Top

Πότε ανοίγουν φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών

Οι περιορισμοί από εταιρείες για τα εμβόλια.

Parallaxi
πότε-ανοίγουν-φροντιστήρια-και-κέντρ-577872
Parallaxi

Στον «αέρα» παραμένει το ακόμα το ζήτημα με το άνοιγμα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών, μιας και η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων αναμένεται να πάρει τις σχετικές αποφάσεις σε επόμενη συνεδρίασή της.

Όπως έγινε γνωστό χθες, η επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων θα ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου, ωστόσο η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών και Κέντρα Διά Βίου Μάθησης θα συνεχίσουν το έργο τους μέσω της τηλεκπαίδευσης.

Ακόμη, δόθηκε η δυνατότητα μετακίνησης σε φοιτητές, σε περίπτωση που αυτοί θέλουν να αποδεσμεύσουν το ακίνητο το οποίο ενοικιάζουν.

Οι μαθητές σε Γυμνάσια και Λύκεια θα επιστρέψουν, εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.

Για την ακρίβεια, τα μέτρα είναι τα εξής:

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους – Διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών

– Σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες

– Χρήση αντισηπτικών

– Σχολαστικοί καθαρισμοί

– Τακτικοί αερισμοί των χώρων

– Ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

– Σχολικοί εορτασμοί με μέτρα

– Επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα κ.α.

Eπιπρόσθετα, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό στην ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr.

Κ. Μητσοτάκης: Έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα εμβόλια- Υπάρχουν περιορισμοί από τις εταιρείες και τις συμφωνίες 

Βάσει προγράμματος προχωρά ο εμβολιασμός, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη για πολλά περισσότερα εμβόλια, ωστόσο υπογράμμισε ότι υπάρχουν περιορισμοί από τις εταιρείες και τις συμφωνίες.

«Η διαδικασία του εμβολιασμού προχωράει ακριβώς όπως την έχουμε προγραμματίσει. Χθες κάναμε παραπάνω από 17.000 εμβόλια σε ολόκληρη την επικράτεια. Έχουμε ξεπεράσει τους 140.000 εμβολιασμούς από τότε που ξεκινήσαμε και θα συνεχίσουμε με αυτή τη διαδικασία και με αυτή την ταχύτητα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κέντρο Υγείας στα Καμίνια, που λειτουργεί και ως εμβολιαστικό κέντρο.

«Έχω πει πολλές φορές ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πολλά περισσότερα εμβόλια, πλην όμως ο αριθμός των εμβολίων -ως γνωστόν- είναι καθορισμένος από τους περιορισμούς που έχουν τεθεί από τις εταιρείες και από τις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε μεταξύ άλλων.

«Βλέποντας πίσω από τις μάσκες τα χαμόγελα των ηλικιωμένων συμπολιτών μας -θα μπορούσε να είναι οι μανάδες μας, οι πατεράδες μας, οι παππούδες μας, οι γιαγιάδες μας- διαπιστώνουμε για ακόμα μια φορά ότι η ελπίδα και η αισιοδοξία δεν έχουν ηλικία», συνέχισε.

«Έχουμε ήδη μια πολύ θετική πρώτη ανταπόκριση ως προς τα ραντεβού τα οποία επιβεβαιώθηκαν μέσω της άυλης συνταγογράφησης και θα συνεχίσουμε με αυτούς και με ακόμα γρηγορότερους ρυθμούς», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Θεσσαλονίκη: Συνωστισμός στο κέντρο- Ουρές έξω από καταστήματα

X. Γώγος: Οι άνθρωποι που μολύνονται με κορονοϊό φαίνεται ότι έχουν μακροχρόνιες συνέπειες

«Οι άνθρωποι που μολύνονται με τον κορονοϊό φαίνεται ότι έχουν μακροχρόνιες συνέπειες κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα με ινώσεις που προκαλούνται και παραμένουν, αλλά και με νευρολογικές επιπλοκές και ψυχιατρικές επιπλοκές, που παραμένουν σε βάθος χρόνου και μπορεί να προκαλέσουν νοσηρότητα και θνητότητα».

Αυτά τόνισε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Χαράλαμπος Γώγος.

«Από τα τρία αυτά στελέχη προκύπτει, ιδίως για τα δυο τελευταία που δεν τα ξέρουμε, ότι έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να μπουν στα κύτταρά μας και να κάνει λοίμωξη ο ιός, έχουν δυνατότητα να προσδένονται πιο εύκολα και ταχυτέρα με την πρωτεΐνη ακίδα και να προκαλούν νόσο», είπε στη συνέχεια μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Οι μεταλλάξεις είναι σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα, ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο», σχολίασε ο καθηγητής.

Εύβοια: Συναγερμός για κρούσματα σε μεγάλη εταιρεία στην Αρτάκη

Συναγερμό στον ΕΟΔΥ έχουν προκαλέσει τα κρούσματα κορονοϊού σε μεγάλη εταιρεία της Αρτάκης στην Εύβοια.

Όπως μετέδωσε το evima.gr, δεν αποκλείεται ένα τοπικό lockdown καθώς το τελευταίο 24ωρο τα κρούσματα είναι συνεχώς αυξανόμενα.

Με αφορμή το γεγονός, υπάρχει επικοινωνία των υπευθύνων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με την Πολιτική Προστασία.

Σημειώνεται ότι, από τα χθεσινά κρούσματα τα 14 βρέθηκαν σε μεγάλη εταιρεία η οποία εδρεύει στην Αρτάκη. Άμεσα ενεργοποιήθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλείας του ΕΟΔΥ προς αντιμετώπιση της κατάστασης.

Μέχρι στιγμής, έχουν βρεθεί ακόμη πέντε νέες μολύνσεις με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τις 19.

Εικόνες “μάχης” στα μεγάλα νοσοκομεία της Κρήτης

Εικόνες αληθινής «μάχης» εκτυλίσσονται καθημερινά στα μεγάλα νοσοκομεία της Κρήτης, τα οποία έχουν επιφορτιστεί με τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό .

Αρκετοί είναι οι ασθενείς που αναγκάζονται να περιμένουν για ώρες στους διαδρόμους των νοσοκομείων.

Ασθενείς σε αναμονή βρίσκονται στα όρια της λιποθυμίας έως ότου εξυπηρετηθούν.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ/ evima/ cretapost

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα