Γ. Στουρνάρας: Ουδέποτε υπήρξα έμμισθος της Novartis
O πρώην Υπουργός Οικονομικών εξηγεί ποια είναι η σχέση του με την εταιρεία.
«Ουδέποτε υπήρξα -όπως το παρουσιάζουν- έμμισθος σύμβουλος της Novartis», λέει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, εξηγώντας τη σχέση του με τη φαρμακευτική εταιρεία. Σε συνέντευξή του στην εφ. “Τα Νέα” και κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες ότι διετέλεσε έμμισθος σύμβουλος της Novartis απάντησε πως «πρόκειται για ανοησίες» και προσέθεσε: «Προτού γίνω υπουργός Οικονομικών, και για πολλά χρόνια εργαζόμουν στον ιδιωτικό τομέα. Ήμουν καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και η τελευταία μου θέση στον ιδιωτικό τομέα ήταν γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Το ΙΟΒΕ είναι ένα think tank αμιγώς του ιδιωτικού τομέα. Μεταξύ των κλάδων που παρακολουθούσαμε στο ΙΟΒΕ ήταν και η φαρμακοβιομηχανία. Στο πλαίσιο αυτό η Novartis μου ζήτησε να κάνω δύο ή τρείς παρουσιάσεις στην Αθήνα, η τελευταία εκ των οποίων το 2011, σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Για τις παρουσιάσεις αυτές υπογράψαμε συμβάσεις. Το αντίτιμο ήταν το σύνηθες που λαμβάνουν οι καθηγητές Οικονομικών. Ουδέποτε υπήρξα -όπως το παρουσιάζουν- έμμισθος σύμβουλος της Novartis».
Ερωτηθείς αν γνωρίζει προσωπικά τον κ. Φρουζή, απάντησε «βεβαίως είχα έρθει σε επαγγελματική επαφή μαζί του από τις πρώτες μέρες του ΙΟΒΕ. Ποτέ και πουθενά δεν ισχυρίστηκα το αντίθετο».
Σχετικά με τις προοπτικές τις ελληνικής οικονομίας, ο κεντρικός τραπεζίτης αναφέρει ότι «στην Τράπεζα της Ελλάδος λέμε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα, έτσι ώστε η έξοδος να είναι πετυχημένη. Η φράση “καθαρή έξοδος” από το Μνημόνιο δεν έχει καν νομικό η πραγματικό νόημα. Αφού μέχρι να αποπληρώσουμε το 75% του χρέους, θα βρισκόμαστε υπό επιτήρηση».
Ερωτηθείς αν η οποιαδήποτε κυβέρνηση θα αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο προκειμένου να μειώσει το κόστος δανεισμού είπε ότι «η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις. Έχει υπογράψει συμφωνίες. Εάν τις αθετήσει οι συνέπειες θα είναι δραματικές. Από πλευράς αγορών κατ΄ αρχάς». Ανέφερε ως παράδειγμα ότι «μέχρι το 2022 έχουμε δεσμευθεί ότι θα έχουμε πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ», σημειώνοντας ότι ένα τέτοιο πλεόνασμα είναι εφικτό, αλλά δεν γνωρίζει «αν είναι επιθυμητό», και προσέθεσε ότι «σαφώς θα ήταν καλύτερα εάν το πλεόνασμα από 3,5% έπεφτε στο 2%» και πως «για να το μειώσουμε, θα χρειαστεί άλλη διαπραγμάτευση».
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα τα μνημόνια «έσωσαν τη χώρα (καθώς) ξεκινήσαμε από γιγαντιαίο δίδυμα ελλείμματα και σήμερα έχουμε ισορροπία και στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών». Ως προς “το πώς θα είναι ιδανικά η Ελλάδα το 2030” είπε ότι «ως χώρα έχουμε τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα ορατά δια γυμνού οφθαλμού. Εάν τα συνδυάσουμε με την σύγχρονη τεχνολογία θα απογειωθούμε», ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η χώρα θα μπορούσε να ανακτήσει το 25% του εισοδήματος που έχασε τα προηγούμενα χρόνια «μέσα σε δέκα χρόνια».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ