Φυσικό αέριο στην Ευρώπη: Στα 300 ευρώ ανέβηκε η τιμή της μεγαβατώρας

Λόγω των εντεινόμενων ανησυχιών για τον εφοδιασμό από τη Ρωσία

Parallaxi
φυσικό-αέριο-στην-ευρώπη-στα-300-ευρώ-ανέ-899053
Parallaxi

Σε νέα υψηλά αναρριχήθηκε η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ξεπερνώντας τα 300 ευρώ τη μεγαβατώρα, λόγω των εντεινόμενων ανησυχιών για τον εφοδιασμό από τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, νωρίτερα, τα προθεσμιακά συμβόλαια αναφοράς στο χρηματιστήριο ενέργειας του Άμστερνταμ άγγιξαν τα 300,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Λίγο πριν τις 2 μ.μ. ώρα Ελλάδος, το Brent βρισκόταν στην περιοχή των 101,57 δολαρίων το βαρέλι, ενώ επίσης ανοδικά κινείται και το αμερικανικό αργό, το οποίο αγγίζει τα 95 δολάρια.

Ήδη από την αρχή του έτους, η ποσότητα του φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη Γηραιά Ήπειρο έχει μειωθεί κατά περίπου 75%, ενώ στις 31 Αυγούστου οι ροές από τον αγωγό Nord Stream 1 πρόκειται να διακοπούν πλήρως για τρεις ημέρες, εντείνοντας την πίεση στις τιμές ενέργειας. Σημειώνεται πως η ρωσική Gazprom προχωρά στην προσωρινή διακοπή επικαλούμενη λόγους συντήρησης.

Νέο ρεκόρ στις τιμές ρεύματος

Σε επίπεδα ρεκόρ ανέρχεται αύριο, Παρασκευή, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κεντρική Ευρώπη. Σε Ιταλία και Γαλλία οι τιμές φτάνουν έως τα 718 ευρώ ανά MWh, παρουσιάζοντας αύξηση άνω του 10%.

Σε επίπεδα άνω των 700 ευρώ ανά MWh ανέρχονται οι Τιμές και σε Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ρουμανία, Κροατία και Βέλγιο. Στη Γερμανία η τιμή διαμορφώνεται στα 699 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σε Ελλάδα και Βουλγαρία οι τιμές φτάνουν τα 402 ευρώ. Στην Ιβηρική, η οποία έχει λάβει ειδική εξαίρεση από τις Βρυξέλλες, η τιμή σε Ισπανία – Πορτογαλία διαμορφώνεται στα 175 ευρώ.

Η Γερμανία «κόβει» φυσικό αέριο, ενώ το δελτίο καραδοκεί

Αξίζει να σημειωθεί πως χθες, η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε δύο πακέτα μέτρων, στο πλαίσιο του νόμου για την εξοικονόμηση ενέργειας. Το πρώτο πακέτο διάρκειας 6 μηνών τίθεται σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου, το δεύτερο πακέτο διάρκειας δύο ετών από την 1η Οκτωβρίου. Αυτό το πακέτο χρειάζεται ωστόσο πράσινο φως από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο πριν τεθεί σε εφαρμογή.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, στόχος είναι η μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά το 20% μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε χρόνων. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, έχει ήδη επιτευχθεί ο στόχος ανάμεσα στο 5% και 8%.

Μερικά ενδεικτικά μέτρα για το πρώτο πακέτο είναι τα εξής:

19 βαθμοί το ανώτατο όριο θέρμανσης σε δημόσια κτίρια,

Kλείσιμο του φωτισμού σε μνημεία και κτίρια όταν γίνεται για λόγους αισθητικής,

Oι ιδιωτικές πισίνες, κλειστές ή ανοιχτές, δεν θα πρέπει να θερμαίνονται με φυσικό αέριο ή ηλεκτρικό ρεύμα,

Φωτιζόμενα διαφημιστικά πλακάτ ή συστήματα θα απενεργοποιούνται από τις 22:00 μέχρι τις 06:00 το πρωί εφόσον δεν είναι απαραίτητο για την ασφάλεια, όπως σε σιδηροδρομικές υπόγειες διαβάσεις.

Επίσης, οι λιανοπωλητές θα πρέπει να κρατούν τις εξωτερικές πόρτες των καταστημάτων τους κλειστές. Μάλιστα, ο κλάδος ξεκινά μια εκστρατεία ενημέρωσης με αφίσα που γράφει «πόρτες κλειστές, καταστήματα ανοιχτά». Με τον τρόπο αυτό θέλουν να αποφύγουν παρεξηγήσεις κατανόησης με τους πελάτες που θέλουν να μπουν στα καταστήματα.

Το δεύτερο πακέτο μέτρων αφορά σε δημόσια, εταιρικά και ιδιωτικά κτίρια και κατοικίες. Οι ετήσιοι έλεγχοι θέρμανσης για κτίρια με θέρμανση αερίου θα καταστούν υποχρεωτικοί. Για παράδειγμα, τα συστήματα θα πρέπει να ρυθμιστούν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ροής και μείωσης της λειτουργίας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αναποτελεσματικές αντλίες θέρμανσης με φυσικό αέριο πρέπει να ελέγχονται κάθε χρόνο και να αντικαθίστανται εάν είναι χαλασμένες.

Οι εταιρείες με κατανάλωση ενέργειας 10 γιγαβατώρες ή περισσότερο ετησίως υποχρεούνται να λαμβάνουν μέτρα ενεργειακής απόδοσης σε περίπτωση έχουν ήδη πραγματοποιήσει ενεργειακό έλεγχο, στον οποίο κατανέμονται η κατανάλωση και οι πιθανές εξοικονομήσεις.

Reuters: Ο Πούτιν ποντάρει στον «βαρύ χειμώνα» της Ε.Ε.

Οι δύσκολοι χειμώνες βοήθησαν στο παρελθόν τη Μόσχα να νικήσει τον Ναπολέοντα και τον Χίτλερ. Έτσι και σήμερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ποντάρει στην αύξηση των τιμών της ενέργειας καθώς και στις πιθανές ελλείψεις κατά τον φετινό χειμώνα προκειμένου να πείσει την Ευρώπη να αναγκάσει την Ουκρανία να δεχθεί εκεχειρία – και μάλιστα με τους όρους της Ρωσίας.

Αυτός, σύμφωνα με δύο ρωσικές πηγές κοντά στο Κρεμλίνο, είναι ο μόνος δρόμος προς την ειρήνη που βλέπει η Μόσχα, τη στιγμή που το Κίεβο λέει ότι δεν δέχεται να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις μέχρι να αποχωρήσουν όλες οι ρωσικές δυνάμεις από την Ουκρανία.

«Έχουμε χρόνο, μπορούμε να περιμένουμε», δήλωσε μία από τις πηγές, που αρνήθηκε να κατονομαστεί καθώς δεν έχει την εξουσιοδότηση να κάνει δηλώσεις στα ΜΜΕ. «Θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας για τους Ευρωπαίους. Προβλέπουμε διαμαρτυρίες και αναταραχές. Κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες ίσως το σκεφτούν διπλά πριν συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία και να θεωρήσουν ότι ήρθε η ώρα για μια συμφωνία».

Μια δεύτερη πηγή είπε ότι η Μόσχα παρατηρεί ήδη «ρωγμές» στην ευρωπαϊκή ενότητα, φαινόμενο που αναμένεται να επιδεινωθεί εν μέσω των δυσκολιών της χειμερινής περιόδου. «Θα είναι πολύ σκληρό εάν ο πόλεμος συνεχιστεί το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Έτσι υπάρχει ελπίδα ότι θα καλέσουν σε ειρήνη», ανέφερε η πηγή.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το Κρεμλίνο, το οποίο αρνείται ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως πολιτικό όπλο. Η Ουκρανία και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της στη Δύση λένε ότι δεν σχεδιάζουν να αλλάξουν στάση, ενώ αξιωματούχοι των ΗΠΑ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν δει σημάδια αμφιταλάντευσης σε ό,τι αφορά τη στήριξη προς το Κίεβο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα