Ελλάδα

Φρένο στον τουρισμό του Αυγούστου βάζουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Οι Ευρωπαίοι επιλέγουν πλέον να κάνουν τα ταξίδια τους την άνοιξη ή τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού - Η θέση της Ελλάδας στις προτιμήσεις τους

Γιώργος Σταυρακίδης
φρένο-στον-τουρισμό-του-αυγούστου-βάζ-435696
Γιώργος Σταυρακίδης

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες σχεδιάζουν τις διακοπές τους την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC), κάτι που δείχνει αλλαγή στις «παραδοσιακές» συνήθειες των Ευρωπαίων τουριστών, όπως τους ξέραμε μέχρι τώρα.

Ενδιαφέρον έχουν πάντως τα αποτελέσματα της έρευνας, αποκαλύπτοντας πολλά διαφορετικά χαρακτηριστικά για την οικονομική κατάσταση των ηλικιακών ομάδων, αλλά και τις προθέσεις τους να προσαρμοστούν σε μία νέα πραγματικότητα, δεδομένη των συνθηκών που επικρατούν στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την έρευνα λοιπόν, φέτος περίπου το 40% θα ταξιδέψει τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, ενώ μόνο το 23% αναμένεται να ταξιδέψει τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας σημαντική πτώση 9% από έτος σε έτος στον πιο ζεστό μήνα του χρόνου. Τον Απρίλιο και τον Μάιο, από την άλλη, σχεδόν το 30% θα κάνει κάποιο ταξίδι όπως αναφέρεται.

Αυτή η αλλαγή στα εποχιακά ταξιδιωτικά μοτίβα μπορεί να αντανακλά την αυξανόμενη επιθυμία να αποφευχθούν τα πλήθη και οι υψηλές τιμές, αλλά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα (κύματα καύσωνα) σε δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς.

«Παρά τις οικονομικές ανησυχίες και το υψηλότερο κόστος ταξιδιού, οι Ευρωπαίοι παραμένουν πρόθυμοι να ταξιδέψουν», δήλωσε ο πρόεδρος της ETC, Luís Araújo , προσθέτοντας ότι «είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι περισσότεροι ταξιδιώτες επιλέγουν καλοκαιρινά ταξίδια εκτός αιχμής για να αποφύγουν τον συνωστισμό και τις τιμές αιχμής, μια τάση που μπορεί να υποστηρίξει βιώσιμη διαχείριση προορισμού».

Η Ελλάδα στις κορυφαίες επιλογές

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις 5 κορυφαίες χώρες που εξετάζουν οι Ευρωπαίοι για το επόμενο διεθνές τους ταξίδι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε νωρίτερα αυτό το μήνα η ETC.

Σε έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ελβετία, την Ισπανία, την Πολωνία και την Αυστρία τον Μάρτιο του 2023 και κάλυπτε τα ταξιδιωτικά σχέδια για την περίοδο Απριλίου – Σεπτεμβρίου 2023, η Ελλάδα κατέλαβε την 4η θέση με συνολική βαθμολογία 5,6 τοις εκατό μετά τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση « Monitoring Sentiment for Domestic and Intra-European Travel » του ETC, η Ελλάδα ήταν ο 5ος προορισμός επιλογής που αναφέρουν οι Γερμανοί, οι Αυστριακοί, οι Βέλγοι και οι Γάλλοι, 4ος για τους Βρετανούς και τους Πολωνούς και 3ος για τους Ιταλούς.

Η επιτροπή εξέτασε 6.000 Ευρωπαίους τον περασμένο Μάρτιο, που πραγματοποίησαν τουλάχιστον 2 διανυκτερεύσεις τα τελευταία τρία χρόνια.

Μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου, το 72% των Ευρωπαίων σχεδιάζει να ταξιδέψει, σημειώνοντας μείωση 5% από έτος σε έτος. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων ηλικίας άνω των 25 ετών θα ταξιδέψουν αυτήν την περίοδο, ενώ το 61% των ατόμων κάτω των 25 ετών σχεδιάζει να κάνει ένα ταξίδι μέσα σε αυτήν την περίοδο.

Οι Ευρωπαίοι φαίνεται να ανυπομονούν  να ταξιδέψουν τους επόμενους έξι μήνες. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, το 60% θα κάνει πολλαπλά ταξίδια. Οι μεμονωμένοι ταξιδιώτες ηγούνται της τάσης με το 34% να σχεδιάζει τουλάχιστον ένα ταξίδι, σημειώνοντας αύξηση 8% από έτος σε έτος.

Τα ταξίδια εντός Ευρώπης είναι η κορυφαία επιλογή. Μόνο το 11% έχει προγραμματίσει ταξίδια εκτός περιοχής, ενώ το 58% θα πάει σε γειτονική ή μη γειτονική χώρα.

Σχεδόν οι μισοί ταξιδιώτες δεν θα αλλάξουν τον προϋπολογισμό του ταξιδιού τους, τους επόμενους έξι μήνες. Σχεδόν το 20% θα ξοδέψει περισσότερο, ενώ όσοι σχεδιάζουν να ξοδέψουν περισσότερα από 1.500 ευρώ, έχουν αυξηθεί κατά 7%, σε ετήσια βάση στο 37%.

Οι Ευρωπαίοι άνω των 25 ετών δείχνουν μεγάλο ενθουσιασμό για τα ταξίδια (74%). Η τάση αυτή μπορεί να αποδοθεί στο σχετικά υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημά τους, γεγονός που τους καθιστά λιγότερο επιρρεπείς στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση. Το νεότερο πλήθος της Gen Z (18-24) όμως, παραμένει πιο απρόθυμο να προγραμματίσει διακοπές (61%).

Οι μεγαλύτεροι ηλικιακά ταξιδιώτες, θα ξοδέψουν περισσότερα και θα κάνουν μεγαλύτερα ταξίδια σε σύγκριση με άλλες δημογραφικές ομάδες. Περισσότεροι από τους μισούς ταξιδιώτες άνω των 54 ετών θα κάνουν ταξίδια διάρκειας τουλάχιστον 7 διανυκτερεύσεων και προϋπολογισμού άνω των 1.500 ευρώ.

Εικόνα: Vitus Bachhausen

Αλλαγή συνηθειών – Οι αιτίες

Ενόψει του πληθωρισμού και της αύξησης του ταξιδιωτικού κόστους, οι τουρίστες θα περιορίσουν τις δαπάνες στους προορισμούς τους. Περίπου το 17% θα μειώσει τα έξοδα αγορών, το 16% θα επιλέξει φθηνότερα καταλύματα και το 15% θα επιλέξει λιγότερο ακριβά εστιατόρια.

Το αυξανόμενο κόστος ταξιδιού λόγω του πληθωρισμού, του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και οι ανησυχίες για ακραίες καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο στις ταξιδιωτικές επιλογές των Ευρωπαίων για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2023.

Σε ποσοστά, οι ευχάριστες καιρικές συνθήκες (18%) είναι ο ισχυρότερος λόγος για την επιλογή προορισμού, ακολουθούμενος από ελκυστικές ευκαιρίες (17%), έλλειψη συνωστισμού (11%) και φιλόξενες τοπικές κοινωνίες (10%). Ωστόσο, μιλώντας για την αύξηση των απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών τα τελευταία χρόνια, το 7% των Ευρωπαίων ταξιδιωτών ανέφερε τα ακραία καιρικά φαινόμενα ως σημαντική τους ανησυχία.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει μια άλλη πηγή ανησυχίας (12%), κυρίως μεταξύ Ελβετών, Πολωνών, Αυστριακών, Ιταλών και Ολλανδών ερωτηθέντων. Καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται, εξακολουθεί να επηρεάζει τις αποφάσεις που σχετίζονται με τα ταξίδια για τους μισούς Ευρωπαίους.

Τέλος, οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες, κάνουν πλέον κρατήσεις νωρίς για να αποφύγουν υψηλότερες τιμές. Στην πραγματικότητα, το 52% αυτών, έχει ήδη κλείσει πλήρως ή εν μέρει το επόμενο ταξίδι του (αύξηση κατά 8% από το 2022), δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο μία προσαρμογή στα νέα δεδομένα αλλά και την μεγάλη επιθυμία των ανθρώπων, μετά τα χρόνια της πανδημίας, για να οργανώσουν τα επόμενα ταξίδια τους.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα