισχυρό σεισμό.

Ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι: «το κέλυφος του ιστορικού μνημείου έχει 1500 χρόνια και τα στατικά του στοιχεία έχουν υποστεί φθορές. Έχουμε τους εξωτερικούς παράγοντες που είναι κυρίως οι καιρικές συνθήκες, γιατί δεν είναι μάρμαρο όπως ο Παρθενώνας, αλλά δομικά υλικά και έχουμε και την φθορά την εσωτερική από την αποσάθρωση των υλικών, αλλά και από την αλλαγή του μικροκλίματος στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας με τα εκατομμύρια των επισκεπτών και προσκυνητών».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα η Αγία Σοφιά χρίζει άμεσης μελέτης και συντήρησης καθώς τα παραπάνω δεδομένα σε συνδυασμό με τις αλλοιώσεις στο υπέδαφος μειώνουν την στατική επάρκεια του μνημείου το οποίο φαίνεται ευάλωτο σε έναν μεγάλο σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ που περιμένουν οι επιστήμονες να γίνει στην Κωνσταντινούπολη.

Πόσο πιθανός είναι ένας σεισμός άνω των 7 Ρίχτερ

Όπως τονίζει ο κ. Λέκκας στο iefimerida «είναι γνωστό νότια της Κωνσταντινούπολης περνάει ένα μέρος του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας. Αυτό το κομμάτι δεν έχει δώσει ακόμη τον μεγάλο σεισμό που περιμένουν ήδη από το 2020 Τούρκοι και άλλοι επιστήμονες. Ο χθεσινός σεισμός μπορεί να εκτόνωσε κάποια ενέργεια αλλά ακόμη δεν ξέρουμε αν είναι ο κύριος σεισμός και κατά πόσο θα επηρεάσει το ρήγμα από το οποίο περιμένουν τον ισχυρό σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ. Το ρήγμα της Ανατολίας έχει μήκος 1500 χιλιομέτρων και βλέπουμε ότι κατά διαστήματα σπάει κατά τμήματα. Δηλαδή το ρήγμα χωρίζεται σε περίπου 15-17 τμήματα μικρά και μεγάλα. Το πρώτο αρχίζει από την Αρμενία και την Κασπία Θάλασσα και το τελευταίο φθάνει στο Αιγαίο. Αυτά τα τμήματα σπάνε το ένα μετά το άλλο. Αρχίζουν από την Ανατολή και πάνε προς τη Δύση».

Εξήγησε μάλιστα ότι «με το σεισμό του 1999 έσπασε το τελευταίο κομμάτι που υπήρχε στο Ιζμίτ, το οποίο είχε μήκος 78-80 χιλιόμετρα περίπου και έδωσε τους μεγάλους σεισμούς του Αυγούστου και του Νοεμβρίου τότε. Το αμέσως επόμενο κομμάτι είναι το ρήγμα που περνάει νότια της Κωνσταντινούπολης και επηρεάζει άμεσα και την Αγία Σοφία. Αυτό το κομμάτι έχει δεχθεί την φόρτιση από το 1999 και σύμφωνα με απόψεις Γάλλων, Ιαπώνων και Τούρκων σεισμολόγων που συγκλίνουν μεταξύ τους, έπρεπε μέχρι το 2020 να είχε γίνει ένας μεγάλος σεισμός. Τώρα εξαρτάται αν θα σπάσει όλο το ρήγμα ή κάποιο κομμάτι του με τη δυναμικότητα να είναι έως και 7,5 Ρίχτερ . Επομένως όταν γίνει ένας τέτοιος σεισμός θα έχουμε τεράστιες επιπτώσεις στην παλιά Κωνσταντινούπολη. Γιατί οι περιοχές προς το καινούργιο αεροδρόμιο είναι σύγχρονες κατασκευές και έχουν αντισεισμικό σχεδιασμό. Έτσι η Αγία Σοφία έχει υψηλή τρωτότητα απέναντι σε έναν ισχυρό σεισμό εξαιτίας των αλλοιώσεων και της φθοράς που έχει υποστεί. Βέβαια δεν ξέρουμε αν θα καταρρεύσει σε έναν τόσο μεγάλο σεισμό, και το απευχόμαστε αλλά σίγουρα θα έχει σημαντικές ζημιές και αυτή είναι η ανησυχία μας».

Σκαλωσιές έξω από την Αγία Σοφία Ήδη, πριν από περίπου δέκα ημέρες οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν ένα ευρύ φάσμα εργασιών στην Αγια-Σοφιά. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα έργα επικεντρώνονται στην ενίσχυση του κεντρικού και των δευτερευόντων τρούλων, με τη χρήση ελαφρύτερων και πιο ανθεκτικών υλικών, αντικαθιστώντας τις μολύβδινες επιστρώσεις και αναβαθμίζοντας τον χαλύβδινο σκελετό. Οι εργασίες στην Αγιά Σοφιά υλοποιούνται υπό την εποπτεία ειδικής επιστημονικής επιτροπής. Ο διακεκριμένος πολιτικός μηχανικός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Mimar Sinan, Μεχμέτ Σελίμ Οκτέν, δήλωσε ότι οι παρεμβάσεις κρίνονται απαραίτητες λόγω του σεισμικού κινδύνου που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Πηγές: ieidiseis/iefimerida

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα