Top

«Φρένο» στα ταξίδια προς την Ελλάδα βάζει το Ισραήλ λόγω των αυξημένων κρουσμάτων

Κοντοζαμάνης: Δεν τίθεται θέμα απόλυσης ανεμβολίαστων και υποχρεωτικού εμβολιασμού παιδιών.

Parallaxi
φρένο-στα-ταξίδια-προς-την-ελλάδα-βά-771754
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Ισραήλ: Σχεδιάζει «φρένο» στα ταξίδια προς την Ελλάδα λόγω των αυξημένων κρουσμάτων

Τα αυξημένα κρούσματα κοροναϊού και η μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, «σπρώχνουν» το Ισραήλ προς την κατεύθυνση επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων για ταξίδια προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, το Ισραήλ αναμένεται να προσθέσει την Ελλάδα στον κατάλογο των χωρών που απαιτούν πλήρη καραντίνα για όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους.

Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για πλήρη απαγόρευση ταξιδιών από το Ισραήλ προς την Ελλάδα από την ερχόμενη Δευτέρα, μια απόφαση που θα αφορά τόσο τους πλήρως εμβολιασμένους όσο και αυτούς που έχουν νοσήσει.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα αποτελεί από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για τους Ισραηλινούς και μία αγορά από την οποία φέτος η χώρα μας ανέμενε ροές λόγω της γρήγορης πορείας του προγράμματος των εμβολιασμών.

Κοντοζαμάνης: Δεν τίθεται θέμα απόλυσης ανεμβολίαστων και υποχρεωτικού εμβολιασμού παιδιών

Μεγάλη είναι η συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών κατηγοριών και των κυρώσεων που θα επιφέρει η μη συμμόρφωση των εργαζομένων με αυτόν.

«Δεν έχει τεθεί θέμα απόλυσης ανεμβολίαστων, έχει ξεκαθαριστεί το ερώτημα αυτό. Άλλο να υπάρχουν κυρώσεις πειθαρχικές ή άλλα μέτρα τα οποία λαμβάνονται, γιατί πρέπει να προστατέψουμε και τον κόσμο που έρχεται σε επαφή με τον ανεμβολίαστο πληθυσμό», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ερωτηθείς εάν μπορεί να υπάρξει όριο στη διάρκεια αναστολής εργασίας σε ανεμβολίαστους που εμπίπτουν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο υφυπουργός Υγείας υπογράμμισε πως «αυτά θα εξειδικευτούν».

Σε σχέση με τα πρόσφατα μέτρα που επιβλήθηκαν στο νησί της Μυκόνου, ο κ. Κοντοζαμάνης διευκρίνισε πως εκεί: «έχουμε περιορισμό διασκέδασης και όχι lockdown και έχουμε πει ότι αναλόγως της επιδημιολογικής εικόνας σε κάθε περιοχή θα παρεμβαίνουμε και θα λαμβάνουμε μέτρα με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και να γνωρίζουν οι πολίτες που πάνε στα νησιά ότι δεν μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία τους».

Παράλληλα επιβεβαίωσε την αύξηση που καταγράφεται στις νοσηλείες και σημείωσε πως «νοσούν μικρότερες ηλικίες, πάντως αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ούτε πίεση στο σύστημα. Όμως, δεν εφησυχάζουμε, είμαστε σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κατάσταση».

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «σχεδιάζεις πάντα έχοντας στο μυαλό το χειρότερο σενάριο».

Δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικού εμβολιασμού παιδιών Ο κ. Κοντοζαμάνης θεωρεί ότι δε θα ζήσουμε καταστάσεις του παρελθόντος γιατί ο εμβολιασμός του πληθυσμού έχει φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο, ωστόσο τονίζει ότι «πρέπει να εμβολιαστεί και ο τελευταίος συμπολίτης μας για να χτίσουμε το τείχος ανοσίας που πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερο τώρα, λόγω της μετάλλαξης. Προχωράει ο εμβολιασμός, πρόκειται για μια τεράστια επιχείρηση. Έχουμε ξεπεράσει τους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα και επειδή έχουμε μεγάλο αριθμό εμβολίων στη φαρέτρα μας, πρέπει ο καθένας να έρθει και να εμβολιαστεί».

Σε σχέση με τους εμβολιασμούς σε παιδιά κάτω των 15 ετών, ο υφυπουργός Υγείας είπε πως έχει χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας και για αυτές τις ηλικίες. Ξεκαθάρισε πάντως ότι ζήτημα υποχρεωτικού εμβολιασμού παιδιών δεν υφίσταται.

Αναφορικά με την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες, ο κ. Κοντοζαμάνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάλογα με τις εξελίξεις.

«Έχουμε και το πόρισμα της επιτροπής βιοηθικής και ό,τι χρειαστεί θα το κάνουμε για να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία. Το θέμα είναι να πείσουμε όλους τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν».

Όσον αφορά την ανάγκη για τρίτη δόση εμβολίου, ο κ. Κοντοζαμάνης, είπε πως είναι νωρίς ακόμα για να το δούμε.

«Αξιολογούνται όλα τα δεδομένα, η ΕΕ έχει προχωρήσει σε συμφωνίες για αγορά εμβολίων για την επόμενη χρονιά και η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτό, όλα είναι θέμα αξιολόγησης των επιστημονικών δεδομένων. Πρέπει να δούμε και τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών. Είναι θέμα ρυθμιστικό και αξιολόγησης των δεδομένων που έχουμε στην διάθεσή μας», κατέληξε ο υφυπουργός Υγείας.

Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρχει χρονικό όριο στην αναστολή εργασίας για αρνητές

Σύνοδος Πρυτάνεων: Απαραίτητος ο εμβολιασμός των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας

Την επιστροφή στη δια ζώσης εκπαίδευση εισηγείται η Σύνοδος Πρυτάνεων και προς τούτο «θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση τον εμβολιασμό όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας μέχρι την έναρξη των μαθημάτων», όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, με άλλη της ανακοίνωση εκφράζει την «ανησυχία της για τις επιπτώσεις της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής κυρίως σε τμήματα περιφερειακών πανεπιστημίων, τα οποία διαθέτουν επαρκείς πόρους λειτουργίας και προσφέρουν ποιοτικές σπουδές» εξέδωσε η Σύνοδος Πρυτάνεων.

«Ζητούμε, υπό το καθεστώς των έκτακτων συνθηκών της παρατεταμένης κρίσης της πανδημίας, να διερευνηθούν μέτρα στήριξης βιωσιμότητας των τμημάτων αυτών. Επίσης, η Σύνοδος Πρυτάνεων θεωρεί απαραίτητη τη συστηματική μελέτη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας ώστε να εκπονηθεί ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε πανεπιστημίου, των περιφερειών και των επιστημονικών κλάδων» προσθέτουν.

Εμβόλιο: Ξεκινούν άμεσα οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί από κινητές μονάδες κέντρων υγείας

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας τρέχει με γρήγορους ρυθμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκινούν άμεσα, ακόμα και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί.

Θα πραγματοποιούνται από κινητές μονάδες των κέντρων υγείας που θα αποτελούνται από οδηγό, νοσηλευτή και γιατρό.

Ο θεράπων η οικογενειακός γιατρός θα δηλώνει τα στοιχειά του ασθενούς σε ειδική πλατφόρμα, ώστε να προγραμματίζεται ο εμβολιασμός.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν το απόγευμα.

Μητσοτάκης για εμβολιασμούς: Θα ανοίξει η πλατφόρμα και για παιδιά 12 ετών και πάνω

Τζανάκης: Κατά 95% επικρατεί η μετάλλαξη Δ΄στην Κρήτη-Τα δυο σενάρια για την πανδημία

Ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, μίλησε στην εκπομπή «ΟΝline» του ΣΚΑΙ για τα δυο σενάρια που αφορούν στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας και στην εξάπλωση της μετάλλαξης Δ στην Κρήτη.

Κατά την εκτίμηση του υπάρχουν δυο πιθανά σενάρια για την πορεία του ιού στη χώρα μας:

Το πρώτο είναι το ευμενές, όπως το χαρακτήρισε, σύμφωνα με το οποίο θα κινηθούμε κοντα στα 3 χιλιάδες ημερήσια κρούσματα κατά μέσο όρο . Αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με αυτό το ρυθμό η αυξηθούν Το δεύτερο σενάριο, το δυσμενές, αφορά τον μέσο όρο κρουσμάτων άνω των 4,5 χιλιάδων με μέγιστο τα 6,5 χιλιάδες κρούσματα ημερησίως, αλλά όπως ανέφερε «δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα κορυφωθείο αριθμός». «Τα δυο σενάρια θα τα δούμε να εκτιλίσονται το πολύ εώς τις 20 Αυγούστου. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα έχουν κορυφωθεί»

Για τα σενάρια με κρούσματα άνω των 10 χιλιάδων τόνισε τα εξής: «Τα κρούσματα που μετράμε μπορεί να είναι διπλάσια ή τριπλάσια σε σχέση με αυτά που βρίσκουμε. Μπορεί να ήταν και δέκα χιλιάδες αν κάναμε με ένα μαγικό τρόπο όλοι ένα τεστ.» Σύνεχιζε λέγοντας ότι « Όμως για να φτάσουμε στον αριθμό των 10 χιλιάδων κρουσμάτων θα έπρεπε να έχουμε 8 με 10% θετικότητα, η οποία δεν έχει επαληθευτεί ποτέ.»

Για τα ενεργά κρούματα στη χώρα μας, υπολογίζει ότι υπάρχουν γύρω στις 60 χιλιάδες

Αναφορικά με την μετάλλαξη Δ’, τόνισε χαρακτηριστικά ότι έχει ήδη επικρατήσει στην Κρήτη κατά 95%. Στην οποία οι νοσηλείες λόγω κορωνοϊού έχουν τετραπλασιαστεί ενώ αυξάνονται και σε νοσοκομεία των Αθηνών όπως το «Σωτηρία». Επιπλέον επιβεβαίωσε ότι οι ασθενείς στο νοσοκομεία είναι 9 στους 10 ανεμβολίαστοι, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι νεαρής ηλικίας

Τέλος, εξήγησε ότι ο δείκτης των θανάτων και των νοσηλειών επηρεάζεται άμεσα από τον αριθμό των κρουσμάτων . «Το αποτύπωμα της αύξησης των κρουσμάτων σε αυτούς τους δείκτες ,αρχίζει να φαίνεται 2-3 εβδομάδες μετά στον αριθμό των διασωληνωμένων και στους θανάτους. Οπότε πρέπει να περιμένουμε μια εβδομάδα με 10 μέρες ακόμα για να δούμε τις συνέπειες της έξαρσης στα κρούσματα.»

Πηγή: in.gr,skai, ert.gr

Δείτε επίσης: 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα