Γαλλία: 4 νέες περιπτώσεις θρομβώσεων που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις εξελίξεις το μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
γαλλία-4-νέες-περιπτώσεις-θρομβώσεων-π-646417
Parallaxi
εικόνα: unsplash

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις εξελίξεις το μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Τέσσερις νέες περιπτώσεις θρομβώσεων που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca για την Covid-19, καταγράφηκαν στη Γαλλία από τις 23 Απριλίου μέχρι τις 6 Μαΐου, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας.

Οι δύο από αυτούς τους ασθενείς πέθαναν.

Από την έναρξη των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο σκεύασμα έχουν αναφερθεί 34 περιπτώσεις σπάνιων θρομβώσεων, οι 11 εκ των οποίων ήταν θανατηφόρες. Συνολικά, μέχρι τις 6 Μαΐου, είχαν χορηγηθεί περισσότερες από 4.068.000 δόσεις του εμβολίου αυτού, με βάση τα στοιχεία του Γαλλικού Οργανισμού Φαρμάκων (ANSM).

Οι τέσσερις νέες περιπτώσεις αφορούν δύο γυναίκες ηλικίας 60-70 ετών και δύο άνδρες ηλικίας 50-60 ετών. Οι επιπλοκές που παρατηρήθηκαν εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση, στους δύο από αυτούς τους ανθρώπους, μια σπλαχνική φλεβική θρόμβωση και μία εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση με πνευμονική εμβολή.

Από τις 19 Μαρτίου το εμβόλιο Vaxzevria της AstraZeneca χορηγείται στη Γαλλία μόνο σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών.

Η J&J θα παραδώσει αυτήν την εβδομάδα τα μισά εμβόλια απ’ όσα προβλέπονταν αρχικά

Η εταιρεία Johnson & Johnson μείωσε στο μισό την ποσότητα των εμβολίων για την Covid-19 που επρόκειτο να παραδώσει αυτήν την εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters, γεγονός που έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα εφοδιασμού που αντιμετώπιζε ο αμερικανικός κολοσσός αφότου άρχισε να στέλνει το σκεύασμά της στην Ευρώπη, τον Απρίλιο.

Με βάση το συμβόλαιό της με την ΕΕ, η J&J έχει δεσμευτεί να παραδώσει 55 εκατομμύρια δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Μέχρι στιγμής έχει παραδώσει λιγότερα από 5 εκατομμύρια, δηλαδή κάτω από το 10% του αρχικού στόχου.

Εκτός από τις αρχικές καθυστερήσεις, η φαρμακοβιομηχανία «μειώνει τις παραδόσεις της αυτήν την εβδομάδα στο μισό», είπε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετέχει στις συνομιλίες με τις παρασκευάστριες εταιρείες. Πρόσθεσε ότι δεν είναι σαφές πόσεις δόσεις θα παραδοθούν την επόμενη εβδομάδα. Ο αξιωματούχος δεν ανέφερε πόσες ήταν προγραμματισμένο να παραδοθούν αυτήν την εβδομάδα.

Η J&J δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει μόνο μια περιορισμένη, προσωρινή μείωση» των παραδόσεων, που θα καλυφθούν σε επόμενο στάδιο, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τόσο η πηγή του πρακτορείου όσο και ο εκπρόσωπος τόνισαν ότι η στόχος της εταιρείας παραμένει η παράδοση των 55 εκατομμυρίων δόσεων που έχει υποσχεθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Η J&J αντιμετώπισε προβλήματα παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι οι δόσεις που προορίζονται για την Ευρώπη παράγονται τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε ένα εργοστάσιο του Λέιντεν, στην Ολλανδία.

Αρχικά η εταιρεία σχεδίαζε να αρχίσει τις παραδόσεις στην ΕΕ την 1η Απριλίου, όμως τις ανέβαλε για τα μέσα του μήνα, λόγω προβλημάτων στην παραγωγή. Στη συνέχεια, οι παραδόσεις διακόπηκαν και πάλι για λόγους ασφαλείας, αφού η χρήση του εμβολίου σταμάτησε προσωρινά στις ΗΠΑ, μέχρι να εξεταστεί η πιθανή σύνδεσή του με την εμφάνιση σπάνιων θρομβοεμβολών. Οι παραδόσεις στην Ευρώπη ξανάρχισαν μία εβδομάδα αργότερα.

Μέχρι σήμερα, οι εταιρεία είχε παραδώσει 2,6 εκατομμύρια δόσεις σε ευρωπαϊκές χώρες, με βάση στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που διαθέτει πιο επικαιροποιημενα στοιχεία για τις παραδόσεις, επιβεβαίωσε ότι έχουν παραληφθεί λιγότερες από 5 εκατομμύρια δόσεις.

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν 9.328 νέα κρούσματα και 340 θανάτους

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 9.328 νέα κρούσματα κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων 3.573 στη Μόσχα, με τον επίσημο συνολικό τους αριθμό από την έναρξη της πανδημίας να φθάνει τα 4.949.573.

Ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας διαχείρισης της πανδημίας ανακοίνωσε ότι 340 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 116.211.

Η ρωσική στατιστική υπηρεσία (Rostat), σε δική της ξεχωριστή καταμέτρηση, έχει ανακοινώσει περισσότερους από 250.000 θανάτους στο διάστημα από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021.

Η Νέα Υόρκη βάζει τέλος στην ανάγκη χρήσης της μάσκας για τους εμβολιασμένους σε πολλούς δημόσιους χώρους

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης δεν θα απαιτεί πλέον από τους πολίτες που έχουν πλήρως εμβολιαστεί κατά της Covid-19 να φορούν μάσκες σε πολλούς δημόσιους χώρους, υιοθετώντας τις νέες οδηγίες που εξέδωσαν την περασμένη εβδομάδα οι ομοσπονδιακές υγειονομικές αρχές, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο.

«Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να συνεχίσουν να φοράνε μάσκα», επισήμανε ο κυβερνήτης.

Οι μάσκες θα συνεχίσουν να είναι υποχρεωτικές στις δημόσιες συγκοινωνίες, τα σχολεία και σε ορισμένους δημόσιους χώρους, ακόμα και μεταξύ των εμβολιασμένων, σύμφωνα με τον κυβερνήτη.

Ο Άντριου Κουόμο είπε, επίσης, ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να συνεχίσουν να επιβάλουν τους δικούς τους κανόνες χρήσης της μάσκας στους πελάτες τους και σε άλλους επισκέπτες.

Ιταλία: 3.455 κρούσματα κορονοϊού, με 140 θανάτους

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 3.455 περιστατικά κορονοϊού και 140 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Χθες τα κρούσματα ήταν 5.753, με 93 θανάτους.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 118.924 διαγνωστικά τεστ, το 2,9% από τα οποία προέκυψε θετικό. Χθες, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 2,8%. Υπενθυμίζεται, όμως ότι, όπως πάντα, κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου πραγματοποιείται μειωμένος αριθμός τεστ, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας βρίσκονται 25 λιγότεροι ασθενείς από την χθεσινή ημέρα. Σε ότι αφορά τις περιοχές με τα περισσότερα ημερήσια κρούσματα, στην πρώτη θέση βρίσκεται η περιφέρεια της Λομβαρδίας (675) και ακολουθούν η Καμπανία (550) με πρωτεύουσα την Νάπολη και το Λάτιο (388) με κύρια πόλη την Ρώμη.

Η κυβέρνηση Ντράγκι προτίθεται να καταργήσει την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21 Ιουνίου

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι προτίθεται να μεταθέσει στις 11 το βράδυ (από τις 10 που ξεκινά τώρα) την απαγόρευση κυκλοφορίας και να την καταργήσει ολοκληρωτικά στις 21 Ιουνίου. Αυτό προέκυψε, σύμφωνα με τον Τύπο, από την συνάντηση του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού με τους αρμόδιους υπουργούς, η οποία ολοκληρώνεται αυτή την ώρα.

Αμέσως μετά, θα αρχίσει η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σε πλήρη σύνθεση, για την επισημοποίηση των αποφάσεων. Παράλληλα, όπως διέρρευσε, στις 7 Ιουνίου αναμένεται περαιτέρω μείωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, η οποία θα ξεκινά από τα μεσάνυχτα και θα λήγει στις πέντε το πρωί.

«Θεωρώ ότι οι τελικές μας αποφάσεις θα λάβουν υπόψη τους την συνολική βελτίωση της κατάστασης από επιδημιολογικής απόψεως. Η κατεύθυνση που θα ακολουθήσουμε, είναι εκείνη της περαιτέρω χαλάρωσης των μέτρων», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εργασίας, Αντρέα Ορλάντο.

Βρετανός υπ. Υγείας: Η ινδική παραλλαγή του κορονοϊού δεν επηρεάζει τους εμβολιασμένους ηλικιωμένους

Οι αρχικές ενδείξεις είναι ότι τα εμβόλια προστατεύουν τους ηλικιωμένους ανθρώπους από την παραλλαγή του κορονοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και η οποία έχει προκαλέσει ανησυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας της εξάπλωσής της στη χώρα, και οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που νοσηλεύτηκαν έχοντας μολυνθεί με αυτή την ινδική παραλλαγή, δεν είχαν εμβολιαστεί κατά της Covid-19, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Υγείας.

Ο Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι έχουν καταγραφεί 2.323 επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής Β.1.617.2 (σ.σ. ινδική παραλλαγή) και στη βορειοδυτική πόλη Μπόλτον, η πλειοψηφία των 19 που νοσηλεύτηκαν δεν είχαν εμβολιαστεί παρότι είχαν το δικαίωμα να λάβουν το εμβόλιο.

«Αυτό δείχνει ότι η νέα παραλλαγή δεν έχει την τάση να μολύνει όσους ηλικιωμένους έχουν εμβολιαστεί και αποδεικνύει ακόμη μια φορά τη σημασία του εμβολιασμού», δήλωσε ο Χάνκοκ στο κοινοβούλιο.

Η Ουάσινγκτον θα στείλει 20 εκατ. επιπλέον δόσεις εμβολίων σε τρίτες χώρες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει αργότερα σήμερα την αποστολή έως τα τέλη Ιουνίου 20 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19 σε τρίτες χώρες, ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται εμβόλια εγκεκριμένα από τις αμερικανικές αρχές για χρήση στη χώρα.

Η ποσότητα αυτή θα αυξήσει σε 80 εκατομμύρια δόσεις τον συνολικό αριθμό δόσεων εμβολίων που υποσχέθηκε ο Λευκός Οίκος να στείλει στο εξωτερικό. Οι νέες εξαγωγές θα περιλαμβάνουν εμβόλια που έχουν εγκριθεί για χρήση στις ΗΠΑ.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν 20 εκατομμύρια δόσεις (…) για να βοηθήσουν τις χώρες που δίνουν μάχη κατά της πανδημίας”, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Όταν ρωτήθηκε ποιες χώρες θα επωφεληθούν από αυτά τα εμβόλια, η Τζεν Ψάκι ήταν ασαφής και υποσχέθηκε απλά ότι θα υπάρξουν διευκρινίσεις για τα κριτήρια κατανομής “τις επόμενες ημέρες”.

Στα τέλη Απριλίου, η Ουάσινγκτον δεσμεύθηκε να παράσχει σε άλλες χώρες 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου AstraZeneca, αλλά το συγκεκριμένο δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα το πράσινο φως από τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές και συνεπώς οι αποστολές δεν έχουν αρχίσει.

Τρία εμβόλια κατά της Covid-19 έχουν εγκριθεί επί του παρόντος από τις υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ, αυτά των Pfizer/BioNTech, της Moderna και της Johnson & Johnson.

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται καθώς οι αμερικανικές Πολιτείες καταγράφουν πτώση στους αριθμούς εμβολιασμού και χώρες όπως η Ινδία προσπαθούν να πάρουν εμβόλια ώστε να περιορίσουν την έξαρση των κρουσμάτων της Covid-19.

Γερμανία: Εισήγηση του υπ. Υγείας για κατάργηση της σειράς προτεραιότητας για τον εμβολιασμό από τις 7 Ιουνίου

Την κατάργηση της σειράς προτεραιότητας για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 από τις 7 Ιουνίου σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας, προειδοποιώντας ωστόσο ότι δεν θα είναι εφικτό να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού εντός Ιουνίου, λόγω των καθυστερήσεων στην παράδοση των εμβολίων.

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Υγείας που έχει στη διάθεσή του το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), από τις 7 Ιουνίου όλοι οι πολίτες άνω των 16 ετών θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού προκειμένου να εμβολιαστούν είτε στα ιατρεία των οικογενειακών γιατρών είτε στα ειδικά εμβολιαστικά κέντρα. «Η εκστρατεία θα συνεχιστεί έως το τέλος του καλοκαιριού», επισημαίνεται στο ίδιο έγγραφο, καθώς δεν θα είναι εφικτό να εμβολιαστούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι εντός Ιουνίου, λόγω του χρονοδιαγράμματος παράδοσης των επόμενων παραγγελιών εμβολίων.

Στις τρεις εβδομάδες που μεσολαβούν έως τις 7 Ιουνίου, αναμένεται να έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 15 εκατομμύρια εμβολιασμοί και να έχει προχωρήσει η ανοσοποίηση της «Ομάδας 3» στην προτεραιότητα, η οποία περιλαμβάνει εκτός από τα άτομα άνω των 60 ετών, εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ, οδηγούς λεωφορείων, εκπαιδευτικούς κλπ.

Μέχρι τώρα στην Γερμανία έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 40 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19, με το 37% του πληθυσμού να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση και το 11,2% να έχει ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία.

ΕΜΑ: Μέχρι ένα μήνα μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασίες ψυγείου το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech

Μέχρι ένα μήνα μπορεί να συντηρηθεί σε θερμοκρασίες ψυγείου (2-8 βαθμούς Κελσίου) το σφραγισμένο φιαλίδιο του εμβόλιου της Pfizer/BioNtech το οποίο έχει απομακρυνθεί από συνθήκες κατάψυξης, αναφέρει ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Ειδικότερα, η επιτροπή για τα ανθρώπινα φάρμακα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (CHMP) συνέστησε αλλαγή στις εγκεκριμένες συνθήκες αποθήκευσης του εμβολίου Comirnaty για την αντιμετώπιση της COVID-19 που αναπτύχθηκε από την BioNTech και την Pfizer, η οποία θα διευκολύνει τον χειρισμό του εμβολίου σε κέντρα εμβολιασμού σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ΕΜΑ συμπληρώνει ότι αυτή η αλλαγή παρατείνει την εγκεκριμένη περίοδο αποθήκευσης του μη ανοιγμένου αποψυγμένου φιαλιδίου στους 2-8 ° C (δηλ. σε κανονικό ψυγείο μετά την απομάκρυνση από συνθήκες κατάψυξης) από πέντε ημέρες σε ένα μήνα (31 ημέρες). Η αλλαγή εγκρίθηκε μετά από αξιολόγηση πρόσθετων δεδομένων μελέτης που υποβλήθηκαν στον EMA από τον κάτοχο της άδειας κυκλοφορίας. Η αυξημένη ευελιξία στην αποθήκευση και το χειρισμό του εμβολίου αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον σχεδιασμό και τον εφοδιασμό των κρατών-μελών.

Πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης

ΠΟΥ: Ο πλανήτης έχει μπει στο στάδιο ενός «απαρτχάιντ εμβολίων»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα