Διεθνή

Φόβοι σε ΗΠΑ – Ευρώπη για τραπεζικό ντόμινο, μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank

Και δεύτερη τράπεζα, η First Republic Bank, έτοιμη για κατάρρευση - Ανήσυχος ο κόσμος των startups.

Parallaxi
φόβοι-σε-ηπα-ευρώπη-για-τραπεζικό-ντό-983921
Parallaxi

Στη «σκιά» της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank (SVB) την Παρασκευή, η αμερικανική αγορά και όχι μόνο, ανησυχεί για «ντόμινο» που θα επηρεάσει κι άλλα τραπεζικά ιδρύματα. Ένας από τους μεγάλους φόβους των τραπεζών είναι η «τύχη» της SVB να ωθήσει τους καταθέτες τους σε μαζικές αποσύρσεις χρημάτων.

Οι φόβοι γιγαντώθηκαν περισσότερο μετά τις δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν πως δεν εξετάζεται μία μεγάλη οικονομική διάσωση της τράπεζας. «Ωστόσο, ανησυχούμε για τους καταθέτες και επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην κάλυψη των αναγκών τους», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα βρισκόμαστε εν αναμονή μίας ουσιαστικής ανακοίνωσης από την αμερικανική κυβέρνηση για να στηρίξει τις καταθέσεις στην Silicon Valley Bank (SVB), ώστε να αποτρέψει μία γενικότερη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.

Όμως φαίνεται πως, το «ντόμινο» βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, καθώς μετά την SVB και μία δεύτερη τράπεζα βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Σύμφωνα με το Business Insider πρόκειται για τη First Republic Bank.

Μία αμερικανική τράπεζα πλήρους εξυπηρέτησης και εταιρεία διαχείρισης περιουσίας που προσφέρει υπηρεσίες προσωπικής τραπεζικής, επιχειρηματικής τραπεζικής, εμπιστοσύνης και διαχείρισης περιουσίας, τροφοδοτώντας πελατεία χαμηλού κινδύνου και υψηλής καθαρής αξίας.

Όπως αναφέρει το άρθρο, μετά την ανακοίνωση για την SVB, η First Republic Bank προσπάθησε να καθησυχάσει τους πελάτες ότι οι καταθέσεις τους ήταν ασφαλείς.

Η τιμή της μετοχής της First Republic έκανε «βουτιά» κατά ένα τρίτο την περασμένη εβδομάδα καθώς η SVB κατέρρευσε.

Η μετοχή της Western Alliance, μιας περιφερειακής τράπεζας συγκρίσιμου μεγέθους, υποχώρησε επίσης κατά παρόμοιο ποσοστό.

Μεγάλες τράπεζες όπως η Bank of America και η JPMorgan επίσης κατέγραψαν πτώση, αλλά οι μετοχές τους σταθεροποιήθηκαν την Παρασκευή 10 Μαρτίου , ενώ η First Republic διεύρυνε τις δικές της ζημίες.

Σύμφωνα με την τελευταία της ενημέρωση στις εποπτικές αρχές του τραπεζικού συστήματος, η First Republic, η οποία διαθέτει περισσότερα από 80 υποκαταστήματα σε επτά πολιτείες, είχε 176,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις στο τέλος του 2022.

Από αυτά, τα 119,5 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν ανασφάλιστα.

Το ποσστοστό των ανασφάλιστων καταθέσεων 68% είναι αρκετά μεγάλο, αν και πολύ μικρότερο από το 89% της SVB

Στην ενημέρωση των ρυθμιστικών αρχών την Παρασκευή 10/3, η First Republic καθησύχασε τους πελάτες της για τη θέση της όσον αφορά τη ρευστότητά της καθώς η τιμή της μετοχής της καταβαραθρώθηκε.

Ανέφερε ότι το μέσο μέγεθος των καταθέσεων που κατείχαν οι πελάτες της ήταν 200.000 δολάρια, λιγότερο από το όριο των 250.000 δολαρίων που ασφαλίστηκε από το FDIC, ενώ ο μέσος επαγγελματικός του λογαριασμός είχε 500.000 δολάρια.

«Η θέση όσον αφορά τη ρευστότητα της τράπεζας παραμένει πολύ ισχυρή», ανέφερε η τράπεζα.

«Πηγές ρευστότητας πέρα από μια καλά διαφοροποιημένη βάση καταθέσεων περιλαμβάνουν πάνω από 60 δισεκατομμύρια δολάρια διαθέσιμης ικανότητας δανεισμού στην Federal Home Loan Bank και την Federal Reserve Bank»

Ωστόσο, οι επενδυτές και παράγοντες της αγοράς δεν έχουν πειστεί από τα όσα υποστηρίζει η τράπεζα.

Όπως και στην περίπτωση της SVB, η τελευταία ενημέρωση της First Republic στις εποπτικές αρχές έδειξε μεγάλη απόκλιση μεταξύ της εύλογης (fair) αγοραίας αξίας και της λογιστικής αξίας των περιουσιακών της στοιχείων.

Αυτά συνδέονται κυρίως με στεγαστικά δάνεια, τα επιτόκια των οποίων έχουν αυξηθεί το τελευταίο έτος παράλληλα με το κύριο επιτόκιο της Fed.

Όπως και τα ομόλογα της SVB, τα περιουσιακά στοιχεία της First Republic που σχετίζονται με μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις στην κτηματαγορά είναι πιθανότατα μικρότερης αξίας από τη λογιστική τους αποτίμηση στα βιβλία της τράπεζας.

Ο Brian Levitt, στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς στην Invesco, δήλωσε στο Insider ότι η SVB και η First Republic ήταν κακώς προετοιμασμένες για τα υψηλότερα επιτόκια και την πιθανή ύφεση.

«Οι επενδυτές, μυρίζοντας αίμα, στρέφουν την προσοχή τους στην επόμενη τράπεζα που εκτίθεται σε κίνδυνο επιτοκίου και συγκεκριμένο πιστωτικό κίνδυνο και μετά στην επόμενη», επισήμανε.

«Η First Republic Bank, η οποία έχει σημαντική έκθεση στις αγορές ακινήτων και στις δύο ακτές των ΗΠΑ φαίνεται να είναι η επόμενη στη λίστα», πρόσθεσε.

Τρέχουν να σώσουν τις startups από «εξαφάνιση»

Η κατάρρευση της SVB δεν θα επηρεάσει μόνο το χρηματοπιστωτικό τοπίο, με τις συνέπειες του «κραχ» να παίρνουν τη μορφή ντόμινο. Ήδη στελέχη του τεχνολογικού τομά, εξέχοντες επενδυτές επιχειρηματικών συμμετοχών και ιδρυτές, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου του OpenAI, Σαμ Άλτμαν, αγωνίζονται καθ’όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να κρατήσουν ζωντανές εταιρείες που εμπλέκονται με την τράπεζα.

Η δραματική αποτυχία της τράπεζας, η οποία επικεντρώνεται στις νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας, ήταν η μεγαλύτερη από την οικονομική κρίση του 2008. Αναστάτωσε τις παγκόσμιες αγορές, κατέστρεψε τις τραπεζικές μετοχές και άφησε τους επιχειρηματίες της τεχνολογίας στην Καλιφόρνια να ανησυχούν για το πώς θα ολοκληρώσουν τις μισθοδοσίες.

Με στόχο να αποφευχθεί αυτό που ο Γκάρι Ταν, ο Διευθύνων Σύμβουλος της startup accelerator Y Combinator, αποκάλεσε ένα πιθανό «γεγονός σε επίπεδο εξαφάνισης» στον τομέα της τεχνολογίας, τα στελέχη του κλάδου κινήθηκαν γρήγορα για να κάνουν ό,τι μπορούσαν για να σώσουν τις μικρές επιχειρήσεις.

Ο Άλτμαν, ο οποίος διευθύνει μια από τις πιο «καυτές» εταιρείες της Silicon Valley, διέσωσε ορισμένους επιχειρηματίες από την τσέπη του, σύμφωνα με ένα μήνυμα στο Twitter από τον αδελφό του και έναν δικαιούχο που μίλησε στο Reuters.

«Μου τέλειωναν οι επιλογές και έτσι του έστειλα email», είπε ο Ντόκτορ Γκάρσον, Διευθύνων Σύμβουλος της Rad AI, σε συνέντευξή του το Σάββατο. Μέσα σε μια-δύο ώρες, ο Άλτμαν απάντησε, προσφέροντάς του έξι νούμερα: αρκετά για τη μισθοδοσία και χωρίς δεσμεύσεις, απλώς με ένα αίτημα για επιστροφή των κεφαλαίων μόλις ο Γκάρσον είναι σε θέση, είπε.

Κληθείς για σχόλιο, ο Άλτμαν είπε στο Reuters: «Θυμάμαι τους επενδυτές που με βοήθησαν όταν διοικούσα μια startup και το χρειαζόμουν πραγματικά, και πάντα προσπαθώ να το ξεπληρώσω».

Ο Ενρίκ Ντιμπουγκράς, συν-διευθύνων σύμβουλος της startup fintech Brex, πέρασε επίσης το Σαββατοκύριακο δουλεύοντας, αφού η εταιρεία του ανακοίνωσε ένα πιστωτικό όριο έκτακτης ανάγκης την Παρασκευή για να βοηθήσει τις νεοφυείς επιχειρήσεις να περάσουν την επόμενη μισθοδοσία τους.

Από το βράδυ του Σαββάτου, είπε ότι το Brex είχε λάβει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια από σχεδόν 1.000 εταιρείες. «Προσπαθούμε να εγγράψουμε δανειστές μέχρι το τέλος της ημέρας αύριο. Όλοι κάνουν σπριντ», είπε.

Ακόμη και μικρές νεοφυείς επιχειρήσεις αναλαμβάνουν δράση για να βοηθήσουν άλλους. Ο Αλίμ Μαουάνι, ιδρυτής της Streak, μιας εταιρείας με περίπου 30 υπαλλήλους, έγραψε στο Twitter ότι θα δανείσει τα προσωπικά του μετρητά χωρίς όρους σε άλλες μικρές νεοφυείς επιχειρήσεις που ανησυχούν για την πληρωμή του προσωπικού τους.

«Είμαι ιδρυτής και ξέρω πόσο απαίσιο θα ήταν να μην μπορώ να πληρώσω τη μισθοδοσία», είπε ο Μαουάνι σε μια συνέντευξη.

Κακοδιαχείριση

Μέχρι αργά το Σάββατο, περισσότεροι από 3.500 CEOs και ιδρυτές που εκπροσωπούσαν περίπου 220.000 εργαζομένους είχαν υπογράψει μια αναφορά που ξεκίνησε από το Y Combinator απευθύνοντας απευθείας έκκληση προς την Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζανέτ Γέλεν και άλλους για να σταματήσουν τους καταθέτες, εκ των οποίων πολλοί είναι μικρές επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να μην πληρώσουν το προσωπικό τους μέσα στις επόμενες 30 ημέρες.

Η αναφορά υποστήριζε «αυξημένη ρυθμιστική εποπτεία και κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις περιφερειακές τράπεζες» και έρευνα για οποιαδήποτε «κακή διαχείριση» από στελέχη της SVB. Περισσότερες από 100.000 θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο, προειδοποίησε η αναφορά.

Η SVB δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό και η Y Combinator δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την αναφορά.

Οι επενδυτές επιχειρηματικών συμμετοχών έχουν συμβουλεύσει τις νεοφυείς επιχειρήσεις να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις για να αποκτήσουν βραχυπρόθεσμη ρευστότητα. Ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένου του Lowercarbon Capital, έχουν προσφέρει δάνεια σε εταιρείες χαρτοφυλακίου που έχουν κεφάλαια κολλημένα στην SVB.

Ανάσα ζωής

Ο Γκάρσον του Rad AI δεν είχε μιλήσει με τον Άλτμαν για χρόνια όταν έστειλε email στον επικεφαλής του OpenAI το Σάββατο το πρωί, απελπισμένος για βοήθεια. Η startup βασιζόταν στην SVB, το ξαφνικό κλείσιμο της οποίας σήμαινε ότι δεν είχε τα χρήματα για να πληρώσει τους περίπου 65 υπαλλήλους της τη Δευτέρα.

«Τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων εξαρτώνται από εμάς», είπε ο Γκάρσον, του οποίου η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο βοηθά τους ακτινολόγους να εργάζονται πιο αποτελεσματικά και περιλαμβάνει προσωπικό με μεγάλους ρόλους και δυνατότητες. «Έχουν στεγαστικά δάνεια να πληρώσουν, έχουν λογαριασμούς», είπε.

Ο συνιδρυτής του Γκάρσον περίμενε οκτώ ώρες σε μια τηλεφωνική γραμμή της Federal Deposit Insurance Corporation χωρίς αποτέλεσμα, όπως είπε. Πολλές προσπάθειες μεταφοράς κεφαλαίων εκτός SVB απέτυχαν.

Αλλά ο Γκάρσον είδε μια ανάρτηση στο Twitter από τον Άλτμαν, τον οποίο γνώρισε ως ιδρυτή που συμμετείχε το 2014 στο Y Combinator, όπου ο Άλτμαν ήταν πρόεδρος. Οι δύο άνδρες δεν γνωρίζονταν πολύ καλά, είπε.

«Είναι σαν σανίδα σωτηρίας», είπε ο Γκάρσον για τη γενναιοδωρία του Άλτμαν.

Ο Γκάρσον εκτίμησε «συντηρητικά» ότι ο Άλτμαν έχει δώσει περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια για να στηρίξει άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν παρόμοια ανάγκη.

«Το τρελό εδώ είναι ότι δεν είναι επενδυτής στην εταιρεία μας», είπε ο Γκάρσον.

 «Δεν ζήτησε τίποτα».

Ο Άλτμαν δεν σχολίασε πόσα είχε δώσει σε εταιρείες, αλλά είπε ότι δεν θεωρούσε τις συνεισφορές του ως επικίνδυνες.

«Ακόμη και αν η SVB δεν βρει αγοραστή ή δάνειο το Σαββατοκύριακο, πολλά από τα χρήματα των καταθέσεων από τις νεοφυείς επιχειρήσεις θα διατεθούν σε αυτές. Αλλά στο μεταξύ, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν μια πραγματική κρίση ρευστότητας χωρίς να φταίνε και οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρώνονται», είπε.

πηγή ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα